Kuchnia roślinna w sierpniu. Jak wykorzystać sezonowe warzywa?
Sierpień rozpieszcza nas wieloma sezonowymi warzywami, które w tym czasie osiągają pełnię dojrzałości i smaku. Produkty zebrane w tym okresie posiadają o wiele wyższe wartości odżywcze niż w pozostałych częściach roku. Bogate są w witaminy, minerały, błonnik, cynk, selen i wiele innych mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Co więcej, kupując warzywa w sezonie, możemy liczyć także na ich niższą cenę, która podyktowana jest ich wysoką dostępnością. W sierpniu z warzyw najlepsze są: bakłażan, rzodkiewka, cukinia, brokuły, fasolka szparagowa, kalafior, botwinka, kukurydza, ogórek, papryka, pomidor, por, ziemniaki. Na które z nich warto szczególnie zwrócić uwagę w tym miesiącu?
Rzodkiewka
Rzodkiewka osiąga najlepszy smak właśnie w sierpniu. Warzywo to stanowi znakomite źródło antyoksydantów, siarki, witaminy C, K i witaminy B6. Zawiera także wapń, magnez i sód. Wbrew pozorom, poza czerwoną częścią korzeniową, spożywać można także liście i kiełki tej rośliny, które pod względem wartości odżywczych są o wiele bogatsze od korzenia. Rzodkiewka to świetny dodatek do kanapek, sałatek czy surówek. Z liści rzodkiewki można wykonać też domowe pesto, które idealnie komponuje się z bezmięsnymi daniami na bazie makaronu. Jak je wykonać?
Składniki:
-
pęczek liści rzodkiewki,
-
5 łyżek pestek słonecznika,
-
30 g parmezanu,
-
100 ml oliwy z oliwek,
-
1 ząbek czosnku,
-
łyżka soku z cytryny,
-
sól i pieprz.
Wykonanie: Liście rzodkiewki opłucz i osusz. Następnie włóż do kielicha blendera. Dodaj pozostałe składniki, czyli oliwę, pokrojony czosnek, pestki słonecznika, starty parmezan i przyprawy. Podawaj z ulubionym makaronem lub na kanapkach.
Cukinia i papryka
Kolejne sierpniowe warzywo – cukinia, zwana także kabaczkiem – należy do warzyw dyniowatych. Zawiera potas, żelazo, magnez, witaminy A, C, K, PP i B1 oraz beta-karoten. Skórka i kwiaty cukinii są jadalne. Jest ona niezwykle uniwersalnym warzywem i można przygotować z niej zarówno dania wytrawne, jak i słodkie. Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, a także jako danie główne.
Sierpniowa papryka jest z kolei wartościowym źródłem antyoksydantów, witaminy C, witaminy E, prowitaminy A, witaminy z grupy B oraz beta-karotenu. Świetnie smakuje jako dodatek do wielu letnich potraw. Z tych dwóch składników warto przygotować faszerowane cukinie z dodatkiem kaszanki — idealną propozycję na sierpniowy obiad, czy kolację.
Składniki:
-
duża, podłużna cukinia,
-
opakowanie roślinnej kaszanki Planty,
-
1 cebula,
-
150 g sera żółtego,
-
1 papryka czerwona,
-
2 ząbki czosnku,
-
łyżka oleju,
-
2 garście startej mozzarelli,
-
sól i pieprz.
Wykonanie: Cukinie przekrój na pół i wydrąż miąższ, aby uzyskać kształt łódki. Cebulę oraz paprykę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kaszankę wyjmij z powłoki, dodaj na patelnię i smaż jeszcze 2–3 minuty. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Farsz odstaw do przestygnięcia. Wydrążone cukinie posyp solą i pieprzem, następnie nałóż przestudzony farsz. Wierzch posyp startą mozzarellą oraz serem żółtym i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut. Faszerowane cukinie podawaj na ciepło.
Bakłażan i ogórek
Bakłażan, zwany także oberżyną czy gruszką miłości, to fioletowe warzywo o sprężystej skórce i miąższu, który jest znakomitym dodatkiem do wielu dań. Bakłażany pomagają utrzymywać cholesterol we krwi na pożądanym poziomie z uwagi na wysoką zawartość błonnika. Zawierają małą liczbę kalorii, dlatego polecane są też osobom na dietach redukcyjnych. Warzywa te słyną jednak najbardziej ze swojego oryginalnego smaku. Sierpień obfituje także w najlepsze, soczyste i pełne smaku ogórki gruntowe. Warzywo to kryje w sobie również wiele minerałów, m.in. potas, fosfor, wapń, magnez i sód. Ogórki oraz bakłażany świetnie komponują się w sałatkach. Poszukującym nowych smaków polecamy nasz przepis na letnią, bezmięsną sałatkę.
