15 marca świętujemy Dzień Piekarzy i Cukierników
Pyszne ciasta, lukrowane pączki i muffiny, a także owocowe desery – te wszystkie smakołyki uprzyjemniają nasze życie na co dzień. 15 marca celebrujemy święto autorów najlepszych słodkich deserów, czyli Dzień Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji chcielibyśmy przypomnieć historię Karola Wedla – cukiernika, który założył czekoladowy biznes Wedlów oraz przedstawić sylwetki współczesnych twórców przysmaków kultowej czekoladowej marki.
Karol Wedel – znany warszawski cukiernik z XIX wieku
W 1851 roku Karol Wedel, doświadczony cukiernik z Berlina, postanowił otworzyć pierwszy firmowy sklep wraz z małą manufakturą czekolady, przy ul. Miodowej w Warszawie. W pięknych wnętrzach cukierni Karol Wedel częstował klientów pitną czekoladą i przysmakami, o których mówiło się wówczas, że mają właściwości prozdrowotne. Były to m.in. pastylki z mięty pieprzowej, karmelki śmietankowe na kaszel czy syrop drezdeński na przeziębienie. Właściciel cukierni zdobył sławę w stolicy również dzięki pysznym ciastom. Kiedy siedem lat po otwarciu biznesu, przez jego zagraniczną podróż nastąpiły chwilowe braki w dostawie popularnych wypieków, zamieścił on w „Kurierze Warszawskim” ogłoszenie, w którym przepraszał „szanowną publiczność” za czasowe braki w ofercie. Wedel zaprosił mieszkańców stolicy do świata czekolady. W Warszawie mógł zabłysnąć swoim bogatym doświadczeniem zawodowym. Przed przeprowadzką do Polski praktykę cukierniczą odbywał w Paryżu, Londynie i Berlinie. Warszawiacy pokochali cukiernię za innowacyjność i z wielką ciekawością próbowali nieznanych im dotąd smaków. Słodki biznes w kolejnych latach rozwijał jego syn Emil, a potem wnuk Jan.
Renata Kamińska – wedlowska czekoladniczka
Współcześnie za receptury przysmaków E.Wedel odpowiada zespół wybitnych specjalistów. Jedną z nich jest Renata Kamińska - starszy technolog z działu badań i rozwoju. W firmie pracuje już ponad 35 lat, przez ten czas zdobyła doświadczenie w wielu sektorach, obecnie zajmuje się tworzeniem nowych receptur czekoladowych. Renata wraz z zespołem zarządza działem półproduktów, gdzie powstaje masa czekoladowa stanowiąca podstawę wielu wedlowskich przysmaków m.in. pianek Ptasie Mleczko®, czy Torcika Wedlowskiego. Czekoladniczka intensywnie współpracuje z panelem sensorycznym, którego członkowie oceniają nowe słodkie propozycje. Jej zawód polega na opracowywaniu niepowtarzalnych nut smakowych, co jest spełnianiem marzeń każdego wielbiciela czekolady. Renata ma na koncie wiele sukcesów, opracowała m.in. najnowszą czekoladę Mocno Mleczną, dobrze znaną innowacyjną czekoladę Karmelową, a także czekoladę Mocno Gorzką i Gorzką Klasyczną, którą znaleźć można w zasobach każdego cukiernika i konesera deserów.
Janusz Profus i Joanna Klimas-Profus – Mistrzyni i Maestro Czekolady E.Wedel
Można stwierdzić, że połączyła ich czekolada. Janusz Profus wraz z żoną Joanną Klimas-Profus tworzą zgrany i twórczy duet od lat. ,,Szycie” w czekoladzie jest wyjątkową specjalizacją Mistrzyni Cukiernictwa, która jako jedyna w Polsce potrafi stworzyć słodkie ubrania, buty czy dodatki. Na co dzień pracuje w Pracowni Rarytasów w Fabryce E.Wedel, gdzie przygotowuje smakołyki dostępne później na półkach Pijalni Czekolady E.Wedel. Janusz Profus – Maestro Czekolady nieustannie kreuje nowe smaki i receptury wedlowskich łakoci. Profusowie są autorami projektów i wykonawcami wielu imponujących czekoladowych rzeźb, które gościły na licznych wydarzeniach z udziałem marki E.Wedel m.in. IEM w Katowicach, czy na pokazie mody Macieja Zienia. Ich twórczość sprawia, że czekolada jest przyjemna nie tylko dla podniebienia, ale także dla oka.
SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień?
MP3 | Stres Polaków. 75% zmaga się z napięciem każdego tygodnia
Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Uroda
Adam Kszczot: Moja żona została mistrzynią świata w makijażu permanentnym. Trochę się też do tego przyczyniłem
W trakcie swojej kariery sportowej lekkoatleta specjalizujący się w biegu na 800 m odniósł wiele sukcesów i zdobył medale na najważniejszych międzynarodowych zawodach. Ale jak się okazuje, w domu nie jest jedynym mistrzem. Jego żona bowiem również może się poszczycić tytułem mistrzyni świata, ale nie w sporcie. Renata Kszczot specjalizuje się w microbladingu, czyli metodzie makijażu permanentnego brwi. Olimpijczyk jest niezwykle dumny z osiągnięć partnerki, wspiera ją i stwarza jej przestrzeń potrzebną do rozwijania pasji. W zamian za to ona wprowadza go w tajniki swojej pracy.
Gwiazdy
Iga Baumgart-Witan: Mama nie pozwoliła mi na udział w programie „Mistrzowskie pojedynki”. Zdecydowałam się i już pierwszego dnia marzyłam, żeby wrócić do domu
Biegaczka nie ukrywa, że miała kilka momentów zwątpienia w kwestii swojego udziału w programie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory”. Po obejrzeniu zajawki zagranicznej edycji zrozumiała bowiem, jak wymagające mogą być konkurencje, i nie była do końca przekonana, czy sobie z nimi poradzi. Oliwy do ognia dolała jej mama, która absolutnie nie godziła się na ten wyjazd. Mimo wątpliwości Iga Baumgart-Witan postanowiła jednak stawić czoła trudnościom i zmierzyć się z wyczerpującymi wyzwaniami, ale jak zaznacza – nic za wszelką cenę.
Media
Iwona Guzowska: W programie „Mistrzowskie pojedynki" jest kilka osób stricte nastawionych na rywalizację. Chciały jak najwyżej zajść i szły po trupach do celu
Mistrzyni świata w kickboxingu z entuzjazmem wspomina swój udział w programie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory”, bo jak podkreśla, okazał się dla niej wyjątkowo cennym doświadczeniem. Realizując poszczególne zadania, sportowcy musieli bowiem stawić czoła nie tylko rywalom, ale i własnym ograniczeniom. Iwona Guzowska zdradza też, że niektórzy uczestnicy byli mocno zdeterminowani. Nie ukrywali, że przyjechali po to, żeby wygrać, i nie dawali sobie żadnej taryfy ulgowej.