3 sposoby na wykorzystanie dyni
Dynia to zdecydowanie królowa jesieni – jej pojawienie się zapowiada długie wieczory i domowe aktywności. Miłośnicy przytulnych wnętrz chętnie wykorzystują ją do tworzenia jesiennych dekoracji, a sympatycy kulinariów doceniają za smak i aromatyczne potrawy, które można z niej przygotować. Poznaj najlepsze pomysły na wykorzystanie dyni!
W przytulnym wnętrzu gotowym na chłodne miesiące nie może zabraknąć dekoracji z dyni. Pomarańczowa, zielonkawa, w paski lub kropki – warzywo ma wiele twarzy, a to pozwala na tworzenie różnych kompozycji.
1. Stroiki, lampiony i ozdoby
Najprostszym sposobem jest ustawienie kilku dyń w różnych rozmiarach przed wejściem do domu lub na tarasie w towarzystwie donic pełnych wrzosów. Taki klimatyczny zakątek wprowadzi nas w przyjemną aurę barwnej jesieni. Możemy zrobić także podobny stroik na stół czy też komodę, ustawiając mniejsze dynie obok świec zapachowych, dekoracyjnej szyszki czy ceramicznych figurek.
– Jeśli naturalna, pomarańczowa barwa warzywa nie pasuje do naszego wystroju mieszkania albo wizji artystycznej, można zmienić jej kolor na inny – np. złoty, srebrny lub biały. Zanim przystąpimy do malowania, wyczyśćmy główną zainteresowaną z kurzu i brudu, aby uniknąć nieestetycznego efektu i szybkiego gnicia. W trudniejszych przypadkach możemy wspomóc się gąbką do naczyń. Pamiętajmy także o ochronie dłoni podczas malowania i załóżmy gumowe rękawice. Najłatwiej pomalować dynię, korzystając z farby w sprayu – tutaj połysk będzie gwarantowany. Matowe wykończenie możemy uzyskać, stosując farbę kredową, którą rozprowadzimy pędzlem. Poczekajmy do wyschnięcia i dekoracja gotowa! – podpowiada Marta Krokowicz, związana z marką Paclan.
Nie zapominajmy o dyniowych lampionach, które mogą nawiązywać do Halloween. Przygotujmy ostry nożyk i łyżkę, które ułatwią wydrążenie miąższu i wycięcie otworów w skorupie – np. upiornego uśmiechu, który spodoba się najmłodszym – lub odwzorujmy popularne kształty np. gwiazdki. Po umieszczeniu w środku świeczki dynia rozświetli się niczym lampion.
2. Puree z dyni
To pomysł na wykorzystanie tego, co zostanie nam po produkcji dyniowych dekoracji – miąższu. Jeśli chcemy wygodnie go wybrać, warto zamiast łyżki użyć gałkownicę do lodów. Nie wyrzucajmy także środka z nasionami – wykorzystamy pestki ponownie.
– Miąższ najlepiej upiec – naczynie żaroodporne warto wyścielić wcześniej papierem do pieczenia, co zapobiegnie przywieraniu dyni do dna, a nam zaoszczędzi czas na myciu. Warto sprawdzić miękkość warzywa patyczkiem w trakcie pieczenia – mniejsze kawałki upieką się szybciej, a większe i te ze skórką będą musiały spędzić około 60 minut w piekarniku. Upieczone warzywo wystudźmy i zblendujmy na gładką masę. Co z nim zrobić? Pomysłów jest wiele – będzie świetnym dodatkiem do jesiennej owsianki, domowych kopytek, zapiekanek czy ciasteczek. Zaserwujmy także krem z dyni, który jesienią smakuje najlepiej – mówi Marta Krokowicz i dodaje: gotowe puree możemy wykorzystać jednorazowo lub przechować na później – tutaj świetnie sprawdzą się woreczki do mrożenia ze struną lub zamykane na klips, które zapewnią zawartości szczelność i pozwolą cieszyć się smakiem jesieni także zimą. Jeśli przygotowaliśmy większą ilość masy warzywnej, poporcjujmy ją i zapakujmy do litrowych woreczków. Zamrozić możemy także surową dynię, pamiętając o wcześniejszym pokrojeniu w mniejsze cząstki – sprawdzi się jako dodatek do potraw i ciast zimową porą.
3. Zdrowe pestki
Czasem kupujemy gotową mieszankę pestek jako dodatek do sałatek albo w ramach zdrowej przekąski na wieczór. Dlatego po wyciągnięciu pestek z dyni, wykorzystajmy je ponownie. Aby zmienić je w chrupiące nasiona, musimy je wysuszyć. Możemy zrobić to za pomocą piekarnika – ważne, aby nasiona były równomiernie rozłożona na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i były co jakiś czas przewracane, aby dobrze się wysuszyły. Piekarnik najlepiej nagrzać do 70°C i zarezerwować sobie 1,5 h. Po tym czasie pestki powinny być wysuszone. Jeśli przygotowaliśmy w międzyczasie krem z dyni, to pestki razem z kleksem śmietany świetnie uzupełnią nie tylko smak, ale i wygląd dania.
Dynia ma wiele twarzy i zastosowań, dlatego w okresie, kiedy jest łatwo dostępna, korzystajmy z niej. Pomarańczowy miąższ z dodatkiem korzennych przypraw podbije kubki smakowe niejednego niejadka, a barwne dekoracje pozwolą przejść przez jesień bez szwanku.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.