Dziś Światowy Dzień Gumy do Żucia. Dowiedz się o niej więcej!
Narodziny gumy do żucia sięgają lat pięćdziesiątych XIX wieku, a prawdziwą popularność zyskała ona dwadzieścia lat później. Potrzeba żucia jest jednak o wiele starsza. W wielu krajach możemy też spotkać różne tradycje czy praktyki związane z tym orzeźwiającym przysmakiem. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez żucia swojej ulubionej gumy. Szacuje się, że w Polsce rocznie sprzedaje się 222 miliony jej opakowań, czyli średnio 608 tysięcy sztuk dziennie[1]. Nie wszyscy konsumenci mają jednak świadomość, że guma w wersji bezcukrowej pomaga też dbać o zdrowie zębów. Co roku 1 lutego na świecie obchodzony jest Światowy Dzień Gumy do Żucia. Zobacz, jakie tajemnice skrywa ten niepozorny produkt.
Ciekawostki ze świata
W latach siedemdziesiątych XIX wieku gumę do żucia spopularyzował Amerykanin – Thomas Adams. Pierwsze gumy do żucia wyglądały jak brązowe bryłki żywicy. William Wrigley, Jr. był natomiast jednym z pierwszych, którzy dodali do niej wyciąg z mięty pieprzowej. Marka Wrigley's Spearmint weszła na rynek w 1893 roku, a jej orzeźwiający smak stał się tak popularny, że w 1914 roku pojawiła się jego „bardziej miętowa” wersja – Doublemint. Dziś guma do żucia jest sprzedawana na całym świecie w setkach wariantów: różnych kształtach, rozmiarach, smakach i kolorach. Japońscy konsumenci np. mają swoje specyficzne oczekiwania co do tego produktu. Lubią bardzo szeroką gamę smaków i tekstur, a także nietypowe efekty towarzyszące żuciu (np. drętwienie języka). Tradycja żucia gumy po posiłkach jest natomiast szczególnie silnie zakorzeniona w Turcji. W wielu restauracjach wraz z rachunkiem przynosi się orzeźwiającą drażetkę gumy, nie dostaniemy jej jednak po kolacji. Żucie gumy po zachodzie słońca jest tam bowiem uważane za zły omen.
Wielu z nas traktuje gumę do żucia jako element przypisany do nowoczesnego świata. Tymczasem na terenach Skandynawii odnaleziono skamieniały kawałek smoły brzozowej, z ok. 7 tysięcy lat przed naszą erą, z wyraźnym odciskiem ludzkiego zęba – pozostałość „prehistorycznej” gumy do żucia.
W czasach współczesnych produkt ten zyskał niesamowitą popularność stając się nie tylko elementem codziennej rutyny milionów ludzi na całym świecie, ale też inspiracją dla twórców i nieodłącznym elementem kulturowym. O gumie do żucia dekadę temu śpiewał król muzyki pop – Justin Timberlake. Natomiast Maurizio Savigny, włoski rzeźbiarz, był zafascynowany gumą do żucia do tego stopnia, że rozpoczął tworzenie z niej swoich dzieł. W portfolio artysty znajdują się jaskraworóżowe ludziki, zwierzęta i portrety celebrytów. Gumę do swoich pierwszych rzeźb kupował w sklepach i sam żuł do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Obecnie w Stanach Zjednoczonych znajdują się też improwizowane "pomniki" gumy do żucia: na północy w Seattle i na południu w San Luis Obispo. Są to ściany, na których każdy może przykleić swoją gumę – samemu stając się współtwórcą tego niestandardowego „dzieła”.
Bez wątpienia guma do żucia jest znana i lubiana na całym świecie. Tylko w poznańskiej fabryce Mars Wrigley codziennie produkowanych jest 65 milionów drażetek gumy, które trafiają do konsumentów z aż 37 krajów na całym świecie. Żują ją mieszkańcy min. Polinezji Francuskiej, Dubaju, Ekwadoru czy Sierra Leone. W Poznaniu w ciągu jednego roku powstają prawie 24 miliardy sztuk gumy do żucia, głównie miętowej, które stanowi aż 80% produkcji.
Żucie gumy bezcukrowej – jeden z 4 kroków dla zdrowych i czystych zębów
W codziennym życiu warto zainspirować się tradycjami Turków i sięgać po gumę bezcukrową po posiłkach, w tym też po zachodzie słońca. Jej żucie pomaga wypłukać resztki jedzenia poprzez stymulowanie produkcji śliny. Neutralizuje również kwasy produkowane przez bakterie osadu nazębnego i zmniejsza ryzyko powstawania próchnicy zębów. W 2022 r. badania brytyjskiego King’s Collage dowiodły również, że stosowanie gumy bez cukru redukuje ilość powstającej płytki nazębnej u dorosłych oraz pomaga poprawić stan szkliwa[2].
To ważne, gdyż w Polsce próchnica dotyka ponad 80% dzieci w wieku 6 lat[3] oraz niemal każdego dorosłego[4]. Tymczasem troska o zdrowie jamy ustnej nie jest skomplikowana. Wystarczy konsekwentnie stosować 4 proste kroki. Szczotkować zęby przynajmniej dwa razy dziennie, używać dodatkowe akcesoria do czyszczenia przestrzeni międzyzębowych, jak nici czy specjalny płyn. W sytuacji, kiedy nie mamy możliwości umycia zębów po jedzeniu czy piciu dentyści z towarzystw naukowych na całym świecie rekomendują sięganie po bezcukrową gumę do żucia. Nie można zapominać też o czwartym kroku, jakim są regularne wizyty kontrolne u stomatologa.
