Komunikaty PR

Deser nie musi być na słodko!

2022-08-29  |  10:00
Biuro prasowe

Czekolada, śmietanka, owoce – to jedne z głównych składników deserów. Choć często lubimy sobie osłodzić życie, czasami warto spróbować nowych, nieoczywistych połączeń. Wytrawne propozycje nie tylko pobudzą naszą kreatywność i kubki smakowe, ale także pozwolą przemycić do deseru więcej wartościowych składników odżywczych. 

3 wytrawne propozycje, które na stałe zagoszczą w Twoim menu

  1. Muffiny cukiniowe – porcja warzyw w wygodnej formie

Muffinki to znany deser kuchni amerykańskiej. Zwykle wypełnione kawałkami czekolady i w towarzystwie słodkiego kremu, wypieki te świetnie sprawdzą się również w wersji na słono! To także łatwy sposób na łagodne wprowadzanie warzyw do dziecięcej diety – w formie wytrawnego śniadania lub jako zawartość szkolnego lunchboxa.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 100 g Dipu śmietanowego z karmelizowaną cebulką i cheddarem typu Crème Fraiche Mlekpol
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 100 g sera żółtego gouda Mlekpol
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól i pieprz

Przygotowanie: Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie przekładamy na sito i solimy. Odstawiamy na 10 minut, a po tym czasie dokładnie odciskamy z wody. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ścieramy żółty ser, a cebulę kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy cukinie, cebulę i ser. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z Dipem śmietanowym, proszkiem do pieczenia i ziołami prowansalskimi. Następnie łączymy obie masy. Dodajemy mąkę, sól i pieprz do smaku. Ciasto wlewamy do silikonowych foremek na muffinki, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20–25 minut.

  1. Deser z marchewką, nasionami chia i żurawiną

Wraz ze zbliżającą się nieuchronnie jesienią coraz częściej myślimy o kremowych, sycących posiłkach. Jednym z nich z powodzeniem może być pudding chia, który nie tylko na długo zaspokoi uczucie głodu, ale dzięki ciekawym dodatkom – odkryje przed nami nowe kulinarne połączenia.

Składniki:

  • 3 łyżki nasion chia
  • 250 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 duże marchewki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki owoców granatu
  • 2 łyżki żurawiny
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie: Podgrzewamy mleko tak, by nie doprowadzić go do wrzenia. Gdy będzie gorące, zalewamy nim nasiona chia. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. Marchewki obieramy i kroimy w plastry – następnie miksujemy je na drobną masę w blenderze. Do nasion chia nasączonych mlekiem dodajemy łyżkę miodu i żurawinę. Deser układamy warstwami w naczyniach. Na spód kładziemy zmiksowane marchewki. Następnie wlewamy mleko z nasionami chia i żurawiną, a wierzch dekorujemy owocami granatu i prażonymi płatkami migdałów.

  1. Tarta z boczkiem, pomidorem i serem – sycące danie z twistem

Jeśli jednak macie ochotę na większy posiłek, spróbujcie nowej, wytrawnej wersji tarty. Tym razem w towarzystwie aromatycznego boczku, sera i pomidora.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła ekstra Łaciate
  • pół szklanki wody
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 4 cebule
  • 250 g boczku wędzonego
  • 100 g sera żółtego Edam
  • 200 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 200 g śmietanki Łaciatej 12%
  • 2 żółtka
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki tymianku, oregano, chili w proszku

Przygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy odrobiną masła. Następnie wykładamy na nią ciasto i nakłuwamy je widelcem. Formę wstawiamy do pieczenia na 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz: cebulę kroimy w piórka, a boczek w średnią kostkę i podsmażamy go bez dodatku tłuszczu, po czym zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu wytopionym z boczku smażymy cebulę, dodajemy do niej sól, pieprz i tymianek. Jajka roztrzepujemy w misce, następnie wlewamy mleko i śmietankę oraz dodajemy pieprz, chili i oregano, a także starty ser. Mieszamy do połączenia składników.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, którego nie wyłączamy. Pomidory kroimy w kostkę. Mieszamy warzywa i boczek z gotowym sosem śmietanowo-serowym, następnie powstały farsz wykładamy na spód tarty. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 40 minut.

Wytrawne desery to wspaniała okazja, by spróbować swoich sił w kuchni, przetestować nowe, nieoczywiste połączenia i zaskoczyć domowników lub gości. Więcej smakowitych przepisów znajdziesz na stronie www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym Biuro prasowe
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Problemy społeczne

Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.