Lodowa uczta na pożegnanie lata z lodami Grześki
![Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_533045342.jpg)
Czym najlepiej osłodzić sobie koniec lata? Wciąż wysokie temperatury nie zachęcają do pieczenia ciast, dlatego lepiej przygotować efektowny deser z lodami Grześki, inspirowanymi kultowymi wafelkami. Wystarczy kilka prostych dodatków, aby podać lodowy puchar jak z najlepszej cukierni!
Miłośnicy Grześków, oprócz impulsowych lodów na patyku (w czekoladzie deserowej albo mlecznej) lub w rożku, które można schrupać po drodze o każdej porze dnia, do przygotowywania deserów w domu mają także lody w opakowaniach 500- i 900-ml. Zamknięto w nich esencję smaku klasycznych wafli Grześki. Lody uwodzą kakaowym smakiem z nutą śmietanki i aksamitnej czekolady, kusząc dodatkowo kruchymi miniwafelkami. Idealne i dla koneserów, i dla lodowych żarłoków, i dla miłośników zaskakujących dodatków. Smakują wybornie podane solo, ale są też doskonałe do łączenia ze świeżymi owocami, sosami, bitą śmietaną. Oto kilka pomysłów na desery z lodami Grześki w roli głównej.
Grześki puchar z orzechami
Składniki:
opakowanie lodów Grześki 500 ml lub 900 ml
opakowanie deseru waniliowego lub karmelowego
100 ml likieru o smaku słonego karmelu
500 ml śmietany 36%
2 łyżeczki cukru pudru
orzechy włoskie i laskowe, najlepiej bez skórki
kilka kostek deserowej czekolady
Wykonanie: deser dokładnie wymieszać z likierem i 4 łyżkami śmietany kremówki. Rozlać do schłodzonych pucharków, wstawić do lodówki. Czekoladę pokruszyć i rozpuścić (najlepiej w mikrofali). Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do pucharków nałożyć lody Grześki, bitą śmietanę, posypać orzechami i polać stopioną czekoladą. Udekorować np. wafelkami.
Grześki deser z sosem rumowym
Składniki:
opakowanie lodów Grześki 500 ml lub 900 ml
500 ml śmietany 36%
2 łyżeczki cukru pudru
garstka orzeszków ziemnych solonych, zmiksowanych
5 dag gorzkiej czekolady 70%
50 ml brązowego rumu
Wykonanie: śmietanę bardzo mocno schłodzić i ubić na sztywno z cukrem pudrem, delikatnie połączyć ze zmiksowanymi orzeszkami. Czekoladę pokruszyć, rozpuścić, wymieszać z rumem. Lody Grześki nabierać łyżką i wykładać do miseczek. Dołożyć śmietanę, polać czekoladą. Udekorować np. wafelkami.
Czekoladowa eksplozja Grześków
Składniki:
opakowanie lodów Grześki 500 ml lub 900 ml
4 łyżki kakao lub czekolady instant
garść płatków czekoladowych
garść orzeszków ziemnych niesolonych
Wykonanie: lody Grześki nabierać łyżką i nakładać do miseczek. Posypać obficie płatkami czekoladowymi, kakao lub czekoladą oraz pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.
![‘Eko-Mural’ w mieście Murali Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_2004344700,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
‘Eko-Mural’ w mieście Murali
![Wielorazowa torba – czy to już nawyk Polaków? 43% ma ją zawsze przy sobie](/files/_uploaded/glownekonf_550594975,w_253,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Wielorazowa torba – czy to już nawyk Polaków? 43% ma ją zawsze przy sobie
![Let’s colour Centrum Zdrowia Dziecka!](/files/_uploaded/glownekonf_1023491776,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Let’s colour Centrum Zdrowia Dziecka!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Teatr
![](/files/1922771799/436913832-banasiuk-zonglerka-2,w_274,r_png,_small.png)
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
![](/files/1922771799/rolnictwo-transformacja-foto,w_133,r_png,_small.png)
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
![](/files/1922771799/badullovich-protesty-klimat-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.