Komunikaty PR

Kwietniowe grillowanie – pomysły i przepisy

2024-04-29  |  01:00
Biuro prasowe

Opiekanie jedzenia nad żywym ogniem jest najstarszą formą gotowania. Czas spędzany przy ognisku od tysięcy lat służył nie tylko przetrwaniu gatunku, ale przede wszystkim budowaniu więzi społecznych i kształtowaniu tożsamości kulturowej. Nic dziwnego, że do dziś zapach ognia kojarzy nam się z głęboko zakorzenioną przyjemnością. Kwiecień to czas, kiedy po zimie odpalamy po raz pierwszy nasze ogrodowe grille, snując plany o niezapomnianych spotkaniach w większym gronie podczas majówki. Podpowiadamy co zrobić, by zaskoczyć gości posiłkami przygotowywanymi na świeżym powietrzu.

 

Grilluj jak mistrz!

 

Wyróżniamy dwie metody opiekania jedzenia na grillu – bezpośrednią i pośrednią. Pierwsza polega na kładzeniu jedzenia bezpośrednio nad palącymi się kawałami węgla lub brykietu. Druga polega na zgarnianiu rozgrzanego węgla na bok i ogrzewaniu potraw jedynie gorącym powietrzem, najczęściej pod przykryciem. Proces ten bardziej przypomina wędzenie, dlatego często wykorzystujemy w nim dodatkowo niewielkie kawałki aromatycznego drewna wędzarniczego.

 

Kwiecień to doskonały czas na rozpalenie prawdziwego ogniska. Oczywiście, zgodnie z polskim prawem możemy to zrobić jedynie z miejscach specjalnie do tego wyznaczonych. Tradycyjne ognisko to doznanie wręcz hipnotyzujące. Ciepło żywego ognia, dźwięk strzelających iskier i zapach palącego się drewna, budują niezapomnianą atmosferę, która zostaje z nami na lata, tworząc najmilsze wspomnienia.

 

Organizując wiosenne spotkanie przy grillu lub ognisku, warto zadbać o odpowiedni klimat. Popołudnia i wieczory nie są jeszcze tak ciepłe, jak w pełni letniego sezonu, dlatego przygotujmy dla naszych gości przede wszystkim miękkie koce i wygodne poduchy.

 

Niech Twój ruszt nabierze nowych kolorów

 

Choć wielu osobom z grillem kojarzą się przede wszystkim tradycyjna kiełbasa lub karkówka, coraz popularniejszym pomysłem jest szukanie wegetariańskich alternatyw. Gorące, przyjemnie ciągnące się i otulające nas od środka grillowane sery, to idealny dodatek do orzeźwiających sałatek. Można je także serwować z konfiturą z żurawiny lub karmelizowanej cebuli.

 

– Z delikatnymi warzywami i świeżymi ziołami idealnie korespondują dojrzewające sery żółte o bardzo wyrazistym smaku i aromacie - radzi Ewa Polińska z MSM Mońki. - Ciekawą propozycją, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, jest ser morski, który charakteryzuje się wyraźnym, pikantnym smakiem i oryginalnym aromatem. Innym sprawdzonym towarzyszem dań z grilla jest łagodny i sprężysty Aldamer, który doskonale rozpływa się na kawałkach rozgrzanego mięsa i plastrach warzyw, wzmacniając dodatkowo ich charakterystyczny smak i aromat. – wylicza.

 

Nawet najbardziej zagorzali miłośnicy grillowanych mięs i wędlin z przyjemnością odetchną przy soczystych kawałkach pieczonych warzyw. Złociste kolby kukurydzy, karmelizowane szparagi, aromatyczne pieczarki, chrupiący kalafior, czy rozpływające się w ustach kawałki cukinii, bakłażana lub czerwonych papryk, z pewnością rozgrzeją podniebienia wszystkich gości.

 

Ciekawym dodatkiem, który sprawi, że nasze przyjęcie przy grillu nabierze nowych kolorów, są różnego rodzaju salsy, czyli gęste, pożywne sosy z kawałkami soczystych warzyw i świeżych ziół. Do wyboru mamy nie tylko klasyczną salsę z pomidorów, cebuli i bazylii, ale także guacamole na bazie awokado lub salsę z ogórków małosolnych. Innym dodatkiem, który doskonale wzmacnia smak grillowanych potraw, są różnego rodzaju pasty i hummusy, np. pasta z pieczonej papryki, hummus z zielonego groszku lub gzik, czyli twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem.

 

Czym przyprawiać grillowane jedzenie?

 

Grillowanie to jedna z najbardziej lubianych form spędzania czasu przez Polaków. Staramy się dbać nie tylko o smak i aromat przygotowywanych w ten sposób dań, ale także o ich wygląd i prezentację. I choć kochamy klasykę, każdego roku próbujemy zaskoczyć czymś swoich gości i podkręcić jakoś dobrze znane przepisy.

