Jak dobrać wino do potrawy? Najważniejsze zasady wine pairingu
Wino jest nieodłącznym elementem romantycznej kolacji we dwoje czy uroczystego obiadu w gronie bliskich. Jednak nie każdy jego rodzaj komponuje się z konkretną potrawą. Z pomocą przychodzi wine pairing, czyli sztuka doboru wina do określonego dania. Przybliżamy kilka podstawowych zasad, jakimi należy się kierować, aby podkreślić smak kaczki, wołowiny, skorupiaków czy czekolady.
Mięso, ryby, warzywa czy desery smakują jeszcze lepiej w towarzystwie kieliszka wybornego wina. Dobranie odpowiedniego jego rodzaju wymaga nieco wiedzy na temat zasad wine pairingu. Jak podkreślić smak dania za pomocą odpowiedniego trunku? Podpowiadamy!
Ryby, owoce morza i skorupiaki
Większość ryb idealnie komponuje się z białym winem – półwytrawnym oraz wytrawnym. Świetnym wyborem będzie tutaj szczep Torrontes, charakteryzujący się słomkową barwą oraz kwiatowo-owocowym aromatem. Dobierając rodzaj wina do posiłku z rybą, należy kierować się zarówno sposobem przyrządzania, jak i rodzajem dodatków. Niektóre gatunki ryb – głównie te bardziej tłuste, jak tuńczyk – możemy podawać z winem czerwonym. Podobna zasada dotyczy skorupiaków oraz owoców morza. W tym przypadku – poza białym winem – można postawić także na delikatne wino różowe z lekkim, owocowym finiszem. Do skorupiaków świetnie pasować będzie wytrawne białe wino musujące, szampan czy lekki riesling. Połączenie ryby ze słodkim winem może wywołać problemy żołądkowe.
Drób oraz kaczka
Kluczem w dopasowaniu odpowiedniego wina do potraw z drobiu jest sposób, w jaki je przygotowujemy. Świetnie sprawdzi się tu zasada, że im cięższe danie, tym bardziej wyrazisty trunek. Do lekkich sałat z kurczakiem serwuje się delikatne wino, jak prosecco czy białe wino półwytrawne. Z kolei do potrawy bardziej wyrazistej, np. pieczonego czy marynowanego i grillowanego kurczaka, pasować będzie lekkie wino czerwone lub intensywne i wyraziste białe wino wytrawne.
Dania z kaczki zdecydowanie najlepiej komponują się z winem czerwonym. Mięso z kaczki jest wyjątkowo tłuste i charakteryzuje się intensywnym smakiem. W tym przypadku znakomicie sprawdzą się wina z mocniejszym aromatem, wyczuwalną kwasowością lub owocami. Takie połączenie pozwoli zachować harmonię smaku i podkreślić charakter mięsa.
Mięso czerwone: wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina i dziczyzna
Większość gatunków mięsa czerwonego idealnie komponuje się z winem czerwonym. Jednak jego rodzaj zależy w dużej mierze od rodzaju mięsa i sposobu jego przyrządzania. Smak smażonej, pieczonej bądź grillowanej wołowiny wspaniale podkreśli intensywne, wytrawne wino czerwone. Serwując wołowego steka, warto postawić na charakterne, argentyńskie wino ze szczepu Malbec, które urzeka aromatem czerwonym jagód z dodatkiem śliwek, wiśni i rodzynek.
Delikatniejsze mięsa, takie jak jagnięcina czy cielęcina, wymagają jednak nieco mniej wyrazistego anturażu. Z pewnością świetnie sprawdzą się tu lekkie wina czerwone, które nie przytłumią smaku potrawy. Do dań z wieprzowiny zazwyczaj serwujemy z kolei delikatne wino białe lub różowe. Jaką zasadą kierować się w przypadku potraw z dziczyzną? Tutaj odpowiednie będzie wino ciężkie, z dużą ilością tanin o intensywnym aromacie.
Potrawy wegetariańskie i warzywa
Warzywa oraz dania bezmięsne idealnie komponują się z lekkimi winami białymi, musującymi i różowymi. Czerwone wino będzie odpowiednie jedynie wtedy, kiedy w potrawie dominować będą intensywne smaki oraz mocne przyprawy. Do warzywnych sałatek z dodatkiem owoców, takich jak truskawki, granat czy maliny, odpowiednim wyborem będzie delikatne wino półsłodkie, które doskonale podbije słodsze akcenty w daniu.
