Grillowanie wege z Biedronką? Ulubione przepisy zdradza Adriana Marczewska
Lato w pełni, podobnie jak sezon grillowy. Choć na większości rusztów w Polsce nadal króluje mięso, rośnie liczba osób korzystających z wegańskich alternatyw. Jak wynika z badań, już co czwarty Polak ogranicza spożycie mięsa lub nie je go wcale. Nic dziwnego – roślinne potrawy z grilla oferowane przez sieć Biedronka są zdrowe i smaczne, a do tego modne. Dowiedz się, jakie szybkie i proste dania w tym stylu poleca szefowa kuchni Adriana Marczewska wspólnie z Biedronką!
Roślinna dieta cieszy się rosnącą popularnością wśród konsumentów na całym świecie, a wraz z nią – alternatywy popularnych produktów spożywczych, takie jak sosy, warzywne burgery, kiełbaski czy pasty. Po wegańskie odpowiedniki coraz częściej sięgają nie tylko weganie, lecz także osoby na co dzień spożywające mięso, jednak ciekawe nowych trendów i smaków. Po wszystkie te produkty kiedyś trzeba było jechać do specjalistycznych sklepów a dziś są dostępne na wyciągnięcie ręki w każdej z ponad 3 tysięcy Biedronek na terenie całego kraju.
Wegańska alternatywa nie tylko dla wegan
Nie każdy wie, że umiejętnie przygotowane i doprawione dania bezmięsne pozwalają uzyskać smak bardzo zbliżony do oryginalnej potrawy. To dobra alternatywna zarówno dla osób, które wykluczyły produkty mięsne z diety, jak i dla tych, którzy nadal je jedzą, ale chcieliby spróbować nowych smaków. Jak więc grillują weganie i dlaczego rośnie liczba osób rezygnujących z mięsa lub wprowadzających do jadłospisu także wegańskie pozycje? O fenomenie diety roślinnej oraz ulubionych przepisach grillowych opowiada szefowa kuchni Adriana Marczewska:
"Dawniej dieta roślinna kojarzyła się z rezygnacją z ulubionych smaków oraz momentów, takich jak gotowanie z rodziną lub grill zdominowany przez mięso. Dziś coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę, że kuchnia wegańska to już nie tylko warzywa i owoce. Warzywne burgery i kiełbaski trudno odróżnić w smaku od mięsnych. Do tego dania roślinne przygotujemy łatwiej i szybciej niż potrawy kuchni tradycyjnej. Wegańskie produkty są obecnie tanie oraz łatwo dostępne."
Świeże i zdrowe lato z Biedronką
Wegańskie specjały są zawsze pod ręką we wszystkich sklepach sieci Biedronka. Na półkach w całej Polsce znajdują m.in. się burgery, kiełbaski, bio tofu, racuchy, sosy czy przekąski, które idealnie nadadzą się na bezmięsnego grilla. Choć podstawą wegańskiej kuchni są warzywa oraz owoce, to dzięki dodatkom wakacyjna kolacja będzie kolorowa, pełna rozmaitości i zaskoczy smakiem największych zwolenników mięsnych potraw. Wegańskie alternatywy to także gwarancja zdrowego posiłku – burgery dostępne w sklepach sieci nie zawierają barwników, aromatów i konserwantów. Są za to naturalnym źródłem białka oraz innych składników, niezbędnych w bezmięsnej diecie.
Jako dodatek warto wykorzystać wegańskie sosy z oferty Biedronki – czosnkowy i tatarski. W nowej ofercie sieci pojawi się na początku sierpnia także wegański majonez sałatkowy, odpowiedni nie tylko dla wegan, ale również dla osób chorych na celiakię lub nietolerujących glutenu. Na deser pasują czipsy z buraka i szpinaku oraz racuchy z jagodami i truskawkami.
Zasmakuj w kuchni wegańskiej, próbując przepisów na wege grilla wybranych przez Adrianę Marczewską oraz Biedronkę!
Burger z buraka z szybkimi letnimi piklami, ziołowym majonezem i grillowanym pomidorem:
Składniki:
- Burgery z burakami Go Vege 4szt
- Okrągłe bułki np. burgerowe lub wiejskie 4szt
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duży pomidor
- 6 łyżek majonezu Go Vege
- Kilka gałązek natki, koperku i szczypiorku
- 3 ogórki gruntowe
- 1 kalarepa
- 1 marchewka
Zaprawa do szybkich pikli:
- 2 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- 1 goździk
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 100 ml octu jabłkowego
- 300 ml wody
Przygotuj szybkie pikle: Ogórki pokrój na cieniutkie plasterki (możesz to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw), kalarepkę obierz i pokrój na cienkie zapałki, marchewkę obierz i pokrój na cienkie plasterki. Wszystkie pokrojone warzywa umieść w szklanym słoiku lub metalowej misce. Zagotuj wodę z octem i dodaj pozostałe składniki zaprawy (liście laurowe, goździk, czosnek, ziele, cukier i sól). Zagotuj całość i zalej warzywa. Takie szybkie pikle będą gotowe już po 15 minutach, ale możesz przechowywać je w lodówce nawet 2 tygodnie.
