Komunikaty PR

Grill może być fit, czyli jak grillować smacznie i zdrowo?

2021-04-28  |  01:00
Biuro prasowe

Przed nami długi weekend. A wraz z nim - sezon na grillowanie, chociaż mocno ograniczony, nie tylko przez koronawirusa, ale i zapowiadaną pogodę. Jednak grilla zrobić można zawsze i co najważniejsze - może być on zdrowy. 

Zasady fit grillowania są dziecinnie proste. Wystarczy kierować się zdrowym rozsądkiem i kilkoma zasadami, takimi jak: unikanie tłustych mięs ( lepiej zastąpić je warzywami), potrawy nie powinny zbyt długo być grillowane, bo przypalą się i utracą wartości odżywcze, lepiej wybrać domowe, a nie sklepowe marynaty, a smak potraw wzbogacić świeżymi ziołami.  

Fit grill to nie tylko warzywa. Wybierz chude mięso - np. kurczaka lub indyka, a do tego warzywa i pełnoziarniste pieczywo. Nie piecz chleba, aż się zwęgli! Wtedy będzie może i chrupiący, ale też pełen szkodliwych, rakotwórczych substancji. Niech mięso nie będzie jedyną potrawą - dodaj do niego ryż, kaszę i sałatkę ze świeżych warzyw.

- Nie trzeba unikać imprez plenerowych, aby zdrowo się odżywiać. Wszystko to sztuka odpowiednich wyborów, a także przestrzegania ilości i regularności spożywanych w ciągu dnia posiłków. Na pewno bardziej zdrowe będą warzywne szaszłyki czy nawet gotowe dania wegetariańskie dostępne w sklepach – mówi Małgorzata Pomykała, dietetyk z Centrum Dietetyki Stosowanej w Giżycku.

Potrawy z grilla dla wegetarian są o wiele zdrowsze, mniej kaloryczne, a wcale nie mniej smaczne niż tradycyjne mięsa. Przepisy wegetariańskie na dania grillowane to ciekawe urozmaicenie monotonnej diety i wcale nie muszą być przygotowywane w sezonie letnim. Wystarczy posiadać kuchenkę z funkcją grillowania, by móc delektować się takimi smakołykami w chłodniejsze miesiące.

- Odradzam także gotowe sosy na bazie majonezu, które znacznie podnoszą wartość kaloryczną potraw. Lepiej jest przygotować je samodzielnie wykorzystując do tego naturalny jogurt, czosnek i kompozycję ziół – mówi Anna Matuszewska z Podlaskich Zakładów Zbożowych.

Przepisy Fit Grill

Chlebki Naan

Naan to rodzaj płaskiego chleba popularnego w Afganistanie, Arabii Saudyjskiej i innych krajach Zatoki Perskiej, jak i w Indiach i Chinach. Idealnie pasuje jako dodatek do potraw z grilla. Naan jest najlepszy, kiedy jest świeży, więc lepiej nie robić zapasów.

Składniki:

* 1 szklanka mąki pszennej typ 500 (mąka pszenna białostocka, wrocławska, poznańska marki PZZ)

* 1 szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych zwykłych lub górskich)

* 3/4 szklanki ciepłej wody

* 1 lekko czubata łyżeczka drożdży instant

* 1 płaska łyżeczka soli

* 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

* 2,5 łyżki jogurtu naturalnego

* 2 łyżki masła klarowanego  (masło ghee), można je zastąpić 2 łyżkami oliwy z oliwek ewentualnie odrobina wody lub mleka jeżeli ciasto jest zbyt twarde do posypania nasiona czarnuszki, sezamu według uznania.

Sposób przygotowania:

* Drożdże rozpuścić w ciepłej, ale nie gorącej wodzie i odstawić na ok. 10 minut, żeby sfermentowały.

* Mąkę dokładnie wymieszać z sodą i solą, a następnie stopniowo dodawać jogurt i masło klarowane ghee (opcjonalnie oliwa z oliwek) i wyrabiać przez 10-12 minut na gładkie elastyczne ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, jeśli jest zbyt twarde można dodać odrobinę wody lub mleka.

* Zagniecione ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 3-4 godziny, żeby podwoiło swoją objętość.

* Po upływie tego czasu ciasto wyjąć, uderzyć kilka razy ręką i ponownie zagnieść przez kilka minut na posypanej mąką stolnicy, a następnie podzielić na sześć równych części. Każdą  z nich rozwałkować na płaski, lekko podłużny lub okrągły placek o długości od 4 do 6 milimetrów.

* Placki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Stronę, którą układamy na blasze bardzo lekko zwilżyć wodą, a górę placka delikatnie posmarować oliwą. Ewentualnie posypać ziarnami.

* Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 6-10 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Bułeczki pszenne z nadzieniem czosnkowym

Składniki: 

* 1 kg maki pszennej typ 550 lub 650, 

* 0,6 litra ciepłej wody,

* 40 g miękkiego masła,

* 30 g drożdży,

* 20 g soli,

* 20 g cukru najlepiej brązowego.

Nadzienie: 

* 60 g masła, w temperaturze pokojowej, 

* 4 ząbki czosnku drobniutko posiekane,

 * 2 łyżeczki świeżej lub suszonej posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie: 

* Wszystkie składniki jednocześnie łączymy i wyrabiamy ciasto do jednolitej konsystencji, pozostawiamy do odpoczynku pod ściereczką około 10 minut.

