Czym władasz wielki wojowniku?
Instytut Konfucjusza w Krakowie
Oleandry 2A
30-063 Kraków
media@instytutkonfucjusza.pl
12 663 26 07
www.instytutkonfucjusza.uj.edu.pl/
Instytut Konfucjusza w Krakowie serdecznie zaprasza wszystkich na cykl prelekcji dr Ewy Wiśniewskiej pt. „Chińskie sztuki walki”.
Cykl wykładów dotyczyć będzie gongfu (kungfu) / wushu, stanowiących doskonały przykład militarnych tradycji właściwych dla państw Azji Wschodniej. Pokazane zostanie szerokie spektrum możliwości rozpatrywania różnych aspektów chińskich sztuk walki jako wyjątkowego wytworu kulturowego.
Pierwsza prelekcja połączona z prezentacją białej broni pt. „Czym władasz wielki wojowniku?” odbędzie się w piątek 14 kwietnia o godz. 18:00 w sali 3.04 w siedzibie Instytutu Konfucjusza w Krakowie.
Podczas wydarzenia będzie można dowiedzieć się, w jaki sposób style i systemy chińskich sztuk walki rozwijały się na obszernych terenach Chin na przestrzeni aż 5 tysięcy lat. Mimo ogromnej różnorodności wszystkie wykorzystywały tę samą broń, dostępną w danej epoce historycznej. Na różnorodność broni wpływały takie czynniki jak: rzeźba terenu poszczególnych prowincji (mokradła, pustynie, lasy, góry), predyspozycje fizyczne wojowników, miejscowa kultura i styl życia (żeglarze, rolnicy, wojsko), specyficzne przeznaczenie poszczególnych rodzajów broni oraz stosowanie odpowiednich strategii walki. Celem prezentacji będzie omówienie specyfiki broni chińskiej. Omawiane będą także jej zastosowania w wybranych stylach tradycyjnych gongfu (kungfu).
Wykład uzupełni prezentacja broni białej wykorzystywanej w treningu gongfu (kungfu)/wushu.
Dr Ewa Wiśniewska to teoretyk, praktyk i pasjonat chińskich sztuk walki, multimedalistka mistrzostw świata, Europy i Polski w wushu tradycyjnym.
Wstęp wolny!
Czas: 14 kwietnia (piątek) godz. 18:00.
Miejsce: Instytut Konfucjusza w Krakowie, ul. Oleandry 2A sala 3.04.
Więcej informacji na stronie Facebook Instytutu Konfucjusza w Krakowie.

Bieganie zimą? Marka Montis proponuje latarkę czołową

Świąteczna niespodzianka od siatkarek KSG Warszawa

Siatkarki KSG Warszawa wprowadziły sportową energię do warszawskich szkół
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość
Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.
Konsument
Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.
Żywienie
Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.