Sos – największy grzech prawdziwej włoskiej pizzy
Historia pizzy to historia ewolucji i rewolucji, która sprawiła, że to danie stało się jednym z najpopularniejszych na świecie. Ta ulubiona potrawa wojowniczych żółwi ninja gości nie tylko na imprezach firmowych, ale też na niejednym polskim stole i konkuruje z tradycyjnymi gołąbkami czy rosołem. We Włoszech pizza jest rodzinnym posiłkiem, lecz jej wersje mogą być bardzo niestandardowe! O tajnikach prawdziwej włoskiej pizzy opowiada Fabrizio Arcese - rodowity Włoch.
Być może jego wskazówki przydadzą się przy przygotowaniu pizzy na organizowany przez Podlaskie Zakłady Zbożowe konkurs, którego szczegóły podajemy na końcu.
Prawdziwa włoska pizza, czyli jaka?
Fabrizio Arcese: - Włoska pizza to pyszne danie, które my Włosi jemy prawie codziennie. Można ją zrobić na wiele sposobów, ale zawsze urzeknie nas smakiem i nigdy nas nie zmęczy. To jest jej wielka siła i przewaga nad innymi daniami. Pizza jest naprawdę zakorzeniona w naszej kulturze. Świadczyć o tym chociażby fakt, że możemy ją jeść jako obiad, kolację, siedem dni w tygodniu. Aby delektować się jej smakiem, nie potrzebujemy specjalnej okazji. Czasami jednak znajdujemy wymówkę, mówiąc „chodźmy na pizzę” tylko po to, aby pobyć razem ze sobą.
Czym się różni pizza z Włoch od tej polskiej?
Włoska pizza jest bardzo lekka i lekkostrawna. Niektórzy Włosi wolą pizzę ognistą, która ma swoje składniki dobrane z oddaniem i smakiem, aby zawsze mieć coś wyjątkowego. Jednak żadna włoska pizza nigdy nie jest ciężka, ani zbyt obciążona składnikami. Włoska jest prawdziwa i jest bardzo dobra... Polska jest zupełnie inna i moim zdaniem nie jest dobra. Ale o gustach się nie dyskutuje...
Czy współcześni Włosi faktycznie są tak przywiązani do pizzy?
Tak, pizza jest częścią naszej kultury. Jej smak wszyscy nosimy w sobie od dzieciństwa. To najsmaczniejsza i najsłodsza część naszego, włoskiego życia. Nie zawaham się użyć stwierdzenia, że jest tak słodka jak Nutella. Właściwie musimy zrobić białą pizzę z Nutellą :)
Czego Włosi nigdy nie dodają do pizzy?
Na pewno do pizzy nigdy nie dodalibyśmy tych wszystkich sosów, jak robią to Polacy. Sosy zabijają prawdziwy smak i aromat cista. I kolejna rzecz, której nie nakładamy na pizzę to owoce.
Co jest sekretem idealnego ciasta i jaka jest Pana ulubiona pizza?
Sekretem dobrego ciasta zdecydowanie jest wybór odpowiedniej mąki przeznaczonej do pizzy. Należy użyć dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz dobrych drożdży lub drożdży macierzystych, które byłyby ciastem zakwasowym z innymi, działającymi w specyficzny sposób mikroorganizmami. Moja ulubiona pizza to Pizza alla Romana. Tradycyjny przepis to ciasto, na nim sos pomidorowy, mozzarella, anchois i oregano, ale ja wolę bazylię. To jest tak smaczna pizza, że zawsze po niej nadal jestem głodny.
Dlaczego pizza zrobiła taką oszałamiającą karierę na całym świecie?
Uważam, że pizza miała tak silny wpływ na świat, ponieważ jest lekką, smaczną i bardzo urzekającą potrawą. Nigdy cię nie męczy i zawsze chcesz jej więcej i więcej. To zwycięski produkt. W pewnym sensie trochę jak makaron.
Co Włoch sądzi o sosach do pizzy i czy to największy grzech podczas serwowania pizzy?
Tak, sosy są okropne. Nie pasują do pizzy, a te o mocnym smaku i zapachu burzą jej równowagę i smak. To przez nie ciasto staje się zbyt miękkie i mało chrupiące. My, Włosi, kiedy widzimy, jak Polacy dodają sosy do pizzy, jesteśmy oszołomieni lub śmiejemy się, bo to jest coś zabawnego, co nie jest częścią naszej kultury. Dla nas, Włochów, z pewnością niewybaczalne jest użycie nieodpowiedniej mąki lub użycie zbyt dużej ilości drożdży. Wówczas pizza staje się ciężka i niezbyt smaczna. Trzeba pamiętać, że nawet przy złym procesie zakwaszania, pizza pozostaje miękka.
