Komunikaty PR

Księżyc Beirutu już niebawem rozjaśni Fabrykę Norblina

2023-04-13  |  10:30
Biuro prasowe
Kontakt

Aleksandra Kaczorowska
Beyond Public Relations

ul. Franciszka Klimczaka 1
02-797 Warszawa
a.kaczorowska|bepr.pl| |a.kaczorowska|bepr.pl
504 907 388
www.bepr.pl
Do pobrania doc ( 0.08 MB )

Już wiosną tego roku - 22 kwietnia - gastronomiczna oferta Fabryki Norblina powiększy się o kolejne, wyjątkowe smaki. Restauracja Amar Beirut będzie połączeniem libańskiej sztuki kulinarnej i bliskowschodniej kultury i muzyki w nowoczesnym wydaniu. Łącznie zajmie 700 mkw. w jednym ze zrekonstruowanych budynków pofabrycznego kompleksu, w którym goście będą mogli podziwiać z bliska największy eksponat Muzeum Fabryki Norblina – hydrauliczny akumulator wyrównawczy do prasy 520-tonowej.

Amar Beirut (tłum.: „Księżyc Bejrutu”) w Fabryce Norblina będzie czymś więcej niż tylko restauracją. Na gości lokalu czekać będą prawdziwie bliskowschodnie doświadczenia – zaczynając od jedynej w swoim rodzaju podróży kulinarnej, przez tradycyjne dźwięki muzyki na żywo, po nocną rozrywkę w nowoczesnym wydaniu. Twórcami konceptu są: Anas Adi z Syrii oraz Libańczycy, Pierre Abi Nader i  Wissam El Haber. Wszyscy trzej swoje kulinarne doświadczenia zbierali na całym świecie, by po ponad 30 latach tej edukacyjnej podróży zacumować w sercu Warszawy, w jednym z najbardziej wyjątkowych projektów urbanistycznych ostatnich lat.

- Zdecydowaliśmy się na otwarcie naszego lokalu w Fabryce Norblina, ponieważ nie ma miejsca, które mogłoby lepiej korespondować z wizerunkiem naszej marki. To postindustrialna architektura z bogatą historią w tle, która dziś pisze swój kolejny rozdział. My również pragniemy historię serwować w nowoczesnym wydaniu i jesteśmy niezwykle szczęśliwi, że możemy robić to w największej strefie gastronomicznej w Polsce – mówi jeden z właścicieli, Wissam El Haber.

Lokal zajmie trzy kondygnacje w budynku Fabryki Norblina, w którym - tak jak przed 100 laty – stoi ogromny akumulator hydrauliczny – prawdziwa gratka dla miłośników starych maszyn. To jeden z najcenniejszych eksponatów należących do Muzeum Fabryki Norblina – tym bardziej wyjątkowy, że na świecie pozostały już tylko cztery takie egzemplarze. Jeden z nich podnosił londyński Tower Bridge i do dziś się tam znajduje jako eksponat muzealny. Budynek, do którego wprowadzi się restauracja Amar Beirut - zgodnie z ustaleniami z Wojewódzkim Mazowieckim Konserwatorem Zabytków – został odtworzony przez firmę Capital Park w procesie rewitalizacji pofabrycznych terenów dokładnie w tym samym miejscu, w którym w latach 20. XX wieku stała hala prasy 520T, ciągarni I i narzędziowni. Oryginalny budynek był dwukrotnie przycinany ze względu na prostowanie ulicy Prostej, w związku z czym stracił blisko połowę swojej konstrukcji i ze względu na zły stan techniczny musiał zostać rozebrany. Nowy, który stanął na jego miejscu, formą i gabarytem odwołuje się do pierwowzoru.

- Cieszymy się, że nasza oferta gastronomiczno-rozrywkowa w Fabryce Norblina ciągle się powiększa, a każde nowe miejsce, które się tu otwiera jest niepowtarzalne. Tym razem przyszedł czas na kawałek bogatej kultury Bliskiego Wschodu – dobrych smaków, muzyki, sztuki i libańskiej gościnności - mówi Kinga Nowakowska, członkini zarządu i dyrektor operacyjna w Grupie Capital Park – właściciela Fabryki Norblina.

Projekt wnętrza stworzony został tak, by podkreślić historyczną przestrzeń pofabrycznych terenów. Użyto w nim szlachetnych i eleganckich materiałów, jak miedź czy metal, które w połączeniu z odrobiną koloru i artystycznych akcentów, stworzyć mają bliskowschodni klimat. Trzy poziomy lokalu to łącznie ponad 700 mkw. powierzchni. Na parterze, oprócz lobby i otwartej kuchni, znajdzie się scena przeznaczona dla występujących artystów. Będzie można ich oglądać również z antresoli. Na tarasie zaś czekać będą na gości wygodne sofy, na których będzie można się zrelaksować i podziwiać panoramę Warszawy, a także historię terenów prezentowaną w Lunetach Czasu będących jednym z elementów ścieżki zwiedzania Muzeum Fabryki Norblina. Na każdym poziomie znajdować się będą bary, za którymi prawdziwi entuzjaści koktajli i sztuki barmańskiej tworzyć będą m.in. charakterystyczne dla Perły Bliskiego Wschodu napoje. Miejsce pomieści w sumie od 300 do 400 gości, a o ich komfort i obsługę na najwyższym poziomie zadba 40-osobowy zespół.

