Drinki najlepszych polskich barmanów na upalną pogodę
Lato to czas odpoczynku i wyjazdów. Niezależnie od tego czy spędzamy wakacje w domu czy na wycieczce, warto znać przepisy, które pozwolą nam się schłodzić i poczuć jak w najlepszych światowych barach i restauracjach.
W ramach Lata Centrum Praskiego Koneser barmani przedstawiają przepisy na drinki w sam raz na upalne dni.
Drinki z Koneser Baru ¾ (autor - barman Piotr Mielczarek)
Orzeźwiająca bazyliowa lemoniada z Bieszczad:
- 40 ml wódki
- 40 ml świeżego soku z cytryny
- 30 ml syropu bazyliowego*
- lód
uzupełnić wodą mocno gazowaną
dekoracja: plasterki cytryny i listki bazylii
wykonanie: wszystkie składniki wlać do wysokiej szklanki i dokładnie wymieszać
*1 pęczek bazylii zblendować z syropem cukrowym w temperaturze pokojowej (proporcje 1,5:1 – cukier : woda) pozostawić na 5-10 min po czym odcedzić przy pomocy sitka resztki bazylii. Przechowywać w lodówce przez max. 2 tyg.
Malinowy Collins:
- 40 ml wódki
- 30 ml świeżego soku z cytryny
- 6-8 ugniecionych w szklance malin
- 10 ml syropu cukrowego (jeśli maliny są mało słodkie)
- lód
uzupełnić wodą mocno gazowaną
dekoracja: gałązka mięty wrzucona na koniec
Wykonanie: wsypujemy maliny do wysokiej szklanki i ugniatamy je wewnątrz. Następnie wszystkie pozostałe składniki wlewamy do wysokiej szklanki i dokładnie mieszamy.
Drink z WuWu Vodka Baru – (autor - szef baru Marek Trocha)
Klasyczne Martini (drink Jamesa Bonda)
Receptura niezmienna od stu lat.
- 60 ml ginu/wódki
- 10 ml wytrawnego wermutu
W wersji wytrawnej: skórka cytryny
W wersji dirty: 15 ml zalewy z oliwek
Drink można wymieszać albo wstrząsnąć. Potrzebny będzie do niego shaker albo zamknięty pojemnik, np. słoik. Składniki należy wlać do shakera (wcześniej wrzucamy kostki lodu) i wstrząsnąć albo zamieszać. Na koniec przelać do specjalnego kieliszka koktajlowego i dodać jako ozdobę zieloną oliwkę na wykałaczce albo na brzegu zawiesić pętelkę ze skórki cytryny.
Drink z Syreniego Śpiewu Koneser (autor - barman Krystian Otorowski)
Aperitivo Konesera Miętowe (około 5 drinków)
- 250 ml ginu
- 150 ml syropu limonka-mięta*
- 150 ml soku z cytryny
- 1 szt. Tonic Virgin Mojito (ok. 200 ml.)
- Plastry cytryn
- Plastry limonek
Układamy plastry limonki po obwodzie na dnie szklanki, zasypujemy kruszonym lodem do 1/2 wysokości. Następnie dodajemy taką samą metodą plastry cytryny i zasypujemy kruszonym lodem do 4/5 wysokości. Układamy plastry limonki, szczyty mięty wsadzamy w miejscach stykania się plastrów limonki. Dosypujemy kruszonego lodu do pełna. Wlewamy wszystkie składniki i dekorujemy płatkami róż.
* wyciskamy 100 ml soku z limonki i wlewamy do blendera. Dodajemy 100 g cukru i garść mięty, a następnie blendujemy całość. Finalny syrop przecedzamy przez sitko.

Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Maciej Dowbor: Mamy dom w Hiszpanii i tam odpoczywamy, ale na co dzień mieszkamy w Polsce. Tu pracujemy, płacimy podatki, a nasze córki chodzą do szkoły
Prezenter zaznacza, że co prawda wraz ze swoją żoną kupili dom w Hiszpanii, to jednak większość czasu spędzają w Polsce. Tutaj bowiem mają pracę, a ich córki chodzą do miejscowych szkół. Maciej Dowbor zdradza też, że dużo lepiej funkcjonuje mu się w naszym kraju. Tu realizuje większość swoich projektów zawodowych, natomiast możliwość wyjechania z dala od Warszawy pomaga mu się wyciszyć, odpocząć od zgiełku i nabrać do wszystkiego dystansu.
Podróże
Damian Janikowski: Po ostatniej walce muszę porządnie odpocząć i wyleczyć kontuzje. Zazwyczaj na wakacje wybieram Egipt albo Turcję

Sportowiec przyznaje, że jego ulubionymi kierunkami na wakacje są Egipt i Turcja. Lubi odpoczywać w egzotycznych kurortach i cieszy się, kiedy cała rodzina ma wreszcie czas dla siebie. Damian Janikowski zaznacza, że teraz przede wszystkim chce wyleczyć kontuzje i naładować akumulatory, a kolejne walki na ringu stoczy dopiero pod koniec tego roku lub na początku przyszłego.
Polityka
Dane statystyczne pomogą przyspieszyć rozwój turystyki. Posłużą również do promocji turystycznej Polski

Główny Urząd Statystyczny we współpracy z resortem turystyki buduje nowoczesny portal analityczny Turystyka+. To interaktywne narzędzie, które umożliwia śledzenie zmian i porównywanie danych. Celem projektu jest wsparcie rozwoju turystyki na wielu poziomach – nie tylko krajowym, ale również lokalnym i regionalnym. Ma on być pomocny zarówno w podejmowaniu decyzji politycznych dotyczących infrastruktury turystycznej, jak i dla przedsiębiorców, co ma się przełożyć na rozwój sektora i gospodarki.