Komunikaty PR

Kuchnia wege pełna smaków i kolorów

2024-03-25  |  14:41
Biuro prasowe
Kontakt
Justyna Kurowska
Manor House

ul. Czachowskiego 56
26-510 Chlewiska
justyna.kurowska|manorhouse.pl| |justyna.kurowska|manorhouse.pl
+48607085850
www.manorhouse.pl

„Złote Karczochy” rozdane - za nami zawody dla mistrzów kulinarnych chcących zmieniać branżę gastronomiczną i kreować nowe smaki w swoich restauracjach. W jury konkursu spotkali się eksperci kuchni roślinnej, w tym przedstawicielka Manor House SPA - jednego z pierwszych hoteli w Polsce z kartą wegańską.

Rośnie świadomość Polaków w kwestii zdrowego odżywiania. Obserwujemy wzrost zainteresowania konkretnymi stylami życia, w tym kuchnią roślinną. Obecnie około 10% populacji w Polsce deklaruje wegetarianizm, a 17% ogranicza spożycie mięsa. Decyzja zmiany sposobu odżywiania wynika z troski o zdrowie. Jednocześnie wg badania IPSOS Polacy, mimo rosnącej świadomości zdrowego żywienia, koncentrują się głównie na jedzeniu pochodzącym z niewielkiej liczby gatunków roślin i mięsa. Tylko 12 gatunków roślin i 5 gatunków mięsa stanowi aż 75% spożywanej żywności. Niestety dane zebrane w Narodowym Teście Zdrowia Polaków 2022 wskazują, że aż 20% badanych jada fast foody kilka razy w miesiącu i sięga po nie coraz częściej, a warzywa w codziennej diecie znajdują się u zaledwie 30 proc. Polaków. Szybkie tempo życia sprawia, że w sklepowych zamrażarkach przybywa gotowych dań obiadowych i przetworów, które można prosto i szybko przygotować (wymagają jedynie krótkiego podgotowania lub podgrzania w mikrofali), a na a rynku pojawia się więcej restauracji i barów szybkiej obsługi serwujących jedzenie typu fast food, które najczęściej jest wysokokaloryczne, zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji, takich jak witaminy i minerały. Wyniki te wskazują na ogromną potrzebę edukacji w zakresie zdrowego żywienia i urozmaicania diety. Świetnie nadaje się do tego kuchnia wegańska i wegetariańska.

- Przygotowywanie wegańskich i wegetariańskich potraw daje ogromne pole do eksperymentowania i kreatywności pod względem koloru i smaku. Grzyby mogą zastąpić mięso, seler - rybę, a pomidora można podać inaczej niż na kanapce, np. na ciepło, faszerowany, z ulubionymi dodatkami. Jestem wielką fanką kuchni roślinnej, uwielbiam tworzenie dań od początku i tworzenie własnych przepisów, łączenie smaków kwaśnego ze słodkim lub octem, chętnie sięgam po lokalne i sezonowe produkty, również te, które są dziś zapominane lub do tej pory nie były popularne w gastronomii. - mówi Małgorzata Figarska, Szefowa Gastronomii w hotelu Manor House SPA i dodaje: Udział w jury konkursu wegańskiego „Złoty Karczoch” podczas tegorocznych GastroTargów SMAKKi był dla mnie ogromnym zaszczytem i wspaniałą przygodą, z której przywiozłam wiele inspiracji. Cieszę się, że są organizowane takie inicjatywy, które rozwijają pasję kulinarną i wiedzę na temat kuchni roślinnej, która jest nie tylko fantastyczną alternatywą dla niezdrowej żywności, ale też uwzględnia dobrostan zwierząt i ochronę środowiska. Z niecierpliwością czekam na warsztaty z nagrodzonym w konkursie kucharzem.

