Dookoła Polski i świata: jakie rodzaje serników są najpopularniejsze na święta?
Publicon Services Sp. z o.o
pl. Grunwaldzki 23
50-365 Wrocław
a.piszczalka|publicon.pl| |a.piszczalka|publicon.pl
721291712
https://publicon.pl
Jeśli zapytamy przeciętnego Polaka, które słodkości uważa za najlepsze na świątecznym stole, to usłyszymy odpowiedź chórem – sernik! O tym cieście pisał nawet starożytny grecki filozof Agimus. Z jego notatek możemy się dowiedzieć, że w dawnych czasach częstowano nim zwycięzców olimpiad. Tak brzmiał pierwszy przepis na sernik: „2 kilogramy sera dobrze pokruszyć w moździerzu, dodać 1 funt chleba z mąki pszennej, wymieszać z serem, dodać 1 jajo i wszystko dobrze wymieszać. Uformować placek i piec na gorącym kamieniu”. Popularność sernika wzrosła po ekspansji Rzymian. W tym czasie zaczęły się pojawiać nowe przepisy.
Dzisiaj jest to bez wątpienia „gwóźdź programu” nie tylko przy świątecznym stole, ale i na zwykłym rodzinnym obiedzie. Według badania przeprowadzonego przez SW Research aż 54% Polaków uważa sernik za swoje ulubione świąteczne ciasto. Dalej plasują się makowiec (52%) i pierniczki (31,7%).
Co ważne, przepis na sernik jest wyjątkowo prosty. Można do niego dodać wiele różnych składników – rodzynki, mak, owoce, kakao, czekoladę – słowem, wszystko, na co tylko przyjdzie nam ochota. Dużą zaletą jest to, że może być on pieczony w piekarniku lub robiony na zimno, co pozwala uzyskać zupełnie inny efekt. Choć wariacji na temat tego ciasta jest wiele i co roku powstają nowe interpretacji deseru na bazie sera, to najpopularniejsze są te rodzaje serników, których tradycje sięgają jeszcze z XIV wieku.
- Sernik krakowski
Jest to typowy, tradycyjny sernik z rodzynkami, upieczony w prostokątnej formie. Jest przygotowany na bazie masy serowej z bakaliami i pod spodem z kruchego ciasta. Jest chętnie wybierany dlatego, że bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Nawet tydzień po świętach możesz rozkoszować się jego smakiem, jeśli przechowujesz go w niskiej temperaturze. Jego idealnym dopełnieniem będzie skórka pomarańczy, którą można ozdobić wierzch sernika.
- Sernik wiedeński
Sernik wiedeński jest połączeniem szlachetności i jednocześnie prostoty. To król pośród wszystkich serników. Jest pieczony bez spodu, z dużą ilością jajek i tłustego twarogu. Jest bardzo puszysty, delikatny i nie opada po upieczeniu. To klasyka, która sprawdza się zawsze.
- Sernik królewski
To ciasto swoim wyglądem bardzo przypomina słynny włoski deser tiramisu. Główne składniki to kakao, pyszna masa serowa i ciasto kruche. Sernik krakowski i wiedeński są do siebie bardzo podobne, natomiast sernik królewski wręcz przeciwnie – jest bardziej mięsisty i kremowy.
- Sernik na zimno
Jak sama nazwa wskazuje, nie jest to sernik do pieczenia. Choć głównie jest wybierany na letnie dni (idealnie chłodzi!), to sprawdzi się również zimą – jako szybka i lekka alternatywa popularnego deseru. Można spróbować użyć do niego mascarpone lub kremowy serek, dzięki czemu uzyskamy zupełnie inną konsystencję. Można pokusić się również o stworzenie kolorowej masy żelatynowej, a do niej idealnie pasują owoce w tych samych barwach.
Jak się piecze w innych krajach?
Ile krajów jest na świecie, tyle tradycji i przepisów na sernik. Wiecie, że w całym świecie istnieje ponad 1000 przepisów na sernik? Sprawdźmy, jakie zwyczaje panują za granicą!
