3 pomysły na sylwestrowe przekąski, które zachwycą Twoich gości!

Good One PR
ul. Edwarda Jelinka 38
01-646 Warszawa
katarzyna.zawadzka@goodonepr.pl
796 996 240
www.goodonepr.pl/
Na idealną imprezę składają się trzy czynniki – doborowe towarzystwo, wesoła atmosfera i pyszne jedzenie. Jeśli w tym roku organizujesz sylwestrową domówkę, najlepiej z wyprzedzeniem zaplanuj menu, którym uraczysz swoich gości. Na tego typu przyjęciach najlepiej sprawdzą się potrawy podane w formie przekąsek, które smakują dobrze zarówno na ciepło i na zimno. Dzięki temu nie będziesz tracić czasu na podgrzewanie czy serwowanie dań i w 100% oddasz się zabawie. Przedstawiamy inspiracje na 3 pyszne przekąski, które zasmakują każdemu.
Sylwestrowa zabawa często trwa do białego rana, a tańce i bąbelki zwiększają apetyt, dlatego musisz zadbać nie tylko o wyjątkowy smak przekąsek, ale też ich odpowiednią ilość. Przygotowywanie menu to świetna okazja do eksperymentów w kuchni i zainspirowania się potrawami z różnych części świata. Na noworocznym stole doskonale sprawdzą się meksykańskie tacos, francuska deska serów czy… azjatyckie sushi. Sprawdź nasze pomysły i porady na ich przygotowanie!
Sushi dla początkujących
Chcesz zaimponować gościom? Zrób samodzielnie sushi – aby wyszło idealnie pamiętaj o odpowiednim przygotowaniu ryżu. Przepłukuj go w misce do momentu, aż woda będzie przezroczysta, a po ugotowaniu pozostaw do ostygnięcia pod przykrywką na mniej więcej 15 minut. Wystudzony ryż doprawia się zalewą – możesz użyć gotowej lub przyrządzić ją samodzielnie – na ok. 100 g ryżu potrzebujesz 30 ml octu ryżowego i 1,5 łyżki cukru. Kolejnym istotnym składnikiem jest ryba – jeśli nie masz dostępu do świeżego i dobrej jakości produktu, zrezygnuj z serwowania jej na surowo i postaw na wędzonego łososia, pieczonego dorsza albo smażone w tempurze krewetki.
– Sushi doskonale sprawdzi się także jeśli wśród gości mamy osoby na diecie roślinnej, dla których można przygotować maki z samymi warzywami i serkiem śmietankowym. Oprócz ogórka, papryki czy marchewki, warto też dodać marynowaną tykwę lub japońską rzepę. Dla wielu osób problemem jest zwijanie rolek – pomocna okazuje się specjalna mata bambusowa, która jest zazwyczaj częścią gotowych zestawów z podstawowymi produktami do robienia sushi w domu. Znajdziemy w nich takie składniki jak m.in. ryż, arkusze nori, imbir, wasabi czy sos sojowy – dodaje Anna Wodzyńska-Szklanko, Brand Manager sklepu Bee.pl, z szerokim asortymentem produktów spożywczych.
Przygotowanie sushi z wodorostami na wierzchu, czyli futomaków lub hosomaków, zacznij od położenia na bambusowej macie arkusza nori i rozłożenia na jego części cienkiej warstwy ryżu. Następnie pora na dodatki – ułóż je blisko krawędzi ryżu i zacznij zwijanie od tej strony, dociskając delikatnie matę do rolki. W przypadku uramaków – kawałków sushi zawiniętych w ryż, wystarczy przykryć matę folię spożywczą i ułożyć ryż jako pierwszą warstwę, a na nim nori i pozostałe składniki.
Deska przysmaków – dla każdego coś dobrego
Najłatwiejszą w przygotowaniu imprezową przekąską są różne smakołyki podane na desce, ale koniecznie wybierz dobrej jakości produkty – zarówno wytrawne, jak i słodkie. Doskonale sprawdzi się połączenie twardszych odmian sera typu parmezan lub cheddar z miękkimi serami pleśniowymi – na przykład camembertem czy brie. Kolejnym elementem tzw. deski są wędliny – postaw na szynkę parmeńską, kabanosy oraz kiełbasy – najlepiej aromatyczne salami i chorizo. Kiedy masz już dwa bazowe rodzaje składników pora na dodatki, czyli paluszki typu grissini, krakersy, orzechy oraz oliwki. Nie zapomnij też wzbogacić całości owocami, warzywami, a także smarowidłami – hummusem, miodami i dżemem, które będą idealnie komponować się z serem.
Deska przysmaków musi wyglądać spektakularnie, co zapewnią odpowiednio ułożone składniki – zacznij od umieszczenia największych elementów na jej środku i dopiero później dodawaj resztę. W przypadku serów pleśniowych, wykrój z całości sera kilka trójkątów i połóż je obok reszty produktu, a twarde odmiany pokrój w grubą kostkę i nadziej na wykałaczki. Przy serze ulokuj mięso, ale zadbaj o jego prezentacje – skręcaj wędlinę w ruloniki, a jeśli szynka jest miękka i plastyczna, nadaj jej fantazyjny kształt. Z salami możesz stworzyć nawet…różę! Potrzebujesz do tego kieliszka od wina – na jego krawędzi nakładaj plastry salami, tak aby lekko na siebie nachodziły – po ok. 4 warstwach ”kwiat” będzie gotowy. Dodatki typu orzechy czy oliwki możesz rozsypać bezpośrednio na deskę i wypełnić nimi wolną przestrzeń lub przełożyć do mniejszych miseczek, tak jak dżemy, miód oraz sosy.
Meksykański street food po polsku
Na sylwestrowym stole nie może zabraknąć też taco, przekąski rodem z Meksyku, która zaspokoi apetyt gości na dłużej, a dzięki możliwości samodzielnego łączenia składników sprawi im dużo radości. Jak zabrać się za przygotowanie tacos? Zacznij od wyboru mięsa lub jego roślinnego odpowiednika – może to być zarówno wołowina, kurczak czy krewetki, jak i tofu lub po prostu fasola z puszki. Dopraw je czosnkiem i specjalną mieszanką przypraw do taco, a następnie usmaż. Gdy mięso jest gotowe przejdź do warzyw – pokrój cebulę, różne odmiany papryki, pomidory oraz porwij sałatę. Z cebuli i pomidorów, możesz również przygotować pico de gallo – świeżą salsę z dodatkiem oliwy, limonki i kolendry. Wykorzystasz je także do guacamole – nieodłącznego dodatku do tacos. Gdy mięso, warzywa oraz sosy będą gotowe, przełóż je do oddzielnych naczyń, w których będą serwowane. To samo zrób ze startym serem i kwaśną śmietaną.
– Dodatki mogą być różne, ale podstawę taco stanowi kukurydziana tortilla. Zazwyczaj jest ona mniejsza niż te, których używa się do wrapów – w awaryjnej sytuacji zawsze można wykroić szklanką mniejsze koła z placków o większej średnicy. Nie tylko wielkość taco ma znaczenie – tortilla może być zarówno lekko podsmażona i miękka, jak i bardzo chrupiąca. W tym drugim przypadku sprawdzą się gotowe, kruche muszle do tacos, choć można je też przygotować samodzielnie. Wystarczy ułożyć placki na kratce do piekarnika, tak aby ich boki zwisały i tworzyły kształt litery U, a następnie piec w ok. 150 stopniach, aż do osiągnięcia rumianego koloru i odpowiedniej chrupkości – radzi Anna Wodzyńska-Szklanko, ze sklepu Bee.pl.
Pomysłów na sylwestrowe dania i przekąski jest wiele – jeśli chcesz, aby goście długo wspominali nie tylko szampańską zabawę, ale też pyszne jedzenie postaw na oryginalne rozwiązania. Azjatyckie sushi, fantazyjna deska serów czy meksykańskie taco z pewnością zachwycą podniebienna wszystkich uczestników imprezy.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Zdrowie

