Komunikaty PR

Andrzejki w stylu...azjatyckim! 10 wypróbowanych przepisów

2023-11-20  |  01:00
Biuro prasowe

Andrzejki to typowo polskie święto, które celebrujemy od wielu lat. Ma korzenie w wierzeniach ludowych i związane jest z wróżbami oraz przepowiadaniem przyszłości. Dla wielu z nas świętowanie Andrzejek to przede wszystkim pretekst do dobrej zabawy w towarzystwie rodziny czy przyjaciół. Zachęcamy więc, by tym razem zaskoczyć ich czymś zupełnie nowym, stawiając na azjatyckie smaki.

Andrzejki to doskonały moment, aby się spotkać, pośmiać, porozmawiać i oczywiście – delektować pysznym jedzeniem. Na wielu stołach tradycyjnie królują wówczas klasyczne przekąski, które choć smaczne, zaczynają być już dość …. przewidywalne. Dlaczego zachęcamy by spróbować czegoś zupełnie innego i zaskoczyć gości – zarówno tych, którzy preferują dietę roślinną, jak i amatorów mięsa – nie tylko do odkrywania nowych smaków, ale także tego, jaki potencjał kulinarny w nas drzemie! Zwłaszcza, że nasze propozycje są równie smaczne, co proste i szybkie w przygotowaniu.

Uczta dla wegetarian

Jeśli podczas Andrzejek będziemy gościć wegetarian – a biorąc pod uwagę rosnącą popularność diet roślinnych, jest na to duża szansa – to zamiast  tradycyjnych sałatek na bazie zwykle wszystkim znanych warzyw, możemy podać coś, co dostarczy niezapomnianych doznań smakowych. Aromatyczny hummus i tortille z szarpanym jackfruitem to propozycje, które z pewnością zaskoczą i ucieszą podniebienia nie tylko wegetarian.

A co z miłośnikami mięsa?

Tutaj także mamy szerokie pole do popisu. Zamiast zwykłych nuggetsów, miłośnikom mięsa zaproponujmy tym razem aromatyczne skrzydełka, zamarynowane w orientalnych sosach: sojowym i ostrygowym, podawane z chutneyem mango oraz słodkim sosem sojowym. Ciekawą opcją dla wielbicieli owoców morza jest sałatka z krewetkami w towarzystwie mango , selera naciowego i młodego imbiru. To smaki, które rozbudzą zmysły i wprowadzą nową jakość do naszego imprezowego menu.

Pamiętajmy, że Andrzejki to czas, który warto spędzić ciesząc się swoim towarzystwem, smakiem ciekawych potraw, rozmową i wspólną zabawą. Zaskoczmy naszych gości innowacyjnym podejściem do kulinarnej strony tego wyjątkowego wieczoru. Wznieśmy toast mango margaritą lub pina coladą z mleczkiem kokosowym. Niech to będzie wydarzenie, które wszyscy zapamiętamy na długo.

 

Hummus red-curry z sezamem i chlebkiem pita

Ilość porcji: 4

Czas: 10 min

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

 

Składniki:

3 łyżeczki Pasty curry czerwonej Kanokwan

2 łyżki pasty Tahini Premium OF

1 łyżeczka Oleju z prażonego sezamu House of Asia

2 łyżki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekanego

1 opakowanie gotowego chlebka pita

400 g cieciorki konserwowej

1 cebula pokrojona w kostkę

Sok z 1 limonki

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

Pieprz czarny do smaku

2 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

  1. Podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor i odstaw do wystygnięcia.
  2. Do wysokiego pojemnika przełóż cieciorkę (zalewę zostaw i użyj w razie potrzeby, gdy humus będzie zbyt gęsty), dodaj usmażoną cebulę, pastę curry, tahini, sok z limonki, sezam i kmin rzymski. Zmiksuj wszystko razem na gładką masę dopraw do smaku pieprzem.
  3. Hummus polej oliwą z oliwek i olejem sezamowym, podawaj z chlebkiem pita.

