Co zjeść podczas pikniku? Poznaj przepisy na niebanalne kanapki!
Wakacje to okres, który często kojarzy nam się z wypoczynkiem i spędzaniem czasu blisko natury. Jedni wybiorą się nad jezioro albo na ekscytującą wycieczkę w góry, inni pójdą do pobliskiego parku, by pojeździć tam na rowerze lub po prostu pospacerować. A tam, gdzie natura, aż prosi się o piknik! A na nim kanapki w nieoczywistym wydaniu, na które przepisy zdradza Andrzej Polan – osobowość telewizyjna, restaurator, kucharz i Ambasador ogólnopolskiej kampanii edukacyjnej „Łączy nas coś dobrego”.
Posiłek na świeżym powietrzu smakuje zupełnie inaczej, dlatego warto go celebrować i poświęcić chwilę na przygotowanie czegoś nieszablonowego. Na piknikowym kocu może odbyć się prawdziwa uczta – wystarczy nieco kreatywności i wolnego czasu. Poznaj cztery pomysły Andrzeja Polana na niebanalne kanapki, dzięki którym piknik nie będzie taki, jak zwykle!
Kanapka z wędzonym tofu, warzywami oraz piklami z sosem z pieczonego jabłka
- Tę szaloną kanapkę dedykuję wszystkim, którzy lubią tofu. Żeby smakowało lepiej, należy podawać je ze zwariowanymi dodatkami, jak piklowane na szybko warzywa - bardzo wyraziste w smaku - a także sosy - od klasycznego majonezowego do sosu z pieczonego jabłka. Taka kompozycja smakowa „robi robotę” w tej kanapce – mówi Andrzej Polan.
Składniki:
- Ciabatta jasna 110g
- Wędzone tofu
- Marchew
- Ogórek świeży
- Papryka czerwona
- Rzodkiewka
- Sałata rzymska lub masłowa
- Kolendra świeża lub koperek
- Majonez i ketchup
- Olej rzepakowy
- Ocet jabłkowy
- Cukier
- Jabłko
- Musztarda chrzanowa
Marchew, ogórka zielonego, paprykę czerwoną i rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry i zalej marynatą z cukru, octu jabłkowego i wody w proporcjach 1:1. Warzywa zalej marynatą i odstaw na chwilę, niech lekko się zamarynują. Jabłko upiecz i zmiksuj z musztardą chrzanową. Tofu wędzone pokrój na plastry i przesmaż na oleju na chrupiąco. Ciabattę przekrój wzdłuż, dolną część przesmaruj jabłkiem z musztardą, ułóż porcję smażonego tofu, potarganą sałatę, piklowane na szybko warzywa, wszystko polej sosem z majonezu i musztardy. Przykryj drugą połową, dociśnij i owiń do połowy pergaminem.
„Bułka jak dawniej” ze śmietaną, miodem i warzywami wiosny
- Kromka pieczywa albo świeża bułka ze śmietaną i dodatkiem cukru, to obowiązkowy podwieczorek, który przygotowywała mi moja Babcia, kiedy wspólnie z moimi koleżankami i kolegami czas spędzałem przy trzepaku na podwórku. Wracam wspomnieniami do tych lat, ale w nieco innym wydaniu – mówi Andrzej Polan.
Składniki:
- bułka ziemniaczana
- śmietana gęsta
- miód wielokwiatowy
- rzodkiewka
- ogórek zielony
- jabłko zielone
- kalarepka
- koperek
Wszystkie warzywa i jabłko pokrój w plasterki lub kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj koperek, pieprz czarny i sól do smaku. Świeżą bułkę ziemniaczaną przekrój i posmaruj solidnie gęstą śmietaną. Na wierzch wyłóż sałatkę i wszystko obficie polej miodem. I voilà, bułka gotowa!
Bochen chleba z dodatkami dla całej rodziny
- Dawniej był zawsze okrągły… Smakował bez dodatków, ale też z tym, co akurat mieliśmy pod ręką. Dzisiaj, nie robiąc podziałów, że dla Ciebie z serem, a dla Ciebie z wędliną lub warzywami, postanowiłem wszystko połączyć i podać bochen chleba kolorowy, pachnący i bogaty – mówi Andrzej Polan.
Składniki:
- 1 chleb creapane
- Szynka wieprzowa lub drobiowa
- Pieczarki
- Szczypiorek
- Pomidor
- Cukinia
- Masło klarowane
- Olej rzepakowy
- Bazylia świeża
- Natka pietruszki
- Tarty ser dojrzewający
- Ser żółty
Na maśle klarowanym przesmaż krótko szczypiorek, po chwili dodaj pieczarki i cukinię. Smaż krótko, dopraw solą i pieprzem. Bochen chleba natnij ukośnie na krzyż, tak aby nóż dochodził prawie do chrupiącej podstawy. Olej zmiksuj z bazylią, natką pietruszki i serem dojrzewającym. Taki sos wlej do chleba pomiędzy każdą jego cząstkę, a następnie włóż plastry sera, szynki i pomidora. Teraz przełóż przesmażone pieczarki i cukinię. Na koniec chleb posyp serem dojrzewającym i wstaw do piekarnika, temp. 200 stopni na około 25 minut. Podawaj w całości i ciesz się smakiem z całą rodziną!
Bułka z serem pleśniowym, miodem i owocami z polskiego sadu
- Owoce na bułce? Oczywiście, że tak! Do pieczywa dodajemy chociażby konfiturę, przecież owocową, ale ja dzisiaj proponuję owoce polskie podać z serem pleśniowym i obowiązkowo z miodem. Owoce i ser bardzo go lubią – mówi Andrzej Polan.
Składniki:
- bułka pieczona na kamieniu
- ser pleśniowy typu camembert lub brie
- jabłko, gruszka, śliwka
- miód
Owoców nie obieraj ze skórki, tylko pokrój w plasterki. Na miodzie przesmaż je krótko, niech będą ciepłe, ale chrupiące. Na bułkę połóż plastry sera pleśniowego i sporą porcję owoców.
Podsumowując - piknik może być dla naszych kubków smakowych ekscytującym doświadczeniem. Zaserwowanie smacznych i niezwykłych kanapek sprawi, że wspólnie spędzony czas będziemy wspominali jeszcze lepiej. Warto zatem otworzyć się na nowe smaki i przygotować coś więcej, niż tradycyjną bułkę z serem i wędliną.
Zdjęcia: Stowarzyszenie Producentów Pieczywa / Kampania "Łączy nas coś dobrego"

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.