Komunikaty PR

Grillowanie wege z Biedronką? Ulubione przepisy zdradza Adriana Marczewska

2020-07-17  |  16:00
Biuro prasowe
Do pobrania png ( 0.44 MB )

Lato w pełni, podobnie jak sezon grillowy. Choć na większości rusztów w Polsce nadal króluje mięso, rośnie liczba osób korzystających z wegańskich alternatyw. Jak wynika z badań, już co czwarty Polak ogranicza spożycie mięsa lub nie je go wcale. Nic dziwnego – roślinne potrawy z grilla oferowane przez sieć Biedronka są zdrowe i smaczne, a do tego modne. Dowiedz się, jakie szybkie i proste dania w tym stylu poleca szefowa kuchni Adriana Marczewska wspólnie z Biedronką!

Roślinna dieta cieszy się rosnącą popularnością wśród konsumentów na całym świecie, a wraz z nią – alternatywy popularnych produktów spożywczych, takie jak sosy, warzywne burgery, kiełbaski czy pasty. Po wegańskie odpowiedniki coraz częściej sięgają nie tylko weganie, lecz także osoby na co dzień spożywające mięso, jednak ciekawe nowych trendów i smaków. Po wszystkie te produkty kiedyś trzeba było jechać do specjalistycznych sklepów a dziś są dostępne na wyciągnięcie ręki w każdej z ponad 3 tysięcy Biedronek na terenie całego kraju.

Wegańska alternatywa nie tylko dla wegan

Nie każdy wie, że umiejętnie przygotowane i doprawione dania bezmięsne pozwalają uzyskać smak bardzo zbliżony do oryginalnej potrawy. To dobra alternatywna zarówno dla osób, które wykluczyły produkty mięsne z diety, jak i dla tych, którzy nadal je jedzą, ale chcieliby spróbować nowych smaków. Jak więc grillują weganie i dlaczego rośnie liczba osób   rezygnujących z mięsa lub wprowadzających do jadłospisu także wegańskie pozycje? O fenomenie diety roślinnej oraz ulubionych przepisach grillowych opowiada szefowa kuchni Adriana Marczewska:

"Dawniej dieta roślinna kojarzyła się z rezygnacją z ulubionych smaków oraz momentów, takich jak gotowanie z rodziną lub grill zdominowany przez mięso. Dziś coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę, że kuchnia wegańska to już nie tylko warzywa i owoce. Warzywne burgery i kiełbaski trudno odróżnić w smaku od mięsnych. Do tego dania roślinne przygotujemy łatwiej i szybciej niż potrawy kuchni tradycyjnej. Wegańskie produkty są obecnie tanie oraz łatwo dostępne."

Świeże i zdrowe lato z Biedronką

Wegańskie specjały są zawsze pod ręką we wszystkich sklepach sieci Biedronka. Na półkach w całej Polsce znajdują m.in. się burgery, kiełbaski, bio tofu, racuchy, sosy czy przekąski, które idealnie nadadzą się na bezmięsnego grilla. Choć podstawą wegańskiej kuchni są warzywa oraz owoce, to dzięki dodatkom wakacyjna kolacja będzie kolorowa, pełna rozmaitości i zaskoczy smakiem największych zwolenników mięsnych potraw. Wegańskie alternatywy to także gwarancja zdrowego posiłku – burgery dostępne w sklepach sieci nie zawierają barwników, aromatów i konserwantów. Są za to naturalnym źródłem białka oraz innych składników, niezbędnych w bezmięsnej diecie.

Jako dodatek warto wykorzystać wegańskie sosy z oferty Biedronki – czosnkowy i tatarski. W nowej ofercie sieci pojawi się na początku sierpnia także wegański majonez sałatkowy, odpowiedni nie tylko dla wegan, ale również dla osób chorych na celiakię lub nietolerujących glutenu. Na deser pasują czipsy z buraka i szpinaku oraz racuchy z jagodami i truskawkami.  

Zasmakuj w kuchni wegańskiej, próbując przepisów na wege grilla wybranych przez Adrianę Marczewską oraz Biedronkę!