 

 

 

 

 

 

 

Frytki a’la belgijskie

 

Ilość porcji: 4

Czas: 10 minut

Pozom ostrości: 2

 

Składniki:

3 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O'Food

2 łyżeczki Octu ryżowego House of Asia

1 kg ziemniaków mączystych (klasa C)

2 łyżki cukru rozpuszczone w 2 l wody

1 l oleju do smażenia

2 łyżki majonezu

50 g tartego sera pecorino

2 łyżki posiekanego szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w słupki grubości około 1x1 cm, przełóż do miski z wodą oraz cukrem i odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij na ręcznik papierowy i dokładnie osusz.
  2. W garnku rozgrzej olej do temperatury 150°C (użyj termometru) i smaż frytki partiami, aż osiągną jasno złotą skorupkę. Wyjmij na ręcznik papierowy, odsącz i polej octem.
  3. Ten sam olej rozgrzej tym razem do 180°C i ponownie usmaż w nim frytki.
  4. Przygotuj sos: wymieszaj majonez z sosem gochujang.
  5. Gotowe frytki polej przygotowanym sosem, posyp serem pecorino i szczypiorkiem.

 

 

 

Kurczak w sosie ostrygowym z chili i limonką

Ilość porcji: 4

Czas: 10 minut

Poziom ostrości: 2

 

Składniki:

3 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

1 łyżeczka Pasty z chili House of Asia

300 g piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie plasterki

4 łyżki mąki kukurydzianej

1/2 limonka

1 łyżka pokrojonej dymki

500 ml oleju do smażenia

 

Marynata:

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia

1 jajko

 

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj składniki marynaty i przełóż do niej kurczaka, odstaw na 15 minut.
  2. Następnie obtocz mięso w mące kukurydzianej, usmaż na rumiany kolor w głębokim oleju i przełóż na ręcznik papierowy.
  3. Na patelnię wlej łyżkę oleju, pastę z chili, dodaj sos ostrygowy, sok z połowy limonki i całość wymieszaj z kurczakiem. Gotowe danie posyp dymką.

 

 

 

Łódeczki ziemniaczane

Ilość porcji: 4

Czas: 10 minut

Poziom ostrości: 1

 

Składniki:

2 saszetki Pasty miso House of Asia

100 g Sosu tonkatsu House of Asia

500 g ziemniaków

100 g masła

1/2 łyżeczki płatków chili

Olej do smażenia

2 łyżki posiekanej kolendry

2 łyżki startego parmezanu

 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, w osolonej wodzie. Wystudź, następnie pokój na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości ziemniaka).
  2. W rondelku rozpuść masło, dodaj chili, pastę miso i dokładnie wymieszaj. Tak powstałą masą dodaj do ziemniaków i dokładnie wymieszaj całość.
  3. Rozgrzej olej do temperatury 180℃, usmaż ziemniaki na złocisty kolor, wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Następnie przełóż na talerz, polej sosem tonkatsu, posyp kolendrą i parmezanem.

Mango margarita z marakują i sokiem z limonki

Ilość porcji: 4

Czas: 5 minut

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 0

 

Składniki:

170 g Pulpy z marakui QF

1 puszka Wody kokosowej QF (może być każda woda- informacyjnie)

100 g Pulpy z mango Alphonso QF

30 g soku z limonki

10 g cukru

2 świeże marakuje do dekoracji

Kilka kostek lodu

 

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj pulpy, dodaj ¾ cukru, sok z limonki, wodę kokosową i całość dokładnie wymieszaj.
  2. Ranty szklanek zwilż pozostałą z wyciśnięcia soku limonką, obtocz w pozostałym cukrze, następnie dodaj kostki lodu i rozlej do nich gotowy koktajl. Udekoruj marakują.

 

TIP: W wersji z alkoholem, dodaj 160 ml białego rumu.

