Komunikaty PR

Słony smak zdrowia

2021-07-22  |  16:00
Biuro prasowe

Uważa się, że do prawidłowego nawodnienia organizmu potrzeba 30 ml wody dziennie na każdy kilogram masy ciała. Osoba o wadze 60 kg potrzebuje ok. 1,8 litra wody, a 80 kg – nawet 2,4 litra wody. Ale nawet taka ilość może nie zagwarantować ochrony przed odwodnieniem, np. w upalne dni. A wszystko dlatego, że zawartość wody w organizmie zależy od współdziałania trzech składników: wody, sodu i potasu. Sód reguluje zawartość wody na zewnątrz komórki (w płynach ustrojowych oraz w przestrzeniach międzykomórkowych), potas działa wewnątrz komórki, a woda zapewnia przepłukiwanie komórki i usuwanie z niej toksyn. Sód i potas są odpowiedzialne m.in. za gospodarkę wodno-elektrolitową, zapewniają właściwe nawadnianie organizmu poprzez odpowiednią cyrkulację wody. Gdy „wodne” trio jest niekompletne i któregoś składnika brakuje, trudniej nawodnić organizm. To ważne zwłaszcza latem, gdy żar leje się z nieba i wraz z potem „ucieka” z organizmu sporo składników mineralnych, w tym sód i potas. Wtedy trzeba wyrównać ilość wody w ciele, dbając jednocześnie o odpowiednią ilość sodu i potasu. Jak to zrobić? Poniżej zaprezentowano pięć rozwiązań, które pomogą dbać o odpowiednie nawodnienie w upalne dni.

Regularne nawadnianie

Codziennie powinno się wypijać odpowiednią ilość płynów, ale nie tylko ilość się liczy. Ważne, by pić powoli małymi łykami przez cały dzień – co kilka-kilkanaście minut. Najlepiej tolerowane są chłodne płyny.

Unikanie słodkich napojów

Wskazane jest unikanie soków i nektarów owocowych, zwłaszcza gotowych oraz słodkich napojów gazowanych. Niewskazane jest także mleko. To tzw. hipertoniki - wyciągają wodę ze śluzówki układu pokarmowego i pogłębiają deficyty wody w organizmie. Takie płyny nie zaspokajają też pragnienia.

Domowe izotoniki – sprzymierzeńcy odpowiedniego nawodnienia

Gdy wybieramy się na letnią wycieczkę, zwłaszcza pieszą, warto zabrać ze sobą napój izotoniczny, zawierający wodę, elektrolity, takie jak potasmagnez i sód oraz węglowodany. Taki napój możemy wykonać samodzielnie, bazując na odpowiednich produktach. Idealnym składnikiem napojów izotonicznych jest Sól morska niskosodowa Sante. Zawiera ona aż o 30 proc. mniej sodu niż zwykła sól kuchenna, co jest ważne dla osób chorych na nadciśnienie, choroby serca i układu krążenia, które powinny ograniczać ilość sodu w diecie. Sól morska z dodatkiem potasu pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi. Jest ona otrzymywana przez odparowywanie wody morskiej, co odbywa się poprzez suszenie soli morskiej bez użycia jakichkolwiek substancji chemicznych. Taka sól ma intensywniejszy smak niż tak tradycyjna kuchenna, można więc użyć jej nieco mniej.

Przepis na domowy izotonik z owocami:

Składniki:

  • 1 litr zimnej niegazowanej wody
  • 2 łyżki miodu
  • 40-50 ml soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej z potasem o obniżonej zawartości sodu Sante
  • garść mięty
  • 30 g imbiru w plastrach
  • garść owoców - kawałki arbuza i kilka truskawek - lub inne - ważne, żeby były soczyste!

Przygotowanie:

Wodę łączymy z solą, miodem i sokiem z cytryny i energicznie mieszamy do czasu aż składniki się połączą. Dodajemy rozgniecioną miętę, plasterki imbiru i kawałki owoców i mieszamy.

