Lifehacki na domowe gotowanie bez niespodzianek
Świat wywrócił się do góry nogami, a nasze mieszkania w jednym momencie stały się biurem, szkołą i miejscem odpoczynku. Produktywność, zarządzanie czasem, sprytne rozwiązania, które usprawniają domowe obowiązki… jak w tym czasie znaleźć jeszcze motywację do przygotowania domowych posiłków? To duże wyzwanie. Proponujemy sprawdzone sposoby na kulinarną rutynę, która wcale nie musi być nudna!
#1: Zorganizuj swoją domową spiżarnię
Możesz uprościć swoje codzienne gotowanie, wybierając tylko te składniki, które lubisz ty i twoi domownicy. Używasz ich regularnie i zawsze masz pomysł jak przygotować z nich smaczne danie. Pamiętaj, aby zawsze mieć pod ręką ryż, makaron, ulubione rośliny strączkowe. To doskonała baza do tworzenia smacznych i szybkich posiłków.
#2: Znajdź przepisy, które są proste i łatwe do przygotowania
Niezależnie od tego, czy lubisz jeść risotto z grzybami, curry z kurczakiem i komosą ryżową, albo zapiekanki możesz zawsze zaoszczędzić czas podczas ich przygotowania. Wszystko dzięki odpowiednio dobranym sprzętom AGD, które nie tylko ułatwiają gotowanie, ale również są proste w czyszczeniu. Dania jednogarnkowe bez problemu przygotujesz na płytach indukcyjnych, które umożliwiają połączenie dwóch stref gotowania w jedną i wykrywają dokładny rozmiar garnka. Twoi domownicy jedzą o różnych porach? To nie jest już problem! Dzięki odpowiednim, ułatwiającym codzienność funkcjom płyt możliwe jest podtrzymywanie potrawy w stałej temperaturze przez dłuższy czas, a szybsze gotowane możliwe jest dzięki funkcji booster, która przyspiesza proces podgrzewania.
#3: Wykorzystuj sprytne funkcjonalności swoich kuchennych urządzeń
Jeśli masz swoje ulubione przepisy i często je przygotowujesz zastanów się nad urządzeniami, które w inteligentny sposób wykorzystują najczęściej używane programy czy temperatury. Taki piekarnik czy mikrofalówka, zdecydowanie ułatwiają nam codzienność i zaoszczędzają czas, kiedy nie musisz zajmować się ciągłym wybieraniem ustawień. Inteligentne urządzenia zapamiętają ostatnio używane przez ciebie ustawienia i zastosują je, kiedy będziesz kolejny raz piec ulubiony chleb bananowy czy sernik.
#4: Planuj posiłki i gotuj partiami, kluczem do sukcesu odpowiednie przechowywanie
Zaplanuj posiłki na cały tydzień i twórz listy zakupów. Staraj się zawsze dodawać do posiłków świeże produkty jak np. warzywa czy owoce. Pamiętaj też o wykorzystywaniu produktów, które już masz w lodówce. Wszystko po to, aby uniknąć marnowania żywności. Pamiętaj też o odpowiednim przechowywaniu, najlepiej w lodówce, która zadba o to, żeby produkty nadawały się jak najdłużej do spożycia, przechowuj je w specjalnie przeznaczonej do tego przegrodzie. Dodatkowe funkcje takie jak AdaptTech czy IonAir utrzymują świeżość i pełnię składników odżywczych, niezależnie od tego, jak często jak często zaglądasz do swojej lodówki.
Jakie sprzęty możesz wybrać do swojej kuchni?
- Piekarnik Simplicity Gorenje z funkcją AdaptBake
Piekarnik zapamiętuje najczęściej używane ustawienie temperatury dla każdego wstępnie ustawionego programu i zaproponuje najnowsze lub najczęściej używane ustawienie przy następnym użyciu.
Cena: 1 599 PLN
- Płyta indukcyjna Simplicity Gorenje z funkcją BridgeZone
Płyta indukcyjna z dwoma połączonymi polami ułatwia gotowanie w dużych garnkach. Dwie oddzielne strefy gotowania można połączyć w jedną dużą strefę gotowania, jednym prostym dotknięciem. Idealne rozwiązanie przy jednoczesnym przygotowywaniu większych porcji jedzenia i dodatków.
Cena: 1 999 PLN
- Lodówka Simplicity Gorenje z funkcją AdaptTech
Ten inteligentny system został opracowany, aby utrzymywać optymalną temperaturę w lodówce niezależnie od tego, jak często otwierasz drzwi. Lodówka stale monitoruje sposób korzystania z niej i zarządza temperaturą, aby zapobiec wzrostowi temperatury i zapewnić świeżość żywności.
Cena: 2 299 PLN

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.