Ewa Michalska i jej autorska kuchnia inspirowana naturą
Pracowała m.in. w kopenhaskiej NOMIE, Atelier Amaro i Nolicie. Dziś tworzy swoją autorską kuchnię w luksusowym obiekcie na Mazurach. Dzikie Historie Młynik to dwa domy ulokowane tuż nad brzegiem Jeziora Gielądzkiego. Na talerzach rządzi natura, bo Ewa Michalska jest zafascynowana nie tylko tradycją Warmii i Mazur, wysoką jakością produktów i prostotą, ale także składnikami, które można zebrać w… lesie lub na łące.
Ewa Michalska uwielbia zbierać owoce lasu, jadalne części drzew, rośliny miododajne, zioła, a później wykorzystywać je w kuchni. Puder sosnowy, masło z pyłkiem pszczelim, sok z kwiatów bzu, świerkowe mohito, mus z kwiatami czeremchy w połączeniu z najlepszej jakości składnikami goszczą na jej stole. Szefowa Kuchni, która na co dzień karmi gości Dzikich Historii Młynik na Mazurach serwuje m.in. tatar z pstrąga z majonezem estragonowym, piklowaną rzodkiewką i jarzębiną, kwiaty cukinii w tempurze z kozim serem i trawą żubrową, policzki wieprzowe duszone w piwie z karmelizowaną cukinią, pierś z kaczki z pieczoną kalarepą, igłami świerku, puree z marchewki i innymi dodatkami. Wymienione dania to tylko wierzchołek góry lodowej, bo Ewa Michalska uwielbia eksperymenty kulinarne, a jednocześnie wie, że jedzenie powinno być komfortowe i przyjemne. To właśnie dlatego w jej kuchni królują: prostota, najlepsze jakościowo składniki i tradycyjne przysmaki.
Dania inspirowane naturą
Fascynacja naturą nie wzięła się znikąd. Ewa Michalska praktykowała u najlepszych. Wszystko zaczęło się od stażu w Amber Room, eksluzywnej restauracji znajdującej się w Pałacu Sobańskich przy Al. Ujazdowskich w Warszawie. Później była Nolita, w której przeszła prawdziwą szkołę życia. To tam po raz pierwszy zetknęła się z ideologią „no waste”, która została z nią już na zawsze. A później pojechała do… słynnej kopenhaskiej NOMY, której renoma jest znana na całym świecie. CV Ewy Michalskiej zostało wybrane z tysiąca innych aplikacji, a ona mogła uczyć się pod okiem najlepszych kucharzy. Restauracja, wyróżniona trzema gwiazdkami Michelin i prowadzona przez Rene Redzepiego, serwuje przede wszystkim kuchnię nordycką, a brytyjskie czasopismo Restaurant uznało ją (kilka lat z rzędu) za najlepszą restaurację na świecie. Szefowa Kuchni Dzikich Historii Młynik żartuje, że skoro w kuchni nordyckiej królują przede wszystkim śledzie i chleb, to polskie składniki wydają się być bogactwem, które nie ma końca. Po NOMIE przyszedł czas na Atelier Amaro i kolejną restaurację z najwyższej półki, tym razem zlokalizowaną w Polsce.
Bogactwo Mazur na talerzu
Dziś Ewa Michalska tworzy swoją autorską kuchnię w luksusowym obiekcie na Mazurach. Tu czas zatrzymuje się w miejscu, przyroda oszałamia, jezioro migoce w słońcu, a posiłki przygotowywane przez Szefową Kuchni pozostają w pamięci.
