Kulinarna integracja polsko-ukraińska-warsztaty
najbliższą sobotę w Humanosh House, na warszawskiej Sadybie, organizujemy warsztaty kulinarne z Lunią Bonder. Zajęcia przeznaczone są głównie dla pań z Ukrainy, które chcą poznać sposoby gotowania „po polsku”, a potem wykorzystać te umiejętności w pracy zawodowej. Drugą grupą, do której kierujemy warsztaty są osoby z Warszawy, które chciałaby poznać dania kuchni ukraińskiej.
Nasze kuchnie są teoretycznie bardzo do siebie zbliżone, ale różni je wiele szczegółów. Inaczej kroimy, podajemy w inny sposób, a przede wszystkim inaczej przyprawiamy. Nasze dania zawierają więcej przypraw zarówno pod względem ilości jak i różnorodności, stąd często narzekamy na dania przygotowane przez panie z Ukrainy, że są „niedoprawione”.
Te i inne wątpliwości wyjaśni Lunia Bonder, doświadczona restauratorka i pasjonatka kuchni z całego świata.
Serdecznie zapraszamy!

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
Influencerka od lat mierzy się z insulinoopornością. Zanim jednak trafiła na odpowiednich specjalistów i podjęła właściwe leczenie, jej waga wciąż stała w miejscu – mimo stosowania restrykcyjnych diet i morderczych treningów. Dopiero trafna diagnoza i wdrożenie odpowiedniej diety pozwoliła Sylwii Bombie zrzucić 30 kg.
Problemy społeczne
Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.
Transport
Wypadki pod wpływem alkoholu częściej powodują młodzi kierowcy. Sytuację poprawiają kontrole prędkości oraz stanu trzeźwości kierujących

Najczęściej do picia i wsiadania za kierownicę przyznają się osoby, które nie ukończyły jeszcze 20. roku życia – informuje Centrum Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, opierając się na dostępnych statystykach i badaniach opinii społecznej. Między innymi z tego powodu ważna jest prewencja oraz systematyczne kontrole stanu trzeźwości kierowców. W ub.r. w Polsce doszło do 1201 wypadków drogowych, których sprawcami były osoby pod wpływem alkoholu. Zginęły w nich 154 osoby.