Składniki:
-
1 puszka cieciorki,
-
1 bakłażan,
-
1 ząbek czosnku,
-
1 cebula czerwona,
-
1 opakowanie gyrosa roślinnego Planty,
-
sok z ½ limonki,
-
garść rukoli,
-
1 ogórek,
-
1 batat,
-
1 łyżeczka słodkiej papryki,
-
1 łyżeczka papryki ostrej,
-
3 łyżki oliwy,
-
sól i pieprz,
-
dowolne pieczywo.
Wykonanie: Bakłażana oraz batata pokrój w plastry. Przygotuj marynatę z 2 łyżek oliwy, przypraw, soli i pieprzu. Otocz bakłażana marynatą, a batata posól. Warzywa wstaw do piekarnika na 10 minut i piecz w 180 stopniach. Do miski przełóż cieciorkę, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojonego w plastry świeżego ogórka. Na rozgrzanej patelni podsmaż roślinnego gyrosa, odstaw do przestudzenia. Do składników w misce dodaj gyrosa, upieczonego batata oraz bakłażan. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z limonki, sól, pieprz i łyżkę oliwy. Całość posyp świeżą rukolą. Podawaj z pieczywem.
Mamy nadzieję, że w sierpniu nie zabraknie Wam pomysłów na wykorzystanie sezonowych skarbów natury. Warto szczególnie w tym miesiącu zwrócić uwagę na świeże, pełne smaku i witamin warzywa, ponieważ lato powoli zbliża się ku końcowi.
SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień?
MP3 | Stres Polaków. 75% zmaga się z napięciem każdego tygodnia
Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
NEWSERIA POLECA
Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku
Wady refrakcji, takie jak krótkowzroczność, astygmatyzm czy starczowzroczność, można skutecznie i trwale usunąć. Kwestii bezpieczeństwa zabiegów korekcji wad wzroku dotyczy najwięcej obaw pacjentów, którzy myślą o takim kroku. Tutaj z pomocą przychodzą certyfikaty spełnianych norm jakości, akredytacje poszczególnych placówek oraz potwierdzenie kwalifikacji lekarzy chirurgów.
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Gwiazdy
Jakub Rzeźniczak: Z Radkiem Majdanem mamy dużo tematów do rozmowy. Jest świetnym współlokatorem, ale trochę ciężko się przy nim spało
Podczas realizacji zdjęć do programu „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” w Grecji Jakub Rzeźniczak mieszkał w pokoju z Radosławem Majdanem. Ucieszyło go to, bo w wolnych chwilach mogli wymieniać swoje spostrzeżenia dotyczące aktualnej sytuacji w piłce nożnej. Miał też okazję się przekonać, czy mąż Małgorzaty Rozenek również jest perfekcyjnym panem domu. Niestety byłemu bramkarzowi zdarzało się chrapać, co przełożyło się na bezsenne noce Jakuba Rzeźniczaka.
Ochrona środowiska
Susza stała się już corocznym zjawiskiem w Polsce. Lokalne inicjatywy mogą wiele zmienić
Polskie lato coraz bardziej zaczyna przypominać temperaturami to śródziemnomorskie. Rośnie liczba dni z temperaturą przekraczającą 30 st. C i tropikalnych nocy, a fale upałów sprzyjają nasilaniu się susz. Wylesianie i powiększanie obszarów nieprzepuszczalnych, w połączeniu z wadliwą gospodarką wodną, zwiększa w ostatnich dekadach „ucieczkę” wody z obszaru Polski, powodując większą intensywność skutków suszy – wynika z analizy „Nauki o klimacie”. Problemem jest brak spójnej i konsekwentnej polityki gospodarowania zasobami wodnymi.
Muzyka
Dawid Kwiatkowski: Padłem ofiarą oszustów, którzy na mnie nieuczciwie zarabiali. Teraz jestem też swoim księgowym, liczę pieniądze i sprawdzam umowy
Artysta przyznaje, że w branży muzycznej są ludzie, którzy zamiast wspierać młodych wykonawców w budowaniu kariery, po prostu chcą tylko zarobić na swoich „podopiecznych”. Dawid Kwiatkowski przestrzega więc wszystkich, którzy stają na scenie „Must Be the Music” i innych talent show, by nie ufali każdemu, kto się do nich odezwie po programie i zaproponuję współpracę, bo bardzo możliwe, że będzie mu zależało tylko na tym, by wykorzystać ich „pięć minut” dla własnych korzyści. On sam również padł ofiarą takich oszustów i musiał walczyć z nimi w sądzie.