Delikatność kluczem do szczęścia. Milka prezentuje wyniki najnowszego badania.
Najnowsze badanie opublikowane przez Milka pokazuje, że delikatność jest kluczem do szczęścia, a Polacy zdecydowanie chcą jej więcej doświadczać. Aż 61% z nich wiąże delikatność ze szczęśliwszym społeczeństwem i uważa, że samo okazywanie większej troskliwości, uczciwości i wyrozumiałości zwiększyłoby ich przekonanie, że ludzie mogą być na co dzień bardziej czuli niż dotychczas. W ramach obecnie prowadzonej kampanii „Delikatność smakuje lepiej”, Milka prezentuje wyniki najnowszego badania oraz tworzy program „Miłe Wieści”, poprzez który zachęca konsumentów do zwracania uwagi na małe, pozytywne gesty.
Milka inspiruje do delikatności
Milka już od 120 lat inspiruje ludzi na całym świecie do dzielenia się delikatnością. Producent najpopularniejszej czekolady z alpejskiego mleka, nieustannie motywuje miłośników słodyczy do okazywania uprzejmości oraz gestów dobrej woli, bez względu na chwilę. Inspiruje również do wzajemnej życzliwości, przypominając jednocześnie, jak delikatność jest ważna w codziennym życiu. Nawet dzieląc się kostką ulubionej czekolady lub przekazując komuś kilka słów wsparcia, ludzie mogą umilić dzień tym, którzy tego potrzebują. Milka, która wraz z początkiem stycznia br., wystartowała z nową kampanią telewizyjną, postanowiła w związku z tym zbadać podejście do delikatności w Polsce i zdradzić, czy codzienna czułość może mieć wpływ na samopoczucie polskich konsumentów.
Delikatność kluczem do szczęścia na świecie
Wyniki ogólnopolskiego badania, w którym wzięło udział 2000 dorosłych osób, pokazują jak duże znaczenie ma delikatność dla naszego społeczeństwa. Okazuje się, że to właśnie ona jest kluczem do szczęścia. Chociaż przeciętnie w tygodniu jesteśmy świadkami 3 przejawów delikatności, to chcielibyśmy doświadczać jej więcej, gdyż według Polaków samo okazywanie większej troskliwości, uczciwości i wyrozumiałości zwiększyłoby pośród nich przekonanie, że ludzie mogą być bardziej wrażliwi. Co ciekawe, aż 61% badanych wiąże wzajemną serdeczność ze szczęśliwszym społeczeństwem, a 57% twierdzi, że częstsze okazywanie czułości może mieć wpływ na lepsze samopoczucie psychiczne.
Respondenci wskazali, że brak delikatności w społeczeństwie wywołuje u 38% z nich uczucie samotności, a u 49% niepokój. Jednocześnie z najnowszego badania zrealizowanego dla Milka wynika, że aż prawie 70% Polaków uważa, że świat był bardziej delikatny, gdy byli dziećmi. Co według nich uległo zmianie? 70% badanych jest zdania, że obecnie za wiele myślimy o sobie, żeby stawiać na serdeczność. 50% ankietowanych osób twierdzi również, że polskie społeczeństwo jest zbyt zapracowane, by okazywać delikatność. Doskwiera mu przede wszystkim brak czasu, aby skupiać się na małych, lecz znaczących gestach.
Respondenci wykazali jednak, że okazywanie delikatności ma znaczący wpływ na nasze samopoczucie. 60% z nich robi to po to, aby poczuć się lepiej. Zapytani co daje im ten rodzaj zachowania, wykazali, że czują się szczęśliwsi, kiedy mogą okazać delikatność (51%), a gdy jej sami doświadczają czują się doceniani (49%). Ludzie wolą być serdeczni wobec innych niż doświadczać od drugiej osoby przejawów czułości. Najwięcej delikatności okazują swoim partnerom (58%) oraz dzieciom (55%) i robią to głównie poprzez aktywne słuchanie. Co ciekawe, 20% Polaków twierdzi, że nie wychowano ich do okazywania serdeczności.
Miłe wieści
Nie tylko poprzez ujawnienie wyników badań Milka inspiruje do okazywania większej czułości. W ramach tegorocznej kampanii robi to również w wyjątkowy sposób, tworząc jednocześnie przestrzeń dla miłych wiadomości. Drobne gesty empatii czy delikatności, które pozytywnie i miło wpłynęły na życie ludzi z całego świata, będzie można obejrzeć w telewizji. Już 9 kwietnia (piątek) o godz. 20:05 na TVN zostanie wyemitowany pierwszy odcinek programu „Miłe Wieści”, prowadzony przez Marcina Prokopa. Program o gestach wprawiających świat w pozytywne obroty, widzowie będą mogli obejrzeć również o 20:30 na TVN7 i na antenie TTV w poniedziałki o godz. 20:05. „Miłe Wieści” będą emitowane przez dwa miesiące, do końca maja 2021 r.
Specjalna edycja mlecznej czekolady
Dodatkowo, aby pomóc konsumentom w okazywaniu delikatności, Milka przygotowała również specjalną edycję czekolady z alpejskiego mleka. Na każdej z kostek umieszczono emotikony oraz litery, zachęcając tym samym miłośników słodkości do tworzenia krótkich, czułych komunikatów, dzięki którym każdy dzień może stać się lepszym. Sugerowana cena detaliczna za tabliczkę Milka Alpine Milk 100 g w wersji z emoji i literami, wynosi 4,10 zł.

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.