Jak urozmaicić codzienne menu? Pyszne inspiracje na sałatki z całego świata
Good One PR
ul. Edwarda Jelinka 38
01-646 Warszawa
katarzyna.zawadzka|goodonepr.pl| |katarzyna.zawadzka|goodonepr.pl
796 996 240
www.goodonepr.pl/
Coraz cieplejsze dni sprawiają, że mamy większą ochotę na lżejsze posiłki, a spragniony witamin organizm domaga się warzyw i owoców. Świetnym sposobem na ich przemycenie do swojej diety są sałatki, które mogą być zarówno samodzielnym posiłkiem, jak i dodatkiem do głównego dania. Nie masz na nie pomysłu? Przedstawiamy inspiracje na pyszne sałatki z całego świata, dzięki którym na Twoim talerzu nigdy nie zagości nuda.
Nie ma jednej receptury na idealną sałatkę – w zależności od regionu i dostępnych w nim produktów powstały różne interpretacje dań na bazie warzyw i owoców. W dzisiejszych czasach nie musisz jednak wybierać się zagranicę, aby skosztować libańskiego tabbouleh czy włoskiego caprese – w pobliskich sklepach z pewnością znajdziesz wszystkie niezbędne składniki do ich przygotowania. W gotowaniu liczy się własna inwencja i eksperymentowanie, dlatego dokładne odtwarzanie przepisów nie jest konieczne. Sprawdź nasze pomysły na sałatki inspirowane kuchniami świata!
Bliski Wschód na talerzu
Kuchnia Bliskiego Wschodu jest bardzo zróżnicowana pod względem smaków, a dobór używanych w niej składników jest często powiązany z aspektami religijnymi. Nie oznacza to jednak, że nie da się wyróżnić charakterystycznych produktów wykorzystywanych powszechnie w tym regionie – z warzyw najczęściej sięga się po bakłażany, cukinię, pietruszkę, paprykę i pomidory. Posiłki są również wzbogacane różnymi kaszami, soczewicą czy ciecierzycą. W bliskowschodnich potrawach nie brakuje też czosnku i cebuli, a przyprawy nadają daniom głęboki aromat. Sałatki w tym regionie są zazwyczaj dodatkiem do dania głównego lub jednym z mezze, czyli przystawek podawanych na rozbudzenie apetytu. W polskich restauracjach, serwujących potrawy z Bliskiego Wschodu, najczęściej możemy spotkać się z niezwykle orzeźwiającą sałatką tabbouleh, która jest połączeniem kaszy kuskus z drobno pokrojonymi pomidorami, ogórkiem, czerwoną papryką, czosnkiem i cebulą. Dodaje się do niej również oliwę, natkę pietruszki, cytrynę oraz miętę. Tabbouleh świetnie sprawdzi się jako szybki lunch lub dodatek do grillowanych mięs.
– Przygotowując sałatki inspirowane Bliskim Wschodem możemy sięgnąć po coraz popularniejszy w Polsce hummus, który przygotowuje się z ciecierzycy połączonej z pastą sezamową, oliwą i czosnkiem. Jest on doskonałym źródłem białka, a ze względu na swoją kremową konsystencję można go wykorzystać zamiast majonezu w sałatkach ze świeżych warzyw. Do dań kuchni bliskowschodniej często podaję się pitę lub podpłomyki, które po mocniejszym podpieczeniu i rozdrobnieniu stanowią chrupiący dodatek do sałatki. W polskiej wersji jako tego typu dodatek sprawdzi się słomka ptysiowa z nasionami, która zawiera m.in. czarnuszkę i sezam, stosowane na Bliskim Wschodzie jako przyprawy do serów czy pieczywa – mówi Marzena Stokwisz z firmy Brześć, produkującej wyroby cukiernicze i przekąski.
Smaki rodem z Azji
Kraje azjatyckie słyną ze słodko-kwaśnych połączeń smakowych i niebanalnych kombinacji składników. W daniach z tego regionu, oprócz sałaty i kapusty, bazę sałatek często stanowią też świeże zioła, jak kolendra, mięta czy liscie kaffiru. Dzięki temu nawet po dodaniu do potrawy smażonego mięsa lub tofu wciąż zachowuje ona świeży i orzeźwiający smak. Ważnym elementem jest też dressing, którego najprostszą wersję stworzysz z połączenia oleju z octem ryżowym, sosem sojowym, imbirem, czosnkiem, cukrem bądź miodem i solą. Jeśli chcesz, aby Twoja sałatka w stylu azjatyckim była sycąca, koniecznie dodaj do niej makaron – w tym regionie do tego typu dań najczęściej wykorzystuje się pszenny chow mein, gryczany soba lub ryżowy. Aby nadać sałatce jeszcze bardziej orientalny charakter nie zapomnij o odpowiednim przygotowaniu warzyw – pokrój je w cienkie paski o podobnej długości oraz dodaj chrupiące dodatki np. orzeszki ziemne lub kiełki fasoli mung. Wyrazisty smak potrawy uzyskasz dzięki drobno posiekanemu chili lub odrobinie kimchi – koreańskiej kapuście kiszonej z przyprawami. W przypadku, gdy sałatka ma być tylko dodatkiem do głównego dania wypróbuj japońskie sunomono, czyli pokrojonego w bardzo cienkie plasterki ogórka, którego polewa się sosem podobnym do wspominanego wcześniej dressingu i posypuje ziarnami sezamu.
Śródziemnomorskie fantazje kulinarne
Kuchnia śródziemnomorska jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie. Nic dziwnego, panujący w tym regionie klimat sprzyja uprawie warzyw, owoców i ziół, które często goszczą na lokalnych stołach. Sałatki z tej części świata są dość popularne w Polsce – z pewnością jadłaś już sałatkę grecką, nicejską czy włoską caprese, ale jeśli nie przyrządzałaś ich jeszcze samodzielnie, nie masz na co zwlekać! Najprostsza z nich, caprese, w podstawowej wersji składa się jedynie z pokrojonej mozzarelli, którą przekłada się plastrami pomidorów, listkami bazylii i polewa oliwą. Jeśli chcesz ją trochę urozmaicić możesz skropić całość octem balsamicznym i nałożyć niewielką ilość zielonego pesto na kompozycję z sera i pomidorów. W przypadku, gdy zdecydujesz się na przygotowanie sałatki greckiej koniecznie poszukaj prawdziwego sera feta i oliwek z odmiany kalamata, a jeśli chcesz się ściśle trzymać oryginalnego przepisu, nie dodawaj do niej sałaty. Liście sałaty, najlepiej rzymskiej, będą Ci natomiast niezbędne do stworzenia sałatki nicejskiej z tuńczykiem, filecikami anchois i jajkiem na twardo. Sekret tego dania tkwi w dressingu, który powstaje z połączenia musztardy, octu winnego, oliwy oraz czosnku.
– W kuchni śródziemnomorskiej do dań często podaję się pieczywo, które świetnie uzupełnia cały posiłek. Bagietka nie tylko dopełnia smak sałatki, ale zapewnia też dłuższe poczucie sytości. Doskonałym dodatkiem do sałatek są również grzanki, które można przyrządzić z suchego chleba lub bułki – wystarczy pokroić je w grubą kostkę, skropić oliwą i przysmażyć na patelni bądź upiec w piekarniku na złocisty kolor. Chrupiącą alternatywą dla grzanek mogą być również posiekane drobno orzechy, podprażone pestki słonecznika lub groszek ptysiowy – komentuje Marzena Stokwisz z firmy Brześć.
Wiosna to idealny moment na wprowadzenie nowości do swojego menu i eksperymentowania w kuchni. Coraz większa dostępność świeżych warzyw i owoców z różnych regionów świata jest świetnym pretekstem do przygotowywania sałatek inspirowanych kuchniami narodowymi. Tego typu dania są nie tylko zdrowe, ale też mało czasochłonne, dzięki czemu wolne chwilę będziesz mogła wykorzystać na wygrzewanie się w promieniach wiosennego słońca.
O firmie Brześć
Firma Brześć istnieje od 1984 roku. Rodzinne przedsiębiorstwo z Brześcia Kujawskiego specjalizuje się w tradycyjnych, opartych na domowych recepturach, wyrobach cukierniczych. Produkuje m.in. słomkę i groszek ptysiowy, ciastka kruche, ciasto drożdżowe i makowce. Więcej informacji na temat Firmy można znaleźć na stronie www.brzesc.pl.