Burger z buraka z szybkimi letnimi piklami, ziołowym majonezem i grillowanym pomidorem:

Składniki:

  • Burgery z burakami Go Vege 4szt
  • Okrągłe bułki np. burgerowe lub wiejskie 4szt
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży pomidor
  • 6 łyżek majonezu Go Vege
  • Kilka gałązek natki, koperku i szczypiorku
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 kalarepa
  • 1 marchewka


Zaprawa do szybkich pikli:
 

  • 2 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 1 goździk
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 300 ml wody
     

Przygotuj szybkie pikle: Ogórki pokrój na cieniutkie plasterki (możesz to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw), kalarepkę obierz i pokrój na cienkie zapałki, marchewkę obierz i pokrój na cienkie plasterki. Wszystkie pokrojone warzywa umieść w szklanym słoiku lub metalowej misce. Zagotuj wodę z octem i dodaj pozostałe składniki zaprawy (liście laurowe, goździk, czosnek, ziele, cukier i sól). Zagotuj całość i zalej warzywa. Takie szybkie pikle będą gotowe już po 15 minutach, ale możesz przechowywać je w lodówce nawet 2 tygodnie.

Wszystkie zioła dokładnie posiekaj i wymieszaj z majonezem Go Vege. Burgery z Buraka Go Vege posmaruj oliwą i grilluj 7-8 minut z każdej stronny (najlepiej wykorzystać do tego tackę aluminiową). Pod koniec grillowania burgerów zrumień na ruszcie przecięte wzdłuż bułki i pokrojonego w grube plastry pomidora. Pora złożyć burgera! Na dolnej połówce bułki rozsmaruj majonez, połóż odciśnięte z zaprawy pikle, grillowanego burgera i pomidora. Całość zamknij posmarowaną ziołowym majonezem połówką bułki. Gotowe!

Przygotuj mnie w domu! W przepisie wykorzystano: burgery z burakami Go Vege 4szt (7,99 zł), majonez wegański Go Vege (2,99 zł / dostępny w ofercie od sierpnia)

Gyros Tofu w tortilli z marynowanym grillowanym tofu, falafelem, kukurydzą, warzywami i wegańskim sosem tzatzyki:

Składniki:
 

  • 4 pszenne tortille
  • 2 opakowania natualnie wędzonego tofu Go Vege
  • 1 opakowanie Falafel Go Vege
  • Sos czosnkowy Go Vege
  • 2 ogórki gruntowe
  • 3 gałązki koperku
  • 1 opakowanie mix sałat, np. z rukolą
  • 1 pomidor
  • 2 czerwona cebula
  • 2 kolby kukurydzy
  • 5 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ¼ łyżeczki: cynamonu, suszonego czosnku, papryki, suszonego oregano i kuminu
  • Sól i pieprz


Przygotuj marynatę do tofu: 3 łyżki oliwy wymieszaj z suszonymi przyprawami, musztardą, koncentratem i sosem sojowym. Tofu pokrój w plasterki o grubości 1 cm.  Marynuj w przygotowanym sosie przez minimum 15 minut (może to być nawet cała noc). 

Przygotuj wegańskie tzatzyki – czosnkowy sos Go Vege wymieszaj ze startym na tarce ogórkiem i posiekanym koperkiem. 

Na tacce aluminiowej grilluj tofu oraz falafele około 10-12 minut z dwóch stron. Kukurydzę posmaruj oliwą z oliwek, posól i grilluj około 10-12 minut (obracaj ją kilka razy w trakcie grillowania). Ostrym nożem odetnij ziarenka z kolby kukurydzy (najlepiej postawić ją pionowo na desce). Pomidora pokrój w kostkę, cebulę w piórka i wymieszaj z sałatami. Na grillu opiecz z 2 stron tortille (1-2 minuty). Połówkę tortilli posmaruj sosem tzatzyki, wyłóż na nią sałaty z pomidorem i cebulą, kukurydzę oraz plasterki tofu i/ lub grillowanych falafeli, przykryj drugą połówką tortilli i przekrój na pół. To danie możesz również podać w formie pysznego rulonu z grillowanej tortilli lub sałatki z kawałkami tortilli serwowanymi obok! Smacznego. 

