Już nie A+++. Czy znasz obowiązującą skalę klas energetycznych i wiesz, jak wpły
Jak wynika z badania[1] zrealizowanego na zlecenie Whirlpool Corporation, jedynie
27% Polaków jest świadomych zmiany skali efektywności energetycznej. W 2021 roku przywrócono stopnie bez tzw. plusów, czyli od A do G, przy zachowaniu skali kolorystycznej. Co ważne, zmienia się jedynie etykieta, a nie wydajność sprzętu. Dlaczego znajomość klasy energetycznej urządzenia jest taka ważna i na co ona wpływa?
A +++ to nowe C
Obecnie najbardziej efektywne energetycznie sprzęty wg. starej skali, czyli A +++ mają etykietę C. W zależności od kategorii produktu, klasy A i B, lub klasa A pozostają na razie puste, czekając na rozwój kolejnych, jeszcze bardziej efektywnych energetycznie technologii, nad którymi producenci AGD intensywnie pracują. Nowa etykieta energetyczna UE została wprowadzona między innymi po to, aby umożliwić zróżnicowanie bardziej zaawansowanych technologicznie urządzeń gospodarstwa domowego, a także być bardziej przejrzysta.
Na aktualnie obowiązujących etykietach obecne są dodatkowe, przydatne informacje na temat urządzenia, takie jak klasa emisji hałasu, a zamiast np. rocznego zużycia energii w pralkach pojawia się ważone zużycie energii na 100 cykli. Nowością jest też umieszczenie na etykiecie kodu QR, który po zeskanowaniu przenosi na odpowiednią stronę w bazie EPREL (Europejski Rejestr Etykiet Energetycznych), gdzie pojawiają się bardziej szczegółowe informacje na temat danego modelu. Jako producent jesteśmy zobligowani do rejestracji w niej produktów.
Dla konsumenta oznacza to, że wyszukanie informacji na temat danego sprzętu
i porównanie na podstawie parametrów, takich jak zużycie energii, wody czy emisja hałasu, stało się dużo łatwiejsze i bardziej dostępne – wyjaśnia Andrea Riggio, General Manager w Whirlpool Corporation.
Rozwój technologii = mniejsze zużycie prądu
Polacy mają pragmatyczne podejście do zakupu sprzętów AGD – zwracają uwagę przede wszystkim na klasę energetyczną (29% respondentów), zużycie prądu (27% ankietowanych) oraz cenę (co czwarty z nas). Dzięki rozwojowi technologii nowe urządzenia, takie jak pralki, suszarki, zmywarki czy lodówki zużywają coraz mniej prądu. Wysoki odsetek Polaków ma tego świadomość, bo aż 80% ankietowanych w badaniu „Postawy i zachowania użytkowników dużego AGD – droga do sustainability poprzez serwis i innowacje”, udzieliło odpowiedzi, że ma wiedzę o tym, że sprzęty posiadające klasę energetyczną A są najbardziej energooszczędne. Jedynie co dziesiąty Polak nie potrafił wskazać, która z klas, oznacza tę, która zużywa najmniej prądu.
Mniejsze zużycie prądu wpływa pozytywnie nie tylko na domowy budżet, ale także na naszą planetę. Dzięki sprzętom o wysokiej klasie energetycznej nie tylko oszczędzamy na rachunkach, ale także ograniczamy ślad węglowy i minimalizujemy negatywny wpływ na środowisko
– tłumaczy Andrea Riggio, General Manager w Whirlpool Corporation. W naszej organizacji zrównoważony rozwój jest niezwykle ważny, dbamy nie tylko o to, by korzystać z odnawialnych źródeł energii, ale również wdrażać transformację energetyczną czy odpowiedzialnie wykorzystywać tworzywa sztuczne. Staramy się, by zrównoważony rozwój przedsiębiorstwa był zintegrowany z ofertą naszych marek, tak by konsument odczuł tę zmianę na lepsze, korzystając z urządzeń Whirlpool na co dzień – dodaje Riggio.
Konsumenci chcą żyć bardziej świadomie i starają się podejmować ekologiczne decyzje. Produkty, które oszczędzają wodę, energię czy zużycie detergentów, znacznie to ułatwiają. Pralki Whirlpool wyposażone w technologię 6. Zmysł, np. pozwalają dostosować zużycie wody i energii do rzeczywistego obciążenia pralki, zapewniając doskonałe rezultaty bez marnowania zasobów i oszczędzają do 45% energii i 50% wody przy każdym praniu.
[1] Na podstawie badania zrealizowanego na zlecenie Whirlpool Corporation przez Zymetrię „Postawy i zachowania użytkowników dużego AGD – droga do sustainability poprzez serwis i innowacje”, wykonanego techniką CAWI w kwietniu 2023 r.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.