Foodsharing - idea restauracyjnego trendu dzielenia się jedzeniem przy stole
Agencja kreatywna Od kuchni
Chodakowska 12
03-826 Warszawa
anna.szatybelko|odkuchni.co| |anna.szatybelko|odkuchni.co
665113144
www.odkuchni.co
Foodsharing - na czym polega restauracyjny trend dzielenia się jedzeniem przy wspólnym stole?
Celebrowanie wspólnych posiłków łączy ludzi i zmniejsza barierę ograniczania się wyłącznie do własnego talerza. Foodsharing to trend, który po lockdownie ma szansę zrewolucjonizować trendy restauracyjne.
Branża gastronomiczna wraca do działalności stacjonarnej. Goście prześcigają się w rezerwacjach stolików w swoich ulubionych restauracjach, by ponownie móc spotkać się przy wspólnym stole, pełnym ulubionych smaków. Ci, którzy wiedzą z kim chcą spędzić smaczny wieczór, ale nie do końca wiedzą na co mają ochotę, jest rozwiązanie, dobrze znane z lokali w innych częściach Europy - foodsharing. Restauracja Bez Tytułu to lokal, który jako jeden z nielicznych na mapie Warszawy specjalizuje się w tzw. foodsharingu. Specyfika podawania dań według tej idei polega na serwowaniu wielu małych porcji dań na środku stołu, aby każdy z uczestników kolacji mógł spróbować każdej z nich. W końcu dzielenie się jedzeniem i wspólne próbowanie nowych smaków zbliża do siebie ludzi oraz pozwala dzielić się jedzeniem. Restauracja Bez Tytułu mieszcząca się w Śródmieściu Warszawy przy ulicy Poznańskiej to miejsce, w którym poznacie autorską, międzynarodową kuchnię stworzoną przez szefa kuchni Piotra Ceranowicza, uczestnika programu Top Chef realizowanego przez Telewizję Polsat.
“W Bez Tytułu tworzę dania inspirowane kuchnią międzynarodową. Pozycje menu są skomponowane tak, aby dania pozwalały na dzielenie się nimi przy wspólnym stole. To miejsce nie tylko do dzielenia się daniami, ale również doświadczeniami i inspiracjami. W końcu nic nie smakuje lepiej jak celebrowanie chwil w dobrym towarzystwie!“ - mówi Piotr Ceranowicz, szef kuchni restauracji Bez Tytułu.
Restauracja nie ma tytułu, ponieważ nazwy wyznaczają granice. Podobnie jak w świecie sztuki, to, co nienazwane, uwalnia wyobraźnię. Karta menu restauracji składa się z małych i większych dań, zimnych i ciepłych dodatków oraz słodkich przekąsek. W Bez Tytułu obowiązuje jedna zasada - stół nie jest traktowany jako mebel, lecz jako zaproszenie do spotkania. Jest tu miejsce zarówno na rodzinne przyjęcie, kolację we dwoje, czy wieczornego drinka w gronie przyjaciół. Bez Tytułu to koncept należący do grupy Project Warszawa, pod którego parasolem znajduje się również restauracja Epoka i piekarnia rzemieślnicza Chaud Pain.

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Kluczowe w leczeniu otyłości jest odpowiednie nastawienie psychiczne. Otoczenie nie zawsze jest wyrozumiałe i empatyczne
Aktor przyznaje, że osoby otyłe z powodu swojego wyglądu często przez otoczenie są odrzucane, marginalizowane i hejtowane. Brak akceptacji i zrozumienia wynika między innymi z tego, że nie brakuje tych, którzy myślą stereotypami i ich zdaniem dodatkowe kilogramy są wynikiem złego odżywiania i lenistwa. Bartłomiej Nowosielski tłumaczy, że otyłość jest chorobą przewlekłą, która wymaga leczenia. By terapia była skuteczna, potrzeba silnej woli i wielu wyrzeczeń. Dla niego w chwilach zwątpienia niezwykle ważne jest również wsparcie ze strony bliskich.
Problemy społeczne
Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.
Prawo
Kobietobójstwo jest typem przestępstwa niedookreślonym przez polskie prawo. Świadomość na ten temat jest wciąż zbyt mała

Brakuje usystematyzowanych danych na temat skali problemu, jakim jest kobietobójstwo – wskazuje organizacja Femicide in Poland. U źródeł problemu leży brak uspójnienia baz danych prowadzonych przez poszczególne organy państwowe. Organizacja pracuje nad narzędziami, które pozwolą je zgromadzić w jednym miejscu i udostępnić w formie interaktywnej mapy. Jej przedstawicielka wskazuje również na inne fundamentalne obszary do poprawy. To w szczególności egzekwowanie istniejącego prawa i intensyfikacja działań na rzecz edukacji.