Babka wielkanocna musi być idealna. Czyli jaka?
Doskonała babka wielkanocna musi być wilgotna i puszysta. Tylko taka będzie prawdziwą ozdobą stołu i zachwyci najbardziej wymagające podniebienia. Jednak doświadczone gospodynie domowe wiedzą, że wykonanie tego ciasta to nie lada wyzwanie. Jak zrobić doskonale pulchną babkę wielkanocną, by zachwycała nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem?
Wielkanoc to najważniejsze święto w kulturze chrześcijańskiej. Po 40 – dniowym Wielkim Poście zaczynamy radosne świętowanie zwycięstwa dobra nad złem, czyli Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Do dziś katolicy podczas postu wykazują wstrzemięźliwość w jedzeniu i piciu, a święta kojarzą się z suto zastawionym stołem i rodzinnymi spotkaniami. Na śniadanie wielkanocne jada się poświęcone pokarmy. Obok jaj, pasztetów, wędlin, soli i chleba w koszyczkach umieszcza się również słodkie wypieki takie jak baby wielkanocne.
Historia wielkanocnego ciasta
Nazwa babka wielkanocna powstała dlatego, że ciasto swoim kształtem przypomina szeroką, wijącą się spódnicę staruszki. Niektóre przekazy mówią o tym, że babka została wprowadzona do Francji przez dwór króla polskiego Stanisława I Leszczyńskiego. Inne źródła podają, że Leszczyński wynalazł przepis, mocząc zwietrzałego kugelhopfa w rumie i nazwał deser na cześć bohatera bajki – Ali Baby.
Liczne podania głoszą, że babka wielkanocna była znana w Polsce już w XV wieku. Tradycyjnie wypiekana była ona w Wielki Piątek a jej smak zależał od ogromnej ilości jaj. Tajną recepturę przygotowania babki wielkanocnej znały tylko kobiety. Mężczyźni podczas wypiekania bab mieli zakaz wstępu do kuchni. Wierzono, że gdy obok pieca pojawiał się mężczyzna, ciasto opadnie.
- Tradycja pieczenia babki na Wielkanoc wciąż jest kultywowana w naszym domach, dlatego warto wiedzieć jak upiec doskonałą babkę wielkanocną – odpowiednio wilgotną i wyrośniętą! Tajemnica tkwi w cierpliwości i doborze odpowiedniej mąki – mówi Anna Matuszewska, dyrektor ds. jakości i produkcji w Podlaskich Zakładach Zbożowych w Białymstoku.
Babka Zachód Słońca
Składniki:
1 kostka masła, 6 jaj (białka na pianę), 6 łyżek oleju, 2 szklanki mąki mąki pszennej typ 450 lub 500, 1 szklanka cukru, 1 łyżka kakao, olejek migdałowy, 2 łyżeczki proszku, 2 – 3 łyżki suchego maku lub nasion chia.
Masło utrzeć z cukrem dodać po jednym żółtku następnie olej oraz mąkę z proszkiem dobrze połączyć. Następnie dodać ubitą pianą z białek ze szczyptą soli i lekko wymieszać ciasto. Podzielić je na 3 części do jednej dodać kakao do kolejnej kilka kropli olejku migdałowego a do kolejnego nasiona. Nakładać ciasto warstwami do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej bułka tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 40-50 min.
A może gotowana?
To przepis dla tych, którzy szukają nowego pomysłu na wielkanocne słodkości. Babka gotowana wymaga specjalnej formy, przygotowanej do gotowania na parze. Forma ta ma specjalną pokrywkę, która zabezpiecza przed wlaniem się do środka wody. Warto zaryzykować i sięgnąć po nowy przepis. Tak przygotowane ciasto jest bardzo lekkie i puszyste. Co ważne wychodzi zawsze i nie ma możliwości by się przypaliło.
Babka gotowana
Składniki:
1 kostka masła, 2 łyżki smalcu, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej typ 450, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 6 jaj (białka na pianę), 2 łyżki octu lub rumu, 1 proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki).
Masło i smalec połączyć i utrzeć z cukrem dodając żółtka. Mąki zmieszać razem dodać proszek do pieczenia i tak wymieszane sypkie produkty dodać do utartego tłuszczu. Na koniec dodać rum i delikatnie mieszając połączyć ciasto z białkami ubitymi ze szczyptą soli. Formę do babki gotowanej dobrze wysmarować masłem i wysypać bułką tartą następnie wypełnić przygotowanym ciastem i zamknąć. Tak przygotowaną formę z ciastem zanurzyć w gotującej wodzie do ¾ wysokości obciążyć aby nie wypłynęła i gotować na wolnym ogniu 1,5 godziny. Po ugotowaniu wyjąc formę z wody zdjąć wieczko chwilę odparować i na gorąco wyjąć ciasto obracając i postukując formą. Po ostudzeniu można oblać np. czekoladą lub lukrem i przystroić płatkami migdałowymi.
SMACZNEGO!!!
Szanowni Klienci, Partnerzy, Dostawcy, Przyjaciele!
Przed nami kolejne Święta Wielkanocne, które nie będą takie jak zawsze. Niektórzy spędzą je w gronie najbliższej rodziny, jednak wiele osób ten czas będzie musiało spędzić w samotności. Zwłaszcza do nich kieruję dziś życzenia spokoju i wytrwałości. Niech Wielkanoc mimo wszystko napełni Wasze serca radością, miłością, wiarą i spokojem.
Do wszystkich kieruję dobre myśli i głęboko wierzę, że świat po zakończeniu epidemii będzie lepszy. Radosnego Alleluja!
Sylwia Majewicz, prezes Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A. w Białymstoku

Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Beata Pawlikowska: Babia Góra to jest teraz moje ulubione miejsce w Polsce. Jest w niej coś magicznego, więc marzę o tym, żeby tam wrócić
Podróżniczka przyznaje, że majowa wyprawa na Babią Górę mimo kiepskiej pogody okazała się niezwykle ekscytującą przygodą. W prognozach na ten dzień miało być 20 stopni ciepła i dużo słońca, natomiast kiedy wyszła na szlak, padał deszcz, deszcz ze śniegiem i grad, a termometry pokazywały zaledwie kilka stopni powyżej zera. Beata Pawlikowska cieszy się jednak, że nie zniechęciła się taką aurą, bo ta wędrówka zadziałała na nią niezwykle kojąco.
Ochrona środowiska
Przebywanie w lesie pozytywnie wpływa na zdrowie. Kąpiele leśne stają się coraz popularniejsze

Zażywanie kąpieli leśnych ma pozytywne oddziaływanie na zdrowie człowieka, zarówno w aspekcie psychicznym, jak i w zakresie wzmacniania układu odpornościowego. Badania naukowe wykazały między innymi, że taka forma odpoczynku przyczynia się do zwiększenia produkcji i aktywności podstawowych komórek układu immunologicznego, spełniających ważną rolę w walce z wirusami i nowotworami. Polacy coraz lepiej zdają sobie sprawę z tego dobroczynnego wpływu, dlatego rośnie popularność kąpieli leśnych.
Podróże
Dorota Gardias: Jeżeli w wakacje chcemy mieszkać w luksusowym hotelu, korzystać ze SPA i jeść na mieście, to na pewno będzie drogo. Za niewielkie pieniądze również można się świetnie bawić

Pogodynka przyznaje, że bardzo ceni sobie czas spędzony z bliskimi, kontakt z naturą i zdrowy styl życia. Poza tym jest lokalną patriotką, dlatego też tegoroczny urlop postanowiła spędzić w swoich rodzinnych stronach – na Roztoczu, by jeszcze bardziej poznać tę niezwykle urokliwą część Polski. Dorota Gardias uważa, że można dobrze się bawić, korzystać z atrakcji i przywieźć z wyjazdu wiele niezapomnianych wrażeń, nie wydając na to majątku. Tym razem zaplanowała spływy kajakowe, jazdę konno, rowerowe wyprawy oraz podążanie śladami historii. Gdyby trzeba było spać pod namiotem, nie miałaby nic przeciwko.