Komunikaty PR

Co zjeść podczas pikniku? Poznaj przepisy na niebanalne kanapki!

2023-07-21  |  11:00
Biuro prasowe
Do pobrania jpg ( 1.78 MB )

Wakacje to okres, który często kojarzy nam się z wypoczynkiem i spędzaniem czasu blisko natury. Jedni wybiorą się nad jezioro albo na ekscytującą wycieczkę w góry, inni pójdą do pobliskiego parku, by pojeździć tam na rowerze lub po prostu pospacerować. A tam, gdzie natura, aż prosi się o piknik! A na nim kanapki w nieoczywistym wydaniu, na które przepisy zdradza Andrzej Polan – osobowość telewizyjna, restaurator, kucharz i Ambasador ogólnopolskiej kampanii edukacyjnej „Łączy nas coś dobrego”.

Posiłek na świeżym powietrzu smakuje zupełnie inaczej, dlatego warto go celebrować i poświęcić chwilę na przygotowanie czegoś nieszablonowego. Na piknikowym kocu może odbyć się prawdziwa uczta – wystarczy nieco kreatywności i wolnego czasu. Poznaj cztery pomysły Andrzeja Polana na niebanalne kanapki, dzięki którym piknik nie będzie taki, jak zwykle!

 

Kanapka z wędzonym tofu, warzywami oraz piklami z sosem z pieczonego jabłka

Tę szaloną kanapkę dedykuję wszystkim, którzy lubią tofu. Żeby smakowało lepiej, należy podawać je ze zwariowanymi dodatkami, jak piklowane na szybko warzywa - bardzo wyraziste w smaku - a także sosy - od klasycznego majonezowego do sosu z pieczonego jabłka. Taka kompozycja smakowa „robi robotę” w tej kanapce – mówi Andrzej Polan.  

Składniki:

  • Ciabatta jasna 110g
  • Wędzone tofu
  • Marchew
  • Ogórek świeży
  • Papryka czerwona
  • Rzodkiewka
  • Sałata rzymska lub masłowa
  • Kolendra świeża lub koperek
  • Majonez i ketchup
  • Olej rzepakowy
  • Ocet jabłkowy
  • Cukier 
  • Jabłko
  • Musztarda chrzanowa

 

Marchew, ogórka zielonego, paprykę czerwoną i rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry i zalej marynatą z cukru, octu jabłkowego i wody w proporcjach 1:1. Warzywa zalej marynatą i odstaw na chwilę, niech lekko się zamarynują. Jabłko upiecz i zmiksuj z musztardą chrzanową. Tofu wędzone pokrój na plastry i przesmaż na oleju na chrupiąco. Ciabattę przekrój wzdłuż, dolną część przesmaruj jabłkiem z musztardą, ułóż porcję smażonego tofu, potarganą sałatę, piklowane na szybko warzywa, wszystko polej sosem z majonezu i musztardy. Przykryj drugą połową, dociśnij i owiń do połowy pergaminem. 

 

„Bułka jak dawniej” ze śmietaną, miodem i warzywami wiosny

Kromka pieczywa albo świeża bułka ze śmietaną i dodatkiem cukru, to obowiązkowy podwieczorek, który przygotowywała mi moja Babcia, kiedy wspólnie z moimi koleżankami i kolegami czas spędzałem przy trzepaku na podwórku. Wracam wspomnieniami do tych lat, ale w nieco innym wydaniu – mówi Andrzej Polan.  

Składniki:

  • bułka ziemniaczana
  • śmietana gęsta
  • miód wielokwiatowy
  • rzodkiewka
  • ogórek zielony
  • jabłko zielone
  • kalarepka
  • koperek

 

Wszystkie warzywa i jabłko pokrój w plasterki lub kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj koperek, pieprz czarny i sól do smaku. Świeżą bułkę ziemniaczaną przekrój i posmaruj solidnie gęstą śmietaną. Na wierzch wyłóż sałatkę i wszystko obficie polej miodem. I voilà, bułka gotowa!

 

Bochen chleba z dodatkami dla całej rodziny

- Dawniej był zawsze okrągły… Smakował bez dodatków, ale też z tym, co akurat mieliśmy pod ręką. Dzisiaj, nie robiąc podziałów, że dla Ciebie z serem, a dla Ciebie z wędliną lub warzywami, postanowiłem wszystko połączyć i podać bochen chleba kolorowy, pachnący i bogaty – mówi Andrzej Polan.