 

 

Pina Colada z mleczkiem kokosowym

Ilość porcji: 4

Czas: 5 minut

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 0

 

Składniki:

200 ml Wody kokosowej z witaminą C QF     

200 ml Mleczka kokosowego 17-19% House of Asia

40 ml Soku z limonki House of Asia

500 ml soku z ananasa

Kilka kostek lodu

 

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w dzbanku wszystkie składniki koktajlu, a następnie rozlej do szklanek z lodem.

 

TIP: W wersji z alkoholem, dodaj 160 ml Malibu.

 

 

 

 

Sałatka z mango i krewetkami

 

Ilość porcji: 1

Czas: 20 minut

Poziom ostrości: 2

 

Składniki:

1 łyżka pokrojonego Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia

1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka

4 pomidorki cherry

2 łodygi selera naciowego pokrojone w zapałki

1 sałata rzymska baby

6 oczyszczonych krewetek 16/20

1 łyżka pokrojonej kolendry

5 g mielonych orzeszków ziemnych

1/2 średnio dojrzałe mango pokrojone w grubsze zapałki

 

Sos:

2 łyżki Pulpy mango Alphonso QF Quality Food

1 łyżeczka Musztardy dijon Maille

2 łyżki soku z Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia

1 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos: wymieszaj dokładnie wszystkie jego składniki.
  2. Krewetki zblanszuj we wrzącej wodzie przez 2 minuty, a następnie zahartuj w wodzie z lodem.
  3. W dużej misce wymieszaj mango, cebulę, seler naciowy, pomidorki, imbir marynowany oraz kolendrę, następnie dodaj orzeszki i delikatnie wymieszaj całość z krewetkami i sosem. Gotową sałatkę ułóż na liściach sałaty.

 

  1.  

 

 

 

 

 

 

Skrzydełka z kurczaka z chutneyem mango

 

Ilość porcji: 2

Czas: 10 minut

Poziom ostrości: 0

 

Składniki:

100 g Mango chutney House of Asia

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

1 łyżka Sosu sojowego słodkiego House of Asia

100 g Panierki panko House of Asia

12 skrzydełek z kurczaka

1 jajko

1 łyżka pokrojonej zielonej dymki

1 litr oleju do smażenia

 

Sposób przygotowania:

  1. Skrzydełka pokrój na trzy części, lotki odetnij i odłóż (możesz wykorzystać je do przygotowania bulionu), a w pozostałych dwóch częściach ściągnij mięso nożem do dołu, tak aby powstała kulka na dole kości, a całość przypomniała dzwonek.
  2. Tak przygotowanego kurczaka zamarynuj w sosie sojowym i ostrygowym. 
  3. Następnie mięso obtocz w roztrzepanym jajku, panko i uformuj z mięsa kulkę. Smaż na głębokim tłuszczu na rumiany kolor przez około 5 minut. Gotowe „dzwoneczki” przełóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
  4. Gotowe danie posyp dymką i podawaj z chutneyem mango oraz słodkim sosem sojowym.

 

Spring Rolls z tofu i warzywami

 

 

Ilość porcji: 1

Czas: 10

Poziom ostrości: 0

 

Składniki:

6 arkuszy Papieru tapiokowego do sajonek House of Asia

1 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

3 łyżki Sosu satay Ros Thai Thai

150 g tofu

6 małych liści sałaty (np. lodowej)

1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka

1/2 marchewki pokrojonej w cienkie słupki

1/2 małej czerwonej papryki pokrojonej w słupki

1/2 ogórka pokrojonego w słupki

Kilka łyżek poszatkowanej czerwonej kapusty

1 ½ łyżki oliwy z oliwek

Kilka gałązek kolendry

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Zamarynuj cebulę w sosie sojowym.
  2. Tofu pokrój na plastry i usmaż na oliwie, na złocisty kolor.
  3. Na papierze układaj kolejno: sałatę, tofu, marchew, kapustę, ogórka, paprykę, cebulę i kolendrę.
  4. Zwiń w cienki krokiet, czyli w rulon o szczelnie zamkniętych na brzegach.
  5. Gotowe spring rollsy podawaj z sosem orzechowym satay.

