Komunikaty PR

Jak zadbać o odporność i nie przytyć jesienią?

2020-10-27  |  15:55
Biuro prasowe

Przyszła jesień, a wielu z nas znacząco zmniejszyło aktywność fizyczną po lecie i coraz więcej czasu spędza w domowym zaciszu. Na domiar złego niższe temperatury i niekorzystna aura za oknem sprawia, że częściej mamy ochotę na słodkie i wysokokaloryczne potrawy. Co zrobić, aby najbliższe miesiące nie przyniosły niechcianych dodatkowych kilogramów? Jak zadbać o zdrowie w tym okresie?

W naszych kulinarnych, jesiennych zachciankach nie ma nic zaskakującego. Nasz organizm powoli przestawia się na tryb „trzeba jakoś przetrwać nadchodzącą zimę” w związku z czym potrzebuje więcej energii do ogrzania ciała. Tym samym wzrasta metabolizm, a my zaczynamy tęsknie spoglądać na lodówkę i częściej pozwalać sobie na małe co nieco. Często leczymy złe samopoczucie słodyczami, pizzą czy innymi wysokokalorycznymi przekąskami. Jak nie zrujnować sobie figury oraz zachować zdrowie i dobre samopoczucie?

Kiedy marzy nam się kaloryczne danie

Jesienią i zimą warto spożywać więcej ciepłych posiłków. Zamiast kanapek na śniadanie lepiej rozgrzeje nas sycąca owsianka z mnóstwem pysznych dodatków albo gorąca jajecznica. Co na obiad? O tej porze roku idealnie sprawdzą się gęste i pikantne potrawy np. sycące zupy, którymi możemy zastąpić sałatki, a dodatkowo mogą nas świetnie rozgrzać. Do przyrządzanych posiłków warto dodawać takie przyprawy jak papryka (poprawia trawienie, a zawarte w niej witaminy C, A oraz E wzmacniają odporność), chili (działanie oczyszczające i przeciwbólowe, zawiera też witaminy A, B1, B2, B3 oraz B12), kurkuma (działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne) oraz imbir (działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe).

Gdy nachodzi nas ochota na słodkie…

W naszej diecie, a zwłaszcza w porze jesienno-zimowej, bardzo ważna jest częstotliwość spożywania posiłków. Warto dbać o stałe godziny – zbyt długie przerwy między posiłkami mogą skutkować atakami wilczego głodu, a ciągłe podjadanie nie służy ładnej sylwetce. Kiedy nachodzi nas myśl o zjedzeniu czegoś słodkiego, warto… odczekać kilka minut. Wypić szklankę wody. Pomyśleć o czym innym. Czasem tyle wystarczy, aby zwalczyć pokusę. Jeśli myśl o słodkościach chodzi za nami dalej, wybierzmy zdrowe przekąski jak np. owoce, bakalie czy orzechy. Oczywiście od czasu do czasu można ulec pokusie i zjeść czekoladę czy kawałek ciasta – najlepiej zrobić to w pierwszej połowie dnia, gdy jesteśmy najbardziej aktywni a zjedzone słodkości możemy jeszcze spalić przed zachodem słońca.

Królestwo za kiszonki

„W sklepach nie ma teraz tylu świeżych warzyw” – to nie jest wymówka, aby jadać mniej zdrowo i rezygnować z warzyw jesienią i zimą. Po pierwsze, mamy mrożonki, które przechowywane w niskiej temperaturze, zachowują większość właściwości odżywczych. Po drugie, to najlepszy czas na… produkty kiszone takie jak kapusta kiszona czy ogórki. Zawierają one pożyteczne bakterie dla jelit. W obecnej porze roku ma to fundamentalne znaczenie – naturalna flota bakteryjna jelit ma ogromny wpływ na odporność organizmu, tworząc barierę dla atakujących nas zarazków. Komu zatem kiszonego ogóreczka?

Słońce w suplementach

Zdaniem ekspertów już nawet 90 proc. Polaków ma niedobór witaminy D. Winę za ten fakt można upatrywać w geograficznym położeniu Polski. Niewielkie ilości witaminy D pochodzą ze spożywanych przez nas posiłków, lwią część zasobów witaminowych organizm człowieka produkuje sam, ale potrzebuje do tego słońca, którego w okresie jesienno-zimowym mamy jak na lekarstwo. Co to oznacza? Po pierwsze słabszą odporność, po drugie słabsze kości, mięśnie i zęby, po trzecie, wyższe ryzyko chorób układu krążenia, zakaźnych np. grypy oraz autoimmunologicznych jak np. cukrzyca typu 1. Badania pokazują, że wśród dzieci i dorosłych, którzy codziennie przyjmowali witaminę D zaobserwowano o 49 proc. mniej infekcji. Trudno o lepszą rekomendację do suplementowania „witaminy słońca”!

Domowa aktywność fizyczna

Gdy pogoda za oknem całkowicie zniechęca do wyjścia z domu, a pobliskie siłownie i inne obiekty sportowo-rekreacyjnej są zamknięte, to wcale nie oznacza, że możemy zajadać się bez opamiętania słodyczami przed telewizorem czy komputerem, aby „się pocieszyć”. Jak zatem ćwiczyć? Po pierwsze, regularnie. Nie musimy od razu podejmować heroicznych planów treningowych znanych fit-trenerek, ale np. gimnastykować się na początek 10 min dziennie. Planujemy maraton serialowy na Netflixie? Wspaniale, warto jednak np. co odcinek zrobić 2 minuty przerwy na poruszanie się. Można zainwestować też np. w stacjonarny orbiterek i oglądać ulubione filmy, jeżdżąc na stacjonarnym rowerze w domu min. 30 minut. Zamiast uciążliwej gimnastyki możemy wybrać przyjemne zestawy aerobikowe, które w połączeniu z muzyką odtwarzaną na bezprzewodowym głośniku jak np. Bold X Fresh n Rebel mogą być całkiem przyjemną formą spędzania czasu. Dwa, trzy razy w tygodniu po 15-20 min na początek całkowicie wystarczy.

Okres jesienno-zimowy nie musi upływać nam pod znakiem dodatkowych kilogramów, złego samopoczucia, słabej kondycji i częstego chorowania. Stosując się do powyższych zasad możemy zachować pozytywną energię, ładną sylwetkę i dobry humor aż do wiosny!

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Kultowa śniadaniownia Bułkę przez Bibułkę z lokalem w Łodzi Biuro prasowe
2024-04-25 | 12:35

Kultowa śniadaniownia Bułkę przez Bibułkę z lokalem w Łodzi

Podbiła serca warszawiaków, teraz czas na Łódź. Znana i popularna w stolicy restauracja śniadaniowa Bułkę przez Bibułkę, otworzy swój pierwszy lokal poza Warszawą w
Styl życia Atrakcyjne oferty na 5-lecie sklepu online Lidl Polska
2024-04-24 | 11:05

Atrakcyjne oferty na 5-lecie sklepu online Lidl Polska

Zawsze. Więcej. Online. Sklep internetowy Lidl Polska świętuje swoje 5. urodziny! Z tej okazji, na klientów czekają atrakcyjne rabaty na cały asortyment, który obejmuje bogatą
Styl życia Otwarcie pierwszego sklepu Lidl Polska w Andrespolu!
2024-04-24 | 11:00

Otwarcie pierwszego sklepu Lidl Polska w Andrespolu!

Lidl Polska rozwija sieć sklepów, mając na uwadze troskę o środowisko oraz dbając o łatwy dostęp do produktów dla swoich klientów. Już w czwartek, 25

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.