Komunikaty PR

Klient z problemem? No problem

2020-07-21  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania jpg ( 0.12 MB )

Wielu ekspertów podkreśla, że stosunkowo niewilekie straty w czasie pandemii poniosły te firmy, które miały specjalistyczny produkt, odpowiadający potrzebom zdefiniowanej grupy klientów. W branży spożywczej najmniejsze spadki odnotowali przedsiębiorcy wytwarzający żywność funkcjonalną. Powodem jest zapewne m.in. fakt, że co czwarty Polak jest na jakiejś diecie.

Dokładnie tematowi przyjrzało się Centrum Badania Opinii Publicznej (CEBOS). Wnioski badań zawarło w publikacji “Polak na diecie”, która ukazała się w ubiegłym roku. Najczęściej ze swojego jadłospisu eliminowali określone produkty ludzie młodzi (do 24 roku życia), wykształceni i dość zamożni. Przeważają wśród nich kobiety. Najwięcej, bo aż 57 proc., chce zrezygnować z cukru i zawierających go słodyczy, 20 proc. z alkoholu, a 14 proc. z glutenu. Najważniejszym powodem przejścia na dietę jest zdrowie - nietolerancja glutenu lub mleka krowiego, alergie pokarmowe oraz chęć zrzucenia zbędnych kilogramów. I co najważniejsze, aż 77 proc. badanych było zadowolonych z rezultatów wprowadzonej diety.

Zdrowe przekąski się obroniły

Firmy produkujące słodycze i słodkie przekąski to nadal jeden z najdynamiczniej rozwijających się sektorów rynku, odnotowujący z roku na rok duży (nawet dwucyfrowy) przyrost. W ubiegłym roku osiągnął obroty na poziomie ponad 12,5 mld zł (źródło: Nielsen). Większość przedsiębiorców widząc wykresy dostosowuje się do nowych trendów. Robią to i międzynarodowe giganty gospodarcze, i krajowe sieci, i rodzinne manufaktury.

Ofertę niektórych ukształtowała jednak nie tylko korzystna koniunktura, ale także konsumencka, oddolna inicjatywa. Tak było na przykład z Fit Cake, które powstało w Białymstoku w 2016 roku z powodu braku na lokalnym rynku zdrowych słodyczy. Przez cztery lata rozwinęło się w liczącą 14 punktów sieć franczyzową. Biznes wymyśliła Ewelina Choińska, zawodniczka fitness, która miała problem ze znalezieniem dla siebie odpowiednich artykułów.

- Już w pierwszych dniach od uruchomienia lokalu wiedziałam, że jest zapotrzebowanie na żywność dla sportowców i osób na specjalnej diecie. Na posiłki zbilansowane, z krótką etykietą, na której wyraźnie opisane będą też tzw. makroskładniki, czyli białko, węglowodany i tłuszcz. Podeszliśmy do sprawy ideowo. Wypisaliśmy na szyldzie  hasło “ No sugar, no problem” i produkując słodycze nie schodzimy z tego kursu ani o milimetr, a klienci to doceniają - mówi Ewelina Choińska z Fit Cake.

- Ostatnio wyraźniej zarysowuje się też trend “No gluten”. Coraz więcej ludzi przychodzi do nas jak do apteki, bo tylko tu może się zapatrzyć w ciasta bez cukru, bezglutenowe torty i zdrowe słodycze. Około 10 proc naszych klientów to osoby, które musiały zrezygnować z glutenu z powodów zdrowotnych, np. są chore na celiakię. Bardzo duża grupa to dzieci z różnego rodzaju alergiami czy chorobami układu pokarmowego. One, jak każde dziecko, lubią słodycze, a my im zapewniamy takie, które nie szkodzą - dodaje współwłaścicielka Fit Cake.

Pandemia nie dotknęła wytwórców zdrowych słodyczy tak bardzo jak zwykłych cukierni czy kawiarni. O ile tamte odnotowały 80 proc. spadki, Fit Cake tylko 20 proc.

Bezglutenowe torty z certyfikatem

- Jest to ważne szczególnie dla osób chorych, np.na celiakię, u których nawet to, że do mąki pszennej i ryżowej używane są te same naczynia, czy przechowywane są w jednej szafce, może doprowadzić do niebezpiecznej dla życia reakcji - mówi Ewelina Choińska. - Kupując u nas mają pewność, że bezglutenowe torty, ciasta bez cukru, batony, lody i inne smakołyki są bezpieczne.

Jest to ważne szczególnie dla osób chorych, np.na celiakię, u których nawet to, że do mąki pszennej i ryżowej używane są te same naczynia, czy przechowywane są w jednej szafce, może doprowadzić do niebezpiecznej dla życia reakcji - mówi Ewelina Choińska. - Kupując u nas mają pewność, że bezglutenowe torty, ciasta bez cukru, batony, lody i inne smakołyki są bezpieczne.

