Słony smak zdrowia
Uważa się, że do prawidłowego nawodnienia organizmu potrzeba 30 ml wody dziennie na każdy kilogram masy ciała. Osoba o wadze 60 kg potrzebuje ok. 1,8 litra wody, a 80 kg – nawet 2,4 litra wody. Ale nawet taka ilość może nie zagwarantować ochrony przed odwodnieniem, np. w upalne dni. A wszystko dlatego, że zawartość wody w organizmie zależy od współdziałania trzech składników: wody, sodu i potasu. Sód reguluje zawartość wody na zewnątrz komórki (w płynach ustrojowych oraz w przestrzeniach międzykomórkowych), potas działa wewnątrz komórki, a woda zapewnia przepłukiwanie komórki i usuwanie z niej toksyn. Sód i potas są odpowiedzialne m.in. za gospodarkę wodno-elektrolitową, zapewniają właściwe nawadnianie organizmu poprzez odpowiednią cyrkulację wody. Gdy „wodne” trio jest niekompletne i któregoś składnika brakuje, trudniej nawodnić organizm. To ważne zwłaszcza latem, gdy żar leje się z nieba i wraz z potem „ucieka” z organizmu sporo składników mineralnych, w tym sód i potas. Wtedy trzeba wyrównać ilość wody w ciele, dbając jednocześnie o odpowiednią ilość sodu i potasu. Jak to zrobić? Poniżej zaprezentowano pięć rozwiązań, które pomogą dbać o odpowiednie nawodnienie w upalne dni.
Regularne nawadnianie
Codziennie powinno się wypijać odpowiednią ilość płynów, ale nie tylko ilość się liczy. Ważne, by pić powoli małymi łykami przez cały dzień – co kilka-kilkanaście minut. Najlepiej tolerowane są chłodne płyny.
Unikanie słodkich napojów
Wskazane jest unikanie soków i nektarów owocowych, zwłaszcza gotowych oraz słodkich napojów gazowanych. Niewskazane jest także mleko. To tzw. hipertoniki - wyciągają wodę ze śluzówki układu pokarmowego i pogłębiają deficyty wody w organizmie. Takie płyny nie zaspokajają też pragnienia.
Domowe izotoniki – sprzymierzeńcy odpowiedniego nawodnienia
Gdy wybieramy się na letnią wycieczkę, zwłaszcza pieszą, warto zabrać ze sobą napój izotoniczny, zawierający wodę, elektrolity, takie jak potas, magnez i sód oraz węglowodany. Taki napój możemy wykonać samodzielnie, bazując na odpowiednich produktach. Idealnym składnikiem napojów izotonicznych jest Sól morska niskosodowa Sante. Zawiera ona aż o 30 proc. mniej sodu niż zwykła sól kuchenna, co jest ważne dla osób chorych na nadciśnienie, choroby serca i układu krążenia, które powinny ograniczać ilość sodu w diecie. Sól morska z dodatkiem potasu pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi. Jest ona otrzymywana przez odparowywanie wody morskiej, co odbywa się poprzez suszenie soli morskiej bez użycia jakichkolwiek substancji chemicznych. Taka sól ma intensywniejszy smak niż tak tradycyjna kuchenna, można więc użyć jej nieco mniej.
Przepis na domowy izotonik z owocami:
Składniki:
- 1 litr zimnej niegazowanej wody
- 2 łyżki miodu
- 40-50 ml soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli morskiej z potasem o obniżonej zawartości sodu Sante
- garść mięty
- 30 g imbiru w plastrach
- garść owoców - kawałki arbuza i kilka truskawek - lub inne - ważne, żeby były soczyste!
Przygotowanie:
Wodę łączymy z solą, miodem i sokiem z cytryny i energicznie mieszamy do czasu aż składniki się połączą. Dodajemy rozgniecioną miętę, plasterki imbiru i kawałki owoców i mieszamy.
„Różowy diament” w trosce o zdrowie
By ugasić pragnienie w upalny dzień, wystarczy woda z dodatkiem odpowiedniej soli, np. himalajskiej. Od wieków wiedzieli o tym Beduini, którzy podczas wypraw na pustynię kładli sobie na język kilka ziarenek soli i popijali je wodą. Nasi dziadkowie, idąc do pracy w polu, w upalne dni, także zabierali ze sobą osoloną wodę. Sól himalajska to idealny dodatek do wody. Jest uznawana za najszlachetniejszy rodzaj soli na Ziemi. Wydobywana ręcznie u podnóża Himalajów w Pakistanie, z dawnych złóż soli morskiej, zachwyca krystaliczną strukturą, różową barwą i delikatnym smakiem. Sól himalajska gruboziarnista Sante zwana „różowym diamentem” to także niezastąpiona przyprawa w zdrowej kuchni. Zawiera nie tylko chlorek sodu (podstawowy składnik soli), ale także aż 84 pierwiastków śladowych. Doskonale wydobywa smak, barwę i aromat potraw. Pozwala na przygotowanie wyszukanych dań, jak np. ryba w soli.
Lekkostrawna dieta to podstawa
By uchronić się przed odwodnieniem w czasie upałów, warto też pomyśleć o codziennej diecie. Powinna być lekka, by nie obciążać przewodu pokarmowego. Najlepiej, by zawierała jak najwięcej warzyw, ale nie tylko w postaci surówek i sałatek. W czasie letnich upałów doskonale sprawdzą się lekkie jarzynowe zupy z młodych warzyw i chłodniki, doprawione morską solą jodowaną. Morska sól jodowana jest wzbogacona w jod, który jest pomocny w prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Sól Sante nie zawiera sztucznego antyzbrylacza (E536) i jest źródłem naturalnego magnezu. Doskonale podkreśla smak i aromat potraw – dzięki temu można solić mniej i ograniczać stosowanie innych przypraw, zawierających substancje konserwujące.
Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem
Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?
Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.