Smaczny i bezpieczny drób – porady i inspiracje na jesień
Dlaczego? Europejski drób jest nie tylko smaczny, ale też bezpieczny i wysokiej jakości, ponieważ produkowany jest zgodnie z restrykcyjnymi europejskimi normami.
Czy nasza kuchnia bez drobiu byłaby tak urozmaicona? Z pewnością nie! Dzięki bogactwu smaków mięso z kurczaka, indyka, kaczki, gęsi oraz innych gatunków zapewnia różnorodność na talerzu. A to ważne, zwłaszcza gdy pogoda nas nie rozpieszcza. Czy może być coś lepszego niż domowy comfort food na jesień?
– Jak przyjemny jest czas złotych liści, nie tylko ze względu na kolory, ale też różnorodność smaków, które możemy mieszać w kuchni! Grzyby, dynia, kasztany, rzodkiewka, granat i pomarańcze połączone razem z drobiem wprowadzą nas w chłodne miesiące. Dania stają się pełne intensywnych smaków i aromatów. Kaczka w sosie pomarańczowym i jabłkach, kurczak z borowikami, quiche z dynią i gęsią - i wreszcie indyk nadziewany kasztanami i batatem... to właśnie jest jesień w kuchni! – mówi ambasadorka kampanii Cristina Catese.
Co na jesień poleca drugi ambasador kampanii Sebastian Krauzowicz? - Na listopadowe chłody polecam gęsinę na świętego Marcina! W polskiej tradycji kulinarnej gęsie mięso i podroby goszczą na stołach od wieków. Choć na pozór gęś wydaje się trudna do przyrządzenia, ja mam przepisy, które obalają ten mit. Każdy może ją przygotować!
Dania z europejskiego drobiu na Targu Śniadaniowym
Jak żegnaliśmy lato i witaliśmy jesień? Nasi ambasadorzy gotująco podeszli do tematu i 3 października, przygotowali kulinarną ucztę dla odwiedzających żoliborski Targ Śniadaniowy. Na stoisku kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość – europejska gwarancja” nie zabrakło kreatywnych włoskich i polskich dań z drobiem oraz pokazów gotowania na żywo. Ambasadorzy zaserwowali m.in.: curry z kurczaka, mini-roladki z indyka z serem i szynką z sałatką, kaczą pierś marynowaną z jabłkami i pomarańczami oraz gęsią okrasę na pajdzie domowego chleba.
Zanim pokażemy Wam przepisy z mięsa drobiowego w sam raz na jesień, które przygotowali ambasadorowie kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość - europejska gwarancja”, sprawdźcie kilka porad, jak właściwie przechowywać mięso drobiowe.
Jak przechowywać mięso drobiowe?
Po zakupie, mięso od razu rozpakowujemy i przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika. Nie zostawiamy mięsa w foliowym woreczku w lodówce, ponieważ folia może przeciekać, a soki z mięsa zabrudzą inne produkty. Mięso spożywamy w możliwie jak najkrótszym czasie – maksymalnie, w ciągu dwóch do trzech dni. Jeżeli kupujemy pakowane mięso drobiowe, na opakowaniu podany jest termin przydatności, którego należy bezwzględnie przestrzegać. Przyrządzone wcześniej mięso drobiowe można przechowywać w lodówce, w odpowiednio niskiej temperaturze, przez jeden do dwóch dni, najlepiej w hermetycznym pojemniku.
Zamrażanie i rozmrażanie
Mrożone mięso drobiowe należy przechowywać w zamrażarce w temperaturze -18 °C i spożyć przed upływem terminu minimalnej trwałości („Najlepiej spożyć do”). Jak wydłużyć czas przechowywania świeżego mięsa drobiowego? Warto sięgnąć po woreczki przeznaczone do zamrażania. Są one wykonane z wytrzymałej, nieprzepuszczającej zapachów i mrozoodpornej folii.
Mięsa nie rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Najlepiej przełożyć zamrożone do lodówki, pozostawiając na sitku umieszczonym w pojemniku, tak aby mięso nie leżało w wyciekającym z niego soku. Rozmrożenie 500 gramów mięsa drobiowego zajmuje ok. 5 godzin. W przypadku całego kurczaka lub indyka potrzeba ok. 24 godzin. Innym sposobem rozmrażania jest umieszczenie mięsa w zimnej kąpieli wodnej, w szczelnym opakowaniu. Całe tuszki należy umieszczać piersią w dół, w misce wypełnionej zimną wodą.
Więcej porad i przepisów kulinarnych znajduje się na stronie: www.eu-poultry.eu.
Czy chciałbyś dowiedzieć się więcej o dobrostanie zwierząt i zrównoważonej produkcji mięsa drobiowego w UE, o korzyściach żywieniowych wynikających ze spożywania mięsa drobiowego lub o różnych sposobach jego przyrządzania? Z przyjemnością prześlemy Ci najnowszy zestaw materiałów prasowych w formie elektronicznej.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci
Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.
Edukacja
W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.
Psychologia
Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.