Komunikaty PR

Dania na jesienne wieczory. Rozkochaj się w potrawach jednogarnkowych

2022-11-28  |  16:35
Biuro prasowe

Chłodne, jesienne wieczory zachęcają do tego, by zostać w domu z dobrą książką, ulubioną playlistą i ciepłym kocykiem. W tym czasie warto zadbać o pyszne dania, które rozgrzeją nas i wypełnią nasz dom aromatycznym zapachem. Najlepiej sprawdzą się do tego potrawy jednogarnkowe. Jakie posiłki przygotować? Poznajcie nasze wskazówki. Zapraszamy!

Odczarowujemy ponure wieczory

Kto powiedział, że chłodne wieczory muszą wiązać się z nudą i złym nastrojem? Jest mnóstwo rozwiązań, dzięki którym spędzimy ten czas w miłej atmosferze. Warto zadbać o klimat wnętrza. Ciepły koc i poduszki na sofie tworzą przyjemny nastrój, a lampki i świece sprawią, że wnętrze emanować będzie ciepłym światłem, tworząc przytulną atmosferę. Dodajmy do tego jeszcze rozgrzewające danie. Kociołek z wołowiną sprawdzi się doskonale. Przygotowanie go  zajmuje niecałą godzinę, a efekty są wyjątkowo smaczne.

Kociołek z wołowiną

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 300 g ugotowanego mięsa wołowego
  • 1 opakowanie FIX Gulasz Węgierski Knorr
  • 1 kabaczek
  • 100 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 2 ziemniaki
  • 6 pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od umycia kabaczka i oczyszczenia warzywa z nasion. Kroimy go w kostkę. Tak samo postępujemy z paprykami.
  2. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę siekamy, mięso kroimy w kostkę.
  3. Do rozgrzanego w garnku oleju dodajemy cebulę i podsmażamy ją do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy ziemniaki, paprykę i smażymy jeszcze ok. 4 minut.
  4. Do Fix Knorr dodajemy 350 mililitrów wody, a następnie wraz z pieczarkami przekładamy sos do garnka.
  5. Mięso, kabaczek i pozostałe przyprawy dołączamy do potrawy i poddajemy duszeniu przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
  6. Pod koniec duszenia dodajemy pomidory i dokładnie mieszamy. Przed podaniem należy posypać potrawę posiekaną natką pietruszką.

 

Sposób na jesienną nudę

Szukacie zajęcia na chłodny wieczór? Sprawdzonym sposobem na nudę są kuchenne eksperymenty. Przygotowanie jednogarnkowego dania zajmie chwilę, a dzięki poświęceniu czasu na gotowanie wieczorem, będziemy mieć  lunch do pracy lub późny obiad na kolejny dzień. Spróbujcie francuskiego gulaszu z winem lub kolorowego risotto. Do gotowania możecie włączyć klimatyczną muzykę, która z pewnością umili wieczór. Ulubiona playlista to zawsze dobry pomysł!

 

Francuski gulasz z winem

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 500 g rostbefu wołowego
  • 1 opakowanie FIX Gulasz Węgierski Knorr
  • 200 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 łyżki oleju
  • 500 ml wody

 

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę oraz mięso kroimy w kostkę o boku ok. 1,5 centymetra.
  2. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej, do którego dodajemy mięso i smażymy, aż będzie rumiane.
  3. Następnie dodajemy warzywa i smażymy je z mięsem jeszcze ok. 3 minut.
  4. Potrawę podlewamy winem i gotujemy do momentu aż połowa jego objętości wyparuje.
  5. Na koniec do dania dodajemy Fix Knorr wymieszany z wodą. Dusimy pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie, a sos zgęstnieje. Doprawiamy gulasz musztardą. Dla wzbogacenia smaku możemy dodać wędzony boczek i pieczarki.

