Jak zadbać o odporność i nie przytyć jesienią?
Przyszła jesień, a wielu z nas znacząco zmniejszyło aktywność fizyczną po lecie i coraz więcej czasu spędza w domowym zaciszu. Na domiar złego niższe temperatury i niekorzystna aura za oknem sprawia, że częściej mamy ochotę na słodkie i wysokokaloryczne potrawy. Co zrobić, aby najbliższe miesiące nie przyniosły niechcianych dodatkowych kilogramów? Jak zadbać o zdrowie w tym okresie?
W naszych kulinarnych, jesiennych zachciankach nie ma nic zaskakującego. Nasz organizm powoli przestawia się na tryb „trzeba jakoś przetrwać nadchodzącą zimę” w związku z czym potrzebuje więcej energii do ogrzania ciała. Tym samym wzrasta metabolizm, a my zaczynamy tęsknie spoglądać na lodówkę i częściej pozwalać sobie na małe co nieco. Często leczymy złe samopoczucie słodyczami, pizzą czy innymi wysokokalorycznymi przekąskami. Jak nie zrujnować sobie figury oraz zachować zdrowie i dobre samopoczucie?
Kiedy marzy nam się kaloryczne danie
Jesienią i zimą warto spożywać więcej ciepłych posiłków. Zamiast kanapek na śniadanie lepiej rozgrzeje nas sycąca owsianka z mnóstwem pysznych dodatków albo gorąca jajecznica. Co na obiad? O tej porze roku idealnie sprawdzą się gęste i pikantne potrawy np. sycące zupy, którymi możemy zastąpić sałatki, a dodatkowo mogą nas świetnie rozgrzać. Do przyrządzanych posiłków warto dodawać takie przyprawy jak papryka (poprawia trawienie, a zawarte w niej witaminy C, A oraz E wzmacniają odporność), chili (działanie oczyszczające i przeciwbólowe, zawiera też witaminy A, B1, B2, B3 oraz B12), kurkuma (działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne) oraz imbir (działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe).
Gdy nachodzi nas ochota na słodkie…
W naszej diecie, a zwłaszcza w porze jesienno-zimowej, bardzo ważna jest częstotliwość spożywania posiłków. Warto dbać o stałe godziny – zbyt długie przerwy między posiłkami mogą skutkować atakami wilczego głodu, a ciągłe podjadanie nie służy ładnej sylwetce. Kiedy nachodzi nas myśl o zjedzeniu czegoś słodkiego, warto… odczekać kilka minut. Wypić szklankę wody. Pomyśleć o czym innym. Czasem tyle wystarczy, aby zwalczyć pokusę. Jeśli myśl o słodkościach chodzi za nami dalej, wybierzmy zdrowe przekąski jak np. owoce, bakalie czy orzechy. Oczywiście od czasu do czasu można ulec pokusie i zjeść czekoladę czy kawałek ciasta – najlepiej zrobić to w pierwszej połowie dnia, gdy jesteśmy najbardziej aktywni a zjedzone słodkości możemy jeszcze spalić przed zachodem słońca.
Królestwo za kiszonki
„W sklepach nie ma teraz tylu świeżych warzyw” – to nie jest wymówka, aby jadać mniej zdrowo i rezygnować z warzyw jesienią i zimą. Po pierwsze, mamy mrożonki, które przechowywane w niskiej temperaturze, zachowują większość właściwości odżywczych. Po drugie, to najlepszy czas na… produkty kiszone takie jak kapusta kiszona czy ogórki. Zawierają one pożyteczne bakterie dla jelit. W obecnej porze roku ma to fundamentalne znaczenie – naturalna flota bakteryjna jelit ma ogromny wpływ na odporność organizmu, tworząc barierę dla atakujących nas zarazków. Komu zatem kiszonego ogóreczka?
Słońce w suplementach
Zdaniem ekspertów już nawet 90 proc. Polaków ma niedobór witaminy D. Winę za ten fakt można upatrywać w geograficznym położeniu Polski. Niewielkie ilości witaminy D pochodzą ze spożywanych przez nas posiłków, lwią część zasobów witaminowych organizm człowieka produkuje sam, ale potrzebuje do tego słońca, którego w okresie jesienno-zimowym mamy jak na lekarstwo. Co to oznacza? Po pierwsze słabszą odporność, po drugie słabsze kości, mięśnie i zęby, po trzecie, wyższe ryzyko chorób układu krążenia, zakaźnych np. grypy oraz autoimmunologicznych jak np. cukrzyca typu 1. Badania pokazują, że wśród dzieci i dorosłych, którzy codziennie przyjmowali witaminę D zaobserwowano o 49 proc. mniej infekcji. Trudno o lepszą rekomendację do suplementowania „witaminy słońca”!
Domowa aktywność fizyczna
Gdy pogoda za oknem całkowicie zniechęca do wyjścia z domu, a pobliskie siłownie i inne obiekty sportowo-rekreacyjnej są zamknięte, to wcale nie oznacza, że możemy zajadać się bez opamiętania słodyczami przed telewizorem czy komputerem, aby „się pocieszyć”. Jak zatem ćwiczyć? Po pierwsze, regularnie. Nie musimy od razu podejmować heroicznych planów treningowych znanych fit-trenerek, ale np. gimnastykować się na początek 10 min dziennie. Planujemy maraton serialowy na Netflixie? Wspaniale, warto jednak np. co odcinek zrobić 2 minuty przerwy na poruszanie się. Można zainwestować też np. w stacjonarny orbiterek i oglądać ulubione filmy, jeżdżąc na stacjonarnym rowerze w domu min. 30 minut. Zamiast uciążliwej gimnastyki możemy wybrać przyjemne zestawy aerobikowe, które w połączeniu z muzyką odtwarzaną na bezprzewodowym głośniku jak np. Bold X Fresh n Rebel mogą być całkiem przyjemną formą spędzania czasu. Dwa, trzy razy w tygodniu po 15-20 min na początek całkowicie wystarczy.
Okres jesienno-zimowy nie musi upływać nam pod znakiem dodatkowych kilogramów, złego samopoczucia, słabej kondycji i częstego chorowania. Stosując się do powyższych zasad możemy zachować pozytywną energię, ładną sylwetkę i dobry humor aż do wiosny!

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.