Dzięki formule konkursu kuchni wegańskiej „Złoty Karczoch” nagrodzeni będą rozwijać swoje kulinarne umiejętności pod okiem jurorów. W jury pod przewodnictwem Katarzyny Gubały zasiadali Szefowie Kuchni topowych hoteli, którzy mają duże doświadczenie w kuchni roślinnej, w tym Małgorzata Figarska z ramienia hotelu Manor House SPA**** - Pałac Odrowążów*****. To tutaj w 2014 r., w czasie, gdy niektóre hotele miały pojedyncze dania dla wegan, wprowadzono całą kartę z kuchnią wegańską. Menu wegańskie Manor House jest certyfikowane znakiem V Fundacji Viva, który potwierdza, że zawiera potrawy odpowiednie dla wegan i są przygotowane z najwyższej jakości roślinnych produktów.

W restauracji Manor House SPA serwuje się także tradycyjną polską kuchnię, autorską Dietę Życia, która łączy różne zdrowie style odżywiania oraz sezonowe menu degustacyjne „Smaki Lasu”, w którym znajdują się potrawy zawierające jadalne dary natury, takie jak: grzyby, paprocie, szyszki, młode listki brzozy, „noski” z klonu, pąki lipy, kwiaty bzu, doprawione solą sosnową, sosem świerkowym czy miodami o leśnych smakach. Do Karty głównej właśnie wprowadzono nowe dnia, m.in. carpaccio z jelenia w oliwie truflowej z kaparami i burakiem, krewetki na ostro w mleku kokosowym z liśćmi limonki, kremowa zupa gruszkowo-pietruszkowa z grzanką i migdałem, dorsz z goma wakame i puree z topinamburu, żeberko wieprzowe z topinamburem cytrynowym i warzywami korzeniowymi, Lava cake z sosem malinowym i lodami waniliowymi. Te i inne smakowite propozycje  (widoczne na zdjęciach załączonych do tej informacji) stanowią zapowiedź prawdziwej uczty smaków.

Więcej na: www.manorhouse.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Cook Story w nowej odsłonie – teraz jeszcze bardziej smart Biuro prasowe
2024-04-29 | 11:15

Cook Story w nowej odsłonie – teraz jeszcze bardziej smart

25 kwietnia br. ponownie swoje przestrzenie otworzyło Cook Story by Samsung, unikatowy punkt na kulinarnej mapie Warszawy. W Cook Story można wziąć udział w warsztatach kulinarnych, jak
Styl życia Kwietniowe grillowanie – pomysły i przepisy
2024-04-29 | 01:00

Kwietniowe grillowanie – pomysły i przepisy

Opiekanie jedzenia nad żywym ogniem jest najstarszą formą gotowania. Czas spędzany przy ognisku od tysięcy lat służył nie tylko przetrwaniu gatunku, ale przede wszystkim budowaniu więzi
Styl życia Majówka od kuchni – jak smacznie i ekonomicznie zaplanować wolny czas
2024-04-29 | 01:00

Majówka od kuchni – jak smacznie i ekonomicznie zaplanować wolny czas

Kilkudniowy majowy urlop to długo wyczekiwany czas spotkań z przyjaciółmi i wyjazdów na łono natury, który trudno sobie wyobrazić bez pysznego jedzenia. Z drugiej strony,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Rodziny zastępcze w kryzysie z powodu braku odpowiedniego wsparcia państwa. Zespoły robocze pracują nad wypracowaniem nowych przepisów

Na koniec 2022 roku w pieczy zastępczej przebywało 72,8 tys. dzieci, przy czym nieco ponad 56 tys. w pieczy rodzinnej. Od 2020 roku wzrasta ogólna liczba wychowanków placówek opiekuńczo-wychowawczych kosztem rodzin zastępczych, których jest coraz mniej. – Problemem jest niedofinansowanie całego systemu, brakuje też wsparcia i szkoleń dla rodziców – podkreśla Agnieszka Smarzyńska, prezeska Fundacji Happy Kids. Powołane niedawno przez resort polityki społecznej zespoły robocze mają wypracować nowe rozwiązania, które zapobiegną kryzysowi w pieczy zastępczej w Polsce.

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.