 

Kolorowe risotto z kurczakiem

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 200 g filetów z piersi kurczaka
  • 400 g gotowej mieszanki, np. z papryką lub cukinią
  • 1 Bulionetka Drobiowa Knorr
  • Przyprawa do Kurczaka Knorr
  • 1 biała cebula
  • 200 g ryżu arborio
  • Zioła prowansalskie
  • 3 łyżki startego, żółtego sera
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka oliwy
  • 20 g masła
  • 550 ml wody

 

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy na drobną kostkę, a następnie podsmażamy ją w szerokim rondlu przez 1 minutę na rozgrzanej oliwie, razem z surowym ryżem.
  2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę Knorr i smażymy na patelni.
  3. Do podsmażonego ryżu dodajemy 300 mililitrów wody oraz jedną bulionetkę Knorr. Całość dusimy przez ok. 12 minut.
  4. Następnie mieszamy warzywa, kurczaka, zioła prowansalskie oraz 250 mililitrów wody i całość dusimy przez kolejne 6 minut.
  5. Pod koniec dodajemy starty żółty ser, śmietanę oraz masło. Energicznie mieszamy, zdejmujemy z ognia, pozostawiając danie w rondlu przez kilka minut, po czym podajemy od razu.

 

Wieczór pełen zajęć i dobrego jedzenia

Wróciliście z pracy, jesteście zmęczeni, a za oknem robi się już ciemno? Pewnie nawet nie macie siły na długie gotowanie. Na szczęście z pomocą przychodzi przepis na jednogarnkowe, szybkie leczo z kiełbasą. Przyrządzenie tego dania zajmuje jedynie 20 minut. Później już tylko czas na relaks! Idealne do dobrego filmu lub serialu. Po takim posiłku dobrze także zasiąść wygodnie w fotelu lub na kanapie i delektować się wciągającą lekturą. Nie zapomnijcie o ciepłym kocyku oraz smacznym napoju. Na jesienny czas polecamy rozgrzewającą herbatę lub gorącą czekoladę. Pycha!

 

Szybkie leczo z kiełbasą

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 500 g ulubionej kiełbasy
  • 1 opakowanie Fix Leczo Knorr
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

  1. Smażymy pokrojoną w plastry kiełbasę. Kroimy warzywa w kostkę i dodajemy do kiełbasy. Chwilę smażymy wszystkie składniki.
  2. Fix Knorr należy wymieszać w szklance zimnej wody, a następnie dodać do potrawy.
  3. Całość gotujemy przez ok. 5 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Aby zaostrzyć smak potrawy, można opcjonalnie dodać dwie trzy łyżki Ketchupu Hellmann’s Hot.

 

Jesienny wieczór z przyjaciółmi

Czujecie się samotni, a jesienna pogoda wcale nie poprawia nastroju? Zadzwońcie do znajomych lub rodziny i zaproście ich do siebie. Warto zadbać o smaczny dodatek na wieczór. Co powiecie na jednogarnkowe chili con carne z kurczaka? Serwowane z nachosami będzie smakować wyśmienicie. A może wolicie włoską kuchnię? Postawcie na jednogarnkowy makaron z dodatkiem dyni. Podczas spotkania z bliskimi nie może zabraknąć atrakcji. Nie zapominajcie o planszówkach, które gwarantują dobrą zabawę. Masę śmiechu może dostarczyć karaoke. Z pewnością wieczór będzie obfitował w rozmowy i ciepły, przyjacielski klimat. Mamy nadzieję, że z naszą pomocą spędzicie przyjemne i smaczne wieczory!

 

Chili con carne z kurczaka

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie Fix Chili Con Carne Knorr
  • 120 g czerwonej fasoli z puszki
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml wody

 

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy na patelnię i smażymy do zeszklenia.
  2. Mięso kroimy w paseczki i dodajemy do cebuli. Smażymy, aż będzie lekko rumiane.
  3. Fasolę oraz kukurydzę odcedzamy i przepłukujemy wodą. Pomidory siekamy i razem z sokiem oraz warzywami dodajemy do mięsa.
  4. Do Fix Knorr dodajemy 300 ml wody, mieszamy i przekładamy do składników na patelni. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez 8 minut. Aby dodać daniu dodatkowego aromatu, polecamy posypać je startym serem mozzarella.

