Komunikaty PR

Bożonarodzeniowe pierogi w starym-nowym wydaniu

2021-12-21  |  14:00
Biuro prasowe
Kontakt
Ewa Quiam
Od kuchni

Chodakowska 12
03-826 Warszawa
ewa.quiam|odkuchni.co| |ewa.quiam|odkuchni.co
+48 796 994 736
https://www.odkuchni.co/

Choć tradycja jedzenia gęsiny w Polsce sięga prawie XVII wieku, to wciąż nie serwujemy jej tak często, jak innych rodzajów drobiu. Zwyczaj spożywania tego szczególnego mięsa chce jednak przywrócić Witold Bednarski, pomysłodawca i założyciel firmy Złota Gęś. Na nadchodzące święta Bożego Narodzenia marka proponuje zupełnie nową wersję tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami, których dodatkiem będzie oczywiście gęsina.

 

W minionych wiekach obecność gęsiny na stołach była oznaką zamożności domowników. Dziś wyroby z niej są coraz częściej spotykane na półkach supermarketów. Gęś pieczona z jabłkami, faszerowane gęsie szyje lub pasztet z gęsich wątróbek – to tylko nieliczne przykłady, które znajdziemy w przepiśnikach naszych babć. W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie produktami z powracającego do łask mięsa, Złota Gęś proponuje nowoczesną wersję klasycznej wigilijnej potrawy – pierogi z kapustą i grzybami z dodatkiem okrasy z gęsiej kiełbasy. Kiszona kapusta i zebrane jesienią, suszone prawdziwki z cebulą oraz świeżym czosnkiem to podstawa świątecznych pierogów, które znamy jeszcze z czasów dzieciństwa. Tradycyjna bożonarodzeniowa potrawa, z nowym, rzadko spotykanym na polskich talerzach smakiem, to coś, czym z pewnością zaskoczymy swoich gości. 

 

Świąteczne pierogi z okrasą z gęsiny

Farsz:

  • 350 g kapusty kiszonej

  • 30 g suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków 

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • przyprawa do bigosu (1 opakowanie) lub 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz świeżo mielony do smaku, sól do smaku

Ciasto:

  • 200 ml gorącej wody

  • 2 szklanki mąki pszennej (około 300g)

  • szczypta soli

Okrasa z kiełbasy z gęsi:

  • 2 cebule

  • 200 g kiełbasy z gęsi Złota Gęś

  • 1 łyżka masła

Wypłukaną i posiekaną kiszoną kapustę zalej do połowy wodą i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Dodaj przyprawy, namoczone przez noc grzyby oraz cebulę podsmażoną z czosnkiem. Gotuj razem przez 2-3 godziny. Mąkę połącz z wodą oraz solą. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, odetnij kawałek i rozwałkuj na cienki placek. Na wycięte szklanką koła nałóż łyżeczką farsz i sklej pierogi przy użyciu palców. Następnie wrzuć je do gotującej się, osolonej wody i wyjmij, gdy wypłyną na powierzchnię. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na na maśle klarowanym do uzyskania złocistej barwy. Dodaj kiełbasę z gęsi pokrojoną w drobną kostkę i smaż razem, aż będzie chrupiąca. Przygotowaną okrasę nałóż na porcję pierogów.

 

Smaczna, sycąca i… zdrowa!

Urozmaicenie potrawy dodatkiem gęsiny dodaje jej nie tylko walorów smakowych, ale także wartości odżywczych. Jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie tego rodzaju mięsa? Nieliczni wiedzą, że oprócz wyjątkowego smaku, dostarcza ono wielu cennych minerałów, takich jak: potas, fosfor, magnez, żelazo oraz cynk, a także witamin: A, E, PP oraz witamin z grupy B. To także źródło pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-3 i omega-6, które wpływają na prawidłową pracę serca i mózgu. Po wyroby z gęsi powinni sięgnąć także ci, którym zależy na prawidłowym poziomie cholesterolu we krwi.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Od kuchni
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym Biuro prasowe
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.

Konsument

Rynek gier mobilnych w Polsce może być wart prawie 0,5 mld dol. do 2030 roku. Za tym idzie rozwój smartfonów dla graczy

W 2030 roku liczba użytkowników gier mobilnych w Polsce może przekroczyć 7,1 mln, a przychody z rynku będą bliskie 470 mln dol. – wynika z danych Statista. Wraz ze wzrostem liczby graczy rozwija się także rynek urządzeń do gamingu mobilnego. Zdaniem przedstawicieli ZTE Polska, producentów smartfonów nubia, których dwa nowe modele miały właśnie swoją premierę w Polsce, ten segment krajowego rynku wciąż jest słabo zagospodarowany, a do tej pory dominowały na nim głównie urządzenia zaawansowane i drogie. Dużą rolę w udoskonalaniu sprzętu dla graczy odgrywa sztuczna inteligencja.

Dom i ogród

Sandra Kubicka: Najpierw kupiłam małą domową szklarnię na zioła. A teraz zamówiłam duży model do ogrodu i będę tam mieć pomidory, ogórki i truskawki

Modelka czerpie dużą radość z własnoręcznie wyhodowanych ziół i warzyw. Swoją przygodę z ogrodnictwem zaczęła od małej domowej szklarni kupionej w sklepie internetowym, a już niedługo będzie miała szklarnię z prawdziwego zdarzenia. Sandra Kubicka nie ukrywa, że teraz z dużą niecierpliwością czeka na to, jaki plon wydadzą sadzonki pomidorów. Na razie rosną jak na drożdżach.