Jednogarnkowe przepisy na święta - gotuj tanio i smacznie - przepisy do 50 zł
Zakupy spożywcze są obecnie jednym z największych wydatków w budżecie każdej rodziny, a w okresie świątecznym jest to jeszcze mocniej odczuwalne. Wszystko wskazuje na to, że tegoroczne święta będę bardzo drogie. Ceny żywności przez szalejącą inflację wzrastają z miesiąca na miesiąc, w ujęciu rocznym notuje się wzrost cen na poziomie ponad 20%. W tej chwili, aby zaoszczędzić na produktach spożywczych, trzeba w to włożyć sporo czasu, wysiłku i zaangażowania. Organizacja tegorocznych świat dla wielu rodzin będzie finansowym wyzwaniem. Przeprowadzone niedawno badanie Barometr Providenta pokazuje, że przeciętne gospodarstwo domowe będzie musiało wydać aż o 307 zł więcej niż rok temu.
Taniej, pyszniej i ekonomiczniej
Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas dla rodzin, ich uroczysty charakter podkreślany jest na każdym kroku, także za sprawą wyjątkowych dań. W wielu polskich domach przygotowania do świat ruszają już na początku grudnia, najpierw porządki we wszystkich kątach i zakamarkach, dekoracje, wymyślanie prezentów i oczywiście planowanie potraw. Co zrobić by nadchodzące święta były smaczne, a zarazem o ile to możliwe stosunkowo tanie? Po pierwsze planuj dania jednogarnkowe, należy jednak pamiętać, aby posiłki komponować w takich sposób, by były pełnowartościowe, dlatego warto dodawać do nich produkty najwyższej jakości. Tłuszcz mleczny jest najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym, a prawdziwe masło jest właśnie skondensowanym tłuszczem mlecznym. Jest to produkt w pełni naturalny i łatwostrawny, warto dodawać go do większości posiłków - twierdzi Ewa Polińska z MSM Mońki.
Zakupy rób z głową, a najlepiej z listą!
Pierwszym krokiem jest przygotowanie listy zakupów ze sporym wyprzedzeniem i sukcesywne dokupowanie produktów, zaczynając od tych z długim terminem ważności. Ewa Polińska z MSM Mońki podkreśla – Robiąc zakupy spożywcze, a zwłaszcza wybierając produkty nabiałowe warto zwracać uwagę na skład i wybierać te z najkrótszą listą składników. Masło również powinno spełniać standardy, ilość zawartego w nim tłuszczu nie powinna być niższa niż 82% i koniecznie musi być to tłuszcz mleczny! Masło zawiera szeroką gamę korzystnych dla serca i ciśnienia krwi kwasów tłuszczowych. Dietetyk kliniczna Roksana Środy z MajAcademy zauważa jeszcze inne korzystne aspekty spożywania masła, zwłaszcza w miesiącach zimowych - Tłuszcze mleczne zawierają około 1% fosfolipidów, które korzystnie oddziałują na układ nerwowy człowieka, sprzyjają szybkiej regeneracji organizmu, a nawet ułatwiają koncentrację. Masło jest także bogatym źródłem witaminy A, witaminy D, witaminy E i witaminy K.
Staraj się zanotować wszystkie produkty spożywcze, jakie będą potrzebne do zaplanowanych potraw, przeanalizuj listę i zastanów się, czy któreś można zastąpić ich tańszymi wersjami. Gdy lista jest gotowa, pomyśl jeszcze raz czy wszystko będzie potrzebne. Marnowanie żywności to zmora naszych czasów, a w okresie świątecznym ilości wyrzucanego jedzenia są zatrważające. Spontaniczne i nieprzemyślane zakupy sprawiają, że kupuje się mnóstwo zbędnych rzeczy, na zasadzie – a może się przyda. W konsekwencji nadmiar produktów ląduje w koszu na śmieci. Sprawdź gazetki promocyjne w okolicznych sklepach, porównaj je, a następnie kupuj tam, gdzie jest najtaniej. Korzystaj z oferty kup więcej za mniej, a następnie podziel się z sąsiadką, mama lub przyjaciółką, niech zyskają wszyscy.
Świąteczne dania w wersji jednogarnkowej
Myśląc o daniach świątecznych w wersji jednogarnkowej, na pierwszy plan wysuwa się bigos, zaraz po nim kapusta z grzybami i oczywiście gulasz. Dania jednogarnkowe z reguły są sycące, a w konsekwencji rozważnych i przemyślanych zakupów mogą być również tanie. Bigos z jednej strony jest daniem tradycyjnym, a z drugiej pozwala na wiele eksperymentów i wariacji, dlatego odpowiednio modyfikując przepis, jesteśmy w stanie sporo zaoszczędzić.
