Dieta fleksitariańska, jako zdrowa i wygodna alternatywa dla codziennej diety
Na świecie coraz większą popularność zyskuje dieta fleksitarińska. Jest to nic innego, jak dieta semi-wegetariańska, czyli optymalny sposób żywienia dla osób, które chcą odnieść korzyści z diety roślinnej, jednocześnie nie rezygnując całkowicie ze spożycia mięsa. Jakie korzyści mogą płynąć z przejścia na fleksitarianizm?
Wiele osób traktuje wybory żywieniowe jako "wszystko albo nic". Co to oznacza? Nic innego niż wpadanie
w skrajności. Jemy rafinowany cukier albo całkowicie go odcinamy, rezygnując nawet z domowego ciasta. Stosujemy dietę niskowęglowodanową, albo dla odmiany zajadamy się węglowodanami. Jesteśmy albo ortodoksyjnymi weganami, albo mięsożercami.
Czy istnieje zdrowy kompromis w odżywianiu?
Złotym środkiem jest dieta fleksitariańska. Jeszcze mało u nas popularna, a doskonała dla osób, które chcą zdrowo jeść bez popadania w skrajności. Propozycja, którą ma w swojej ofercie MójCatering, to dieta "pół-wegetariańska", która unika podejścia "wszystko albo nic".
Czym jest dieta fleksitariańska?
Dieta fleksitariańska została opracowana przez dietetyka Dawn Jacksona Blatnera, a jej nazwa to połączenie słów "elastyczny wegetarianin". To kluczowa zasada tej diety: ograniczamy spożycie mięsa, ale nie rezygnujemy z niego całkowicie. To dieta dla osób, które nie chcą w codziennym życiu kompletnie zrezygnować z białka zwierzęcego.
Jadłospis się głównie na owocach, warzywach, produktach pełnoziarnistych i roślinach strączkowych, natomiast od czasu do czasu pojawia się mięso.
Najważniejsze jest tu jednak to, że w diecie bazujemy na produktach świeżych i nieprzetworzonych oraz do minimum eliminujemy cukier.
Korzyści płynące z diety fleksitariańskiej
Ponieważ diety fleksitariańskie są stosunkowo nowe, nie ma jeszcze zbyt wielu dowodów dotyczących ich konkretnych benefitów, ale dotychczasowe badania wskazują na:
1. Zmniejszone ryzyko cukrzycy typu 2
2. Dbanie o środowisko naturalne – dzięki zmniejszeniu spożycia mięsa zmniejsza się ślad węglowy
3. Utrata wagi. Żywność pochodzenia roślinnego ma zwykle niższą kaloryczność, więc włączenie większej ilości warzyw do codziennych posiłków pomaga czuć się sytym, przy utrzymaniu niskiej liczby kalorii. Mówi się, że osoby stosujące w przewadze dietę roślinną ważą o 15% mniej niż fani posiłków mięsnych.
4. Potencjalnie zmniejsza się ryzyko chorób serca. Od lat wiadomo, że wegetarianie dużo rzadziej zmagają się z chorobą wieńcową, zatorowością czy zawałami.
5. Łatwiejsza do przestrzegania niż dieta wegetariańska lub wegańska. Piękno diety fleksitariańskiej polega na tym, że nie trzeba z niczego rezygnować.
W diecie fleksitariańskie przygotowanej przez catering dietetyczny MójCatering produkty mięsne stanowią maksymalnie do 25% diety, resztę uzupełniają produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa. Dodatkowo wzbogacona jest ona codziennym koktajlem na bazie ashwagandhy – popularnego adaptogenu wspomagającego działanie mózgu i układu nerwowego. Dieta fleksitariańska oferowana przez MójCatering jest coraz częściej wybieraną opcją wśród klientów, którzy pragną ograniczyć spożywane mięso na korzyść warzyw. W bogatej ofercie marki również dostępne jest kilkanaście różnych diet m.in. sport, slim, bez laktozy i glutenu, więc każdy znajdzie z łatwością coś pysznego dopasowanego do potrzeb.
Dla zachęty warto wspomnieć, że rozwiązania pół-wegańskie są łatwiejsze do przestrzegania, pożywne, świetne sprawdzają się kiedy celem jest utrata wagi i są przyjazne dla środowiska. Mogą stanowić niewielkie wyzwanie
i być idealnym kompromisem w codziennym życiu dla tych, którzy czasami mają ochotę na tatarka lub steka. Zdrowy balans zarówno w życiu jak i jedzeniu działa zawsze na plus.

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.