Komunikaty PR

Italia w sercu Wilanowa, autentyczna i prawdziwa.

2021-06-21  |  15:00
Biuro prasowe

Italia w sercu Wilanowa, autentyczna i prawdziwa.

 

Włochy to kraj, który łatwo jest pokochać, zwłaszcza za kuchnię, znaną i uwielbianą na całym świecie. A czym sobie owa kuchnia zasłużyła na taką sławę i rozdźwięk? Otóż tym, co w jedzeniu najcenniejsze – prostotą, ale różnorodną i opartą na najlepszych i naturalnych składnikach. Kuchnia włoska to zarazem  kuchnia regionalna pełna różnorodnych pyszności. Od Ligurii, przez Toskanię, po Sycylię karmi włoskimi specjałami, które przez lata wykształciły się w każdym z tych regionów i które zachwycają do dziś.

 

Z racji uwielbienia do włoskich smaków,  już niemal w każdym mieście na świecie, czy nawet
w małym miasteczku znajdziemy miejsce, które chce dać choć namiastkę Italii swoim Gościom.

Pasjonaci włoskiej kuchni odczują to z pewnością, rozpieszczając swoje podniebienia

 

serwowanymi w Milanovo. To klimatyczna restauracja, usytuowana w najbliższym sąsiedztwie Królewskiego Pałacu w Wilanowie, która już z daleka zaprasza przechodniów
do nieskrępowanego, wspólnego biesiadowania kusząc zapachem oliwy, czosnku, bazylii i świeżego pieczywa. Jednym z największych atutów tego miejsca zdecydowanie jest różnorodność proponowanych dań zarówno pod względem treści, jak i formy.

 

Irlandzki dramaturg, zdobywca Oscara i Noblista, George Bernard Shaw zwykł mawiać,
 że „nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia”. Milanovo Restaurant & Pizzeria
& Cafe to właśnie wynik takiej szczerej, nieskończonej miłości do dobrej kuchni i smaku.

 

Prawdopodobnie najbardziej znanym włoskim daniem jest pizza, a ta w Milanovo nazywana Canotto to modernistyczny styl właśnie Pizzy Napoletany pochodzący z włoskiej prowincji Caserta, opracowany przez znanego pizzaiolo Carlo Sammarco. Ten rodzaj pizzy wymaga szczególnie wysokich umiejętności. Wypieka się ją w specjalnym, ręcznie zbudowanym piecu
 z cegły z ciasta przygotowywanego z wykorzystaniem wiedzy przekazywanej z pokolenia
na pokolenie. Wytwarzanie Canotto jest rzemieślnicze i pracochłonne, wymaga techniki
i staranności, ale głównie pasji, a tej w Milanovo nie brakuje, gdyż wywodzi się z samego serca Neapolu, skąd zespół czerpał wiedzę i inspirację do wprawiania w ten włoski zachwyt swoich Gości. Mottem tej małej Italii w sercu warszawskiego Wilanowa jest pewne bardzo trafne spostrzeżenie, które mówi „Szanowny Gościu, nie krępuj się jeść pizzy rękoma. Tylko tak poczujesz jej najlepszy smak i osiągniesz najwyższą satysfakcję” i nie można się z tym kłócić,
bo to cenna prawda.

Milanovo to obfitość rozmaitych przysmaków, do których bezwzględnie należą makarony, w przeróżnych kształtach, barwach i z mnóstwem smacznych dodatków. Tutaj, pasta to też coś więcej niż można się spodziewać po tym daniu. To najlepsze składniki i podążanie za oryginalnymi, ponadczasowymi recepturami włoskiej czy – szerzej – europejskiej tradycji kulinarnej. Tutejsze makarony dlatego są tak dobre, ponieważ za każdym razem po ugotowaniu są zanurzane w doskonałym bulionie. Tylko, albo aż tyle.

I można by jeszcze długo wymieniać…mnogość antipasti, bruschetta, tiramisu, panna cotta
i wszystkie te wyjątkowo smaczne potrawy i ich składniki przywodzące na myśl włoskie wakacje, słońce i niepowtarzalny klimat.

W karcie tej wilanowskiej Italii znajdziemy  nie tylko przystawki, pyszne makarony i wyjątkowe dania główne. To także aromatyczna i wyborna kawa, orzeźwiające drinki w sam raz na upały oraz najznakomitsze na świecie wina, stanowiące idealne dopełnienie kuchni włoskiej, bo przecież Włochy to tysiące winnic, w których receptury doskonalone na przestrzeni wieków są dumą tego kraju i tę celebrację można odczuć także tutaj, na warszawskim Wilanowie.

 

Ta kulinarna podróż nie ma końca i chce się do niej ciągle wracać, odkrywając jej piękno
i różnorodność smaków na nowo. A nie potrzeba wiele, żeby tego doświadczyć. Idealnym tego potwierdzeniem są jakże trafne słowa Macieja Lubiaka, właściciela tej autentycznej
i prawdziwej Italii, który mawia, że „Wystarczający smaczny posiłek jest równie dobry jak wielka uczta”. Milanovo to obowiązkowy punkt na kulinarnej mapie każdego, kogo uwiodła ta śródziemnomorska kuchnia i kto pragnie choć przez moment poczuć włoski klimat, bo tutaj jest to możliwe już po pierwszym kęsie.

 

Wszystkie zapytania prasowe prosimy kierować do agencji PR:

Agencja Magnifico Marketing & PR Consultants

Diana Wojcieska

T: +48 506909469
E: diana@magnifico.com.pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia ‘Eko-Mural’ w mieście Murali Biuro prasowe
2024-07-03 | 07:00

‘Eko-Mural’ w mieście Murali

Fundacja Pracownicza Grupy VKR w 2023 roku w ramach programu „Zdrowe nawyki” wsparła wykonanie największego muralu w Namysłowie. Projekt ten powstał dzięki
Styl życia Wielorazowa torba – czy to już nawyk Polaków? 43% ma ją zawsze przy sobie
2024-07-02 | 18:00

Wielorazowa torba – czy to już nawyk Polaków? 43% ma ją zawsze przy sobie

43% Polaków zawsze ma przy sobie wielorazową torbę na zakupy, prawie ¼ korzysta z niej często, bo 3 razy w tygodniu, od czasu do czasu (raz w tygodniu) pamięta o niej ponad 14%.
Styl życia Let’s colour Centrum Zdrowia Dziecka!
2024-07-02 | 13:35

Let’s colour Centrum Zdrowia Dziecka!

Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie jest jedną z największych placówek medycznych dla małych pacjentów w Polsce. To miejsce szczególne na mapie naszego

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Ochrona środowiska

Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej

Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.

Ochrona środowiska

Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów

Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.