Komunikaty PR

Filet kurczaka marynowany w soku buraka podany z kuskusem szpinakowym

2021-02-22  |  16:00
Biuro prasowe

Filet kurczaka marynowany w soku buraka podany z kuskusem szpinakowym i karmelizowanymi marchewkami

Przepis rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy

Na 4 porcje

Składniki:

4szt fileta z kurczaka

marynata

200ml koncentratu soku z buraka

200ml wody

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

Pieprz do smaku

500g szpinaku świeżego (może być mrożony)

1szt cebuli

3 ząbki czosnku

200g kaszy kuskus

500g marchwi młodej

1 łyżeczka cukru

50g masła

Sól, pieprz do smaku

1łyżka mąki

Wykonanie:

Fileta oczyścić z błonek i umyć. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Fileta zanurzyć w marynacie na minimum 2 godziny. Po tym czasie fileta wyciągnąć z marynaty.

Marynatę wlać do garnka i zagotować. Do gotującego się soku buraczanego włożyć z powrotem fileta i parzyć go na bardzo wolnym ogniu ok 25 minut (nie gotować!). Fileta wyjąć.

Marchewkę obrać, umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie przez 10 minut, wyjąć i zahartować w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzać 1/3 masła, wsypać płaską łyżeczkę cukru i wrzucić marchewki. Smażyć ok 3-4 minuty na wolnym ogniu często mieszając by się nie przypaliły.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W garnku rozpuścić 2/3 ilości masła, wrzucić cebulę i czosnek i smażyć powoli. Po 3 minutach wrzucić szpinak i krótko zblanszować. Posolić i popieprzyć do smaku.

Kaszę wsypać do miski posolić i zalać wrzącą wodą centymetr powyżej poziomu, przykryć i poczekać 5minut by napęczniała.

Marynatę przecedzić przez sitko. Z mąki i odrobiny wody przygotować zawiesinę i zagęścić marynatę. Tak otrzymaliśmy sos do piersi.

Na talerzu wykładamy kuskus, na nim układamy szpinak. Obok wylewamy odrobinę sosu i układamy na nim pokrojoną w plastry pierś z kurczaka. Talerz dekorujemy karmelizowanymi marchewkami.

źródło przepisu:  www.dwor-korona.pl ,  www.commplace.pl

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta Biuro prasowe
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania
Styl życia Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
2025-02-18 | 12:50

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów

Współczesne eventy to nie tylko okazja do spotkań, ale także istotny element strategii marketingowych i komunikacyjnych. Profesjonalna firma eventowa odgrywa kluczową rolę

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Nowe technologie

Nowe prawo ograniczy dostęp dzieci do niebezpiecznych treści w sieci. Obecnie większość nastolatków ma dostęp do pornografii czy hazardu

Ponad 40 proc. młodzieży twierdzi, że w sieci nie można odróżnić informacji prawdziwych od fałszywych, co czwarty nastolatek ogląda tzw. patostreamy, rośnie też odsetek osób nastoletnich, które decydują się na spotkanie z osobą dorosłą poznaną online. Powyższe dane z raportu Państwowego Instytutu Badawczego NASK i Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę pokazują pilną potrzebę podniesienia tematu bezpieczeństwa dzieci i młodzieży sieci. Dlatego powstał projekt ustawy o ochronie małoletnich przed dostępem do treści szkodliwych w internecie.

Żywienie

Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść

Influencerka od lat mierzy się z insulinoopornością. Zanim jednak trafiła na odpowiednich specjalistów i podjęła właściwe leczenie, jej waga wciąż stała w miejscu – mimo stosowania restrykcyjnych diet i morderczych treningów. Dopiero trafna diagnoza i wdrożenie odpowiedniej diety pozwoliła Sylwii Bombie zrzucić 30 kg.