Komunikaty PR

Kulinarne triki i sztuczki, czyli jak osiągnąć doskonały smak w kilka chwil

2024-03-19  |  17:00

Kulinarne triki i sztuczki, czyli jak osiągnąć doskonały smak w kilka chwil

Stworzenie wymarzonego dania czasem zdaje się być prawdziwą walką o przetrwanie, a na końcu jeszcze okazuje się, że nic nie smakuje tak, jak powinno! A co, jeśli powiemy Wam, że nie potrzebujecie ani różdżki, ani wyjątkowego kuchennego Eliksiru Smaków, by stworzyć niepowtarzalne danie? Wystarczą sprawdzone triki, by uczynić Wasze gotowanie łatwiejszym, szybszym i smaczniejszym! Gotowi na kulinarne triki, które sprawią, że gotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością? Wyruszcie z nami w tę przygodę!

 

Zero waste, czyli jak gotować i oszczędzać czas

 

Ile razy zdarzyło się Wam, że po przygotowaniach do obiadu zostało Wam zbyt wiele składników lub bywało też tak, że ugotowaliście czegoś za dużo? Dzięki gotowaniu w duchu zero waste jesteście w stanie nie tylko optymalnie zaplanować posiłki, ale również w kreatywny sposób wykorzystać tzw. resztki! Czy wiecie, że w okolicach Wielkanocy łupinki z cebuli możecie zagotować z jajkami i dzięki temu uzyskają one piękny ciemny kolor? Nic nie stoi też na przeszkodzie temu, by resztki bulionu warzywnego lub mięsnego przelać do foremek lub opakowań do lodu i je zamrozić! Takie kostki lodu z bulionem możecie rozmrozić i dodać do innych dań w przyszłości, by uzyskać jeszcze bardziej aromatyczny smak. A co z liśćmi rzodkiewki, które smutno spoglądają na Was z lodówki? Otóż nie musicie ich wyrzucać! Wystarczy, że poszatkujecie je i dodacie oliwę, parmezan i czosnek, a następnie zblendujecie i wspaniałe pesto gotowe! Takie pesto świetnie sprawdzi się na przykład serwowane z makaronem, na pizzy czy w sałatce tortellini! Przy następnym gotowaniu spróbujcie pomyśleć, czy któryś ze składników, który chcecie wyrzucić nie sprawdziłby się idealnie jako wzbogacenie smaku w innym daniu.

 

Sałatka tortellini

Czas przygotowania: 40 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy truflowej
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki pesto
  • 1 opakowanie Sosu Sałatkowego Włoskiego Knorr
  • 1 opakowanie tortellini z grzybami
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 400 g boczniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 100 g marynowanej cukinii ze słoika
  • 200 g rukoli
  • 100 g parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby umyj, wysusz, pokrój w paseczki i obsmaż na patelni, po czym wystudź. Pierożki tortellini ugotuj do miękkości według zaleceń producenta i odstaw na bok do ostygnięcia.
  2. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie półplasterki, a szczypior  w zapałkę (ok. 4 cm kawałki). Parmezan zetrzyj na tarce, wyciśnij sok z cytryny.
  3. W misce wymieszaj oliwę truflową z sosem sałatkowym, sokiem z cytryny i pesto.
  4. Z powstałym w ten sposób sosem wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę odstaw w chłodne miejsce na co najmniej jedną godzinę, aby składniki przeszły smakiem. Voilà!

 

Przyprawy, czyli najlepsi przyjaciele wszystkich kucharzy!

Wiemy, wiemy – prościej się już nie da: dodawajcie do swoich dań przyprawy. Ale jakie wybrać? I tutaj tkwi cały sekret! Wszyscy dobrze wiemy, że sos pomidorowy należy parować ze świeżą bazylią, ale czy wiecie, że majeranek bądź tymianek również świetnie się sprawdzą i nadadzą Waszemu jedzeniu zaskakującego smaku? A skoro o ziołach mowa – pamiętajcie, by dodawać je na sam koniec, dzięki czemu ich aromat pozostanie intensywny! Kolejnym trikiem, który stosujemy na co dzień, jest używanie przyprawy w płynie Knorr Delikat. Pewnie większość z was dodaje tego typu przyprawy do zup, jednak można wykorzystać je na wiele innych sposobów. Spróbujcie użyć ich jako dodatku do sosów, sałatek, gulaszów, marynat do mięsa czy… pierogów. Knorr Delikat nie tylko świetnie zadziała jako substytut soli, ale także doda potrawom głębokiego i aromatycznego smaku. Gwarantujemy - efekt Was zaskoczy! A jeśli zawsze płaczecie gdy kroicie cebulę, spróbujcie następnym razem mini kostek Smażona Cebula Knorr, dzięki którym Wasze potrawy nabiorą intensywnego smaku i zapachu, a Wy nie będziecie już musieli ronić łez w czasie gotowania!