* Następnie formujemy bułeczki o masie od 50g do 80 g mogą być okrągłe lub podłużne, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

* Zwilżamy powierzchnię wodą możemy także posypać je nasionami lub mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu około 40-50 min (powinny podwoić swą objętość).

* W tym czasie przygotowujemy nadzienie czosnkowe. Łączymy wszystkie składniki, wkładamy do rękawa cukierniczego lub worka cukierniczego z odciętym rogiem.

*  Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem w całości- dzięki temu wypiek będzie apetycznie zrumieniony. Ostrym nożem nacinamy do połowy, wciskamy w to miejsce nasze nadzienie czosnkowe.

* Następnie pieczemy w 200 °C 15-20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy ciepłe. Wcześniej przygotowane można na kilka minut wrzucić na grilla.
 

Grillowane warzywa z kaszą gryczaną lub pęczakiem:

 Składniki:

* 1/2 szklanki kaszy gryczanej lub pęczaku,

*  1 szklanka wody,

* sól,

* 1 papryka,

* 1 cebula,

* 10 pieczarek, 

* 1/2 dyni Hokkaido,

* 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,

* 1/2 łyżeczki tymianku,

* 1/2 łyżeczki rozmarynu.

Sposób przygotowania:

* Kaszę gotujemy w wodzie do miękkości wg zalecenia na opakowaniu. Warzywa kroimy na cząstki (dynię zostawiamy w skórce). Oliwę łączymy ze solą, rozmarynem i tymiankiem. Smarujemy warzywa za pomocą pędzelka. Grillujemy lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20min. Warzywa podajemy z ugotowaną kaszą lub pęczakiem, doprawić do smaku solą według uznania.

PODLASKIE ZAKŁADY ZBOŻOWE ŻYCZĄ SMACZNEGO GRILLA!!!

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Świętuj Dzień Matki z Romance TV! Biuro prasowe
2024-05-16 | 01:00

Świętuj Dzień Matki z Romance TV!

Już niedługo Dzień Matki, czyli jeden z najważniejszych dni w roku, gdzie każdy chce celebrować swoją mamę. Romance TV przygotowała dwie kultowe komedie, które pozwolą na relaks i
Styl życia Zmęczeni, zestresowani z nosem w ekranach – jak to się dla nas skończy?
2024-05-15 | 01:00

Zmęczeni, zestresowani z nosem w ekranach – jak to się dla nas skończy?

Niekończąca się lista „to do” w głowie i w kalendarzu. Deadline’y, plany, zakupy, zajęcia dzieci. Brak czasu na cokolwiek. Paliwo się kończy i w pewnym momencie nigdy nie
Styl życia Opakowanie, które nie śmieci, czyli 20 żyć szklanej butelki
2024-05-14 | 10:00

Opakowanie, które nie śmieci, czyli 20 żyć szklanej butelki

Wciąż uczymy się dokonywać ekologicznych wyborów. Z jednej strony kluczowa staje się dla nas troska o klimat, z drugiej ważą względy ekonomiczne. Segregowanie odpadów,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Edyta Herbuś: Teraz mam taki moment obfitości, że mogę wybierać role, które są dla mnie najciekawsze. Ale na pewno muszę sobie zafundować reset, żeby utrzymać równowagę w życiu

Tancerka lubi wypoczywać aktywnie. Po intensywnym okresie w pracy najpierw daje sobie jednak chwilę na złapanie oddechu i szybką regenerację, a dopiero później rusza na podbój danej okolicy. Edyta Herbuś zaznacza, że często decyduje się na pasjonujące wyprawy, dzięki którym może zwiedzać i poznawać urokliwe zakątki świata. Ale zdarza się również tak, że wybiera beztroskie wakacje na plaży pod palmami. Tegoroczny urlop będzie jednak krótki.

Media

Wojciech „Łozo” Łozowski: Wziąłem już udział w większości fajnych dużych formatów telewizyjnych. Dostaję też wiele paździerzowych propozycji i je staram się odrzucać

Wokalista miał już okazję uczestniczyć w takich produkcjach jak: „Taniec z gwiazdami”, „Must Be The Music. Tylko muzyka”, „Azja Express”, „Lego Masters” i „Pokonaj mnie, jeśli potrafisz”. Jak podkreśla, bardzo ceni oryginalne projekty telewizyjne, bo dzięki nim może przeżyć wyjątkowe przygody i nauczyć się czegoś nowego. Dlatego też nie wyklucza, że gdy padnie kolejna ciekawa propozycja, znów weźmie udział w podobnym projekcie.

Firma

Przedsiębiorcy chcą mieć wszystkie produkty finansowe i biznesowe na jednej platformie. W takie rozwiązania inwestują banki i firmy leasingowe

Niemal 70 proc. mikro-, małych i średnich firm chciałoby mieć zgromadzone wszystkie produkty finansowe na jednej platformie – wynika z raportu EFL  „Cyfrowa (r)ewolucja na rynku leasingu. Pod lupą”. Dodatkowo chętnie korzystaliby w jej ramach z usług ułatwiających prowadzenie biznesu, jak wsparcie księgowe, prawne, możliwość załatwienia sprawy urzędowej, rezerwacji noclegu na podróż służbową czy zakupu pakietu usług medycznych. Nad takimi hubami dla przedsiębiorców intensywnie pracują zarówno banki, jak i firmy leasingowe. Takie narzędzie udostępnili właśnie Credit Agricole i Grupa EFL.