Co Pan sądzi o mące "Mąka na pizzę" Podlaskich Zakładów Zbożowych, czy się sprawdza, jakie ma zalety?
Mąka z Podlaskich Zakładów Zbożowych jest fantastyczna! Pizza jest pachnąca, chrupiąca i lekkostrawna. Dla nas, Włochów, bardzo ważne jest użycie idealnej mąki, aby uzyskać doskonały efekt. Z przyjemnością użyłem tej mąki. Z pewnością od dziś będę korzystał z tego produktu do zrobienia pizzy zarówno dla mojej rodziny, jak i dla przyjaciół. Cóż mogę powiedzieć, gratulacje dla tego producenta! Dobra robota!
KONKURS!!!
A już dziś Podlaskie Zakłady Zbożowe w Białymstoku wszystkim, którzy uwielbiają pizzę zarówno prawdziwą włoską jak i w polskiej wersji proponują niecodzienny konkurs. Warto wziąć w nim udział, ponieważ nagrodą główną jest najnowszy model Thermomix.
Aby stać się jego właścicielem, wystarczy nakręcić film lub zrobić zdjęcie pokazujące to, jak robicie pizzę w domu. Na zdjęciu lub filmie powinna też być widoczna mąka na pizzę PZZ. Jury konkursowe wyłoni Zwycięzcę. Konkurs rozpoczyna się 1 grudnia i potrwa do 20 grudnia.
Materiał należy opublikować na własnym profilu na Instagramie i oznaczyć na nim PZZ. Szczegóły dotyczące konkursu znajdziecie na www.pzz.bialystok.pl, https://www.instagram.com/pzz.sa/, https://www.facebook.com/pzzbialystok/.
SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU!
SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień?
MP3 | Stres Polaków. 75% zmaga się z napięciem każdego tygodnia
Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Krystian Ochman: Gram na trąbce i na fortepianie. Nie mogę jednak ćwiczyć w domu, bo sąsiedzi interweniują
W utworze „Gdy nikt nie widzi” artysta nagrał partię trąbki, ale jak przekonuje, nie było to dla niego szczególnie duże wyzwanie. Mimo dłuższej przerwy w grze szybko udało mu się wrócić do formy, choć nie mógł pozwolić sobie na ćwiczenie w domu, bo miał świadomość, że może być to uciążliwe dla sąsiadów. Zdarzały się już takie interwencje, więc teraz jest bardziej ostrożny. Krystian Ochman podkreśla, że umie jeszcze grać na fortepianie, ale żałuje, że będąc nastolatkiem, nieco z lenistwa nie kontynuował nauki gry na gitarze. Teraz chce to nadrobić.
Ochrona środowiska
Liczebność ponad 40 gatunków ptaków gwałtownie spada. Coraz mniej czajek i gawronów
Na „Czerwonej liście ptaków Polski” jest ponad 40 gatunków, których liczebność spada w gwałtownym tempie. W bliższej lub dalszej perspektywie są zagrożone wyginięciem – alarmuje Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków. Problem dotyczy głównie gatunków związanych z krajobrazem łąkowym, a także wodno-błotnym. Coraz mniej w naszym środowisku jest m.in. czajek i gawronów.
Uroda
Adam Kszczot: Moja żona została mistrzynią świata w makijażu permanentnym. Trochę się też do tego przyczyniłem
W trakcie swojej kariery sportowej lekkoatleta specjalizujący się w biegu na 800 m odniósł wiele sukcesów i zdobył medale na najważniejszych międzynarodowych zawodach. Ale jak się okazuje, w domu nie jest jedynym mistrzem. Jego żona bowiem również może się poszczycić tytułem mistrzyni świata, ale nie w sporcie. Renata Kszczot specjalizuje się w microbladingu, czyli metodzie makijażu permanentnego brwi. Olimpijczyk jest niezwykle dumny z osiągnięć partnerki, wspiera ją i stwarza jej przestrzeń potrzebną do rozwijania pasji. W zamian za to ona wprowadza go w tajniki swojej pracy.