 

Triki na soczyste i aromatyczne mięso

Jeśli kochacie jeść mięso to z pewnością przyda Wam się informacja o tym, by za każdym razem przed gotowaniem je zamarynować! Technika ta spotęguje smak i soczystość dania. Nie bójcie się pozostawić mięsa w marynacie przez dłuższy czas, gdyż im dłużej, tym lepiej! A wiedzieliście o tym, że dzięki wcześniejszemu zalaniu fileta z kurczaka mlekiem sprawicie, że mięso będzie delikatne i soczyste? Wasze dania z kurczakiem już nigdy nie będą suche! W zmiękczaniu mięsa oprócz mleka bardzo dobrze sprawdzi się również miód, który dodatkowo nada jedzeniu świetnego smaku. Nie zapomnijcie również o tym, że mięso wspaniale łączy się z owocowymi smakami – w tym z powidłami śliwkowymi, konfiturą z żurawiny czy z jagód. A jeśli chcecie dodatkowo podkręcić smak mięsa możecie dusić je w winie, a nie tylko w bulionie czy w wodzie. Dzięki temu Wasze danie będzie niezwykle aromatyczne i zachowa głębię smaku. Koniecznie spróbujcie tego połączenia smaków przy Waszym następnym daniu!

 

Karkówka wieprzowa glazurowana miodem

Czas przygotowania: 50 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1 opakowanie Przyprawy do Grilla Knorr
  • 100 ml Ketchupu Hellmann’s Pikantny
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
  • 1 opakowanie Sosu Hellmann’s Original BBQ
  • 10 g startego imbiru
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w grube, centymetrowe steki. Jeśli plastry będą zbyt duże, możesz je przekroić na pół.
  2. W misce połącz miód, wędzoną paprykę, musztardę, ketchup Hellmann's, imbir i przyprawę Knorr. Wykrojone steki zanurz w tak przygotowanej marynacie. Mięso odstaw na co najmniej 12 godzin do lodówki.
  3. Karkówkę grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 20 minut, najlepiej pod przykryciem. Co jakiś czas mięso obracaj i smaruj pozostałą przyprawą do momentu, aż mięso zrobi się miękkie, a na powierzchni delikatnie zacznie karmelizować się glazura. Podawaj z sosem Hellmann’s Steak.

 

Wegańskie i wegetariańskie dania ze smakiem!

Jesteście na diecie roślinnej? A może chcecie spożywać mniej mięsa i urozmaicić swoją dietę włączając do niej więcej warzyw i owoców? Większość z nas jest przyzwyczajona do smaków, z którymi żyjemy od lat, czyli mięsnych bądź rybnych. Jak uzyskać go w daniach roślinnych, bez użycia produktów odzwierzęcych? Jest na to wiele sposobów! Niezastąpionym dodatkiem do dań wegetariańskich są grzyby, których smak i struktura może przypominać mięso. Twój rosół warzywny zyska mięsny posmak jeśli dodasz do niego na przykład bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr. W stworzeniu intensywnego, głębokiego smaku pomagają też przyprawy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do produktów roślinnych, takich jak na przykład tofu, dodać przyprawę do mięs czy przyprawę do wieprzowiny Knorr. Dodatkiem, który może pomóc w osiągnięciu mięsnego smaku, jest również papryka wędzona. Nie bójcie się eksperymentować – w kuchni roślinnej marynaty, sosy i zioła nadają potrawom głębię, która zachwyci Wasze kubki smakowe.

 

Zupa ramen

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 150 g makaronu ramen
  • 1 Bulion Grzybowy na Borowikach Leśnych Knorr
  • 1 Bulion Warzywny Knorr
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 małe kłącze imbiru
  • 100 g marchwi
  • 150 g kapusty pak choi
  • 150 g boczniaków
  • 1 limonka
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Zupa ramen nie może obyć się bez makaronu! Przygotuj więc duży garnek, zagotuj w nim wodę i wsyp do niego 150 gramów makaronu ramen. Gotuj go według wskazówek producenta na opakowaniu. Następnie ugotowany makaron odłóż – koniecznie odlej wodę, żeby się nie rozgotował.
  2. Przejdź do przygotowania warzyw. Pokrój cebulę i 2 ząbki czosnku w drobną kostkę. Obierz małe kłącze imbiru i marchewkę, a następnie pokrój je w plastry. Później posiekaj kapustę pak choi oraz boczniaki w paski.
  3. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju. Gdy będzie już gotowa, wsyp na nią pokrojoną cebulę, czosnek, imbir, marchewkę, kapustę pak choi i boczniaki. Smaż przez kilka minut, mieszając co jakiś czas. Następnie wlej na patelnię 1 litr ciepłej wody i dodaj po jednym Bulionie warzywnym Knorr i Bulionie grzybowym na borowikach leśnych Knorr. Zagotuj całość, a po kilku minutach zdejmij z gazu.
  4. Sięgnij po miseczki, w których zaserwujesz zupę ramen. Ułóż w nich po jednej porcji makaronu, a następnie zalej go bulionem z warzywami. Posiekaj limonkę na plasterki i podawaj je ułożone na wierzchu zupy. Dodaj ulubione elementy – marchew pociętą w vichy, kawałki nori czy ugotowane jajko.
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Workation - pracuj i wypoczywaj w Trójmieście Biuro prasowe
2024-07-22 | 11:20

