Fine food experience – prezent dla kobiety, który zachwyci
Kwiaty, czekoladki, kino… W obliczu szerokiego dostępu do produktów i usług trudno znaleźć pomysł na prezent, który będzie dziś prawdziwie niepowtarzalny. Marcin Przybysz, szef kuchni restauracji Epoka podpowiada, że wyjątkowe doświadczenie jest tym, czym skutecznie zaskoczymy kobiety z okazji ich święta. Jakie doświadczenie ma na myśli?
Jedyne w swoim rodzaju
W świecie względnego dobrobytu i swobodnego dostępu do wielu dóbr nie jest łatwo ofiarować komuś prezent, który rzeczywiście poruszy, zaintryguje czy wzbudzi niewymuszony zachwyt. Co dać kobiecie, która, mówiąc potocznie, mogłaby mieć niemal wszystko? Podpowiedź wskazuje Marcin Przybysz, szef kuchni ekskluzywnej restauracji Epoka, mieszczącej się w budynku Hotelu Europejskiego w sercu Warszawy.
Doświadczenie. Niepowtarzalne, ciekawe, wyjątkowe – to z pewnością poruszy i nie pozwoli o sobie na długo zapomnieć. Z racji zamiłowania i ogromnej pasji, nie mógłbym oczywiście pominąć doświadczenia kulinarnego, które zawsze jest fascynującą przygodą, historią, intrygującym wspomnieniem.
Marcin Przybysz wyjaśnia dalej, że kulinarnym doświadczeniem, które ma zaskoczyć kobiety w dniu ich święta, jest fine food experience, czyli jedyne w swoim rodzaju przeżycie, w którym nasze zmysły stykają się z czymś więcej niż tylko wybornym jedzeniem. Na pytanie, czym jest fine food experience, odpowiada Antoine Azaïs, Dyrektor restauracji Epoka:
Jest to wyższy poziom «fine diningu». Nie mówimy więc już wyłącznie o wyjątkowych doświadczeniach zdobywanych przy stole, lecz o wrażeniach, które intrygują już od samego progu restauracji. Dbamy w tym nie tylko o serwowane Gościom kulinarne dzieła sztuki, ale również o ich całościowe doświadczenie w naszej przestrzeni. Spotkanie w Epoce można porównać do wycieczki pełnej ciekawostek gastronomicznych, kulturowych oraz historycznych, przeplatanych doznaniami smakowymi. Jak wskazują nasi Goście, «fine food experience» jest przygodą, która uzależnia, lecz za każdym razem jest zupełnie inna.
Przygoda ta oczywiście nie mogłaby się odbywać w zwyczajnym miejscu, dlatego wnętrze Epoki będzie na nią doskonałe. Królują w nim elegancja, poszanowanie stylu i subtelne motywy teatralne zamknięte w XIX-wiecznej architekturze. Za projekt Epoki odpowiada Boris Kudlička, scenograf m.in. Opery Narodowej, który z chęcią powraca w mury restauracji.
Epokowe doznania
Regularnie zmieniane menu degustacyjne liczące od kilkunastu do dwudziestu starannie i nietuzinkowo skomponowanych przepisów, które oszukują zmysły Gości jest tym, co zdecydowanie wyróżnia Epokę na kulinarnej mapie Polski. Co wyjątkowego znajdziemy w murach Epoki? Na przykład mizerię podaną w postaci zmrożonej kulki lodu podanej na łyżeczce, do tego zupę pomidorową w stałej konsystencji lub barszcz serwowany w roli deseru.
Gdy siadam z Gośćmi Epoki przy stole i wyjaśniam im podawane dania czy czytam stosowane receptury, spotykam się z pozytywnym zaskoczeniem wielu z nich. Jest to dla mnie niezwykle fascynujące, ponieważ czuję, że Goście są tym prawdziwie zainteresowani, niekiedy zszokowani i co więcej, głodni kolejnych doświadczeń. To zaś daje mi ogromną energię i motywację do tworzenia kolejnych przepisów – dodaje Marcin Przybysz.
Szef kuchni wyznaje także, że cieszy się, iż pomimo absolutnej wyjątkowości doświadczenia, wysokiego poziomu obsługi i szczególności miejsca, zespołowi udaje się przyjmować Gości bez niepotrzebnego onieśmielenia. Są oni zachęcani do swobodnej dyskusji, czemu sprzyja otwartość ludzi tworzących tę restaurację. Trudno znaleźć lepszy przepis na kolację z okazji zbliżającego się Dnia Kobiet.
‘Eko-Mural’ w mieście Murali
Let’s colour Centrum Zdrowia Dziecka!
Tężnia solankowa w Raszynie otwarta
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Katarzyna Pakosińska: Siostrzeństwo kobiet jest jeszcze w powijakach. Natomiast w „Pytaniu na śniadanie” mam wspaniałe koleżanki, a Kinga Dobrzyńska jest dla nas jak mama
Prezenterka TVP ubolewa nad tym, że kobiety nadal dość często postrzegają siebie nawzajem jako rywalki i zamiast się wspierać, to jedna drugiej wbija szpilkę. Katarzyna Pakosińska zauważa, że damska solidarność wciąż jest rzadkością, a dużo częściej ze względu na niską samoocenę i różne uprzedzenia kobiety rzucają sobie kłody pod nogi. Jednocześnie podkreśla, że miała ogromne szczęście, trafiając do ekipy „Pytania na śniadanie”. W tej redakcji może bowiem rozwijać skrzydła kariery i liczyć na wsparcie ze strony innych kobiet.
Handel
Konsumenci w coraz lepszych nastrojach. Mogą być dźwignią polskiej gospodarki
Dane z gospodarki wskazują, że inflacyjny szok jest za nami, a Polacy ruszyli na zakupy. – Konsument przestał aż tak bardzo patrzeć na każdą wydawaną złotówkę – mówi Agnieszka Górnicka, prezeska zarządu Inquiry. Wciąż jednak ostrożnie podchodzimy do przyszłości i planowania większych zakupów. Podejście konsumentów do cen, ale też kanału zakupowego to jeden z elementów, do którego branża handlowa musi się przystosowywać. Zmiany w sektorze wymuszają też kwestie regulacyjne. Wśród istotnych wyzwań na najbliższe miesiące będzie system kaucyjny i ewentualny powrót do handlowych niedziel.
Media
Aleksandra Popławska: Tantiemy z internetu to są zarobki za naszą pracę i nam się należą. W Europie wszyscy powinniśmy działać na podobnych prawach
W piątek zakończyła się batalia środowiska filmowego o tantiemy z platform streamingowych. Dzięki nowym przepisom twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów słownych i słowno-muzycznych będą uzyskiwać stosowne wynagrodzenie za udostępnianie ich dzieł w sieci. Za nowelą głosowało 417 posłów, 18 było przeciw, a jedna osoba wstrzymała się od głosu. Aktorzy mogą więc wreszcie odetchnąć z ulgą. Aleksandra Popławska i Krzysztof Dracz są jednak rozgoryczeni tym, że tak długo musieli czekać na takie rozwiązanie. Stosowne rozporządzenie powinno wejść w życie już trzy lata temu.