Komunikaty PR

Deser nie musi być na słodko!

2022-08-29  |  10:00
Biuro prasowe

Czekolada, śmietanka, owoce – to jedne z głównych składników deserów. Choć często lubimy sobie osłodzić życie, czasami warto spróbować nowych, nieoczywistych połączeń. Wytrawne propozycje nie tylko pobudzą naszą kreatywność i kubki smakowe, ale także pozwolą przemycić do deseru więcej wartościowych składników odżywczych. 

3 wytrawne propozycje, które na stałe zagoszczą w Twoim menu

  1. Muffiny cukiniowe – porcja warzyw w wygodnej formie

Muffinki to znany deser kuchni amerykańskiej. Zwykle wypełnione kawałkami czekolady i w towarzystwie słodkiego kremu, wypieki te świetnie sprawdzą się również w wersji na słono! To także łatwy sposób na łagodne wprowadzanie warzyw do dziecięcej diety – w formie wytrawnego śniadania lub jako zawartość szkolnego lunchboxa.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 100 g Dipu śmietanowego z karmelizowaną cebulką i cheddarem typu Crème Fraiche Mlekpol
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 100 g sera żółtego gouda Mlekpol
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól i pieprz

Przygotowanie: Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie przekładamy na sito i solimy. Odstawiamy na 10 minut, a po tym czasie dokładnie odciskamy z wody. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ścieramy żółty ser, a cebulę kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy cukinie, cebulę i ser. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z Dipem śmietanowym, proszkiem do pieczenia i ziołami prowansalskimi. Następnie łączymy obie masy. Dodajemy mąkę, sól i pieprz do smaku. Ciasto wlewamy do silikonowych foremek na muffinki, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20–25 minut.

  1. Deser z marchewką, nasionami chia i żurawiną

Wraz ze zbliżającą się nieuchronnie jesienią coraz częściej myślimy o kremowych, sycących posiłkach. Jednym z nich z powodzeniem może być pudding chia, który nie tylko na długo zaspokoi uczucie głodu, ale dzięki ciekawym dodatkom – odkryje przed nami nowe kulinarne połączenia.

Składniki:

  • 3 łyżki nasion chia
  • 250 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 duże marchewki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki owoców granatu
  • 2 łyżki żurawiny
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie: Podgrzewamy mleko tak, by nie doprowadzić go do wrzenia. Gdy będzie gorące, zalewamy nim nasiona chia. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. Marchewki obieramy i kroimy w plastry – następnie miksujemy je na drobną masę w blenderze. Do nasion chia nasączonych mlekiem dodajemy łyżkę miodu i żurawinę. Deser układamy warstwami w naczyniach. Na spód kładziemy zmiksowane marchewki. Następnie wlewamy mleko z nasionami chia i żurawiną, a wierzch dekorujemy owocami granatu i prażonymi płatkami migdałów.

  1. Tarta z boczkiem, pomidorem i serem – sycące danie z twistem

Jeśli jednak macie ochotę na większy posiłek, spróbujcie nowej, wytrawnej wersji tarty. Tym razem w towarzystwie aromatycznego boczku, sera i pomidora.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła ekstra Łaciate
  • pół szklanki wody
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 4 cebule
  • 250 g boczku wędzonego
  • 100 g sera żółtego Edam
  • 200 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 200 g śmietanki Łaciatej 12%
  • 2 żółtka
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki tymianku, oregano, chili w proszku

Przygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy odrobiną masła. Następnie wykładamy na nią ciasto i nakłuwamy je widelcem. Formę wstawiamy do pieczenia na 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz: cebulę kroimy w piórka, a boczek w średnią kostkę i podsmażamy go bez dodatku tłuszczu, po czym zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu wytopionym z boczku smażymy cebulę, dodajemy do niej sól, pieprz i tymianek. Jajka roztrzepujemy w misce, następnie wlewamy mleko i śmietankę oraz dodajemy pieprz, chili i oregano, a także starty ser. Mieszamy do połączenia składników.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, którego nie wyłączamy. Pomidory kroimy w kostkę. Mieszamy warzywa i boczek z gotowym sosem śmietanowo-serowym, następnie powstały farsz wykładamy na spód tarty. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 40 minut.

Wytrawne desery to wspaniała okazja, by spróbować swoich sił w kuchni, przetestować nowe, nieoczywiste połączenia i zaskoczyć domowników lub gości. Więcej smakowitych przepisów znajdziesz na stronie www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Zdrowie

Katarzyna Dowbor: Jak najszybciej muszę się zaszczepić przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu. Do tej pory zabezpieczałam przed tymi pasożytami tylko moje zwierzęta

Prezenterka przyznaje, że do tej pory nie zdawała sobie sprawy, że kleszczowe zapalenie mózgu to taka podstępna i groźna choroba. Jest ona wywoływana przez wirusa, który dostaje się do naszego organizmu w wyniku ukłucia przez kleszcza. Dlatego tak ważne jest, by przed tymi pajęczakami zabezpieczać nie tylko naszych pupili, ale także siebie. Katarzyna Dowbor już umówiła się na przyjęcie odpowiedniej szczepionki. Z danych opracowanych przez Ośrodek Badań Socjomedycznych Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych UW wynika, że na taki krok decyduje się zaledwie co dziesiąty Polak.

Moda

Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań. Z sukcesem sprzedaję też swoje rzeczy na popularnej platformie

Aktorka chętnie podjęła wyzwanie „no-buy 2025” i jak zapewnia, w tym roku nie zamierza kupować żadnych nowych ubrań. Poza tym systematycznie „wietrzy” swoją szafę i te rzeczy, które już nie są jej potrzebne, sprzedaje przez internet albo oddaje znajomym. Julia Kamińska zaznacza też, że kompletując stylizację na czerwony dywan, stara się nie wydawać pieniędzy na nowe ubrania. Najpierw zagląda do garderoby, by znaleźć w niej coś, co można ponownie wykorzystać.

Infrastruktura

Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.