Czekolada na zimno. Hit tego lata!
Good One PR
ul. Edwarda Jelinka 38
01-646 Warszawa
ilona.rutkowska|goodonepr.pl| |ilona.rutkowska|goodonepr.pl
+ 48 796 996 259
www.goodonepr.pl
Miłośnicy czekolady, przygotujcie się na upalne dni – przedstawiamy hit tegorocznych wakacji! Czy słyszeliście już o mrożonej czekoladzie do picia? Taki napój świetnie ochłodzi, doda energii, a nawet zastąpi deser. No i świetnie smakuje! Jak zrobić czekoladę na zimno samodzielnie? Oto nasze propozycje!
Frappé… rodem z Ameryki Południowej!
Czy wiesz, że w Kolumbii i Wenezueli czekoladę na gorąco pije się przez cały rok? Jest to gęsty, esencjonalny i wytrawny napój serwowany z kawałkiem serka, np. mozzarella. Kawałki wysokiej jakości czekolady rozpuszcza się w naczyniu z wrzącą wodą, gotuje kilka minut i serwuje na śniadanie. Taką czekoladową bazę możemy wykorzystać także do przygotowania pysznego i przede wszystkim zimnego napoju. – W rondelku podgrzej mleko, napój migdałowy lub wodę, wraz z nierafinowaną czekoladą do picia z Ameryki Południowej, w proporcji jedna część czekolady na dwie części mleka. Mieszaj, czekając aż wszystkie kawałki się rozpuszczą. Do takiego frappé idealnie sprawdzi się zarówno klasyczna ciemna czekolada, jak i opcja z nutą pomarańczy lub chilli. Gotuj cierpliwie na małym ogniu. Następnie pozostaw całość do wystudzenia – do temperatury około 35°C. Jeśli lubisz słodkie napoje, to świetny moment na dodanie zdrowych zamienników cukru, np. stewii, erytrytolu lub po prostu miodu. Przelej czekoladę do szklanek lub modnych słoików do picia i udekoruj orzeźwiającym listkiem mięty. Frappé podawaj z dużą ilością kostek lodu, które nie tylko schłodzą całość, ale i lekko złagodzą intensywny smak prawdziwej czekolady. Całość – wraz z lodem – możesz także wrzucić do blendera i serwować w formie zmrożonego shake’a – tłumaczy Krzysztof Stypułkowski z Manufaktury Czekolady Chocolate Story. Napój przygotowany na bazie prawdziwej czekolady – czyli takiej bez zbędnych dodatków i ulepszaczy – będzie nie tylko pyszny, ale także zdrowy. Kakao jest źródłem wielu witamin, m.in. tych z grupy B, a także magnezu, żelaza czy potasu.
Podwójnie czekoladowa moc!
Jeśli chcesz, żeby smak Twojej czekolady do picia był jeszcze bardziej bogaty, głęboki i wyrazisty to rozwiązanie będzie idealne dla Ciebie. Czekoladowe kostki lodu wyglądają spektakularnie i równie dobrze smakują. Ich wykonanie jest dziecinnie proste, a efekt bez wątpienia będzie pysznie zaskakujący! – Do przygotowania czekoladowych kostek lodu użyj swojej ulubionej czekolady – mlecznej lub ciemnej. Możesz także połączyć obie opcje. Następnie dodaj ją do ciepłego mleka lub wody – w proporcji dwie łyżki stołowe zmielonej czekolady na szklankę płynu. Dokładnie wymieszaną substancję przelej do pojemnika na kostki lodu, włóż do zamrażalnika i poczekaj do stężenia. Prawda, że łatwe? – twierdzi Krzysztof Stypułkowski z Manufaktury Czekolady Chocolate Story. Tak przygotowane kostki będą pysznym dopełnieniem każdego czekoladowego napoju, ale sprawdzą się także np. jako dodatek do kawy.
Lato pełne kolorów!
Lato jest zdecydowanie najbardziej barwną porą roku, wprowadź kolory także do swojej kuchni! Oto przepis, którym zaskoczysz każdego miłośnika czekolady – nawet najbardziej wybrednego! Letnia, kolorowa i słodka odsłona mrożonej czekolady do picia – jak ją zrobić? – Wielobarwne, pyszne napoje bez wątpienia będą nie lada atrakcją dla najmłodszych i nie tylko – informuje Krzysztof Stypułkowski z Manufaktury Czekolady Chocolate Story. – Wystarczy, że rozpuścisz czekoladowego lizaka w ciepłym mleku, a następnie pozostawisz napój do wystudzenia i dodasz kostki lodu. Różowy kolor osiągniesz sięgając po smak malinowy, zielony przygotujesz za pomocą matchy, natomiast żółty będzie sprawką golden milk. Pamiętaj o tym, że z lodem możesz również zmiksować 3 różne smaki. Wówczas, wlewając je warstwowo do wysokiej szklanki, osiągniesz efekt kolorowego, trzysmakowego shake’a. Ten sposób na przygotowanie letniego napoju bez wątpienia przypadnie Ci do gustu! Skąd ta pewność? Jest pyszny i dziecinnie prosty! – podsumowuje ekspert.
Tak przygotowane czekoladowe napoje podbiją serca wszystkich miłośników czekolady – zarówno tych młodszych, jak i starszych. Skorzystaj z przepisów eksperta lub stwórz własne kompozycje smakowe! Nie bój się szalonych połączeń, paruj swoje ulubione smaki, decyduj o ilości dodanego lodu, czekolady czy miodu. Puść wodze czekoladowej fantazji i słodko ciesz się latem!

Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Mika Urbaniak: Dążę do tego, by żyć w autentyczności. Stawiam więc granice w relacjach z innymi
Wokalistka podkreśla, że życie w zgodzie z własnym wnętrzem wymaga nie tylko autorefleksji, ale także odważnego wyrażania siebie i dbania o własne potrzeby. Taki sposób funkcjonowania pomaga utrzymać komfort emocjonalny, pozwala maksymalnie wykorzystać drzemiący w nas potencjał i jest fundamentem szczęśliwego życia. Mika Urbaniak zwraca też uwagę na konieczność wyznaczania granic w relacjach z innymi i budowanie zdrowych relacji.
Ochrona środowiska
Mężczyźni generują dużo wyższy ślad węglowy z transportu i konsumpcji niż kobiety. Główne powody to spożycie czerwonego mięsa i jazda samochodem

Ślad węglowy generowany przez kobiety, liczony na podstawie diety i wykorzystania środków transportu, jest o jedną czwartą niższy w porównaniu do mężczyzn – donoszą francuscy i brytyjscy naukowcy na podstawie badań przeprowadzonych we Francji. Nawet po skorygowaniu wyników, na przykład o różnice płciowe w zapotrzebowaniu na kalorie, luka pozostaje bardzo duża. Tym, co w większości odpowiada za te różnice, są czerwone mięso i samochody – oba wysokoemisyjne i oba powiązane ze stereotypowym wizerunkiem mężczyzny.
Gwiazdy
Marcelina Zawadzka: Kiedyś sama decydowałam o swoim życiu i nie byłam od nikogo zależna. Teraz już przy opiece nad synkiem jestem zdana na pomoc innych

Prezenterka przyznaje, że bycie mamą to ciągłe wykraczanie poza swoją strefę komfortu, bo od momentu narodzin dziecka jest się całkowicie odpowiedzialnym za tę małą istotę i trzeba ustawić wszystko pod jej potrzeby. Każdego dnia macierzyństwo uczy ją pokory i pokazuje, że nie na wszystko ma wpływ i nie wszystkiemu jest w stanie zapobiec. Często nie pozostaje nic innego, jak przyjąć trudne doświadczenia i wyciągnąć z nich odpowiednią lekcję. Marcelina Zawadzka zdradza, że jej dziewięciomiesięczny syn już stawia pierwsze kroki i jest niezwykle ciekawy świata. Czasami towarzyszy jej także w pracy.