Inspiracje na wiosenne menu
Wszystko wskazuje na to, że zbliża się czas pożegnania z zimą. Za oknem obserwujemy budzącą się do życia przyrodę i powoli na dno szafy chowamy grube płaszcze, szaliki i czapki. Zmianie ulega nie tylko garderoba, ale też menu. Znudzeni już gęstymi zupami i rozgrzewającymi daniami, z coraz większym apetytem przeglądamy ofertę lokalnych ryneczków. A dominują wśród nich długo wyczekiwane nowalijki. Zobacz, jak w smakowity i niekoniecznie oczywisty sposób wykorzystać je w kuchni.
Pożegnanie z zimą
Wybór warzyw w zimowych miesiącach jest ograniczony. O tej porze roku na talerzach dominują warzywa korzeniowe, posiłkujemy się również mrożonkami. Choć to całkiem niezłe zastępstwo, wielu z nas tęskni za smakiem i zapachem świeżych produktów. Z jednej strony w sklepach bez trudu można znaleźć warzywa, które kojarzą się głównie z latem, ale nie trzeba być wytrawnym smakoszem, by stwierdzić, że ich walory pozostawiają sporo do życzenia. Nic dziwnego, że z ekscytacją wypatrujemy nowalijek.
Które nowalijki wybierać na początku sezonu?
Pod tą nazwą skrywają się młode warzywa, ale też pierwsze owoce. Jednak w codziennej diecie to właśnie wytrawne specjały kuszą nas najbardziej ze względu na swoją chrupkość i wyrazisty smak, na który warto czekać miesiącami. Już w marcu możemy cieszyć się zaletami wybornego szczypiorku i rzodkiewki. Na przełomie marca i kwietnia na targach zaopatrywać się będziemy w zieloną sałatę, botwinkę, cebulę dymkę, koperek i szczaw. Choć kusi, by jeść je na surowo bez żadnej obróbki i dodatków, część świeżych warzyw przeznacz na zrobienie dipu rzodkiewkowego, którego smak został dodatkowo podkreślony przyprawą uniwersalną Knorr. Pasuje doskonale zarówno do pieczywa, jak i krakersów czy pokrojonych w słupki warzyw. Iście wiosenna przekąska!
Dip rzodkiewkowy
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 łyżeczka Delikat Przyprawa Uniwersalna Knorr
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 pęczek szczypiorku
- ½ szklanki śmietany
Sposób przygotowania:
- Połowę pęczka rzodkiewek zetrzyj na tarce.
- Połącz je z przyprawą Knorr, jogurtem i śmietaną. Następnie schłodź otrzymaną mieszankę w lodówce.
- Pozostałe rzodkiewki pokrój na mniejsze kawałki, a szczypiorek posiekaj.
- Wymieszaj je ze schłodzonym sosem. Dip jest gotowy! Możesz go udekorować szczypiorkiem lub kilkoma listkami natki pietruszki.
Lżejsza garderoba i lżejsze posiłki
Wiosną wstępuje w nas nowa energia. Zamiast siedzieć godzinami w wygodnym fotelu wolimy ruszyć na spacer, by nacieszyć się wiosenną aurą. Zmienia się również nasze podejście do posiłków – zwłaszcza jeśli po okresie zimowej stagnacji, zauważyliśmy, że ubrania zrobiły się podejrzanie mniejsze… Gdy w porze obiadu nie mamy ochoty na treściwe gulasze, przygotujmy aromatyczny krem z sałaty ze szczypiorkiem. Wiosna to idealna pora, aby odrzucić żywieniową monotonię i próbować nowych receptur. Jesteśmy przekonani, że zostaną z wami na dłużej.
Krem z sałaty
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 Bulion Warzywny Knorr
- 1 główka sałaty
- 1 opakowanie Zasmażki Błyskawicznej Jasnej Knorr
- 1 posiekany pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 1 posiekany pęczek koperku
- ½ szklanki śmietany 18%
- Pieprz do smaku
- 100 g grzanek z chleba pszennego lub groszku ptysiowego
- 3 szklanki wody (wrzątek)
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Rozpuść kostkę bulionu w 3 szklankach wrzątku. Dodaj szczypiorek i gotuj razem przez 5 minut.
- Pokrój drobno sałatę, a czosnek posiekaj.
- Wsyp do rosołu opakowanie zasmażki Knorr i dokładnie wymieszaj. Dodaj sałatę i czosnek. Gotuj przez kolejne 5 minut.
- Wlej śmietanę do zupy i dokładnie wymieszaj. Jeśli uznasz za konieczne, to dopraw całość pieprzem i solą.
- Przełóż zupę do miseczek i udekoruj koperkiem. Osobno podaj grzanki lub groszek ptysiowy do posypania.
Wiosną nie zamykaj się w kuchni
Kiedy dni stają się coraz dłuższe, a słońce coraz częściej zaszczyca nas swoimi promieniami, nawet najbardziej uparty domator chętnie opuszcza swoje cztery ściany, by nacieszyć się tą atmosferą. Wiosną warto mieć pod ręką przepisy na nieskomplikowane dania, których zrobienie nie wymaga dużej ilości czasu. Szybka sałatka z kiełków fasoli z papryką jest najlepszym dowodem na to, że smaczny lunch można przyrządzić w zaledwie 15 minut. Niech planowanie posiłków o tej porze roku będzie łatwe i przyjemne, a do tego wypełnione najsmaczniejszymi produktami sezonowymi.
Szybka sałatka z kiełków fasoli z papryką
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 opakowanie kiełków fasoli
- 1 opakowanie Sosu Sałatkowego Greckiego Knorr
- 1 czerwona papryka
- 10 czarnych oliwek
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Kiełki opłucz w zimnej wodzie i odsącz. Przygotuj aromatyczny, ziołowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z 3 łyżkami wody oraz oliwą.
- Oliwki pokrój na połówki, paprykę w cienkie paski, a szczypior drobno posiekaj.
- W misce połącz kiełki, paprykę, oliwki oraz pokrojony szczypior. Dodaj przygotowany sos i wszystko delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i podawaj.