„Różowy diament” w trosce o zdrowie  

By ugasić pragnienie w upalny dzień, wystarczy woda z dodatkiem odpowiedniej soli, np. himalajskiej. Od wieków wiedzieli o tym Beduini, którzy podczas wypraw na pustynię kładli sobie na język kilka ziarenek soli i popijali je wodą. Nasi dziadkowie, idąc do pracy w polu, w upalne dni, także zabierali ze sobą osoloną wodę. Sól himalajska to idealny dodatek do wody. Jest uznawana za najszlachetniejszy rodzaj soli na Ziemi. Wydobywana ręcznie u podnóża Himalajów w Pakistanie, z dawnych złóż soli morskiej, zachwyca krystaliczną strukturą, różową barwą i delikatnym smakiem. Sól himalajska gruboziarnista Sante zwana „różowym diamentem” to także niezastąpiona przyprawa w zdrowej kuchni. Zawiera nie tylko chlorek sodu (podstawowy składnik soli), ale także aż 84 pierwiastków śladowych. Doskonale wydobywa smak, barwę i aromat potraw. Pozwala na przygotowanie wyszukanych dań, jak np. ryba w soli.

Lekkostrawna dieta to podstawa

By uchronić się przed odwodnieniem w czasie upałów, warto też pomyśleć o codziennej diecie. Powinna być lekka, by nie obciążać przewodu pokarmowego. Najlepiej, by zawierała jak najwięcej warzyw, ale nie tylko w postaci surówek i sałatek. W czasie letnich upałów doskonale sprawdzą się lekkie jarzynowe zupy z młodych warzyw i chłodniki, doprawione morską solą jodowaną. Morska sól jodowana jest wzbogacona w jod, który jest pomocny w prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Sól Sante nie zawiera sztucznego antyzbrylacza (E536) i jest źródłem naturalnego magnezu. Doskonale podkreśla smak i aromat potraw  – dzięki temu można solić mniej i ograniczać stosowanie innych przypraw, zawierających substancje konserwujące.

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie BRAK ZDJĘCIA
2021-09-21 | 11:00

Niedoceniony węch w leczeniu!

Już tysiące lat temu człowiek, który wrzucał drewno do ogniska, musiał czuć, że nadaje mu ono charakterystyczny zapach, który albo pobudza, albo przynosi ukojenie. Najlepiej poznaną pod tym względem cywilizacją są
Zdrowie BRAK ZDJĘCIA
2021-09-21 | 01:00

COVID-19 może skutkować zwiększeniem zachorowalności na zespoły otępienne

Alzheimer ’s Disease International i Polskie Stowarzyszenie Pomocy Osobom z Chorobą Alzheimera ostrzegają, że COVID-19 może istotnie przyczynić się do zwiększenia liczby osób z zaburzeniami neuropoznawczymi. Z tego powodu
Zdrowie PROFEMED teraz także w Krakowie!
2021-09-20 | 16:00

PROFEMED teraz także w Krakowie!

W Krakowie powstało nowe centrum medyczne PROFEMED zlokalizowane przy Alei Pokoju 5. Oferta PROFEMED oparta jest na kilku filarach: konsultacjach lekarzy specjalistów, medycynie sportowej,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Kampania „Masz Wybór”

Media

Muzyka

Zespół Kombii: Wielu naszych fanów twierdzi, że „5” to nasz najlepszy album. Jesteśmy dumni z tego krążka i nic byśmy na nim nie zmienili

Po pięciu latach przerwy, na początku września, zespół Kombii zaprezentował fanom swoją płytę zatytułowaną „5”. Pracę nad nią znacznie opóźniła pandemia, jednak na taki efekt warto było czekać nieco dłużej. Waldemar Tkaczyk i Grzegorz Skawiński zaprosili do projektu dwóch producentów, co zaowocowało dwiema odsłonami brzmienia. Jedna część ewidentnie nawiązuje do lat 80. i jest mocno elektroniczna, a druga – bardziej gitarowa, pop-rockowa. Muzycy przekonują, że swobodnie poruszają się w obu stylach, dlatego ten eksperyment uważają za jak najbardziej udany.

Konsument

Polacy postrzegają podgrzewacze tytoniu jako zamiennik papierosa. Sięgają po nie, bo nie chcą zrywać z nałogiem [DEPESZA]

Podgrzewacze tytoniu są dla palaczy w Polsce najbliższym substytutem tradycyjnych papierosów – wynika z badania Maison & Partners dla Federacji Konsumentów. Wpływa na to podobny wygląd paczki z wkładami, ich zapach i smak tytoniu. Badani konsumenci, którzy sięgają po podgrzewacze, na ogół nie zamierzają definitywnie rozstawać się z nałogiem, ale szukają mniej szkodliwego zastępnika dla klasycznego „dymka”. Częściej to e-papierosy są traktowane jako pierwszy krok do całkowitego rzucenia palenia.