Komunikaty PR

Kuchnia roślinna w sierpniu. Jak wykorzystać sezonowe warzywa?

2022-08-16  |  13:00
Biuro prasowe

Sierpień rozpieszcza nas wieloma sezonowymi warzywami, które w tym czasie osiągają pełnię dojrzałości i smaku. Produkty zebrane w tym okresie posiadają o wiele wyższe wartości odżywcze niż w pozostałych częściach roku. Bogate są w witaminy, minerały, błonnik, cynk, selen i wiele innych mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Co więcej, kupując warzywa w sezonie, możemy liczyć także na ich niższą cenę, która podyktowana jest ich wysoką dostępnością. W sierpniu z warzyw najlepsze są: bakłażan, rzodkiewka, cukinia, brokuły, fasolka szparagowa, kalafior, botwinka, kukurydza, ogórek, papryka, pomidor, por, ziemniaki. Na które z nich warto szczególnie zwrócić uwagę w tym miesiącu?

Rzodkiewka

Rzodkiewka osiąga najlepszy smak właśnie w sierpniu. Warzywo to stanowi znakomite źródło antyoksydantów, siarki, witaminy C, K i witaminy B6. Zawiera także wapń, magnez i sód. Wbrew pozorom, poza czerwoną częścią korzeniową, spożywać można także liście i kiełki tej rośliny, które pod względem wartości odżywczych są o wiele bogatsze od korzenia. Rzodkiewka to świetny dodatek do kanapek, sałatek czy surówek. Z liści rzodkiewki można wykonać też domowe pesto, które idealnie komponuje się z bezmięsnymi daniami na bazie makaronu. Jak je wykonać?

Składniki:

  • pęczek liści rzodkiewki,

  • 5 łyżek pestek słonecznika,

  • 30 g parmezanu,

  • 100 ml oliwy z oliwek,

  • 1 ząbek czosnku,

  • łyżka soku z cytryny,

  • sól i pieprz.

Wykonanie: Liście rzodkiewki opłucz i osusz. Następnie włóż do kielicha blendera. Dodaj pozostałe składniki, czyli oliwę, pokrojony czosnek, pestki słonecznika, starty parmezan i przyprawy. Podawaj z ulubionym makaronem lub na kanapkach.

Cukinia i papryka

Kolejne sierpniowe warzywo – cukinia, zwana także kabaczkiem – należy do warzyw dyniowatych. Zawiera potas, żelazo, magnez, witaminy A, C, K, PP i B1 oraz beta-karoten. Skórka i kwiaty cukinii są jadalne. Jest ona niezwykle uniwersalnym warzywem i można przygotować z niej zarówno dania wytrawne, jak i słodkie. Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, a także jako danie główne.

Sierpniowa papryka jest z kolei wartościowym źródłem antyoksydantów, witaminy C, witaminy E, prowitaminy A, witaminy z grupy B oraz beta-karotenu. Świetnie smakuje jako dodatek do wielu letnich potraw. Z tych dwóch składników warto przygotować faszerowane cukinie z dodatkiem kaszanki — idealną propozycję na sierpniowy obiad, czy kolację. 

Składniki:

  • duża, podłużna cukinia,

  • opakowanie roślinnej kaszanki Planty,

  • 1 cebula,

  • 150 g sera żółtego,

  • 1 papryka czerwona,

  • 2 ząbki czosnku,

  • łyżka oleju,

  • 2 garście startej mozzarelli,

  • sól i pieprz.

Wykonanie: Cukinie przekrój na pół i wydrąż miąższ, aby uzyskać kształt łódki. Cebulę oraz paprykę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kaszankę wyjmij z powłoki, dodaj na patelnię i smaż jeszcze 2–3 minuty. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Farsz odstaw do przestygnięcia. Wydrążone cukinie posyp solą i pieprzem, następnie nałóż przestudzony farsz. Wierzch posyp startą mozzarellą oraz serem żółtym i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut. Faszerowane cukinie podawaj na ciepło. 

Bakłażan i ogórek 

Bakłażan, zwany także oberżyną czy gruszką miłości, to fioletowe warzywo o sprężystej skórce i miąższu, który jest znakomitym dodatkiem do wielu dań. Bakłażany pomagają utrzymywać cholesterol we krwi na pożądanym poziomie z uwagi na wysoką zawartość błonnika. Zawierają małą liczbę kalorii, dlatego polecane są też osobom na dietach redukcyjnych. Warzywa te słyną jednak najbardziej ze swojego oryginalnego smaku. Sierpień obfituje także w najlepsze, soczyste i pełne smaku ogórki gruntowe. Warzywo to kryje w sobie również wiele minerałów, m.in. potas, fosfor, wapń, magnez i sód. Ogórki oraz bakłażany świetnie komponują się w sałatkach. Poszukującym nowych smaków polecamy nasz przepis na letnią, bezmięsną sałatkę

Składniki: 

  • 1 puszka cieciorki,

  • 1 bakłażan, 

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1 cebula czerwona,

  • 1 opakowanie gyrosa roślinnego Planty,

  • sok z ½ limonki,

  • garść rukoli,

  • 1 ogórek,

  • 1 batat,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

  • 1 łyżeczka papryki ostrej,

  • 3 łyżki oliwy,

  • sól i pieprz,

  • dowolne pieczywo.