 

 

TORTILLA Z SZARPANYM JACKRUITEM I WARZYWAMI

 

Liczba porcji: 4

Poziom ostrości: 1

Czas przygotowania: 15 min

Poziom trudności: 1

 

Składniki:

1 puszka Jackfruita zielonego szarpanego QF

4 Wrapy pszenne Casa de Mexico

3 łyżki Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia

Ulubione warzywa: np. cebula, kapusta, papryka, marchewka, pak choi

2 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego

3 łyżki wody

Szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

  1. Jackfruita przełóż na sitko, odcedź z zalewy i przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Odciśnij nadmiar wody i przełóż do miseczki.
  2. Pokrój warzywa w drobne paski.
  3. Rozgrzej olej na patelni, następnie dodaj pokrojoną cebulę i lekko podsmaż. Następnie dodaj jackfruita i smaż do lekkiego zbrązowienia, od czasu do czasu mieszaj całość.
  4. W osobnej miseczce wymieszaj sos do kaczki po pekińsku z wodą. Tak rozrobiony sos dodaj na patelnię, wymieszaj z jackfruitem i cebulą.
  5. Po chwili dodaj resztę warzyw i smaż jeszcze ok. minuty, pod koniec dopraw do smaku szczyptą soli.
  6. Na każdej połowie tortilli ułóż farsz, następnie złóż je na pół i jeszcze raz na pół, tak aby powstał trójkąt.
  7. Tak przygotowane wrapy podgrzej na patelni grillowej lub w opiekaczu.
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym Biuro prasowe
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Dorota Szelągowska: Tęsknię za Darkiem „Stolarzem” przed kamerą. Ale mamy ze sobą kontakt i będziemy razem robić jakieś rzeczy youtube’owe

Prezenterka zaznacza, że wraz z ostatnim klapsem na planie zdjęciowym programu, który wcześniej realizowała z Darkiem „Stolarzem”, nie zakończyła się ich znajomość. Nadal utrzymują ze sobą kontakt i planują kolejne wspólne przedsięwzięcia. Dorota Szelągowska uważa, że każdy powinien maksymalnie wykorzystywać swój potencjał, dlatego nie można siedzieć bezczynnie, tylko trzeba podejmować nowe wyzwania, korzystać z dostępnych propozycji i szans. Teraz co prawda obydwoje pracują dla konkurencyjnych stacji, ale nie rywalizują ze sobą, tylko nadal się wspierają.

Prawo

Unia Europejska wzmacnia ochronę najmłodszych. Parlament Europejski chce, by test praw dziecka był nowym standardem w legislacji

Parlament Europejski chciałby tzw. testu praw dziecka dla każdego aktu prawnego wychodzącego z Komisji Europejskiej. – Każda nowa legislacja Unii Europejskiej powinna być sprawdzana pod kątem wpływu na prawa dziecka – zapowiada Ewa Kopacz, wiceprzewodnicząca PE. Jak podkreśla, głos dzieci jest coraz lepiej słyszalny w UE i jej różnych politykach. Same dzieci wskazują na ważne dla siebie kwestie, którymi UE powinna się zajmować. Wśród nich są wyzwania w obszarze cyfrowym i edukacyjnym.

Robotyka i SI

Za 90 proc. wypadków drogowych odpowiada człowiek. Rozwój autonomicznych pojazdów może to ryzyko ograniczyć

Z analiz Polskiego Obserwatorium Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego ITS wynika, że w ok. 90 proc. wypadków drogowych decydującą rolę odgrywa czynnik ludzki. Dzięki inteligentnym pojazdom liczba wypadków może się zmniejszyć o ok. 30 proc. Stopniowe udoskonalanie czujników i algorytmów ma kluczowe znaczenia dla poprawy bezpieczeństwa na drogach. Obecnie samochody osiągają drugi i trzeci​ poziom autonomii w sześciostopniowej skali SAE.