Komunikaty PR

Twaróg pomoże zbudować Ci masę mięśniową – zobacz, jak łatwo uwzględnić go w die

2022-09-30  |  10:00
Biuro prasowe

Twaróg to jeden z podstawowych produktów wytwarzanych z mleka. W Polsce znany jest od wielu stuleci, a ponadto jako kraj jesteśmy jednym z większych producentów tego przysmaku. Na bazie dobrego twarogu można przygotować wiele znakomitych posiłków, nie tylko ciast, co z uwagi na jego wartości odżywcze powinno szczególnie zainteresować osoby prowadzące zdrowy tryb życia, ale także starające się zbudować masę mięśniową. Jak łatwo uwzględnić ten mleczny produkt w diecie? Podpowiadamy!

Twaróg w diecie osoby aktywnej – dlaczego warto go wykorzystywać?

Sekretem idealnego twarogu jest użycie do jego produkcji najlepszej jakości mleka. Twaróg to przysmak bogaty w wiele wartości odżywczych. Jest źródłem cynku oraz wielu witamin z grupy B, a także łatwo przyswajalnego białka, co jest bardzo istotne w kontekście budowania masy mięśniowej.

Twaróg dostarcza nam również wielu aminokwasów egzogennych (niewytwarzanych przez organizm). Wspierają one między innymi pracę mięśni oraz chronią je przed katabolizmem (czyli spalaniem). Te wyjątkowe właściwości produktu sprawiają, że jest on nie tylko kluczowym składnikiem diety sportowców, ale i także osób mniej aktywnych, które jednak chcą odżywiać się w zdrowy i zbilansowany sposób.

3 zdrowe i proste w przygotowaniu przekąski z twarogiem

Uwzględnienie twarogu w codziennej diecie jest bardzo proste. To niezwykle uniwersalny składnik i z łatwością można go wykorzystać do wielu wygodnych przekąsek, które bez trudu da się spakować ze sobą np. na siłownię. Na przygotowanie którejkolwiek z poniższych propozycji wystarczy niecałe 15 minut. Sprawdźcie!

Obwarzanek z twarożkiem i łososiem

To świetna propozycja dla osób lubiących ryby, które dbają o to, by w ich diecie pojawiały się one regularnie i dostarczały do organizmu cennych kwasów DHA.

Składniki:

  • duży obwarzanek/bajgiel
  • twaróg Mazurski Smak półtłusty klinek 250 g
  • jogurt Augustowski naturalny 150 g
  • świeży ogórek
  • łosoś w plastrach
  • świeży koperek
  • pieprz
  • opcjonalnie: kapary, sól

Przygotowanie: Zacznijmy od przekrojenia obwarzanka na 2 równe części. W naczyniu rozdrabniamy widelcem twaróg, dodajemy jogurt naturalny, pieprz i opcjonalnie sól w ilościach według uznania. Całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Następnie wyrobioną „pastą” smarujemy obwarzanek. Dodajemy pokrojonego w plastry świeżego ogórka, łososia, koperek oraz jeśli lubimy – kapary. Pierwsza szybka i zdrowa przekąska gotowa. Można z łatwością spakować ją w swój lunchbox, by posilić się po wymagającym treningu.

Bruschetta z twarożkiem, suszoną żurawiną i boczkiem

Bruschetta podana w ten sposób z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom połączenia słodkiego i słonego smaku. W dodatku odrobina boczku, czyli ekstra porcji tłuszczu, wspomoże wchłanianie się witamin.

Składniki:

  • twaróg Rolmlecz półtłusty kostka 200 g
  • garść suszonej żurawiny
  • plasterek boczku
  • pełnoziarnista bagietka
  • jogurt Augustowski naturalny 150 g
  • rukola
  • pieprz
  • chili
  • opcjonalnie: sól

Przygotowanie: Bagietkę kroimy na małe kromki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 5 minut. Dzięki temu będą idealnie chrupiące. W miseczce rozgniatamy twaróg, dodajemy jogurt naturalny, chili, pieprz i opcjonalnie sól. Mieszamy do połączenia składników. Suszoną żurawinę możemy dodać do twarogu bądź po prostu posypać nią kanapkę. Boczek zwijamy w rulonik i kładziemy na kromce. Całość dekorujemy rukolą. Jeśli chcemy zabrać tak przygotowaną bruschettę na wynos, wystarczy, że przykryjemy ją dodatkową kromką bagietki.

Fit sałatka z rzodkiewką

To rozwiązanie dla fanów sałat i zielonych przekąsek, którzy doceniają dobrej jakości nabiał o charakterystycznym i wyrazistym smaku.

Składniki:

  • 2 lub 3 garście rukoli
  • 3 rzodkiewki
  • twarożek Mazurski Smak ze śmietanką, cebulką i pieprzem 200 g
  • szczypta papryki słodkiej lub ostrej
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • opcjonalnie: sól, słodka/ostra papryka

Przygotowanie: Najpierw dokładnie myjemy warzywa. Rukolę osuszamy i przekładamy na głęboki talerz. Rzodkiewki kroimy w plastry. Proponowany twarożek w tym przepisie jest już dobrze doprawiony, więc możemy od razu przełożyć go na talerz bądź opcjonalnie dodać do niego słodką/ostrą paprykę. Wszystkie składniki mieszamy, a na sam koniec skrapiamy sałatkę sokiem z cytryny. Smacznego!

Twaróg to zdrowy i wartościowy produkt, który bez trudu można uwzględnić w swojej codziennej diecie, nawet jako składnik posiłków „na wynos”, jedzonych w pracy czy na siłowni. Więcej inspirujących przepisów z twarogiem w roli głównej znajduje się na stronie www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Sport Bieganie zimą? Marka Montis proponuje latarkę czołową Biuro prasowe
2024-12-31 | 09:00

Bieganie zimą? Marka Montis proponuje latarkę czołową

Montis poleca latarkę do biegania Sposób na spalenie świątecznych kilogramów, zwiększenie odporności i wytrzymałości oraz poprawę krążenia, a także humoru. Bieganie
Sport Świąteczna niespodzianka od siatkarek KSG Warszawa
2024-12-31 | 01:00

Świąteczna niespodzianka od siatkarek KSG Warszawa

W ostatnich dniach siatkarki KSG Warszawa, drużyny rywalizującej w 1. Lidze Kobiet, odwiedziły małych pacjentów w dwóch warszawskich szpitalach - Klinice Pediatrii Państwowego
Sport Siatkarki KSG Warszawa wprowadziły sportową energię do warszawskich szkół
2024-12-27 | 12:30

Siatkarki KSG Warszawa wprowadziły sportową energię do warszawskich szkół

W ostatnich dniach siatkarki KSG Warszawa zawitały do dwóch warszawskich szkół podstawowych - SP 403 i SP 388 - aby podzielić się swoją pasją do sportu i zachęcić

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.

Konsument

Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.