3 pomysły na sylwestrowe przekąski, które zachwycą Twoich gości!

Good One PR
ul. Edwarda Jelinka 38
01-646 Warszawa
katarzyna.zawadzka|goodonepr.pl| |katarzyna.zawadzka|goodonepr.pl
796 996 240
www.goodonepr.pl/
Na idealną imprezę składają się trzy czynniki – doborowe towarzystwo, wesoła atmosfera i pyszne jedzenie. Jeśli w tym roku organizujesz sylwestrową domówkę, najlepiej z wyprzedzeniem zaplanuj menu, którym uraczysz swoich gości. Na tego typu przyjęciach najlepiej sprawdzą się potrawy podane w formie przekąsek, które smakują dobrze zarówno na ciepło i na zimno. Dzięki temu nie będziesz tracić czasu na podgrzewanie czy serwowanie dań i w 100% oddasz się zabawie. Przedstawiamy inspiracje na 3 pyszne przekąski, które zasmakują każdemu.
Sylwestrowa zabawa często trwa do białego rana, a tańce i bąbelki zwiększają apetyt, dlatego musisz zadbać nie tylko o wyjątkowy smak przekąsek, ale też ich odpowiednią ilość. Przygotowywanie menu to świetna okazja do eksperymentów w kuchni i zainspirowania się potrawami z różnych części świata. Na noworocznym stole doskonale sprawdzą się meksykańskie tacos, francuska deska serów czy… azjatyckie sushi. Sprawdź nasze pomysły i porady na ich przygotowanie!
Sushi dla początkujących
Chcesz zaimponować gościom? Zrób samodzielnie sushi – aby wyszło idealnie pamiętaj o odpowiednim przygotowaniu ryżu. Przepłukuj go w misce do momentu, aż woda będzie przezroczysta, a po ugotowaniu pozostaw do ostygnięcia pod przykrywką na mniej więcej 15 minut. Wystudzony ryż doprawia się zalewą – możesz użyć gotowej lub przyrządzić ją samodzielnie – na ok. 100 g ryżu potrzebujesz 30 ml octu ryżowego i 1,5 łyżki cukru. Kolejnym istotnym składnikiem jest ryba – jeśli nie masz dostępu do świeżego i dobrej jakości produktu, zrezygnuj z serwowania jej na surowo i postaw na wędzonego łososia, pieczonego dorsza albo smażone w tempurze krewetki.
– Sushi doskonale sprawdzi się także jeśli wśród gości mamy osoby na diecie roślinnej, dla których można przygotować maki z samymi warzywami i serkiem śmietankowym. Oprócz ogórka, papryki czy marchewki, warto też dodać marynowaną tykwę lub japońską rzepę. Dla wielu osób problemem jest zwijanie rolek – pomocna okazuje się specjalna mata bambusowa, która jest zazwyczaj częścią gotowych zestawów z podstawowymi produktami do robienia sushi w domu. Znajdziemy w nich takie składniki jak m.in. ryż, arkusze nori, imbir, wasabi czy sos sojowy – dodaje Anna Wodzyńska-Szklanko, Brand Manager sklepu Bee.pl, z szerokim asortymentem produktów spożywczych.
Przygotowanie sushi z wodorostami na wierzchu, czyli futomaków lub hosomaków, zacznij od położenia na bambusowej macie arkusza nori i rozłożenia na jego części cienkiej warstwy ryżu. Następnie pora na dodatki – ułóż je blisko krawędzi ryżu i zacznij zwijanie od tej strony, dociskając delikatnie matę do rolki. W przypadku uramaków – kawałków sushi zawiniętych w ryż, wystarczy przykryć matę folię spożywczą i ułożyć ryż jako pierwszą warstwę, a na nim nori i pozostałe składniki.
Deska przysmaków – dla każdego coś dobrego
Najłatwiejszą w przygotowaniu imprezową przekąską są różne smakołyki podane na desce, ale koniecznie wybierz dobrej jakości produkty – zarówno wytrawne, jak i słodkie. Doskonale sprawdzi się połączenie twardszych odmian sera typu parmezan lub cheddar z miękkimi serami pleśniowymi – na przykład camembertem czy brie. Kolejnym elementem tzw. deski są wędliny – postaw na szynkę parmeńską, kabanosy oraz kiełbasy – najlepiej aromatyczne salami i chorizo. Kiedy masz już dwa bazowe rodzaje składników pora na dodatki, czyli paluszki typu grissini, krakersy, orzechy oraz oliwki. Nie zapomnij też wzbogacić całości owocami, warzywami, a także smarowidłami – hummusem, miodami i dżemem, które będą idealnie komponować się z serem.
Deska przysmaków musi wyglądać spektakularnie, co zapewnią odpowiednio ułożone składniki – zacznij od umieszczenia największych elementów na jej środku i dopiero później dodawaj resztę. W przypadku serów pleśniowych, wykrój z całości sera kilka trójkątów i połóż je obok reszty produktu, a twarde odmiany pokrój w grubą kostkę i nadziej na wykałaczki. Przy serze ulokuj mięso, ale zadbaj o jego prezentacje – skręcaj wędlinę w ruloniki, a jeśli szynka jest miękka i plastyczna, nadaj jej fantazyjny kształt. Z salami możesz stworzyć nawet…różę! Potrzebujesz do tego kieliszka od wina – na jego krawędzi nakładaj plastry salami, tak aby lekko na siebie nachodziły – po ok. 4 warstwach ”kwiat” będzie gotowy. Dodatki typu orzechy czy oliwki możesz rozsypać bezpośrednio na deskę i wypełnić nimi wolną przestrzeń lub przełożyć do mniejszych miseczek, tak jak dżemy, miód oraz sosy.
Meksykański street food po polsku
Na sylwestrowym stole nie może zabraknąć też taco, przekąski rodem z Meksyku, która zaspokoi apetyt gości na dłużej, a dzięki możliwości samodzielnego łączenia składników sprawi im dużo radości. Jak zabrać się za przygotowanie tacos? Zacznij od wyboru mięsa lub jego roślinnego odpowiednika – może to być zarówno wołowina, kurczak czy krewetki, jak i tofu lub po prostu fasola z puszki. Dopraw je czosnkiem i specjalną mieszanką przypraw do taco, a następnie usmaż. Gdy mięso jest gotowe przejdź do warzyw – pokrój cebulę, różne odmiany papryki, pomidory oraz porwij sałatę. Z cebuli i pomidorów, możesz również przygotować pico de gallo – świeżą salsę z dodatkiem oliwy, limonki i kolendry. Wykorzystasz je także do guacamole – nieodłącznego dodatku do tacos. Gdy mięso, warzywa oraz sosy będą gotowe, przełóż je do oddzielnych naczyń, w których będą serwowane. To samo zrób ze startym serem i kwaśną śmietaną.
– Dodatki mogą być różne, ale podstawę taco stanowi kukurydziana tortilla. Zazwyczaj jest ona mniejsza niż te, których używa się do wrapów – w awaryjnej sytuacji zawsze można wykroić szklanką mniejsze koła z placków o większej średnicy. Nie tylko wielkość taco ma znaczenie – tortilla może być zarówno lekko podsmażona i miękka, jak i bardzo chrupiąca. W tym drugim przypadku sprawdzą się gotowe, kruche muszle do tacos, choć można je też przygotować samodzielnie. Wystarczy ułożyć placki na kratce do piekarnika, tak aby ich boki zwisały i tworzyły kształt litery U, a następnie piec w ok. 150 stopniach, aż do osiągnięcia rumianego koloru i odpowiedniej chrupkości – radzi Anna Wodzyńska-Szklanko, ze sklepu Bee.pl.
Pomysłów na sylwestrowe dania i przekąski jest wiele – jeśli chcesz, aby goście długo wspominali nie tylko szampańską zabawę, ale też pyszne jedzenie postaw na oryginalne rozwiązania. Azjatyckie sushi, fantazyjna deska serów czy meksykańskie taco z pewnością zachwycą podniebienna wszystkich uczestników imprezy.

Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Dorota Gardias: Moja piosenka nagrana z Bartasem Szymoniakiem odniosła ogromny sukces. Wiążę z nią pewne plany
Prezenterka pogody podkreśla, że ma w życiu kilka pasji, które szczególnie pielęgnuje. Jedną z nich jest śpiewanie. Nuci nie tylko pod prysznicem, ale swoje umiejętności wokalne prezentuje również na eventach, imprezach okolicznościowych i w programach rozrywkowych. Dorota Gardias nie kryje satysfakcji z tego, że kilka miesięcy temu mogła zaśpiewać w duecie z Bartasem Szymoniakiem, a utwór „Wszystko i nic” bardzo przypadł do gustu odbiorcom. Teraz marzy o tym, by móc wykonać go „na żywo” podczas festiwalu.
Media i PR
Reklama suplementów diety przez influencerów podlega pewnym ograniczeniom. Kontrolują to GIS i UOKiK

Rekomendacje influencerów mają znaczenie w wielu kategoriach zakupowych. Z raportu przygotowanego przez Wavemaker „Influencerzy pod lupą: etyka w social mediach” wynika, że 30 proc. internautów bierze je pod uwagę przy podejmowaniu decyzji zakupowych dotyczących leków i suplementów diety. Reklamy suplementów diety w Polsce podlegają pewnym ograniczeniom. Przykładowo nie można przypisywać im właściwości leczniczych, bo nie są to leki, ani też właściwości wspomagających, które nie są poparte badaniami. Te kwestie sprawdza GIS. UOKiK z kolei może skontrolować poprawne oznaczenie przekazu reklamowego w social mediach.
Moda
Qczaj: Kiedyś na każde wyjście musiałem kupić sobie coś nowego. Teraz już nie chcę kupować kolejnych garniturów, by potem wyrzucać je na śmietnik

Zdaniem trenera, by zadbać o środowisko naturalne i zmniejszyć ilość odpadów, trzeba chociażby zrezygnować z impulsywnych zakupów w sklepach z odzieżą i w modzie postawić na bardziej zrównoważone rozwiązania. Qczaj zachęca więc do zmiany nawyków i refleksji nad własnymi potrzebami. Najpierw bowiem powinniśmy ocenić, czy dany zakup naprawdę jest konieczny, czy może w szafie mamy już podobną rzecz, którą z powodzeniem można ponownie wykorzystać. On sam, na przekór nieprzychylnym komentarzom i krytyce internautów, kilka razy założył już ten sam garnitur i znów za jakiś czas zamierza się w nim pokazać.