Wszystkie zioła dokładnie posiekaj i wymieszaj z majonezem Go Vege. Burgery z Buraka Go Vege posmaruj oliwą i grilluj 7-8 minut z każdej stronny (najlepiej wykorzystać do tego tackę aluminiową). Pod koniec grillowania burgerów zrumień na ruszcie przecięte wzdłuż bułki i pokrojonego w grube plastry pomidora. Pora złożyć burgera! Na dolnej połówce bułki rozsmaruj majonez, połóż odciśnięte z zaprawy pikle, grillowanego burgera i pomidora. Całość zamknij posmarowaną ziołowym majonezem połówką bułki. Gotowe!
Przygotuj mnie w domu! W przepisie wykorzystano: burgery z burakami Go Vege 4szt (7,99 zł), majonez wegański Go Vege (2,99 zł / dostępny w ofercie od sierpnia)
Gyros Tofu w tortilli z marynowanym grillowanym tofu, falafelem, kukurydzą, warzywami i wegańskim sosem tzatzyki:
Składniki:
- 4 pszenne tortille
- 2 opakowania natualnie wędzonego tofu Go Vege
- 1 opakowanie Falafel Go Vege
- Sos czosnkowy Go Vege
- 2 ogórki gruntowe
- 3 gałązki koperku
- 1 opakowanie mix sałat, np. z rukolą
- 1 pomidor
- 2 czerwona cebula
- 2 kolby kukurydzy
- 5 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy
- ¼ łyżeczki: cynamonu, suszonego czosnku, papryki, suszonego oregano i kuminu
- Sól i pieprz
Przygotuj marynatę do tofu: 3 łyżki oliwy wymieszaj z suszonymi przyprawami, musztardą, koncentratem i sosem sojowym. Tofu pokrój w plasterki o grubości 1 cm. Marynuj w przygotowanym sosie przez minimum 15 minut (może to być nawet cała noc).
Przygotuj wegańskie tzatzyki – czosnkowy sos Go Vege wymieszaj ze startym na tarce ogórkiem i posiekanym koperkiem.
Na tacce aluminiowej grilluj tofu oraz falafele około 10-12 minut z dwóch stron. Kukurydzę posmaruj oliwą z oliwek, posól i grilluj około 10-12 minut (obracaj ją kilka razy w trakcie grillowania). Ostrym nożem odetnij ziarenka z kolby kukurydzy (najlepiej postawić ją pionowo na desce). Pomidora pokrój w kostkę, cebulę w piórka i wymieszaj z sałatami. Na grillu opiecz z 2 stron tortille (1-2 minuty). Połówkę tortilli posmaruj sosem tzatzyki, wyłóż na nią sałaty z pomidorem i cebulą, kukurydzę oraz plasterki tofu i/ lub grillowanych falafeli, przykryj drugą połówką tortilli i przekrój na pół. To danie możesz również podać w formie pysznego rulonu z grillowanej tortilli lub sałatki z kawałkami tortilli serwowanymi obok! Smacznego.
Przygotuj mnie w domu! W przepisie wykorzystano: Tofu naturalne wędzone Go Vege (3,95 zł), Falafel Go Vege (6,99 zł), sos czosnkowy Go Vege (4, 49 zł / dostępny w ofercie od sierpnia).

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki
Prezenterka uczestniczyła w Paris Fashion Week, który dla niej jest nie tylko wydarzeniem modowym, ale i szansą do obserwacji dynamicznych zmian w branży. Malwina Wędzikowska uważa, że kryzys, z jakim boryka się obecnie rynek mody, może skłonić marki do uproszczenia swoich kolekcji oraz wprowadzenia bardziej funkcjonalnych rozwiązań. Odpowiedzią na potrzebę oszczędności oraz zrównoważonego rozwoju w modzie powinna być chociażby możliwość wykorzystania tych samych modeli w propozycjach na różne sezony. Jej zdaniem może się również zmienić kształt tradycyjnych pokazów mody, które wiążą się z dużymi kosztami i spektakularnymi efektami.
Prawo
Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.
Żywienie
Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę

– Skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i kultura jedzenia są obecnie sporym wyzwaniem – uważa prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dworacki, ekspert z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jego zdaniem zaszkodzić może nam chociażby spożywanie produktów tuż po wyjęciu ich z lodówki. Ekspert medycyny stylu życia zaznacza też, że bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywają jelita, a żeby właściwie funkcjonowały, powinniśmy włączyć do swojego menu probiotyki oraz prebiotyki.