Jak jeść lżej, a nadal smacznie? Lato w kuchni
Lato obfituje w sezonowe warzywa i owoce, które nie tylko dostarczają wartościowych witamin i mikroelementów, ale także doskonale smakują. Ponadto są lekkostrawne i niskokaloryczne, dlatego warto, by było ich w naszej diecie jak najwięcej. Wystarczy, że dodamy do nich inne produkty bądź składniki (np. tradycyjny nabiał), a skomponujemy pyszny i pełnowartościowy posiłek. Poznajcie nasze propozycje na wyśmienite letnie śniadanie, obiad oraz kolację. Smacznego!
Na śniadanie: Bezglutenowe naleśniki z borówkami
Miłośnicy słodkich śniadań (i nie tylko) koniecznie powinni spróbować tego przepisu! To pyszne połączenie delikatnego ciasta z nadzieniem stworzonym na bazie nabiału i świeżych borówek. Nasza wersja naleśników będzie idealna zarówno dla osób, które nie mogą spożywać glutenu, jak i tych dbających o linię.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki owsianej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml wody mocno gazowanej
- 250 ml mleka Łaciatego 3,2%
- 40 g masła extra Łaciatego + łyżeczka masła do smażenia
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g świeżych borówek
- 2 opakowania Deseru z maślanką o smaku muffinki jagodowej
- 300 ml śmietanki Łaciatej 30%
Przygotowanie: Wszystkie rodzaje mąki łączymy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy w garnuszku, a następnie dodajemy je do mleka i wody, całość mieszamy. Wbijamy jajka, po czym mieszamy wszystkie składniki razem (jeżeli możemy, użyjmy blendera, aby ciasto miało idealnie gładką konsystencję) Ciasto odstawiamy na 30 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię i rozprowadzamy na niej masło. Nakładamy niewielkie porcje ciasta, tak aby naleśniki były cienkie. Smażymy krótko z dwóch stron – tylko do zarumienienia ciasta. Gotowe naleśniki układamy na sobie. Śmietanę ubijamy za pomocą miksera. Dodajemy do niej 2 opakowania Deserów z maślanką, mieszamy. Na każdym naleśniku kładziemy porcję nadzienia, garść borówek i zwijamy w rulon.
Na obiad: Chłodnik litewski z miętą
W letnie dni, zwłaszcza gdy panują wysokie temperatury, nie mamy zwykle ochoty na gorące zupy. Rozwiązaniem jest wówczas przygotowanie chłodnika, np. z dodatkiem orzeźwiającej mięty. Jeśli jednak chcemy zrobić sobie przerwę od prac kuchennych, szczególnie w czasie urlopu, możemy sięgnąć po gotową propozycję (chłodnik Sokólski lub pod marką Mlekpol). Niezależnie od tego, którą opcję wybierzemy, soczysta buraczkowa barwa, a także charakterystyczny zapach i aromat dobrego, fermentowanego mleka oraz świeżych warzyw i przypraw sprawią, że dzięki chłodnikowi upał nie będzie nam już straszny.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 500 ml soku z kiszonych buraków
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 szklanka śmietanki Łaciatej 18%
- 2 średnie ogórki gruntowe
- 1 pęczek rzodkiewek
- 6 jajek
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- garść liści mięty
- sól i pieprz
Przygotowanie: Botwinkę myjemy, buraczki oczyszczamy i dokładnie płuczemy. Siekamy je w drobną kostkę. Botwinkę kroimy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę, rzodkiewkę myjemy i również drobno kroimy. W dużym garnku zagotowujemy buraczki w małej ilości wody i gotujemy przez 10 minut. Studzimy, dodajemy sok z buraków. Jajka gotujemy na twardo w osobnym garnku. Do zupy dodajemy bulion oraz pokrojone warzywa, mieszamy. Wszystkie zioła drobno kroimy i dorzucamy do garnka. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Chłodnik doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby można dodać sok z cytryny i cukier. Do zupy dolewamy śmietankę i mieszamy. Podajemy z jajkiem.
Na kolację: Pieczony kalafior
Kalafior, popularny w polskiej kuchni, warto przygotować w formie pysznej letniej kolacji, która sprawi, że poczujemy się nasyceni, ale nie objedzeni. Wystarczy zaledwie kilka dodatków, aby w mgnieniu oka wyczarować naprawdę znakomite danie.
Składniki:
- 1 średni świeży kalafior
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 100 ml mleka Mazurski Smak 3,2%
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu ziołowego
- Dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem typu crème fraiche Mlekpol
Przygotowanie: Kalafior myjemy zimną wodą i osuszamy. Oddzielamy różyczki, które wrzucamy do wrzącej wody i blanszujemy przez 2 minuty. Po tym czasie wyjmujemy je i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Czosnek bardzo drobno siekamy i mieszamy z przyprawami. Różyczki kalafiora zanurzamy w mleku, oprószamy przyprawami i delikatnie obtaczamy w mące kukurydzianej. Następnie kalafior układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C. Podajemy z Dipem śmietanowym.
Więcej przepisów oraz pomysłów na efektywne i efektowne wykorzystanie produktów, które mamy w swojej kuchni, znajdą Państwo na www.najlepszewkuchni.pl.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Dom i ogród

Eliza Gwiazda: Bez chemii naprawdę można wysprzątać mieszkanie na błysk. Wiele rzeczy da się doczyścić na przykład sodą
Influencerka lubi, gdy w jej domu wszystko lśni, i ma swoje sprawdzone metody sprzątania bez używania chemii. Popularne składniki, które można znaleźć w każdej kuchni, takie jak soda, ocet czy kwasek cytrynowy, okazują się bowiem równie skuteczne i wydajne jak detergenty. Eliza Gwiazda zaznacza, że naturalne metody sprzątania i czyszczenia różnych powierzchni są przyjazne dla środowiska oraz bezpieczne dla domowników i zwierząt.
Handel
Piwo bezalkoholowe stanowi już 6,5 proc. sprzedaży browarów. Konsumenci świadomie ograniczają spożycie alkoholu

W 2024 roku polscy konsumenci kupowali ponad 1 mln butelek i puszek piwa 0,0% dziennie. Przez ostatnią dekadę rynek tych piw urósł pod względem wolumenu 10-krotnie. Branża inwestuje w innowacje w segmencie piw bezalkoholowych, wzmacniając nie tylko smak, ale również ich wartości odżywcze. Piwa 0,0% wpisują się w coraz popularniejszy, zwłaszcza wśród młodszego pokolenia, trend NoLo (no alcohol low alcohol), co może okazać się furtką do ograniczenia konsumpcji alkoholu.
Moda
Krzysztof Skórzyński: Lubimy mówić, że dbamy o środowisko i dajemy rzeczom drugie życie. A potem idziemy do galerii i kupujemy nowe ubrania

Z obserwacji dziennikarza wynika, że choć niektóre firmy promują swoje działania i produkty jako ekologiczne, to zdarza się, że rzeczywistość jest zgoła inna. Podobnie jest z osobami z naszego otoczenia. Bywa, że głośno mówią o recyklingu, a jednocześnie ślepo gonią za modą i wciąż kupują nowe ubrania, dodatki czy elementy wyposażenia wnętrz. Krzysztof Skórzyński i Kajra zapewniają jednak, że zależy im na tym, by nie zanieczyszczać środowiska kolejnymi odpadami, dlatego są zwolennikami ponownego wykorzystywania różnych rzeczy.