Przygotuj mnie w domu! W przepisie wykorzystano: Tofu naturalne wędzone Go Vege (3,95 zł), Falafel Go Vege (6,99 zł), sos czosnkowy Go Vege (4, 49 zł / dostępny w ofercie od sierpnia).

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Śmielin: Rekord Polski na największy plon pszenicy ozimej Biuro prasowe
2024-07-18 | 14:30

Śmielin: Rekord Polski na największy plon pszenicy ozimej

Odpowiedni plon podczas żniw to nie tylko kwestia starannej selekcji odmian, ale również wielu innych czynników zewnętrznych. 19 lipca 2024 roku w Śmielinie IGP Polska
Styl życia Lidl Polska promuje czytelnictwo polskiej prasy
2024-07-18 | 12:34

Lidl Polska promuje czytelnictwo polskiej prasy

W dobie digitalizacji prasa drukowana ma mocną konkurencję w treściach dostępnych online. Nie każdy jednak chce lub ma możliwość czytania e-wydań ulubionych tytułów. Lidl Polska,
Styl życia Port Łódź w rytmie lata
2024-07-17 | 15:00

Port Łódź w rytmie lata

Łódzkie centrum handlowe przy Pabianickiej 245 zaprasza na  wakacyjne, inspirujące warsztaty, promujące ekologiczne podejście i wspierające bioróżnorodność oraz liczne

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Katarzyna Dowbor: Niektórym bohaterom programu „Nasz nowy dom” pomagam do dziś. A moje nazwisko otwiera drzwi, których inaczej nie można otworzyć

Prezenterka przyznaje, że historia wielu bohaterów programu „Nasz nowy dom” poruszyła ją do tego stopnia, że postanowiła im pomagać także na własną rękę, już poza kamerami. I mimo że teraz nie jest już związana z tym formatem Polsatu, to nadal ma kontakt z niektórymi uczestnikami i wspiera ich, jak tylko może. Katarzyna Dowbor podkreśla, że dużą satysfakcje daje jej to, że ktoś chętnie korzysta z jej rad i życiowego doświadczenia. Ma też żal do władz Polsatu, że nadal nie poznała powodów ich decyzji dotyczącej zmiany gospodyni programu, który tworzyła od podszewki.

Prawo

Sztuczna inteligencja w nieodpowiednich rękach może stanowić poważne zagrożenie. Potrzebna jest większa świadomość twórców i użytkowników oraz twarde regulacje

Wykorzystanie sztucznej inteligencji do manipulowania ludźmi przyjmuje namacalną postać, jak deepfake, ale może się odbywać także dużo subtelniej, na przykład poprzez podsuwanie odpowiednich treści w wyszukiwarce. – Odwoływanie się w pewnych aspektach do kwestii etycznego stosowania tej technologii to za mało, jeśli w ślad za tym nie idą odpowiednie regulacje – oceniają eksperci. Amnesty International przewiduje, że sztuczna inteligencja wykorzystywana bez kontroli i stabilnych ram prawnych może doprowadzić do nasilenia naruszeń praw człowieka, zwłaszcza w obliczu konfliktów zbrojnych i przez reżimy kontrolujące życie obywateli.

Podróże

Sebastian Wątroba: Uwielbiamy wakacje nad Bałtykiem. Aby spędzić je pod palmami, wcale nie musimy wyjeżdżać do ciepłych krajów, wystarczy przyjechać do Międzyzdrojów

Aktor zaznacza, że uwielbia spędzać wakacje nad polskim morzem, a szczególnie upodobał sobie Międzyzdroje. Kiedy więc ma wolną chwilę, to nie traci czasu na przeglądanie zagranicznych ofert, tylko stawia na sprawdzone miejscówki i zabiera swoich bliskich właśnie do tego niezwykłego miasta położonego na zachodnim wybrzeżu Bałtyku. Sebastian Wątroba jednym tchem wylicza atrakcje, jakie czekają na turystów w tym kurorcie, i zachęca wszystkich jeszcze niezdecydowanych, by zaplanowali tam urlop.