Workation - pracuj i wypoczywaj w Trójmieście

  Zdjęcia: https://1drv.ms/f/s!Ak6vnk2kpo84jPsrkKOMReX6D0_z9g?e=UDghVT  Wetransfer: https://we.tl/t-2nufSqFPD2  Workation - pracuj i wypoczywaj w
Styl życia Sulejów – kajakowa stolica Polski bije rekord
2024-07-22 | 07:30

Sulejów – kajakowa stolica Polski bije rekord

Urząd Miejski w Sulejowie postanowił podjąć próbę pobicia Rekordu Polski w kategorii „Największa parada kajaków”. 25 lipca 2024 roku w Gminie
Styl życia Frydrychowo: czy padnie nowy rekord na plon pszenicy ozimej?
2024-07-19 | 07:30

Frydrychowo: czy padnie nowy rekord na plon pszenicy ozimej?

Rekord Polski w kategorii „Największy plon pszenicy ozimej z hektara” cieszy się niesłabnącą popularnością. W tym roku, oprócz Śmielina, wyzwanie podejmie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Eliza Rycembel: Sztukę „Czułe słówka” zrobiliśmy na podstawie znanego filmu. Udało się uwspółcześnić tę historię i przenieść ją na nasze realia

Już po pierwszych przedstawieniach Eliza Rycembel i Krzysztof Dracz widzą, że bardziej współczesna teatralna wersja obsypanego Oscarami kinowego hitu sprzed 40 lat również przypadła do gustu widzom. „Czułe słówka” w reżyserii Pawła Paszta to historia wzruszająca, ale nie ckliwa, z odpowiednią dozą akcentów dramatycznych i komediowych. Spektakl opowiada o trudnej relacji nadopiekuńczej matki i córki, która czując się przytłoczona jej miłością i oczekiwaniami, decyduje się na szybkie małżeństwo i opuszczenie domu.

Inwestycje

Polskie wybrzeże przyciąga coraz więcej turystów z zagranicy. Apartamenty nad morzem wracają do łask inwestorów

Polskie wybrzeże z każdym rokiem cieszy się rosnącym zainteresowaniem krajowych, ale i zagranicznych turystów – głównie z Niemiec, Czech, Szwecji i Norwegii. Tym, co przyciąga ich nad Bałtyk, są m.in. ceny, które wciąż pozostają konkurencyjne w stosunku do cen innych, popularnych destynacji wakacyjnych, jak i dobra baza noclegowa. Nadmorskie hotele i apartamenty w sezonie notują nawet ponad 90-proc. obłożenie, a zainteresowanie inwestowaniem w takie obiekty nie słabnie. Apartamenty typowo pod wynajem – wykończone pod klucz, w dobrej lokalizacji, z operatorem i gwarancją comiesięcznego zysku – są popularne wśród osób, którym zależy na zabezpieczeniu i pomnożeniu swoich oszczędności, które jednocześnie oczekują, by formalności związane obsługą lokalu były dla nich jak najmniej angażujące.

Media

Katarzyna Dowbor: Niektórym bohaterom programu „Nasz nowy dom” pomagam do dziś. A moje nazwisko otwiera drzwi, których inaczej nie można otworzyć

Prezenterka przyznaje, że historia wielu bohaterów programu „Nasz nowy dom” poruszyła ją do tego stopnia, że postanowiła im pomagać także na własną rękę, już poza kamerami. I mimo że teraz nie jest już związana z tym formatem Polsatu, to nadal ma kontakt z niektórymi uczestnikami i wspiera ich, jak tylko może. Katarzyna Dowbor podkreśla, że dużą satysfakcje daje jej to, że ktoś chętnie korzysta z jej rad i życiowego doświadczenia. Ma też żal do władz Polsatu, że nadal nie poznała powodów ich decyzji dotyczącej zmiany gospodyni programu, który tworzyła od podszewki.