 

Wielu miłośnikom grillowanego jedzenia do szczęścia wystarczy jedynie odrobina oleju, soli i pieprzu. Świeże lub suszone zioła, sproszkowane przyprawy czy kawałki czosnku lub imbiru, choć kuszą smakiem i aromatem, zbyt łatwo się przypalają, tracąc bezpowrotnie swoje walory. Doskonałym rozwiązaniem tego problemu jest wcześniejsze marynowanie kawałków mięs, wędlin, ryb i warzyw lub przygotowanie różnego rodzaju olejów smakowych, którymi będziemy polewać grillowane produkty podczas opiekania. A czym zastąpić klasyczny ketchup i musztardę? Doskonałym pomysłem na sos do grillowanych potraw jest pesto z ulubionych świeżych ziół z dodatkiem oliwy, orzeszków piniowych i wiórków tartego sera dojrzewającego. A jaki ser najlepiej nadaje się do zapiekania?

 

– Wybierając ser żółty do zapiekania, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jego wilgotność. Sery o większej wilgotności topią się znacznie lepiej ze względu na luźniejsze rozłożenie białek mleka uwalniających się podczas produkcji sera. Z kolei sery suche po roztopieniu są znacznie bardziej oleiste i wyraźnie oddzielają się od reszty składników – zauważa Ewa Polińska z MSM Mońki.

 

Ciekawą propozycją, którą możemy wykorzystać podczas kwietniowego spotkania przy grillu, są grillowane papryki z pikantnym farszem:

 

Składniki:

– 3 świeże papryki kolorowe,

– 600 g mielonej baraniny (można zastąpić innym mięsem, np.: wieprzowo-wołowym),

– 1,5 łyżeczki płatków chili,

– 300 g sera żółtego Gouda MSM Mońki,

– 2 gałązki świeżego rozmarynu,

– sól do smaku.

 

Wykonanie:

Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ser żółty zetrzeć na tarce, na grubych oczkach i połowę wymieszać z mięsem. Dodać również posiekany rozmaryn, płatki chili, sól do smaku i całość wymieszać. Tak przygotowanym farszem luźno (nie ubijając) wypełnić połówki papryk. Posypać pozostałym serem i grillować na wolnym ogniu pod przykryciem. Podawać z bagietką pszenną.

Smacznego!

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion Biuro prasowe
2025-07-21 | 09:00

Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion

Tegoroczne hasło kampanii prowadzonej przez Grupę Żywiec „Nakręć mile, nie promile” ma zachęcić użytkowników jednośladów do odpowiedzialności za
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

A. Hyży: Hubert Urbański jest wisienką na torcie ramówki. To część planu Edwarda Miszczaka tworzenia telewizji gwiazd

Agnieszka Hyży, Elżbieta Romanowska, Lanberry, Martyna Kupczyk i Ewa Wachowicz wierzą, że kultowy format „Milionerzy” zyska w Polsacie drugie życie i znów milion będzie nie tylko w nazwie i w głównej wygranej, ale i w oglądalności. Teleturniej miał swoją premierę na antenie telewizji TVN w 1999 roku. Teraz prawa do tego programu wykupił Polsat. Prowadzącym pozostaje Hubert Urbański, który cieszy się zarówno sympatią widzów, jak i uznaniem innych gwiazd związanych z tą stacją. Zapewniają one, że będą oglądać nowe odcinki i już typują je na hit tej jesieni.

Polityka

Wśród Polaków rośnie zainteresowanie produktami emerytalnymi. Coraz chętniej wpłacają oszczędności na konta IKE i IKZE

Wzrosła liczba osób, które oszczędzają na cele emerytalne, jak również wartość zgromadzonych środków. Liczba uczestników systemu emerytalnego wyniosła w 2024 roku ponad 20,8 mln osób, a wartość aktywów – 307,5 mld zł – wynika z najnowszych danych Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego (UKNF). Wyraźny wzrost odnotowano w przypadku rachunków IKE i IKZE, na których korzyść działają m.in. zachęty podatkowe. Wpłacane na nie oszczędności są inwestowane, a tym samym wspierają gospodarkę i mogą przynosić atrakcyjną stopę zwrotu.

Motoryzacja

Gwiazdy: Rower może być alternatywą dla samochodu. To nie tylko tani i ekologiczny środek transportu, ale też wspiera zdrowie

Jeśli tylko pogoda na to pozwala, to Anna Powierza, Iwona Guzowska i Piotr Zelt chętnie przesiadają się na rower, który doskonale sprawdza się zarówno jako środek transportu w zakorkowanym mieście, jak również podczas wycieczek krajoznawczych czy treningów zdrowotnych. Gwiazdy zgodnie przyznają, że jazda jednośladem przynosi wiele korzyści dla organizmu, jest również przyjazna dla środowiska. Pozwala też zaoszczędzić na paliwie i opłatach za parkowanie.