Dieta bezglutenowa stała się też po prostu moda. Stosują ją i przekonują do niej gwiazdy promujące świadome odżywianie m.in. Anna Lewandowska, Kayah czy Gwyneth Paltrow. Wielu dietetyków uważa, że ograniczenie glutenu poprawia pracę układu pokarmowego i daje dobre wyniki przy odchudzaniu.
Pojawiły się też tezy badawcze, które zakładają że gluten może mieć wpływ na rozwój takich chorób jak autyzm, ADHD, depresja czy schizofrenia, zaś rezygnacja z niego przynosi dobre terapeutyczne efekty.

Słodkie trendy

Według Marcina Cyganiaka, dyrektora komercyjnego w Nielsen Connect w Polsce, aktualnie da się wyróżnić trzy wyraźne trendy, które mogą zadecydować o sukcesie producentów słodkich przekąsek. Po pierwsze - prozdrowotność. Potwierdza to także współwłaścicielka Fit Cake - klienci coraz częściej i uważniej czytają etykiety, a także pytają, kiedy czegoś nie rozumieją. Dlatego tak ważne jest, by opis składników był jak najbardziej klarowny.

Drugi przymiotnik, który robi karierę w tej branży to “convenience”. Przez określenie to rozumieć należy, że żyjemy w dużym pośpiechu i coraz częściej jadamy w biegu. Potrzebujemy więc szybko coś przekąsić, ale nie chodzi o to by był to byle jaki fast food.

Wprowadziliśmy niedawno desery w  słoiczkach. Po pierwsze są eko. Słoiczek można odnieść i dostać przy zakupie drugiego złotówkę rabatu za opakowanie zwrotne. Po drugie jest pełnowartościowym, zbilansowanym posiłkiem. Po trzecie wreszcie można zjeść go tylko trochę, słoik zakręcić i dokończyć deser kiedy znowu zgłodniejemy  - mówi Ewelina Choińska.

Trzeci trend, z którym muszą się liczyć producenci zdrowych słodyczy to premiumizacja, czyli inwencja, autorskie oryginalne pomysły na to, by polepszyć danie, poprawić jego funkcjonalność, dodać mu wartości.  

To jest mój konik - przyznaje Ewelina Choińska z Fit Cake. - Cały czas coś ulepszam, szukam zdrowszych zamienników, eksperymentuję. Ostatnio zafiksowałam się na wegańskich lodach. Jeden z najmilszych komplementów jaki usłyszałam, był od 11-letniego chłopca. Towarzyszył swojemu bratu, który nie toleruje glutenu i laktozy i jest naszym stałym klientem. I ten chłopiec, który nie ma żadnych zdrowotnych problemów też chciał nasze wegańskie lody, bo jego zdaniem są lepsze od tych zwyczajnych.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień? Biuro prasowe
2024-12-31 | 14:15

SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień?

Większość z nas ma już określone plany na sylwestra, ale niektórzy, zastanawiają się dopiero w ostatniej chwili, jak spędzić ostatnią noc w roku. Wyjazd last minute w tym
Styl życia BRAK ZDJĘCIA
2024-12-30 | 09:00

MP3 | Stres Polaków. 75% zmaga się z napięciem każdego tygodnia

Stres dotyka niemal każdego z nas. Aż 95% osób aktywnych zawodowo odczuwa napięcie w pracy. Taki sam odsetek Polaków twierdzi, że stresujące jest ich życie prywatne. Niemalże identyczna jest też częstotliwość stresu
Styl życia Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025
2024-12-27 | 10:20

Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025

Każdego roku mierzymy się z coraz większymi zagrożeniami związanymi z degradacją środowiska. Zmiany klimatyczne, zanieczyszczenie powietrza, wód i gleby oraz nadmierne zużycie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani

Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.

Ochrona środowiska

Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić

Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).

Problemy społeczne

W Polsce rośnie liczba wykrywanych chorób przenoszonych drogą płciową. Coraz większa świadomość i możliwość testowania

Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że na świecie codziennie odnotowuje się ponad milion nowych zakażeń chorób uleczalnych przenoszonych drogą płciową (STI). W rzeczywistości może ich być nawet wielokrotnie więcej. W Polsce tylko w 2023 roku wykryto ponad 5 tys. przypadków kiły, chlamydii i rzeżączki. Ze względu na tę samą drogę transmisji zakażenia choroby te często ze sobą współwystępują, a zakażenie jedną z nich zwiększa znacząco ryzyko zakażenia HIV.