Czeski piwny piątek z marką Kozel
Ten piątek upłynie mieszkańcom Krakowa pod znakiem czeskiego piwa! Już 4 września odbędzie się w mieście piwny wieczór, podczas którego będzie można poznać wyjątkowe rytuały barowe naszych sąsiadów oraz odkryć ich bogatą kulturę. To również dobra okazja, aby skosztować najczęściej wybieranego przez Czechów piwa, a mianowicie Velkopopovickiego Kozla!
Czechy to kraj piwem płynący. Złocisty trunek od wieków wpisany jest w jego kulturę, a sami Czesi do dziś ochoczo celebrują przy nim wspólne spotkania, licznie gromadząc się w piwiarniach. Najwyższy czas, aby i Polacy poznali typowe piwne rytuały naszych sąsiadów i w towarzystwie przyjaciół cieszyli się smakiem jednego z najpopularniejszych lagerów. O tym dlaczego Czesi otaczają piwo prawdziwą czcią oraz w jaki sposób serwują je na co dzień w miejscowych gospodach, mieszkańcy Krakowa będą mogli dowiedzieć się w strefie sezonowej marki Kozel. To właśnie w niej w ten piątek
o 18:00 pojawi się piwoznawca Michał Kopeć, który przybliży uczestnikom spotkania czeską kulturę piwną oraz opowie o walorach sensorycznych lagera uwielbianego przez wszystkich Czechów. Na miejscu będzie również obecny tapster Vladyslav Zhyrkov, czyli barman będący piwnym ekspertem, który sztukę serwowania Kozla opanował do perfekcji. To właśnie on zdradzi w jaki sposób nalewać piwo do kufla, aby móc w pełni delektować się każdym jego łykiem!
W strefie sezonowej marki Kozel, mieszczącej się w Arena Garden Street Food Market, będzie można zdobyć wiedzę o historii jednego z ulubionych piw Czechów, pełnej ciekawostek i niezwykłych opowieści jak ta, w której do czeskiego browaru przybywa pewien kozioł. Dodatkowo, dla spragnionych oryginalnego smaku, tapster zaserwuje Kozla na trzy różne sposoby, które w pełni uwydatniają jego smak - Kozel Řezaný, Kozel Černý Mlíko, Kozel z cynamonem. Warto spróbować każdego z nich, aby odkryć dlaczego to właśnie piwo jest najczęściej wybierane przez Czechów.
Kultowa śniadaniownia Bułkę przez Bibułkę z lokalem w Łodzi
Atrakcyjne oferty na 5-lecie sklepu online Lidl Polska
Otwarcie pierwszego sklepu Lidl Polska w Andrespolu!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach
Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.
Gwiazdy
Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.
Konsument
Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie
Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.