Komunikaty PR

Azjatyckie superfoods, których nie może zabraknąć w Twojej diecie

2022-04-28  |  13:00
Biuro prasowe

Superfoods, czyli nieprzetworzona żywność naturalna, charakteryzuje się wysoką zawartością drogocennych składników odżywczych. Wiele z nich znajdziemy w coraz popularniejszej w Polsce kuchni azjatyckiej. Jak się okazuje, włączanie tych szczególnych produktów do naszego codziennego menu wiąże się z szeregiem korzyści dla naszego zdrowia oraz samopoczucia. Sprawdź, gdzie znaleźć najlepszej jakości superfoods i dlaczego warto wzbogacić o nie swoją dietę!

Chilli – bogactwo witamin 

Ostra papryczka chilli, popularny składnik w kuchni azjatyckiej, stanowi źródło wielu drogocennych składników odżywczych. Należy do nich szereg witamin, m.in. witamina A, witamina C, a także witaminy z grupy B. Obecna w jej składzie kapsaicyna odpowiada nie tylko za ostry smak, ale posiada również wyjątkowe właściwości zdrowotne. Składnik ten obniża ciśnienie krwi, działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie oraz rozgrzewająco. Papryczka jest też świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który pomaga w regulowaniu procesów trawiennych. Co więcej, jej spożywanie wpływa na procesy metaboliczne w naszym organizmie, co może pomóc w utracie wagi. 

Grzyby shiitake – sposób na długowieczność

Grzyby shiitake znane są w kuchni dalekowschodniej od wieków. W krajach azjatyckich nazywane są „eliksirem życia”, a to za sprawą zawartości cennych substancji zdrowotnych. Roślina ta charakteryzuje się najwyższym stężeniem niacyny (witaminy B3), która pozytywnie wpływa na układ nerwowy – pomaga się uspokoić, zmniejsza poziom stresu oraz ułatwia zasypianie. Co więcej, od lat 60. XX wieku naukowcy badają przeciwnowotworowe właściwości grzybów shiitake, za które odpowiadać ma związek lentinan. Zapobiega on także agregacji, czyli zlepianiu się płytek krwi, a tym samym hamuje powstawanie zakrzepów. Obecne w grzybach shiitake związki eritadeiny i lentiniacyny pomagają zmniejszyć poziom złego cholesterolu we krwi. Częste spożywanie grzybów zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu.

Imbir – drogocenny korzeń

Pochodząca z Azji roślina o typowo korzennym zapachu, od wieków stosowana była także w celach leczniczych. Imbir, a właściwie jego korzeń, wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, szczególnie korzystnie wpływając na układ pokarmowy. Skutecznie pomaga w leczeniu mdłości oraz wzdęć, wspomagając procesy trawienne. Roślina znana jest także z działania rozgrzewającego, ponieważ skutecznie pobudza krążenie. Przyprawa ta polecana jest szczególnie podczas przeziębienia czy osłabienia organizmu – aktywizuje układ immunologiczny i przyspiesza krążenie, rozgrzewając cały organizm. Dzięki zawartości gingeroli działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

Liście kafiru – sekret tajskiej kuchni 

Liście limonki kafir to tajska przyprawa o intensywnym cytrusowym aromacie. Jest to jeden z najbardziej charakterystycznych elementów kuchni tajskiej. Poza swoją wyjątkową wartością kulinarną, liście kafiru cenione są także ze względu na właściwości lecznicze. Wspomagają trawienie, poprawiają kondycję skóry, detoksykują krew. Pomagają również utrzymać zdrowie jamy ustnej, zmniejszają stany zapalne i eliminują stres. W liściach kafiru znajduje się także wiele kwasów fenolowych i flawinowych, które uznawane są za silne przeciwutleniacze neutralizujące działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia się organizmu.

Galangal – remedium na układ trawienny 

Galangal, znany także jako galgant, to roślina swoim wyglądem oraz smakiem przypominająca imbir. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Roślina wpływa na wzmocnienie odporności organizmu, działa przeciwbakteryjnie, a także wspomaga trawienie. Ze względu na zawartość galanginy, łagodzi ona objawy choroby lokomocyjnej, zmniejsza mdłości i wspomaga układ trawienny. W medycynie naturalnej wykorzystuje się ją także jako środek na zapalenie stawów, kaszel, astmę czy cukrzycę, ponieważ świetnie reguluje poziom cukru we krwi. 

Zastosowanie superfoods w kuchni 

Azjatyckie superfoods, w odróżnieniu od tych europejskich, są w większości znacznie trudniej dostępne na naszym rynku. Niewiele osób wie, gdzie można dostać liście kafiru czy galangal, a co najważniejsze – jak wykorzystać je w swojej kuchni. O kulinarnym zastosowaniu azjatyckich superfoods mówi Linh Ziółkowska, managerka wietnamsko-tajskiej restauracji Wi-Taj:

Zarówno kuchnia tajska, jak i wietnamska wyróżniają się niezwykłym bogactwem roślin, przypraw, grzybów i nasion, stanowiących drogocenne źródło witamin i składników odżywczych. Jednym z najpopularniejszych składników w kuchni azjatyckiej jest chilli, które wykorzystujemy w zupach, sosach czy marynatach do mięs. Imbir świetnie podkreśla smak sałatek, a także ryb. Galangal jest nieodłączną częścią ostro-kwaśnej zupy tom kha, podobnie jak aromatyczne liście kafiru. Grzyby shiitake doskonale nadają się jako dodatek do dań mięsnych czy makaronu ryżowego. 

Wysokiej jakości, oryginalne superfoods znajdziemy w miejscach serwujących tradycyjną kuchnię azjatycką. Wietnamsko-tajska restauracja Wi-Taj, znajdująca się w centrum Warszawy, korzysta z regionalnych, azjatyckich produktów, które pochodzą ze sprawdzonych upraw. Wybierając się do tego typu miejsc, mamy okazję wypróbować dania z dodatkiem superfoods, a przy okazji zaczerpnąć inspiracji do wykorzystania ich we własnej kuchni. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Dom i ogród

Handel

Piwo bezalkoholowe stanowi już 6,5 proc. sprzedaży browarów. Konsumenci świadomie ograniczają spożycie alkoholu

W 2024 roku polscy konsumenci kupowali ponad 1 mln butelek i puszek piwa 0,0% dziennie. Przez ostatnią dekadę rynek tych piw urósł pod względem wolumenu 10-krotnie. Branża inwestuje w innowacje w segmencie piw bezalkoholowych, wzmacniając nie tylko smak, ale również ich wartości odżywcze. Piwa 0,0% wpisują się w coraz popularniejszy, zwłaszcza wśród młodszego pokolenia, trend NoLo (no alcohol low alcohol), co może okazać się furtką do ograniczenia konsumpcji alkoholu.

Moda

Krzysztof Skórzyński: Lubimy mówić, że dbamy o środowisko i dajemy rzeczom drugie życie. A potem idziemy do galerii i kupujemy nowe ubrania

Z obserwacji dziennikarza wynika, że choć niektóre firmy promują swoje działania i produkty jako ekologiczne, to zdarza się, że rzeczywistość jest zgoła inna. Podobnie jest z  osobami z naszego otoczenia. Bywa, że głośno mówią o recyklingu, a jednocześnie ślepo gonią za modą i wciąż kupują nowe ubrania, dodatki czy elementy wyposażenia wnętrz. Krzysztof Skórzyński i Kajra zapewniają jednak, że zależy im na tym, by nie zanieczyszczać środowiska kolejnymi odpadami, dlatego są zwolennikami ponownego wykorzystywania różnych rzeczy.