Komunikaty PR

Cel na jesień: odporność

2020-11-02  |  01:00

Odporność naszych organizmów naturalnie spada wraz z nadejściem jesieni. Kapryśna pogoda czy ograniczenie aktywności fizycznej na świeżym powietrzu sprawiają, że częściej zapadamy na różne infekcje i choroby. Jak wspomóc nasze organizmy w tym trudniejszym czasie?

 

Odporność to układ wielu komórek, narządów, mechanizmów, które mają chronić organizm przed chorobami, najczęściej infekcyjnymi. Dodatkowo, po zachorowaniu powodują łagodniejszy przebieg choroby i szybsze wyzdrowienie.

 

Układ odpornościowy można wspierać również w sposób niefarmakologiczny, przez odpowiednie, codzienne zachowania, takie jak zdrowy styl życia, na który się składa zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna oraz adekwatny wypoczynek.

 

 

Po pierwsze – dieta

 

To zdrowy, aktywny styl życia, obejmujący prawidłowe odżywianie, jest podstawowym warunkiem utrzymania układu odpornościowego w dobrej kondycji. W diecie nie powinno zabraknąć cynku i selenu (pomagających w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego), żelaza (pomagającego w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny), witaminy C (pomagającej w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych) oraz witaminy A (pomagającej w utrzymaniu błon śluzowych w prawidłowym stanie).

 

Garść porad na jesienną aurę

 

Jak zadbać o swoją odporność podczas pierwszych jesiennych dni? Warto do swoich codziennych aktywności dodać kilka ważnych punktów:

 

  • Zdrowa dieta – bogata w składniki odżywcze. Szczególnie polecane są wszelkie kiszonki, miód, czosnek, cebula, imbir, cytrusy. Obowiązkowo śniadania i ciepłe zupy.
  • Aktywność fizyczna co najmniej 3 razy w tygodniu przez minimum 30-45 minut – nawet w postaci spacerów czy jazdy na rowerze.
  • Zapewnienie ciału odpowiedniej ilości odprężenia, snu i wyciszenia.
  • Odpowiednie nawodnienie organizmu.
  • Unikanie używek i nadmiernego stresu.
  • Hartowanie ciała, np. przez regularne morsowanie lub kriokomorę, wszystko to po konsultacji z lekarzem
  • Dobrze dobrana suplementacja[1].
  • Ubiór odpowiedni do kapryśnej pogody.

 

Z myślą o Twojej odporności

 

Jednym z elementów jesiennego wspomagania odporności jest suplementacja organizmu. Kiedy warunki pogodowe nie sprzyjają łapaniu promieni słonecznych ani spędzaniu długich godzin na dworze, warto postawić na produkty z wysoką zawartością kluczowych witamin i składników mineralnych, takich jak Immune Booster[2]. Ten suplement marki Herbalife Nutrition dostarcza witamin C i D oraz selenu i cynku, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, ponadto witamina C, cynk i selen pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Zawiera również EpiCor, suchy produkt fermentacji drożdży o naukowo udowodnionej skuteczności.

 

Ekspert o odporności

Istnieją dwa rodzaje odporności. Pierwsza to odporność naturalna, która może być bierna, czyli polegająca na tym, że przeciwciała przechodzą do nas od matki. Kolejna to odporność czynna, wtedy gdy zachorujemy na daną chorobę np. ospę czy różyczkę. Wówczas nabywamy odpowiednich przeciwciał, przez co drugi raz nie będziemy już na daną chorobę chorować – mówi dr n. med. Paweł Rajewski, Członek Rady Naukowej Herbalife Nutrition.

Dodatkowo możemy mieć odporność sztuczną, czyli odporność wytworzoną poprzez szczepienia – wprowadzenie antygenu, na przykład pod postacią fragmentu bakterii lub wirusa tzw. odzjadliwionego (niepowodującego choroby), ale stymulującego nasz układ immunologiczny do wytwarzania przeciwciał. Dlatego po zetknięciu się po raz kolejny z taką bakterią lub wirusem, natychmiast mamy wyrzut przeciwciał i nie chorujemy lub chorujemy znacznie łagodniej – dodaje Paweł Rajewski.

 

 

 

 

Aby otrzymywać najświeższe informacje od Herbalife Nutrition, śledź nasz fan page, konto na Instagramie oraz odwiedzaj nutriportal.pl

 

 


[1] Suplementy diety są uzupełnieniem diety i nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej
i zbilansowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

[2] Immune Booster to suplement diety i nie służy do diagnozowania, profilaktyki ani leczenia jakichkolwiek chorób.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta Biuro prasowe
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania
Styl życia Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
2025-02-18 | 12:50

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów

Współczesne eventy to nie tylko okazja do spotkań, ale także istotny element strategii marketingowych i komunikacyjnych. Profesjonalna firma eventowa odgrywa kluczową rolę

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Problemy społeczne

Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.

Transport

Wypadki pod wpływem alkoholu częściej powodują młodzi kierowcy. Sytuację poprawiają kontrole prędkości oraz stanu trzeźwości kierujących

Najczęściej do picia i wsiadania za kierownicę przyznają się osoby, które nie ukończyły jeszcze 20. roku życia – informuje Centrum Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, opierając się na dostępnych statystykach i badaniach opinii społecznej. Między innymi z tego powodu ważna jest prewencja oraz systematyczne kontrole stanu trzeźwości kierowców. W ub.r. w Polsce doszło do 1201 wypadków drogowych, których sprawcami były osoby pod wpływem alkoholu. Zginęły w nich 154 osoby.