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Seriale

Marta Wierzbicka: Konsultantka scen medycznych na planie serialu uważa, że w realu potrafiłabym już zrobić cesarskie cięcie. To jest bardzo duży komplement
Aktorka przyznaje, że podczas pracy na planie serialu „Szpital św. Anny” przekonała się, że niektóre procedury medyczne nie są tak proste, jak może się wydawać. Ruchy lekarza muszą być bowiem niezwykle precyzyjne i dobrze przemyślane, bo mały błąd może kosztować ludzkie życie. Marta Wierzbicka zaznacza też, że wiele uczy się od obecnego podczas kręcenia zdjęć konsultanta i dzięki roli w tej produkcji potrafi już nie tylko zszyć ranę, ale także mogłaby zrobić cesarskie cięcie.
Sport
Coraz lepsze perspektywy dla branży fitness. Sieć Xtreme Fitness Gyms zapowiada rozwój również poza Polską

Ponad połowa Polaków deklaruje aktywność fizyczną co najmniej raz w tygodniu. Jak wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie BIG InfoMonitor, w 2025 roku 14 proc. osób planuje zwiększyć wydatki na siłownię, dietę oraz wizyty u specjalistów. W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie sieci fitness dynamicznie rozwijają swoją działalność i dostosowują liczbę placówek do popytu. Xtreme Fitness Gyms zamierza do 2027 roku uruchomić 227 lokalizacji, w tym roku ma też powstać około 10 placówek Xtreme KiDS przeznaczonych dla dzieci. W planach jest również ekspansja zagraniczna.
Konsument
Klienci oczekują od salonów optycznych nie tylko profesjonalnych badań wzroku. Ważne jest także doradztwo w doborze oprawek

Coraz więcej osób w Polsce zmaga się z wadami wzroku. Świadczy o tym także rosnąca z roku na rok liczba skierowań do optometrystów, którzy profesjonalnie dobierają okulary lub soczewki korekcyjne. Klienci oczekują od salonów optycznych właściwej opieki konsumenckiej, kompetencji oraz indywidualnego potraktowania. Dlatego, aby wyróżnić się na rynku optycznym, sieć salonów optycznych OKKO, których właścicielem jest Medicover, stawia na połączenie kompleksowej opieki optometrycznej z doradztwem stylistów.