Bigos to tradycyjne danie uwielbiane przez większość Polaków, smaczne, rozgrzewające i wzmacniające. Możne wykonać je w wersji klasycznej, ale też wegetariańskiej zastępując mięso grzybami, mogą być to boczniaki lub pieczarki. Wersja wegetariańska będzie też zdecydowania tańsza, a koszt przygotowania porcji dla całej rodziny oraz niespodziewanych gości nie powinien przekroczyć 50 zł.
Bigos wegetariański
Składniki:
kapusta kiszona 1 kg
kapusta biała 1 kg
pieczarki 600 g
śliwki wędzone – do smaku
cebula 3 szt.
marchewka 2 szt.
liść laurowy
ziele angielskie.
słodka papryka
pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Do garnka wkładam kapustę kiszoną i białą surową. Dodaję cebule, pieczarki, posiekane pieczarki, marchew, śliwki suszone i przyprawy. Dolewam tyle wody, żeby kapusta była delikatnie przykryta. Stawiamy na ogień i gotujmy około 2 godzin. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
![Tysiąc km smoczą łodzią w dół Wisły - ZROBILIŚMY TO! Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_844901187,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Tysiąc km smoczą łodzią w dół Wisły - ZROBILIŚMY TO!
![Polski fotograf u ministra w Ghanie!](/files/_uploaded/glownekonf_1449140828,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Polski fotograf u ministra w Ghanie!
![Trendy wśród pokolenia Silver – 57% seniorów chce korzystać z mikromobilności](/files/_uploaded/glownekonf_1992867123,w_299,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Trendy wśród pokolenia Silver – 57% seniorów chce korzystać z mikromobilności
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/poplawska-dracz-tantiemy-foto-2,w_274,_small.jpg)
Aleksandra Popławska: Tantiemy z internetu to są zarobki za naszą pracę i nam się należą. W Europie wszyscy powinniśmy działać na podobnych prawach
W piątek zakończyła się batalia środowiska filmowego o tantiemy z platform streamingowych. Dzięki nowym przepisom twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów słownych i słowno-muzycznych będą uzyskiwać stosowne wynagrodzenie za udostępnianie ich dzieł w sieci. Za nowelą głosowało 417 posłów, 18 było przeciw, a jedna osoba wstrzymała się od głosu. Aktorzy mogą więc wreszcie odetchnąć z ulgą. Aleksandra Popławska i Krzysztof Dracz są jednak rozgoryczeni tym, że tak długo musieli czekać na takie rozwiązanie. Stosowne rozporządzenie powinno wejść w życie już trzy lata temu.
Ochrona środowiska
Nowe obowiązki przedsiębiorców dotyczące jednorazowych opakowań z plastiku. Takie regulacje zyskują duże poparcie społeczne
![](/files/1922771799/wwf-dyrektywa-foto,w_133,r_png,_small.png)
1 lipca wchodzą w życie nowe obowiązki dotyczące gospodarowania odpadami opakowaniowymi. Przedsiębiorcy w gastronomii będą musieli oferować klientom alternatywne dla plastikowych opakowania wielorazowego użytku na żywność i napoje. Obowiązkiem staje się także stosowanie zakrętek i wieczek przymocowanych do butelek i kartoników, by ten cenny surowiec trafiał również do przetworzenia. Nowe wymogi to kolejne etapy wdrażania dyrektywy plastikowej, której celem jest ograniczenie ilości odpadów z tworzyw sztucznych zalegających na wysypiskach śmieci. W planach są kolejne regulacje, które mają sprawić, że opakowania staną się bardziej przyjazne dla środowiska. Globalne badania wskazują, że takie przepisy cieszą się dużym poparciem w społeczeństwach.
Konsument
Nawyki żywieniowe z dzieciństwa przekładają się na ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Naukowcy zbadali wpływ podawanych dzieciom napojów
![](/files/1922771799/benton-odzywianie-foto,w_133,r_png,_small.png)
Dbanie o odpowiednią dietę w pierwszych latach dziecka ma duże znaczenie dla ograniczenia ryzyka otyłości w jego dorosłym życiu. Naukowcy ze Szkoły Psychologii Uniwersytetu Swansea badali to na przykładzie napojów spożywanych przez dzieci. Przyglądali się przez ponad dwie dekady 1,4 tys. dorastających dzieci i doszli do wniosków, że spożywanie napojów słodzonych cukrem w pierwszych latach wpływa na tworzenie złych nawyków dietetycznych, a co się z tym wiąże – zwiększa ryzyko otyłości, nawet po wielu latach.