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Gwiazdy: Scena polityczna stała się ringiem, a politycy nie szanują siebie nawzajem. Każdy ma prawo widzieć świat inaczej
Nie milkną echa wyborów prezydenckich, a wynik starcia o fotel głowy państwa wciąż jest szeroko komentowany, tym bardziej że wciąż pojawiają się kolejne informacje o anomaliach w komisjach wyborczych i nieprawidłowościach podczas liczenia głosów. To budzi kontrowersje, tym bardziej że zwycięzca miał minimalną przewagę nad kontrkandydatem. Iwona Guzowska i Qczaj zauważają, że w dzisiejszych czasach politycy nie szanują siebie nawzajem i nie potrafią ze sobą rozmawiać, dlatego tak trudno jest im osiągnąć kompromis. Z kolei Damian Janikowski dodaje, że podziały na górze przenoszą się na nastroje społeczne.
Konsument
ZUS zatwierdził standardy dofinansowania posiłków dla pracowników. To nowy rozdział w firmowych benefitach

W odpowiedzi na postulaty organizacji pracodawców i związków zawodowych ZUS oficjalnie zatwierdził katalog standardów dotyczących dofinansowania posiłków pracowniczych. Po stronie pracodawcy ogranicza to formalności do minimum – świadczenia żywieniowe mogą być wyłączone z ZUS do kwoty 450 zł miesięcznie pod warunkiem, że firma wdroży określone rozwiązania. Z kolei dla pracowników oznacza to odczuwalne wsparcie domowego budżetu.
Transport
Bolt rozpoczyna szkolenia z bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Będzie wprowadzać także nowe funkcje bezpieczeństwa

W I kwartale br. na polskich drogach było bezpieczniej niż rok wcześniej, ale wciąż jest jeszcze wiele do poprawy – wynika z danych Policji. W poprawę bezpieczeństwa na drogach angażuje się Bolt, organizując szkolenia dla partnerów flotowych firmy, z których finalnie skorzystają kierowcy taksówek. Cykl zajęć poprowadzą eksperci Centrum Inicjatyw Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego. Bolt podkreśla, że działania na rzecz bezpieczeństwa w ruchu drogowym to element wartego 100 mln euro globalnego programu inicjatyw na rzecz poprawy bezpieczeństwa przejazdów zamawianych przez aplikację firmy.