Co łączy WOŚP z epokowymi doznaniami?
Od kuchni
Chodakowska 12
03-826 Warszawa
ewa.quiam|odkuchni.co| |ewa.quiam|odkuchni.co
+48 796 994 736
https://www.odkuchni.co/
W tegoroczną zbiórkę WOŚP prowadzoną pod hasłem „Przejrzyj na oczy” włączyła się Epoka. Restauracja premium mieszcząca się w sercu Warszawy zaoferowała aukcję, której zwycięzcy przekonają się, czym jest fine food experience. Już niebawem poznamy parę, która, wspierając szczytny cel leczenia wzroku u dzieci, doświadczy niepowtarzalnej kolacji na Chef’s Table i osobistego spotkania z wybitnym szefem kuchni, Marcinem Przybyszem.
Ogromne zainteresowanie corocznymi zbiórkami prowadzonymi przez Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy udowadnia nam, że lubimy pomagać. Od lat do tych działań chętnie włączają się także firmy, które zarówno wspierają szczytne cele, jak i zachęcają do tego swoich pracowników czy klientów. W gronie organizacji, które zaangażowały się w 30. finał WOŚP, znalazła się restauracja Epoka.
Nasza tegoroczna aukcja Allegro, z której dochód zostanie przekazany na rzecz WOŚP-u, to voucher na wyjątkową kolację dla dwóch osób na Chef’s Table, podczas której zwycięska para osobiście pozna szefa kuchni, Marcina Przybysza. Dodatkowo goście mogą spodziewać się wine pairingu przygotowanego przez naszego sommeliera oraz oprowadzenia po lokalu, o co zadba Jakub Laryończuk, Manager Epoki – wyjaśnia Antoine Azais, Dyrektor restauracji.
Podczas kolacji para szczęśliwych zwycięzców doświadczy 20 nietuzinkowych elementów nazywanych w Epoce przepisami, które nie tylko wyjątkowo smakują, i wyglądają ale także zaskakują, oszukując zmysły gości. Dodatkową atrakcją będzie zwiedzanie tajemniczego wnętrza Epoki, w którym króluje niewymuszona klasa i zgrabne połączenie historii z nowoczesnością. Projekt wnętrza powstał we współpracy ze słowackim scenografem teatralnym i filmowym, Borisem Kudličką.
To już kolejna edycja WOŚP, którą postanowiliśmy wesprzeć, oferując najlepszą część Epoki. Mam nadzieję, że zaproponowana przez nas kolacja przypadnie do gustu zwycięzcom licytacji, a może stanie się również inspiracją do zainteresowania tematyką fine food experience. W Epoce wierzymy, że spotkanie przy stole może być prawdziwie wyjątkowym doświadczeniem i to właśnie stanowi przedmiot naszej aukcji – dodaje Marcin Przybysz, Executive Chef.
Marcin Przybysz, znany wielu m.in. z programu telewizyjnego Top Chef, przedstawia w swojej pracy własną interpretację polskich tradycji kulinarnych, komponując niepowtarzalne przepisy i wprowadzając do kuchni nowatorskie rozwiązania. W przygotowywaniu nowych połączeń korzysta ze starych ksiąg kulinarnych. W jego zbiorach można znaleźć eksponaty sięgające XVII wieku.
Link do aukcji na Allegro: allegro.pl/oferta/voucher-dla-2-osob-do-restauracji-epoka-wosp-11680765128
![‘Eko-Mural’ w mieście Murali Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_2004344700,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
‘Eko-Mural’ w mieście Murali
![Wielorazowa torba – czy to już nawyk Polaków? 43% ma ją zawsze przy sobie](/files/_uploaded/glownekonf_550594975,w_253,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Wielorazowa torba – czy to już nawyk Polaków? 43% ma ją zawsze przy sobie
![Let’s colour Centrum Zdrowia Dziecka!](/files/_uploaded/glownekonf_1023491776,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Let’s colour Centrum Zdrowia Dziecka!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Teatr
![](/files/1922771799/436913832-banasiuk-zonglerka-2,w_274,r_png,_small.png)
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
![](/files/1922771799/rolnictwo-transformacja-foto,w_133,r_png,_small.png)
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
![](/files/1922771799/badullovich-protesty-klimat-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.