Komunikaty PR

Kulinarne Urodziny Jemy w Łodzi także w Manufakturze!

2023-07-21  |  10:00
Biuro prasowe
Do pobrania docx ( 0.01 MB )

Na 600-lecie Łodzi Manufaktura przygotowała się kompleksowo – przed nami weekend pełen atrakcji, zarówno dla duszy, jak i ciała. Restauratorzy zadbali o to drugie – z okazji wielkiego jubileuszu, od piątku do niedzieli (28.07 – 30.07) w 13 lokalach na rynku Manufaktury będzie można spróbować dań głównych, koktajli i deserów w prawdziwie łódzkim klimacie.

Kulinarne Urodziny Łodzi – piątek, sobota, niedziela (28.07 – 30.07)

Restauracje w Manufakturze przygotowały specjalne dania inspirowane łódzką kuchnią:

W Al Dente będzie można zjeść łódzki kapuśniak (z młodej, kiszonej kapusty na wędzonce z prażokami, konfitowaną cebulą i guanciale). Z kolei Anatewka przygotowała holiszki, czyli gołąbki z mięsem wołowym z rodzynkami, sosem pomidorowym i puree ziemniaczanym. W Bawełnie zjemy łódzkiego żulika z aromatyczną, włoską ricottą i konfiturą z wiśni. W Bierhalle czeka pieczona golonka w łódzkim piwie, podawana prosto z pieca z kapustą sauer, ogórkami kiszonymi, pieczonymi ziemniakami, chrzanem oraz musztardą. Galicja przygotowała kultową zalewajkę podaną z prażokami i okrasą, natomiast w Kaukazie będzie można skosztować urodzinowego tiramisu na cieście francuskim pod czekoladową kopułą.

Propozycja Manuarte to zredukowana zalewajka, czyli mus kaszankowy z chorizo, żulikiem, burakiem, konfitowanym ziemniakiem i jajkiem na miękko. W Rajskim Manu zjemy perliczki z sosem pomarańczowym, kluskami półfrancuskimi oraz jarmużem. W Szpulce czekają knedle po łódzku, czyli klasyczne kluski ziemniaczane z truskawkami podawane z młodą zasmażaną kapustą z koprem. Tawerna Pepe Verde przygotowała urocze monoporcje z herbem Łodzi, czyli biszkopt z malinami, mus twarogowy i galaretkę o smaku mango-morela. W Restauracji Zielona natomiast będzie można skosztować łodzianki, czyli zupy chrzanowej podanej z łódkami ziemniaczanymi, karotką, jajkiem i szczypiorkiem.

Urodziny Łodzi w Manufakturze trzeba zatem spędzić kompleksowo – najpierw warto wybrać się na smaczny i sycący obiad, a później oczywiście pod scenę, gdzie wystąpią: Dawid Kwiatkowski, Margaret, Strachy na Lachy, Kayah, Ignacy i Kult.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Żywienie

Problemy społeczne

Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.

Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.