– Dziś luksusem nie zawsze są dobra doczesne, lecz czas spędzony z bliskimi, święty spokój i pozytywne emocje. A przecież jedzenie jest nierozerwalnie związane z emocjami. Kuchnia na najwyższym poziomie jest naszym wyznacznikiem na mapie Warmii i Mazur. Zwłaszcza, że cały region „płynie” doskonałymi składnikami. Nasza kuchnia jest sezonowa, a jednocześnie nawiązująca do tutejszej tradycji. Obecność lasu, jeziora, niczym nieskażonej przyrody inspirują nas do tego, by na talerzu znajdowały się produkty tylko najwyższej jakości w tym mazurskie ryby, dziczyzna, tutejsze sery, miody, wędliny – wymienia Ewa Michalska. Jej konikiem są kolacje degustacyjne organizowane na świeżym powietrzu z widokiem na Jezioro Gielądzkie. Skąd fascynacja Mazurami? Jak w wielu tego typu przypadkach wszystko zaczęło się w dzieciństwie. Ewa wychowywała się w Warszawie, ale spędzała każde wakacje na Mazurach. Jej rodzice kupili a później odremontowali dom w niewielkim Kiersztanowie. To właśnie tam spotykała się cała rodzina. Ucztowanie było na porządku dziennym, a smak świeżego masła i twarogu z chrupiącym chlebem śni się do dziś.
![‘Eko-Mural’ w mieście Murali Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_2004344700,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
‘Eko-Mural’ w mieście Murali
![Let’s colour Centrum Zdrowia Dziecka!](/files/_uploaded/glownekonf_1023491776,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Let’s colour Centrum Zdrowia Dziecka!
![Tężnia solankowa w Raszynie otwarta](/files/_uploaded/glownekonf_1675374397,w_299,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Tężnia solankowa w Raszynie otwarta
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/pakosinska-kobiety-foto-2,w_274,_small.jpg)
Katarzyna Pakosińska: Siostrzeństwo kobiet jest jeszcze w powijakach. Natomiast w „Pytaniu na śniadanie” mam wspaniałe koleżanki, a Kinga Dobrzyńska jest dla nas jak mama
Prezenterka TVP ubolewa nad tym, że kobiety nadal dość często postrzegają siebie nawzajem jako rywalki i zamiast się wspierać, to jedna drugiej wbija szpilkę. Katarzyna Pakosińska zauważa, że damska solidarność wciąż jest rzadkością, a dużo częściej ze względu na niską samoocenę i różne uprzedzenia kobiety rzucają sobie kłody pod nogi. Jednocześnie podkreśla, że miała ogromne szczęście, trafiając do ekipy „Pytania na śniadanie”. W tej redakcji może bowiem rozwijać skrzydła kariery i liczyć na wsparcie ze strony innych kobiet.
Handel
Konsumenci w coraz lepszych nastrojach. Mogą być dźwignią polskiej gospodarki
![](/files/1922771799/inquiry-konsumenci-foto,w_133,_small.jpg)
Dane z gospodarki wskazują, że inflacyjny szok jest za nami, a Polacy ruszyli na zakupy. – Konsument przestał aż tak bardzo patrzeć na każdą wydawaną złotówkę – mówi Agnieszka Górnicka, prezeska zarządu Inquiry. Wciąż jednak ostrożnie podchodzimy do przyszłości i planowania większych zakupów. Podejście konsumentów do cen, ale też kanału zakupowego to jeden z elementów, do którego branża handlowa musi się przystosowywać. Zmiany w sektorze wymuszają też kwestie regulacyjne. Wśród istotnych wyzwań na najbliższe miesiące będzie system kaucyjny i ewentualny powrót do handlowych niedziel.
Media
Aleksandra Popławska: Tantiemy z internetu to są zarobki za naszą pracę i nam się należą. W Europie wszyscy powinniśmy działać na podobnych prawach
![](/files/1922771799/poplawska-dracz-tantiemy-foto,w_133,_small.jpg)
W piątek zakończyła się batalia środowiska filmowego o tantiemy z platform streamingowych. Dzięki nowym przepisom twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów słownych i słowno-muzycznych będą uzyskiwać stosowne wynagrodzenie za udostępnianie ich dzieł w sieci. Za nowelą głosowało 417 posłów, 18 było przeciw, a jedna osoba wstrzymała się od głosu. Aktorzy mogą więc wreszcie odetchnąć z ulgą. Aleksandra Popławska i Krzysztof Dracz są jednak rozgoryczeni tym, że tak długo musieli czekać na takie rozwiązanie. Stosowne rozporządzenie powinno wejść w życie już trzy lata temu.