Kulinarny Tydzień Portugalski w Białymstoku
Rozpoczynający się tydzień zapowiada się naprawdę smakowicie. Przez najbliższe siedem dni w The White Bear Coffee i cukierni Torty Pana Ribeiro będzie można spróbować słodkich portugalskich specjałów i kaw serwowanych na Półwyspie Iberyjskim. Do 15 października w obu kawiarniach potrwa Tydzień Portugalski w Białymstoku.
Luis Filipe Teixeira Ribeiro, który od trzech lat prowadzi w Białymstoku cukiernię Torty Pana Ribeiro” to rdzenny Portugalczyk, pochodzący z miejscowości Campea na północy kraju.
- Dla Portugalczyków wyjście na kawę to codzienny rytuał i celebra. Każdy ma na to czas. Wieczorem po kolacji to wręcz obywatelski obowiązek. Coffee shopy pękają wtedy w szwach. A kawę mają znakomitą – opowiada Edyta Skok-Ribeiro, małżonka i wspólniczka Luisa Ribeiro.
Obydwoje na jesienne słoty i inne niefajne okoliczności mają jedną receptę: dobra kawa, pyszne ciasto i fado. The White Bear Coffee z kolei prowadzi załoga, która nie tylko parzy świetną kawę (ziarno pozyskuje z czterech kontynentów!), ale ma też podróżnicze zainteresowania. Te dwie ekipy musiały się spotkać. A kiedy już do tego doszło powstał pomysł organizacji Tygodnia Portugalskiego.
- Chodzi oczywiście o promocję kuchni portugalskiej i kultury kulinarnej tego kraju, która jest przebogata, a u nas jeszcze niedostatecznie znana - mówi Urszula Olechno, współwłaścicielka The White Bear Coffee. - Warto spróbować espresso parzonego na kawie brazylijskiej tam też rozmawia się po portugalsku i wyśmienitych pączków z kremem bola de berlim.
Właśnie Bola de Berlim czyli słynnymi portugalskimi pączkami przekładanymi crema de pasteleiro - autorstwa pana Ribeiro rzecz jasna - rozpocznie się w poniedziałek “Tydzień Portugalski” w obu kawiarniach. Potem każdego dnia będzie coraz ciekawiej i bardziej słodko. W menu znajdą się cztery rodzaje zaproponowanych przez cukiernika z Portugalii pysznych przekąsek, z kultowymi Pastéis de nata na czele. Goście obydwu lokali będą mogli skorzystać ze specjalnej promocji na zestawy “ciastko plus kawa”.
- Przygotowaliśmy też serię limitowanych pocztówek, które prezentują różne “smaczki” Portugalii. Zostały zaprojektowane specjalnie na nasze wydarzenie - dodaje Urszula Olechno. - Na froncie mają świetne, klimatyczne zdjęcia wykonane przez podróżniczkę i pasjonatkę fotografii Agnieszkę Bladzik. Na odwrocie zaś nasi goście znajdą kilkuzdaniowe portugalskie rozmówki. Jeśli się ich nauczą, to przy następnej wizycie w lokalu będą mogli zamówić już kawę po portugalsku i wymienić uprzejmości z baristą.
Limitowana seria liczy siedem pocztówek (po jednej na każdy dzień). Nie można ich kupić, dodawane są do każdego “portugalskiego” zamówienia złożonego w Miśkach i u Pana Ribeiro. Dla osób, które zbiorą całą kolekcję i pochwalą nią na Instagramie przewidziana jest nagroda niespodzianka.

Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Piotr Zelt: W te wakacje gram wyjątkowo dużo spektakli. Znajdę jednak czas na wyjazd nad morze, żeby popływać z córką na desce
Aktor jest zapalonym windsurferem, dlatego nie wyobraża sobie wakacji bez pływania na desce. Swoją pasją zaraził też córkę, nad morze wybierają się więc razem. Piotr Zelt podkreśla natomiast, że ze względu na dużą zajętość i rolę w pięciu spektaklach, które są wystawiane również w miesiącach letnich i to poza Warszawą, na razie nie planuje dłuższego wyjazdu za granicę.
Finanse
Polacy chcą jak najszybciej przechodzić na emeryturę i nie chcą na niej pracować. Potrzebne zachęty do dłuższej aktywności zawodowej

Tylko 11,6 proc. osób w wieku 50–74 lat, które pobierają emeryturę, nadal pracuje. Choć ten wskaźnik nieco rośnie, to nadal niska jest skłonność do pozostawania aktywnym zawodowo po uzyskaniu uprawnień emerytalnych. Niecałe 19 proc. chciałoby pracować po osiągnięciu wieku emerytalnego. Zdaniem prof. Elżbiety Gołaty z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu konieczne są zachęty do dłuższej aktywności zawodowej, bo na podniesienie wieku emerytalnego nie ma przyzwolenia społeczeństwa.
Podróże
Qczaj: W te wakacje planuję zwiedzić sporą część Stanów Zjednoczonych. Pojadę z siostrą do Yellowstone

W Stanach Zjednoczonych trener zamierza spędzić co najmniej miesiąc. Jak zaznacza, szczególnie marzy o tym, by zobaczyć Park Narodowy Yellowstone – miejsce, które zafascynowało go po obejrzeniu popularnego serialu. Qczaj planuje też zabrać mamę na wycieczkę samochodową po atrakcyjnych trasach USA. Pielęgnowanie relacji rodzinnych jest dla niego niezwykle ważne, dlatego chce efektywnie spędzić czas z bliskimi tak, by po wakacjach pozostały im miłe wspomnienia.