Katarzyna Dowbor: Jak najszybciej muszę się zaszczepić przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu. Do tej pory zabezpieczałam przed tymi pasożytami tylko moje zwierzęta
Prezenterka przyznaje, że do tej pory nie zdawała sobie sprawy, że kleszczowe zapalenie mózgu to taka podstępna i groźna choroba. Jest ona wywoływana przez wirusa, który dostaje się do naszego organizmu w wyniku ukłucia przez kleszcza. Dlatego tak ważne jest, by przed tymi pajęczakami zabezpieczać nie tylko naszych pupili, ale także siebie. Katarzyna Dowbor już umówiła się na przyjęcie odpowiedniej szczepionki. Z danych opracowanych przez Ośrodek Badań Socjomedycznych Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych UW wynika, że na taki krok decyduje się zaledwie co dziesiąty Polak.
Moda
Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań. Z sukcesem sprzedaję też swoje rzeczy na popularnej platformie

Aktorka chętnie podjęła wyzwanie „no-buy 2025” i jak zapewnia, w tym roku nie zamierza kupować żadnych nowych ubrań. Poza tym systematycznie „wietrzy” swoją szafę i te rzeczy, które już nie są jej potrzebne, sprzedaje przez internet albo oddaje znajomym. Julia Kamińska zaznacza też, że kompletując stylizację na czerwony dywan, stara się nie wydawać pieniędzy na nowe ubrania. Najpierw zagląda do garderoby, by znaleźć w niej coś, co można ponownie wykorzystać.
Infrastruktura
Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.