Składniki:

  • 1 chleb creapane
  • Szynka wieprzowa lub drobiowa
  • Pieczarki 
  • Szczypiorek
  • Pomidor
  • Cukinia
  • Masło klarowane
  • Olej rzepakowy
  • Bazylia świeża
  • Natka pietruszki
  • Tarty ser dojrzewający
  • Ser żółty

 

Na maśle klarowanym przesmaż krótko szczypiorek, po chwili dodaj pieczarki i cukinię. Smaż krótko, dopraw solą i pieprzem. Bochen chleba natnij ukośnie na krzyż, tak aby nóż dochodził prawie do chrupiącej podstawy. Olej zmiksuj z bazylią, natką pietruszki i serem dojrzewającym. Taki sos wlej do chleba pomiędzy każdą jego cząstkę, a następnie włóż plastry sera, szynki i pomidora. Teraz przełóż przesmażone pieczarki i cukinię. Na koniec chleb posyp serem dojrzewającym i wstaw do piekarnika, temp. 200 stopni na około 25 minut. Podawaj w całości i ciesz się smakiem z całą rodziną!

 

Bułka z serem pleśniowym, miodem i owocami z polskiego sadu

- Owoce na bułce? Oczywiście, że tak! Do pieczywa dodajemy chociażby konfiturę, przecież owocową, ale ja dzisiaj proponuję owoce polskie podać z serem pleśniowym i obowiązkowo z miodem. Owoce i ser bardzo go lubią – mówi Andrzej Polan.

Składniki:

  • bułka pieczona na kamieniu
  • ser pleśniowy typu camembert lub brie
  • jabłko, gruszka, śliwka
  • miód

 

Owoców nie obieraj ze skórki, tylko pokrój w plasterki. Na miodzie przesmaż je krótko, niech będą ciepłe, ale chrupiące. Na bułkę połóż plastry sera pleśniowego i sporą porcję owoców.

 

Podsumowując - piknik może być dla naszych kubków smakowych ekscytującym doświadczeniem. Zaserwowanie smacznych i niezwykłych kanapek sprawi, że wspólnie spędzony czas będziemy wspominali jeszcze lepiej. Warto zatem otworzyć się na nowe smaki i przygotować coś więcej, niż tradycyjną bułkę z serem i wędliną.  


Zdjęcia: Stowarzyszenie Producentów Pieczywa / Kampania "Łączy nas coś dobrego"

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym Biuro prasowe
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Motoryzacja

Qczaj: Na drogach szybkiego ruchu lubię mocniej wcisnąć pedał gazu. Niebawem planuję też zrobić prawo jazdy na motocykl

Trener podkreśla, że decyzja o zrobieniu prawa jazdy była jedną z najlepszych w jego życiu. Teraz, kiedy odpowiedni dokument ma już w kieszeni, z ogromną przyjemnością wsiada za kierownicę i mknie przed siebie. Najbardziej lubi drogi szybkiego ruchu, bo tam może mocniej wcisnąć pedał gazu. W innych okolicznościach jednak jeździ z dużą rozwagą, dostosowując prędkość do warunków panujących na jezdni. Qczaj zdradza też, że kolejnym krokiem będzie kurs na prawo jazdy na motocykl.

Edukacja

Uczelnie zaczynają wspólnie walczyć ze zjawiskiem mobbingu i dyskryminacji. Ruszają badania nad skalą problemu

Szkoły wyższe chcą aktywniej walczyć ze zjawiskiem mobbingu i dyskryminacji zarówno wobec pracowników, jak i studentów. W ramach projektu Bezpieczna Uczelnia będą się wymieniać dobrymi praktykami w zakresie polityki antymobbingowej. Zostaną przeprowadzone także badania na temat obecnej sytuacji w środowisku akademickim. Dotychczasowe badania prowadzone przez Fundację Science Watch Polska wskazują, że mobbing to dość powszechne zjawisko na uczelniach, które przybiera charakterystyczne dla środowiska formy.

Edukacja

Polki coraz bardziej świadomie podchodzą do profilaktyki nowotworów piersi. Wciąż jednak blisko połowa się nie bada

Profilaktyka raka piersi przestaje być dla Polek źródłem lęku i tematem tabu. Coraz częściej motywacją do wykonania badań jest odpowiedzialność za siebie i bliskich – wynika z najnowszego badania Maison & Partners dla Henkel Polska. 36 proc. kobiet jako motywację wskazało rekomendacje lekarskie, a 30 proc. – potrzebę dbania o swój organizm. Mimo że około 40 proc. kobiet w wieku 20–60 lat bada się regularnie, wykonując badania palpacyjne czy USG, podobny odsetek nie bada się wcale, a co piąta deklaruje, że w ogóle nie interesuje się tym tematem.