Za menu restauracji odpowiada jeden z właścicieli Amar Beirut, Pierre Abi Nader. Libański szef kuchni, budując doświadczenie w zarządzaniu restauracjami, doskonalił jednocześnie swój kulinarny warsztat. Wynikiem tych wieloletnich poszukiwań i zebranych doświadczeń jest otwarta 13 lat temu jego restauracja w Libanie, w której na gości czeka śródziemnomorska kuchnia fusion. Na podobne smaki będą mogli liczyć również warszawscy klienci. W autorskiej karcie znajdą się libańskie sałatki, przystawki, owoce morza, ale także mięsne dania i wypieki z pieca węglowego. Nie zabraknie tu najprawdziwszych libańskich falafeli i tradycyjnych tabboule z hummusem.

Amar Beirut będzie kolejnym miejscem w Fabryce Norblina, w którym codziennie rozbrzmiewać będzie muzyka na żywo. Na scenie zagoszczą DJ i muzycy, którzy przez cały tydzień tworzyć będą unikatową nocną atmosferę w lokalu. Ponieważ właściciele pragną przybliżyć gościom swoje dziedzictwo, powstanie tu również Ściana Kultury, na której swoje miejsce znajdą prace libańskich artystów. Amar Beirut w Fabryce Norblina ma być autentycznie libański i czarująco polski jednocześnie.

Fabryka Norblina to wielofunkcyjny kompleks w sercu warszawskiej Woli. Po wieloletnim procesie rewitalizacji dawnych zakładów Norblin, Bracia Buch i T. Werner przeprowadzonej przez Grupę Capital Park ponownie otworzył się na miasto zachwycając historyczną zabudową, w którą wkomponowana została nowoczesna architektura. Łączna powierzchnia kompleksu wnosi ponad 65.000 mkw., z czego 41.000 mkw. stanowi powierzchnia biurowa. Dla gości Fabryki Norblina dostępne są koncepty kulturalne, rozrywkowe i gastronomiczne, w tym m.in.: autorskie, butikowe kino KinoGram, ekologiczny targ – BioBazar, największa w stolicy strefa gastronomiczna z Food Town i restauracjami z obsługą kelnerską, Piano Bar z muzyką na żywo, Muzeum Fabryki Norblina, galeria Art Box Experience, Apple Muzeum Polska, centrum mądrej rozrywki Smart Kids Planet, a także sklepy, lokale usługowe oraz strefa zdrowia i urody. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Beyond Public Relations
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion Biuro prasowe
2025-07-21 | 09:00

Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion

Tegoroczne hasło kampanii prowadzonej przez Grupę Żywiec „Nakręć mile, nie promile” ma zachęcić użytkowników jednośladów do odpowiedzialności za
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Polityka

Niemal 2 mln Polaków jest zagrożonych skrajnym ubóstwem. Są duże trudności w mierzeniu skali tego zjawiska

W 2024 roku w Polsce nastąpiło zmniejszenie zasięgu zagrożenia ubóstwem skrajnym o 1,4 pp. – z 6,6 proc. rok wcześniej do 5,2 proc. Jest to jednak mniejszy spadek niż wzrost odnotowany pomiędzy 2022 a 2023 rokiem – wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. W 2024 roku zwiększył się jednak zasięg zagrożenia ubóstwem relatywnym (do 13,3 proc.) i zmniejszył ubóstwem ustawowym – do poziomu 2,6 proc. Miliony Polaków wciąż nie realizują potrzeb na podstawowym poziomie, co może powodować konsekwencje polityczne i społeczne. Eksperci apelują o wprowadzenie obiektywnych miar ubóstwa, co ma pomóc w jego zwalczaniu.

Media

Edyta Herbuś: Ostatnio bardziej koncentrowałam się na aktorskim rozwoju w teatrze. Teraz znowu zawołała mnie telewizja i jest to czas fajnego odświeżenia

Tancerka robi sobie przerwę od teatralnej sceny i cieszy się, że teraz będzie jej więcej w telewizji. Ostatnie tygodnie spędza przede wszystkim na planie produkcji realizowanych dla Polsatu. Swoich sił próbuje między innymi w 22. edycji programu „Twoja twarz brzmi znajomo”. Będzie ją można oglądać również w nowych odcinkach serialu „Przyjaciółki”. Edyta Herbuś zaznacza jednak, że niezależnie od tego, jak bardzo jest zajęta, zawsze znajdzie chwilę, by potańczyć czy stworzyć spontaniczny układ choreograficzny.