 

Jednogarnkowy makaron

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 200 g makaronu razowego typu spaghetti
  • 1 słoik Sosu do Spaghetti Bolognese Knorr
  • 400 g dyni piżmowej
  • 600 g pomarańczowych pomidorów
  • 150 ml śmietanki

 

Sposób przygotowania:

  1. Dynię myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Myjemy pomidory i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka wlewamy cały słoik sosu Knorr, śmietanę, a następnie doprowadzamy do wrzenia.
  3. Dodajemy pomidory, makaron oraz dynię. Wszystkie składniki gotujemy na małym ogniu, mieszając ostrożnie od czasu do czasu, przez ok 10 – 15 minut, aż makaron zmięknie. Danie serwujemy ze świeżymi listkami bazylii.
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Lidl rozpoczyna kampanię UEFA EURO 2024: LIDL KIDS TEAM Biuro prasowe
2024-04-18 | 11:00

Lidl rozpoczyna kampanię UEFA EURO 2024: LIDL KIDS TEAM

Jako Oficjalny Partner UEFA EURO 2024, Lidl Polska rozpoczyna program Lidl Kids Team, w ramach którego dzieci mają szansę wyjść na murawę razem z polskimi zawodnikami przed meczami
Styl życia BRAK ZDJĘCIA
2024-04-18 | 11:00

Świętuj Dzień Włókniarza z włókniarkami z dawnego „Poltexu”

W niedzielę, 21 kwietnia, Muzeum Fabryki w Manufakturze zaprasza na obchody Dnia Włókniarza. Przewodnicy Muzeum, animatorzy, a także same włókniarki pokażą, jak kiedyś świętowało się ten wyjątkowy dzień. Będzie to też
Styl życia Festiwal Karuzel z historią w Manufakturze
2024-04-18 | 10:00

Festiwal Karuzel z historią w Manufakturze

Tęsknicie za diabelskimi młynami, zamkiem strachów i wyścigami samochodzików? Manufaktura zabierze łodzian w sentymentalną podróż do lat 90. i ich kolorowych,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne

Trzech na pięciu Polaków ma za sobą próby odchudzania, a w tej grupie więcej jest kobiet – wynika z raportu Centrum Respo. Odchudzamy się z różnym skutkiem, najczęściej osiągamy efekty, ale okazują się one krótkotrwałe. Może o tym świadczyć informacja, że 54 proc. odchudzających się Polaków w ostatnich pięciu latach podchodziło do diety między dwa a pięć razy, a co 10. nawet częściej. Jak podkreślają autorzy raportu, to, że wielu Polaków się odchudza, nie jest niczym niepokojącym, ale jest kilka czynników, które czynią kulturę dietetyczną toksyczną. Jednym z nich jest wczesny wiek rozpoczynania odchudzania, ale też negatywne skutki diet, również dla zdrowia psychicznego.

Edukacja

Polacy mało wiedzą o instytucji rodzicielstwa zastępczego. Dwie trzecie społeczeństwa nigdy nie spotkało się z tym pojęciem

Aż 64 proc. Polaków nigdy nie spotkało się z pojęciem rodzicielstwa zastępczego zawodowego – wynika z badania przeprowadzonego w marcu br. na zlecenie Fundacji Happy Kids. Najliczniejszą grupą, która nie zna tego pojęcia, stanowią respondenci między 18. a 22. rokiem życia. Co 10. badany nie wie, jaka jest różnica między rodzicem zastępczym a rodzicem adopcyjnym. Zdaniem ekspertów brak świadomości ma konsekwencje dla rozwoju instytucji pieczy zastępczej w Polsce.

Muzyka

Luna: Trochę podupadłam na zdrowiu i mój głos nie działa tak, jak bym chciała. Czuję się bezradna i bezsilna

Przed wyjazdem na Konkurs Eurowizji reprezentantka Polski nie ukrywa, że boryka się z problemami zdrowotnymi, a bezradność i zwątpienie mieszają się z nadzieją i chęcią pokonania swoich słabości. By jak najlepiej zadbać o swoje struny głosowe, na jakiś czas zrezygnowała z koncertów. Teraz robi wszystko, by jej głos wrócił do formy i by mogła godnie się zaprezentować na scenie w Malmö.