Wykonanie: Bakłażana oraz batata pokrój w plastry. Przygotuj marynatę z 2 łyżek oliwy, przypraw, soli i pieprzu. Otocz bakłażana marynatą, a batata posól. Warzywa wstaw do piekarnika na 10 minut i piecz w 180 stopniach. Do miski przełóż cieciorkę, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojonego w plastry świeżego ogórka. Na rozgrzanej patelni podsmaż roślinnego gyrosa, odstaw do przestudzenia. Do składników w misce dodaj gyrosa, upieczonego batata oraz bakłażan. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z limonki, sól, pieprz i łyżkę oliwy. Całość posyp świeżą rukolą. Podawaj z pieczywem. 

Mamy nadzieję, że w sierpniu nie zabraknie Wam pomysłów na wykorzystanie sezonowych skarbów natury. Warto szczególnie w tym miesiącu zwrócić uwagę na świeże, pełne smaku i witamin warzywa, ponieważ lato powoli zbliża się ku końcowi. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Emocje podczas Pierwszego Babskiego Szczytu Zajebistości czyli Kobiety na lUUzie Biuro prasowe
2022-09-28 | 15:00

Emocje podczas Pierwszego Babskiego Szczytu Zajebistości czyli Kobiety na lUUzie

W sobotę 24 września, o godziny 12.00 na Śląsku, w miejscowości Piasek spotkało się grono wyjątkowych i niepowtarzalnych kobiet z Polski i Europy. Wydarzenie Babski Szczyt Zajebistości,
Styl życia Rowery kurierskie wyjechały na ulice Poznania
2022-09-28 | 09:30

Rowery kurierskie wyjechały na ulice Poznania

Mogą pomieścić nawet kilkadziesiąt paczek. Są ekologiczne i nie hałasują. Rowery kurierskie w barwach GLS wyjechały na ulice Poznania. Stolica Wielkopolski jest kolejnym miastem, gdzie
Styl życia Uporządkuj swoje marzenia… na mapie
2022-09-27 | 13:30

Uporządkuj swoje marzenia… na mapie

Mapa marzeń to świetny sposób na wizualizację i uporządkowanie swoich celów i planów. Pozwala kreatywnie wyrazić siebie, a przy okazji motywuje do działania.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

raca w Newserii

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Konsument

Kawa może odegrać ważną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Kilka filiżanek dziennie wpływa korzystnie na mikrobiom jelitowy

– Jednym z obiegowych mitów jest to, że kawa może nam szkodzić. Otóż nie. Kawa pita w rozsądnej ilości, czyli między trzema a czterema filiżankami dziennie, wpływa bardzo korzystnie na nasze zdrowie i zdrowie naszego mikrobiomu jelitowego – mówi prof. Ewa Stachowska z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. Jak wskazuje, dzięki zawartości błonnika i polifenoli kawa pomaga utrzymać równowagę we florze bakteryjnej jelit. Szereg prowadzonych ostatnimi laty badań wykazał, że napar kawy może odegrać ważną rolę w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych.

Teatr

Joanna Brodzik: Wstydzimy się wszyscy. Wstyd to jedna z najbardziej krzywdzących i osłabiających emocji człowieka

W spektaklu „Wstydź się” Joanna Brodzik występuje w podwójnej roli – jako aktorka i producentka kreatywna. Nie ukrywa, że to dla niej spełnienie ważnego zawodowego marzenia. Aktorka uważa też, że nowa sztuka prezentowana na warszawskiej Scenie Relax pozwoli widzom uwolnić się od wstydu, który znacznie obniża poczucie własnej wartości. Choć wstydzimy się wielu rzeczy, to jednak często nie mówimy o tym nikomu, co jeszcze dodatkowo pogłębia problem. A to właśnie szczera rozmowa może nas wyzwolić z tego jarzma.

Konsument

W sezonie grzewczym rośnie ryzyko i liczba pożarów domów. Właściciele nieruchomości zaniedbują wymóg okresowych przeglądów instalacji i przewodów kominowych

Sezon grzewczy to okres największego zagrożenia pożarowego. W ciągu kilku miesięcy ich liczba się nasila, a szkody z tego tytułu zgłaszane ubezpieczycielom są dwukrotnie częstsze niż w miesiącach letnich. – Ryzyko pożaru w sezonie grzewczym można zminimalizować dzięki regularnym przeglądom instalacji elektrycznej i przewodów kominowych. Koszt takiej usługi to około 200 zł, ale strata całego dorobku w wyniku pożaru to już kilkaset tysięcy złotych – wskazuje Monika Lis-Stawińska z Compensy. Jak podkreśla, okresowych kontroli instalacji i kominów wymaga też polskie prawo budowlane, ale w praktyce wielu właścicieli nieruchomości zaniedbuje ten wymóg, co może się okazać tragiczne w skutkach.