Wino do deseru
W przypadku deserów najlepiej kierować się zasadą mówiącą, że białe wino podajemy do jasnych słodkości, a czerwone do ciemnych. Wino słodkie, białe poleca się do bezy, kremów, serników, bitej śmietany i owoców. Intensywne desery, jak brownie, pierniki, ciasta korzenne i czekoladowe, warto podawać z cięższym winem czerwonym. W obu przypadkach doskonale sprawdzi się także wino różowe, pełne delikatnych nut owocowych, jak Nampe Rosado De Malbec.
Wina prosto z Argentyny
Dobierając odpowiednie wino do rodzaju potrawy, należy zwrócić uwagę także na jego jakość oraz pochodzenie. Jednym z najpopularniejszych krajów winiarskich, który słynie z doskonałej jakości win ze wspomnianych szczepów Malbec oraz Torrontes, jest Argentyna. To właśnie tam w ciągu roku produkuje się nawet 15 mln litrów wina rocznie! Wyjątkowy smak regionalnych trunków pokochali nie tylko Argentyńczycy, ale także koneserzy z całego świata. Świetnej jakości wina pochodzące z Mendozy, słynnego regionu winiarskiego, znajdziemy także w polskich sklepach. Za popularyzację winnej, argentyńskiej kultury w Polsce odpowiada projekt Winna Argentyna, który zrzesza dwie marki win – Nampe oraz Los Haroldos.
SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień?
MP3 | Stres Polaków. 75% zmaga się z napięciem każdego tygodnia
Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
NEWSERIA POLECA
Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku
Wady refrakcji, takie jak krótkowzroczność, astygmatyzm czy starczowzroczność, można skutecznie i trwale usunąć. Kwestii bezpieczeństwa zabiegów korekcji wad wzroku dotyczy najwięcej obaw pacjentów, którzy myślą o takim kroku. Tutaj z pomocą przychodzą certyfikaty spełnianych norm jakości, akredytacje poszczególnych placówek oraz potwierdzenie kwalifikacji lekarzy chirurgów.
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Gwiazdy
Jakub Rzeźniczak: Z Radkiem Majdanem mamy dużo tematów do rozmowy. Jest świetnym współlokatorem, ale trochę ciężko się przy nim spało
Podczas realizacji zdjęć do programu „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” w Grecji Jakub Rzeźniczak mieszkał w pokoju z Radosławem Majdanem. Ucieszyło go to, bo w wolnych chwilach mogli wymieniać swoje spostrzeżenia dotyczące aktualnej sytuacji w piłce nożnej. Miał też okazję się przekonać, czy mąż Małgorzaty Rozenek również jest perfekcyjnym panem domu. Niestety byłemu bramkarzowi zdarzało się chrapać, co przełożyło się na bezsenne noce Jakuba Rzeźniczaka.
Ochrona środowiska
Susza stała się już corocznym zjawiskiem w Polsce. Lokalne inicjatywy mogą wiele zmienić
Polskie lato coraz bardziej zaczyna przypominać temperaturami to śródziemnomorskie. Rośnie liczba dni z temperaturą przekraczającą 30 st. C i tropikalnych nocy, a fale upałów sprzyjają nasilaniu się susz. Wylesianie i powiększanie obszarów nieprzepuszczalnych, w połączeniu z wadliwą gospodarką wodną, zwiększa w ostatnich dekadach „ucieczkę” wody z obszaru Polski, powodując większą intensywność skutków suszy – wynika z analizy „Nauki o klimacie”. Problemem jest brak spójnej i konsekwentnej polityki gospodarowania zasobami wodnymi.
Muzyka
Dawid Kwiatkowski: Padłem ofiarą oszustów, którzy na mnie nieuczciwie zarabiali. Teraz jestem też swoim księgowym, liczę pieniądze i sprawdzam umowy
Artysta przyznaje, że w branży muzycznej są ludzie, którzy zamiast wspierać młodych wykonawców w budowaniu kariery, po prostu chcą tylko zarobić na swoich „podopiecznych”. Dawid Kwiatkowski przestrzega więc wszystkich, którzy stają na scenie „Must Be the Music” i innych talent show, by nie ufali każdemu, kto się do nich odezwie po programie i zaproponuję współpracę, bo bardzo możliwe, że będzie mu zależało tylko na tym, by wykorzystać ich „pięć minut” dla własnych korzyści. On sam również padł ofiarą takich oszustów i musiał walczyć z nimi w sądzie.