Wiedza o 4 prostych krokach dla zdrowych i czystych zębów jest od blisko dziesięciu lat popularyzowana w ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego Orbit „Dziel się Uśmiechem” organizowanego przez Mars Polska i Polski Czerwony Krzyż. Dzięki tej inicjatywie już blisko 800 tysięcy uczniów, z ponad 5,5 tys. szkół, dowiedziało się, jak prawidłowo dbać o uśmiech.
[1] Mars za NielsenIQ, Panel Rynku Detalicznego, cała Polska razem z dyskontami, Sprzedaż w sztukach W OKRESIE TYDZIEŃ 1’2022 DO TYDZIEŃ 52 2022, KATEGORIA GUM DO ŻUCIA
[2] Źródło: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/froh.2022.845921/full
[3] Źródło: „Monitorowanie stanu zdrowia jamy ustnej populacji polskiej i jego uwarunkowań w latach 2016-2020. Ocena stanu zdrowia jamy ustnej i jego uwarunkowań w populacji polskiej w wieku 6, i 10 oraz 15 lat w 2018 roku” red. Dorota Olczak-Kowalczyk. Oficyna Wydawnicza Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, 2019.
[4] Źródło: Program Ministerstwa Zdrowia „Monitorowanie Stanu Zdrowia Jamy Ustnej Populacji Polskiej w latach 2016-2020” pt. „Ocena stanu zdrowia jamy ustnej i jego uwarunkowań w populacji polskiej w wieku 3, i 18 oraz 35-44 lata w 2017 roku”. Umowa nr 11/1/2017/1210/641.
![Tysiąc km smoczą łodzią w dół Wisły - ZROBILIŚMY TO! Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_844901187,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Tysiąc km smoczą łodzią w dół Wisły - ZROBILIŚMY TO!
![Polski fotograf u ministra w Ghanie!](/files/_uploaded/glownekonf_1449140828,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Polski fotograf u ministra w Ghanie!
![Trendy wśród pokolenia Silver – 57% seniorów chce korzystać z mikromobilności](/files/_uploaded/glownekonf_1992867123,w_299,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Trendy wśród pokolenia Silver – 57% seniorów chce korzystać z mikromobilności
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/poplawska-dracz-tantiemy-foto-2,w_274,_small.jpg)
Aleksandra Popławska: Tantiemy z internetu to są zarobki za naszą pracę i nam się należą. W Europie wszyscy powinniśmy działać na podobnych prawach
W piątek zakończyła się batalia środowiska filmowego o tantiemy z platform streamingowych. Dzięki nowym przepisom twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów słownych i słowno-muzycznych będą uzyskiwać stosowne wynagrodzenie za udostępnianie ich dzieł w sieci. Za nowelą głosowało 417 posłów, 18 było przeciw, a jedna osoba wstrzymała się od głosu. Aktorzy mogą więc wreszcie odetchnąć z ulgą. Aleksandra Popławska i Krzysztof Dracz są jednak rozgoryczeni tym, że tak długo musieli czekać na takie rozwiązanie. Stosowne rozporządzenie powinno wejść w życie już trzy lata temu.
Ochrona środowiska
Nowe obowiązki przedsiębiorców dotyczące jednorazowych opakowań z plastiku. Takie regulacje zyskują duże poparcie społeczne
![](/files/1922771799/wwf-dyrektywa-foto,w_133,r_png,_small.png)
1 lipca wchodzą w życie nowe obowiązki dotyczące gospodarowania odpadami opakowaniowymi. Przedsiębiorcy w gastronomii będą musieli oferować klientom alternatywne dla plastikowych opakowania wielorazowego użytku na żywność i napoje. Obowiązkiem staje się także stosowanie zakrętek i wieczek przymocowanych do butelek i kartoników, by ten cenny surowiec trafiał również do przetworzenia. Nowe wymogi to kolejne etapy wdrażania dyrektywy plastikowej, której celem jest ograniczenie ilości odpadów z tworzyw sztucznych zalegających na wysypiskach śmieci. W planach są kolejne regulacje, które mają sprawić, że opakowania staną się bardziej przyjazne dla środowiska. Globalne badania wskazują, że takie przepisy cieszą się dużym poparciem w społeczeństwach.
Konsument
Nawyki żywieniowe z dzieciństwa przekładają się na ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Naukowcy zbadali wpływ podawanych dzieciom napojów
![](/files/1922771799/benton-odzywianie-foto,w_133,r_png,_small.png)
Dbanie o odpowiednią dietę w pierwszych latach dziecka ma duże znaczenie dla ograniczenia ryzyka otyłości w jego dorosłym życiu. Naukowcy ze Szkoły Psychologii Uniwersytetu Swansea badali to na przykładzie napojów spożywanych przez dzieci. Przyglądali się przez ponad dwie dekady 1,4 tys. dorastających dzieci i doszli do wniosków, że spożywanie napojów słodzonych cukrem w pierwszych latach wpływa na tworzenie złych nawyków dietetycznych, a co się z tym wiąże – zwiększa ryzyko otyłości, nawet po wielu latach.