W Japonii sernik jest przygotowany nie w piekarniku, a w kąpieli wodnej i przypomina suflet. W Hiszpanii sernik nie jest podobny do tego znanego nam z Polski, ponieważ przypomina raczej spalony placek. Przepis ten doczekał się nawet swojej nazwy – to sernik baskijski. Z kolei sernik królewski, o którym była mowa wcześniej, tradycyjnie pochodzi z Niemiec. Zupełnie innej konsystencji ciasta można spodziewać się w USA – tu króluje przepis na bazie kremowego serka.
Każdy kraj na swój własny przepis na sernik, ale jedno jest pewne – to ciasto zasługuje na to, by uszlachetnić swoją obecnością świąteczny stół.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
![Tysiąc km smoczą łodzią w dół Wisły - ZROBILIŚMY TO! Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_844901187,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Tysiąc km smoczą łodzią w dół Wisły - ZROBILIŚMY TO!
![Polski fotograf u ministra w Ghanie!](/files/_uploaded/glownekonf_1449140828,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Polski fotograf u ministra w Ghanie!
![Trendy wśród pokolenia Silver – 57% seniorów chce korzystać z mikromobilności](/files/_uploaded/glownekonf_1992867123,w_299,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Trendy wśród pokolenia Silver – 57% seniorów chce korzystać z mikromobilności
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/poplawska-dracz-tantiemy-foto-2,w_274,_small.jpg)
Aleksandra Popławska: Tantiemy z internetu to są zarobki za naszą pracę i nam się należą. W Europie wszyscy powinniśmy działać na podobnych prawach
W piątek zakończyła się batalia środowiska filmowego o tantiemy z platform streamingowych. Dzięki nowym przepisom twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów słownych i słowno-muzycznych będą uzyskiwać stosowne wynagrodzenie za udostępnianie ich dzieł w sieci. Za nowelą głosowało 417 posłów, 18 było przeciw, a jedna osoba wstrzymała się od głosu. Aktorzy mogą więc wreszcie odetchnąć z ulgą. Aleksandra Popławska i Krzysztof Dracz są jednak rozgoryczeni tym, że tak długo musieli czekać na takie rozwiązanie. Stosowne rozporządzenie powinno wejść w życie już trzy lata temu.
Ochrona środowiska
Nowe obowiązki przedsiębiorców dotyczące jednorazowych opakowań z plastiku. Takie regulacje zyskują duże poparcie społeczne
![](/files/1922771799/wwf-dyrektywa-foto,w_133,r_png,_small.png)
1 lipca wchodzą w życie nowe obowiązki dotyczące gospodarowania odpadami opakowaniowymi. Przedsiębiorcy w gastronomii będą musieli oferować klientom alternatywne dla plastikowych opakowania wielorazowego użytku na żywność i napoje. Obowiązkiem staje się także stosowanie zakrętek i wieczek przymocowanych do butelek i kartoników, by ten cenny surowiec trafiał również do przetworzenia. Nowe wymogi to kolejne etapy wdrażania dyrektywy plastikowej, której celem jest ograniczenie ilości odpadów z tworzyw sztucznych zalegających na wysypiskach śmieci. W planach są kolejne regulacje, które mają sprawić, że opakowania staną się bardziej przyjazne dla środowiska. Globalne badania wskazują, że takie przepisy cieszą się dużym poparciem w społeczeństwach.
Konsument
Nawyki żywieniowe z dzieciństwa przekładają się na ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Naukowcy zbadali wpływ podawanych dzieciom napojów
![](/files/1922771799/benton-odzywianie-foto,w_133,r_png,_small.png)
Dbanie o odpowiednią dietę w pierwszych latach dziecka ma duże znaczenie dla ograniczenia ryzyka otyłości w jego dorosłym życiu. Naukowcy ze Szkoły Psychologii Uniwersytetu Swansea badali to na przykładzie napojów spożywanych przez dzieci. Przyglądali się przez ponad dwie dekady 1,4 tys. dorastających dzieci i doszli do wniosków, że spożywanie napojów słodzonych cukrem w pierwszych latach wpływa na tworzenie złych nawyków dietetycznych, a co się z tym wiąże – zwiększa ryzyko otyłości, nawet po wielu latach.