Komunikaty PR

Ciasto to podstawa każdej pizzy. Podstawą ciasta jest mąka

2020-07-09  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania png ( 0.96 MB )

Mało kto wie, ale historia pizzy rozpoczęła się w starożytnej Grecji. Dopiero później pieczony placek z ziołami przywłaszczyli sobie Włosi i nadali mu odpowiednią nazwę. A na końcu światowej wędrówki pizzy byli Amerykanie, którzy stworzyli swoją wersję "na bogato".

Dziś również Polacy są zakochani w tym daniu. Z wielokrotnie przeprowadzanych badań wynika, że 70% całego społeczeństwa sięga po ten rarytas co najmniej jeden raz w tygodniu. Jednak wśród wielu osób pokutuje przekonanie, że wykonanie idealnego ciasta na pizzę jest nie lada wyczynem. Nic bardziej mylnego.

Najpopularniejszymi typami mąki do pizzy jest mąka pszenna typ 450 oraz 550. Z mąki typ 450 otrzymuje się pizzę na cienkim i kruchym spodzie, natomiast na bazie mąki typ 550 wypieka się ciasto cienkie i miękkie.

- Odpowiednio dobrana mąka oraz dobrze skomponowane proporcje to jedno, ale aby stworzyć pizzę idealną musimy poznać kilka prostych sekretów, dzięki którym samodzielnie wykonany placek będzie smakował lepiej niż w tradycyjnej pizzerii – mówi Anna Matuszewska, Dyrektor ds. Jakości i Produkcji Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A. w Białymstoku. - Od niedawna w portfolio PZZ posiadamy mąkę na pizzę, zarówno w opakowaniu 1 kg oraz w większym worku 10 - kilogramowym, co jest idealnym rozwiązaniem dla HoReCa. 

 Ciasto robimy według następującego przepisu: 

Składniki: 1 kg mąki pszennej na pizzę, 530 – 550 ml wody, 35 ml oleju, 25 g soli, 12,5 g drożdży, 3,5 g cukru.

Wykonanie: W wodzie rozpuść cukier i drożdże. Połącz mokre i suche składniki. Ciasto zagniataj do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec dodaj olej.

Ciasto możesz zrobić na przykład wieczorem i podzielić na mniejsze porcje (300 g ciasta odpowiada pizzy o średnicy 28 cm). W lodówce może być ono przechowywane nawet do 48 godzin, więc pizzę możemy wypiec w dogodnym dla nas czasie.

- To dobry pomysł na szybki obiad, niespodziewanych gości itd. Wyjmujemy ciasto z lodówki, formujemy krążek, nakładamy ulubione składniki (zajmuje to max 5-10 min). Wypiek w zależności od możliwości piekarnika 250 - 300℃ to czas 8 -10 min – mówi Anna Matuszewska.

Trzeba pamiętać o tym, by ciasto w lodówce było przykryte, aby nie wyschło. Sprawdzi się tu pojemnik z zamknięciem, miska z przykrywką lub zwykły garnek z pokrywką. Porcje ciasta powinny być umieszczane w pojemnikach w odpowiednich odstępach, aby miały miejsce na rozrost. Dojrzałe ciasto z lodówki wyjmujemy trochę wcześniej zanim zaczniemy je formować. Wówczas kilkoma ruchami uzyskamy okrągły kształt pizzy.

- Bardzo ważne - aby uzyskać ładną strukturę miękiszu po wypieku, to podczas kształtowania ciasta nie należy go wałkować tylko ręcznie rozciągać, aby pozostawić część powietrza wewnątrz – mówi Anna Matuszewska. - Formując krążek pizzy z ciasta nie podsypujemy dużą ilością mąki, bo będzie twarde. Wykorzystujemy tu odrobinę mąki krupczatki lub semoliny, wówczas łatwo rozciągniemy ciasto na grubość jaką chcemy, a spód będzie chrupiący. Pamiętajmy też, że im dłużej ciasto fermentuje w lodówce, tym bogatszy uzyskamy smak i większe pory w krawędzi pizzy. Koneserzy to uwielbiają.

Najlepsza pizza to ta najprostsza np.: margherita: ciasto, sos z pomidorów lub koncentrat mutti, ser mozzarella, sypkie przyprawy po upieczeniu według uznania. To idealne danie dla dzieci. Nawet niejadek skusi się na kawałek, zwłaszcza gdy sam będzie brał udział w przygotowaniach. Pizza to smak sam w sobie. Można uruchomić swoją inwencję twórczą i zrobić jej różne wersje - mięsne, warzywne, słodkie, słone itd.

SMACZNEGO!

Czy wiesz, że ….
Największą na świecie pizzę upieczono w Rzymie. Jej średnica miała 40 m a powierzchnia zajęła 1261,65 m2. Z kolei w USA powstała najdłuższa pizza na świecie. Jej długość wyniosła 1930,39 m. Do jej przyrządzenia potrzeba było ponad 8 ton ciasta, 2,5 tony sosu oraz 1,5 tony mozzarelli.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Problemy społeczne

37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie

Choć trzech na czterech uchodźców z Ukrainy darzy polski system ochrony zdrowia dużym zaufaniem, to 21 proc. z nich ma problem z zaufaniem do samych szczepień. To dlatego wiele ukraińskich mam podejmuje decyzję o nieszczepieniu dziecka. Dużym wyzwaniem jest więc zwiększanie ich świadomości na temat korzyści płynących ze szczepień dla zdrowia jednostek i całej populacji, a także wyjaśnianie wątpliwości związanych z ewentualnymi skutkami ubocznymi. Tę rolę edukacyjną musi wziąć na siebie polski personel systemu ochrony zdrowia.

Problemy społeczne

Muzea pomagają walczyć ze stereotypami i uprzedzeniami. To ważne dla zmieniającego się rynku pracy

Według NEMO, Sieci Europejskich Organizacji Muzealnych, społeczna rola muzeów wykracza daleko poza ich tradycyjne funkcje. W coraz bardziej spolaryzowanym świecie muzea mogą odgrywać kluczową rolę w promowaniu dialogu i spójności społecznej, zachęcać do dyskusji, mogą też pełnić rolę ośrodków integracji społecznej. Dzięki przybliżaniu obcych kultur mogą też zmienić spojrzenie na rynek pracy.

Żywienie

Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny

Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.